Протокол №101

від 4.10.2017

 

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 14.15

 

 Комітету у закордонних справах

 Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І.,

                  Заліщук С.П., Луценко І.С.

 Відсутні: Присяжнюк О.А.,  Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 1. Проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Вища освіта України") між Україною та Європейським інвестиційним банком (реєстр.№0160, ПУ).

Греба Роман Володимирович – заступник Міністра освіти і науки України.

Матюшенко Юрій Валерійович – заступник начальника Управління з питань державного майна та підприємств Міністерства освіти і науки України.

Cупрун Світлана Миколаївна – заступник директора Департаменту співробітництва з міжнародними організаціями Міністерства фінансів України.

Саєнко Сергій Валерійович –  т.в.о. директора Департаменту Європейського Союзу і НАТО Міністерства закордонних справ України.

 2. Проект Закону про ратифікацію Угоди про заохочення та захист інвестицій між Україною та Фондом міжнародного розвитку ОПЕК (реєстр.№0161, ПУ).

Крикун Тарас Євгенович – директор Юридичного департаменту Міністерства економічного розвитку України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Коледов Сергій Володимирович – начальник відділу міжнародних договорів та офіційних перекладів Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

3. Проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну листами) між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо приєднання до Декларації про міжнародні інвестиції і багатонаціональні підприємства, відповідних Рекомендацій та процедурних Рішень Ради Організації економічного співробітництва та розвитку (реєстр.№0158, КМУ).

Демчук Андрій Васильович – директор Департаменту залучення інвестицій Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Лисиця Тетяна Миколаївна -  заступник директора Департаменту залучення інвестицій Міністерства економічного розвитку України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Данилейко Олександр Іванович – начальник Управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

Коледов Сергій Володимирович – начальник відділу міжнародних договорів та офіційних перекладів Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

4. Проект Постанови про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України (доопрацьований) (реєстр.№5463, н.д. О.Ляшко, В.Вовк та ін.).

Ліщина Іван Юрійович – заступник Міністра юстиції України, Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини.

Стельмах Ольга Миколаївна – заступник начальника Управління – начальник відділу  організаційно-управлінського забезпечення Управління експертного забезпечення правосуддя Департаменту з питань судової роботи та банкрутства Міністерства юстиції України.

Литвинчук Ольга Степанівна – заступник начальника відділу правового аналізу Управління правового забезпечення Генеральної прокуратури України.

Василенко Володимир Андрійович – заслужений юрист України, Надзвичайний та Повноважний Посол України.

 5. Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Генерального Секретаря ООН, Президента Ради Безпеки ООН та Президента Генеральної Асамблеї ООН  (реєстр.№1903, н.д. Б.Тарасюк, Г.Гопко, Ю.Тимошенко).

Праведник Андрій Іванович – в.о. директора Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

Герасименко Олег Владиславович – Посол з особливих доручень Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

6. Інформація МЗС України за підсумками участі делегації України у роботі 72-ої сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Праведник Андрій Іванович – в.о. директора Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

Герасименко Олег Владиславович – Посол з особливих доручень Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

7. Про фінансове забезпечення міжпарламентської діяльності ВРУ на 2017 рік.

Колісниченко Борис Миколайович – Керівник Управління ВРУ забезпечення міжпарламентських зв’язків.

Савкова Лілія Вікторівна – заступник Керуючого справами ВРУ  - завідувач відділу  бухгалтерського обліку, фінансів, планування та контролю.

8. Про підсумки Лондонської конференції з питань реформ в Україні, що відбулася у липні поточного року, а також підготовку наступної конференції із зазначеної тематики, яку планується провести у Королівстві Данія наступного року.

Химинець Василь Васильович – директор Першого європейського Департаменту Міністерства закордонних справ України.

Романчук Юрій Васильович – начальник відділу другого західноєвропейського відділу Першого європейського Департаменту Міністерства закордонних справ України.

Шишкіна Аліна В’ячеславівна - заступник директора Департаменту міжнародного торговельно-економічного співробітництва та європейської інтеграції – начальник управління багатостороннього та двостороннього співробітництва Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Мельник Олена Володимирівна -  заступник начальника Управління співробітництва з ЄС- начальник відділу торгівельного співробітництва, аналізу та прогнозування Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

9. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

- про налагодження співпраці на рівні парламентів між Україною та Центральноафриканською Республікою;

- про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Демократичною Республікою Ефіопія;

- про відрядження делегації групи ВРУ з міжпарламентських зав’язків з Ліванською Республікою  до Лівану у період з 24 по 27 жовтня 2017 року;

- про запрошення Голови Комітету у закордонних справах Парламенту Республіки Албанія відвідати Україну найближчим часом.

Боднар Василь Миронович -  т.в.о. директора Другого європейського департаменту Міністерства закордонних справ України.

 10. Про звернення заступника Голови Комітету І.Гузя щодо складення ним повноважень  голови постійної комісії з питань закордонних українців Комітет Верховної Ради України у закордонних справах.

 11. Різне:

- про звернення заступника Голови Комітету В.Вовка щодо діяльності Голови Комітету.

 - про підготовку спільних комітетських слухань комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань національної безпеки і оборони та з питань європейської інтеграції на тему: «Стан виконання Річної національної програми та Стратегічного оборонного бюлетеня України» (18 жовтня 2017 року).

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання:

- про Звернення Верховної Ради України до парламентів держав - членів Міжпарламентського Союзу щодо бойкоту ініційованої російськими парламентаріями 137-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу (м.Санкт-Петербург);

-  про лист народного депутата України Кацер-Бучковської Н.В. стосовно її візиту до м.Вільнюс (Литовська Республіка) у період з 9 по 10 жовтня 2017 року;

- про лист народного депутата України Рябчина О.М. щодо участі у роботі 23-ї сесії Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН про зміни клімату, яка відбудеться у м.Бонн (Федеративна Республіка Німеччина)  10-13 листопада 2017 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Вища освіта України") між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Виступили: Греба Р.В., Супрун С.М., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу та в цілому і ратифікувати Фінансову угоду (Проект "Вища освіта України") між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України (доопрацьований).

Виступили: Заліщук С.П., Вовк В.І., Василенко В.А., Ліщина І.Ю.,

Литвинчук О.С., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Підтримати доцільність прийняття такої Постанови та, враховуючи висловлені пропозиції, ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект Постанови Верховної Ради України «Про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України» з наступними правками, а саме:

1. Вступну частину Постанови після абзацу дванадцятого доповнити новим абзацом такого змісту: «беручи до уваги послання Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2017 році» (07.09.2017);».

2. У постановляючій частині:

- абзац перший пункту 1 після слів «Рекомендувати Президенту України» доповнити словами «і Раді національної безпеки та оборони України»;

- абзац другий пункту 1 після слів «узагальненої правової позиції України щодо» доповнити словами «відсічі збройній агресії Російської Федерації»;

- у абзаці другому пункту 3 слова «керівниками терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» замінити словами «керівництвом окупаційної адміністрації Російської Федерації в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь та в окупованих районах Донецької та Луганської областей».

Результати голосування: одноголосно.

 

 3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди про заохочення та захист інвестицій між Україною та Фондом міжнародного розвитку ОПЕК.

Виступили: Крикун Т.Є., Андрієва Т.В., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу та в цілому і ратифікувати Угоду про заохочення та захист інвестицій між Україною та Фондом міжнародного розвитку ОПЕК.

Результати голосування: одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну листами) між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо приєднання до Декларації про міжнародні інвестиції і багатонаціональні підприємства, відповідних Рекомендацій та процедурних Рішень Ради Організації економічного співробітництва та розвитку.

Виступили: Лисиця Т.М., Нестеренко Л.О., Данилейко О.І., Луценко І.С.,

Крикун Т.Є., Богданова В.О., Коледов С.В., Василенко О.І., Тарасюк Б.І.,

Андрієва Т.В., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу та в цілому і ратифікувати Угоду (у формі обміну листами) між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо приєднання до Декларації про міжнародні інвестиції і багатонаціональні підприємства, відповідних Рекомендацій та процедурних Рішень Ради Організації економічного співробітництва та розвитку за умови належного внесення Урядом на розгляд Верховної Ради України документів, які передбачені законодавством України.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

 5. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Генерального Секретаря ООН, Президента Ради Безпеки ООН та Президента Генеральної Асамблеї ООН.

Виступили: Тарасюк Б.І., Герасименко О.В., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений вище проект Постанови з такими змінами та доповненнями:

у назві та тексті Постанови і Звернення слова «Президента Ради Безпеки ООН та Президента Генеральної Асамблеї ООН» замінити на слова «Голови Ради Безпеки ООН та Голови Генеральної Асамблеї ООН» у відповідних відмінках;

абзац четвертий Звернення викласти у такій редакції: «беручи до уваги положення резолюцій Генеральної Асамблеї ООН 3314 (ХХІХ) від 14 грудня 1974 року «Визначення агресії»,  68/262 від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України» та 71/205 від 19 грудня 2016 року «Ситуація в галузі прав людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі (Україна)»,»;

після абзацу четвертого Звернення вставити абзац такого змісту: «враховуючи визнання Генеральною Асамблеєю ООН в її резолюції 71/205 від 19 грудня 2016 року «Ситуація в галузі прав людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі (Україна)» Російської Федерації як країни-окупанта частини території України»;

в абзаці шостому після слів «до положень Статуту ООН,» додати слова: «а також загальної поваги і дотримання прав людини і основних свобод для всіх,»;

в абзаці сьомому після слів «АР Крим» вставили слова «і міста Севастополя»;

абзац одинадцятий Звернення викласти у такій редакції: «1.Активізувати зусилля Організації Об’єднаних Націй з реформування Ради Безпеки ООН, в тому числі в контексті обмеження застосування права вето її постійним членом, який визнаний Генеральною Асамблеєю ООН країною-окупантом або країною-агресором, з питань, які стосуються окупації й агресії»;

абзац дванадцятий Звернення викласти у такій редакції: «2.Розглянути на засіданні Ради Безпеки ООН питання про відповідність дій країни, яка визнана Генеральною Асамблеєю ООН країною-окупантом або країною-агресором, вимогам, які пред’являються до держав-членів ООН Статутом ООН.».

Результати голосування: одноголосно.

 

 6. СЛУХАЛИ: Про Звернення Верховної Ради України до парламентів держав - членів Міжпарламентського Союзу щодо бойкоту ініційованої російськими парламентаріями 137-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу (м. Санкт-Петербург).

Виступили: Тарасюк Б.І., Луценко І.С., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати ініціативу заступника Голови Комітету Б.Тарасюка щодо необхідності Звернення Верховної Ради України до парламентів держав - членів Міжпарламентського Союзу щодо бойкоту ініційованої російськими парламентаріями 137-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу (м. Санкт-Петербург) та затвердити текст зазначеного Звернення.

2) Винести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови   Звернення Верховної Ради України до парламентів держав - членів Міжпарламентського Союзу щодо бойкоту ініційованої російськими парламентаріями 137-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу (м. Санкт-Петербург) та рекомендувати її до прийняття за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 3) Звернутися до керівників (співголів) депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами  з проханням надати до Комітету інформацію щодо використання в своїй роботі  тез, викладених у листі Голови делегації ВРУ на Асамблеях МПС Б.Тарасюка  щодо необхідності бойкоту 137-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу, під час зустрічей з іноземними колегами, обміну листами з метою  розповсюдженням відповідного  звернення, який був надісланий 3 липня 2017 року.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 7. СЛУХАЛИ: Про інформацію голови підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету С.Заліщук про підготовку спільних комітетських слухань комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань національної безпеки і оборони та з питань європейської інтеграції на тему: «Стан виконання Річної національної програми та Стратегічного оборонного бюлетеня України» (18 жовтня 2017 року).

Виступили: Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію С.Заліщук  щодо підготовки зазначеного вище заходу взяти до відома та підтвердити дату його проведення 18 жовтня 2017 року.

2) Чергове засідання Комітету провести 17 жовтня 2017 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

8. СЛУХАЛИ: Про інформацію Міністерства закордонних справ України за підсумками участі делегації України у роботі 72-ої сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету та запросити до доповіді щодо зазначеної інформації керівництво Міністерства закордонних справ України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 9. СЛУХАЛИ: Про фінансове забезпечення міжпарламентської діяльності Верховної Ради України на 2017 рік.

Виступили: Савкова Л.В., Луценко І.С., