ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №104

від 06.12.2017 р.

 м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 14.15

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І.,

                  Заліщук С.П., Луценко І.С.

 

Відсутні: Вовк В.І., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.

 

 Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 1.              Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про взаємний захист секретної інформації (реєстр.№0168, КМУ).

Шкуров Володимир Анатолійович – т.в.о. директора Другого європейського департаменту Міністерства закордонних справ України.

2.              Про проект Закону про ратифікацію Торговельної угоди між Урядом України та Урядом Королівства Таїланд (реєстр.№0170, КМУ).

Перевезенцев Олексій Юрійович – Державник секретар Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

3.              Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Таїланд про взаємну правову допомогу у кримінальних справах (реєстр.№0171, КМУ)

Петухов Сергій Ігорович -  заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції України.

4.                      Про  вжиті заходи щодо підвищення ефективності роботи Національно-культурного центру України в м.Москві.

Іванущак Іван Миколайович -  керівник Управління культурно-мистецького фонду Державного управління справами.

Шевченко Марко Олександрович – заступник директора Департаменту протидії загрозам з боку Російської Федерації Міністерства закордонних справ України.

Кодунов Максим Леонідович – в.о.  директора Департаменту міжнародних спорів Міністерства юстиції України.

Софіна Дар’я Ігорівна – в.о. заступника директора Департаменту - начальник відділу іноземних судів Департаменту міжнародних спорів Міністерства юстиції України.

5. Про затвердження української частини парламентської групи для співробітництва між Верховною Радою України та Палатою депутатів Італійської Республіки.

6. Про зміну керівництва депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Канадою.

7. Про міжпарламентську співпрацю Верховної Ради України:   

-                          лист керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Ірак щодо візиту зазначеної групи до Іраку у  період з 22 по 24 листопада 2017 року.

Лапін  Ігор Олександрович   - народний депутат України, керівник депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Ірак.

-                          про візит до України делегації групи дружби «Франція-Україна» у складі 7 осіб у період з 11 по 15 грудня 2017 року.

 

8. Про лист народного депутата України О.Сотник щодо експлуатації транспортних засобів закордонних дипломатичних установ України для народних депутатів України під час здійснення робочих візитів за кордон.

Заяць Андрій Іванович –  Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

9. Про лист Координатора проектів ОБСЄ в Україні Вайдотаса Верби щодо організації поїздки наприкінці листопада  цього року для членів робочої групи по розробці законопроекту «Про протимінну діяльність в Україні» до Хорватії з метою ознайомлення з протимінною програмою.

Мільєнко Вахтаріч -  радник ОБСЄ з протимінної діяльності Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Олександр Очковський – національний співробітник офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Біла Катерина Олегівна – начальник відділу нерозповсюдження та контролю над озброєнням Департаменту міжнародної безпеки Міністерства закордонних справ України.

10. Про рекомендації за результатами спільних комітетських слухань комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань європейської інтеграції та з питань національної безпеки і оборони на тему: «Наближення України до стандартів НАТО: перешкоди та досягнення. Стан виконання Річної національної програми співробітництва під егідою Комісії Україна-НАТО та Стратегічного оборонного бюлетеня України», які відбулися 18 жовтня 2017 року.

Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна – Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Фріз Ірина Василівна – Голова Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї НАТО.

Саєнко Сергій Валерійович – т.в.о. директора Департаменту Європейського Союзу і НАТО Міністерства закордонних справ України.

11.  Різне.

- про звернення голови підкомітету Комітету І.С.Луценко щодо її увільнення від повноважень відповідальної особи за впровадження проекту міжнародної технічної допомоги «Програма ефективної і відповідальної політики в Україні» (U-RAP) (Компонент І).

-  про презентацію посібника для народних депутатів України «Про зміцнення поваги до міжнародного гуманітарного права», розробленого Міжнародним Комітетом Червоного Хреста.

Мурзаєва Аліна -  радник з питань роботи з Верховною Радою України Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

 

 

 СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про рекомендації за результатами спільних комітетських слухань комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань європейської інтеграції та з питань національної безпеки і оборони на тему: «Наближення України до стандартів НАТО: перешкоди та досягнення. Стан виконання Річної національної програми співробітництва під егідою Комісії Україна-НАТО та Стратегічного оборонного бюлетеня України», які відбулися 18 жовтня 2017 року.

Виступили: Заліщук С.П., Климпуш-Цинцадзе І.О., Фріз І.В.,

Тарасюк Б.І., Саєнко С.В., Заяць А.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Схвалити Рекомендації за результатами спільних комітетських слухань комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань європейської інтеграції та з питань національної безпеки і оборони на тему: «Наближення України до стандартів НАТО: перешкоди та досягнення. Стан виконання Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО та Стратегічного оборонного бюлетеня України», які відбулися 18 жовтня 2017 року», з урахування зауважень та пропозицій народних депутатів України та Міністерства закордонних справ України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про презентацію посібника для народних депутатів України «Про зміцнення поваги до міжнародного гуманітарного права», розробленого Міжнародним Комітетом Червоного Хреста.

Виступили: Мурзаєва А., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію радника з питань роботи з Верховною Радою України Міжнародного Комітету Червоного Хреста А.Мурзаєвої щодо презентації посібника для народних депутатів України «Про зміцнення поваги до міжнародного гуманітарного права»  взяти до відома.

 

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про лист Координатора проектів ОБСЄ в Україні Вайдотаса Верби щодо організації поїздки наприкінці листопада  цього року для членів робочої групи по розробці законопроекту «Про протимінну діяльність в Україні» до Хорватії з метою ознайомлення з протимінною програмою.

Під час розгляду зазначеного  питання було заслухано технічного радника з протимінної діяльності Координатора проектів ОБСЄ в Україні М. Вахтаріч та представників органів виконавчої влади, які в ході обговорення висловили занепокоєння щодо складної ситуації, яка склалася навколо законодавчого врегулювання протимінної діяльності в Україні.

Також було зазначено, що урядовий проект Закону України «Про протимінну діяльність» за пропозицією головного Комітету з питань національної безпеки та оборони було знято з розгляду за рішенням Верховної Ради України. У зв’язку з цим, Комітетом з питань національної безпеки і оборони створено власну робочу групу, якою, за інформацією Міністерства закордонних справ України, в закритому режимі напрацьовується новий текст законопроекту. Окремої уваги потребує той факт, що до напрацювання оновленого тексту законопроекту, навіть із врахуванням офіційних звернень, не залучені представники державних органів, які в подальшому будуть відповідальні за реалізацію таких норм. Персональний склад цієї робочої групи також, на разі, не відомий.

У ході розгляду члени Комітету висловили глибоке занепокоєння ситуацією, що склалася.

Виступили: Мільєно Вахтаріч, Біла К.О., Заліщук С.П., Тарасюк Б.І.,

Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням вжити заходів із врегулювання ситуації, яка склалася навколо законодавчого забезпечення протимінної діяльності в Україні, сприяти відкритості, прозорості та інклюзивності процесу розробки такого законодавства, надати до нього доступ представникам державних органів, на яких вже покладено чинним законодавством здійснення робіт із розмінування та забезпечення такої роботи в Україні. 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про взаємний захист секретної інформації.

Виступили: Шкуров В.А., Тарасюк Б.І., Заяць А.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу та в цілому і ратифікувати Протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про взаємний захист секретної інформації.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Торговельної угоди між Урядом України та Урядом Королівства Таїланд.

Виступили: Перевезенцев О.Ю., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу та в цілому і ратифікувати Торговельну угоду між Урядом України та Урядом Королівства Таїланд.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Таїланд про взаємну правову допомогу у кримінальних справах.

Виступили: Петухов С.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу та в цілому і ратифікувати Договір між Україною та Королівством Таїланд про взаємну правову допомогу у кримінальних справах.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про  вжиті заходи щодо підвищення ефективності роботи Національно-культурного центру України в м.Москві.

Виступили: Кодунов М.Л., Заяць А.І., Іванущак І.М., Тарасюк Т.І.,

Василенко О.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що звернення Комітету до Генеральної прокуратури України та Національного антикорупційного бюро України з приводу порушених проблемних питань діяльності Національного культурного центру України в м. Москва були безрезультатними, оскільки згадані органи не знайшли підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, звернутися до Кабінету Міністрів України та Служби безпеки України з метою недопущення втрати державного майна України у Російській Федерації.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про зміну керівництва депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Канадою.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ:  На підставі Протоколу засідання  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Канадою від 7 листопада 2017 року рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням наступні зміни у керівному складі зазначеної депутатської групи:

- увільнити народного депутата України, члена депутатської фракції  Радикальної партії Олега Ляшка ВОВКА Віктора Івановича з посади керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Канадою;

- затвердити співголовами депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Канадою народного депутата України, члена депутатської фракції партії "Блок Петра Порошенка" ІОНОВУ Марію Миколаївну та народного депутата України, члена депутатської фракції  політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" КРУЛЬКА Івана Івановича;

- затвердити заступниками співголів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Канадою  народного депутата України, члена депутатської фракції  Політичної партії "Народний Фронт"  ГОРБУНОВА Олександра Володимировича та народного депутата України, члена депутатської фракції  Політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" ОПАНАСЕНКА Олександра Валерійовича.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про затвердження української частини парламентської групи для співробітництва між Верховною Радою України та Палатою депутатів Італійської Республіки.

Виступили: Ар’єв В.І., Нестеренко Л.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Палатою депутатів Італійської Республіки, підписаного 5 червня 2017 року в м.Рим (Італійська Республіка), підтримати пропозиції депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою щодо кандидатур з числа членів цієї депутатської групи до  української частини парламентської групи для співробітництва між Верховною Радою України та Палатою депутатів Італійської Республіки у такому складі:

 

Алєксєєв

Сергій Олегович

 

координатор української частини

парламентської групи,

член депутатської фракції

Партії "Блок Петра Порошенка"

 

Бєлькова

Ольга Валентинівна

член депутатської фракції

Партії "Блок Петра Порошенка"

 

 

Корчинська

Оксана Анатоліївна

член депутатської фракції

Радикальної Партії Олега Ляшка

 

Романова

Анна Анатоліївна

член депутатської фракції

Політичної партії "Об’єднання "Самопоміч"

 

Южаніна

Ніна Петрівна

член депутатської фракції

Партії "Блок Петра Порошенка"

 

 

2) Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити склад вказаного міжпарламентського об’єднання в установленому порядку.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10.  СЛУХАЛИ: Про візит до України делегації групи дружби «Франція-Україна» у складі 7 осіб у період з 11-15 грудня 2017 року.

В ході розгляду зазначеного питання голова  підкомітету з питань міжпарламентських зв‘язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету В.Ар’єв повідомив про перенесення строків зазначеного візиту та готовність французьких парламентарів здійснити візит до України у 2018 році.

Виступили: Ар’єв В.І.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати доцільність здійснення згаданого вище візиту французької делегації у складі 7 осіб у 2018 році в запропонованому у листі В.Ар’єва форматі, а саме відвідання сходу України, зони Чорнобильської АЕС та Одеської області.

2) З метою орієнтування керівників депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами щодо напрацювання спільної стратегії захисту інтересів України на міжнародній арені та посилення міжпарламентської співпраці на рівні депутатських груп ВРУ звернутися до Міністерства закордонних справ України з проханням надати до Комітету пропозиції стосовно пріоритетних напрямків міжпарламентської співпраці у  2018 році.

3) Згідно Положення  “Про депутатські групи Верховної Ради України  з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами”    звернутися до керівників депутатських груп ВРУ  з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами щодо надання до  15 січня 2018 року річних звітів  про діяльність груп у 2017 році.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про лист народного депутата України О.Сотник щодо експлуатації транспортних засобів закордонних дипломатичних установ України для народних депутатів України під час здійснення робочих візитів за кордон.

Виступили: Заяць А.І., Ар’єв В.І., Заліщук С.П., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Створити Робочу групу з питань оптимізації фінансових витрат на міжнародну діяльність Верховної Ради України у складі представників Комітету ВРУ з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Верховної Ради України, відділу бухгалтерського обліку, фінансів та планування  Управління справами Апарату ВРУ, а також Міністерства фінансів України.

2) Керівником зазначеної вище робочої групи обрати голову підкомітету з питань міжпарламентських зв‘язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету В.Ар’єва.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12. СЛУХАЛИ: Про лист керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Ірак щодо візиту зазначеної групи до Іраку у  період з 22 по 24 листопада 2017 року.

Виступили: Лапін І.О., Ар’єв В.І., Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Гузь І.В.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати здійснення зазначеного вище візиту доцільним в рамках  виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік  та рекомендувати Голові Верховної Ради України дати доручення відповідним підрозділам Верховної Ради України щодо відшкодування витрат вказаній делегації на відрядження до Республіки Ірак в межах установлених норм.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

 

13. СЛУХАЛИ: Про звернення голови підкомітету Комітету І.С.Луценко щодо її увільнення від повноважень відповідальної особи за впровадження проекту міжнародної технічної допомоги «Програма ефективної і відповідальної політики в Україні» (U-RAP) (Компонент І).

Виступили: Луценко І.С., Гузь І.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ:  1) Увільнити голову  підкомітету з міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Комітету Луценко І.С. від повноважень відповідальної особи за впровадження проекту міжнародної технічної допомоги «Програма ефективної і відповідальної політики в Україні» (U-RAP) (Компонент І).

Результати голосування: одноголосно.

 

2) Затвердити відповідальною особою за впровадження проекту міжнародної технічної допомоги «Програма ефективної і відповідальної політики в Україні» (U-RAP) (Компонент І) заступника Голови Комітету Гузя І.В.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 


 

 

Голова Комітету                                                           Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку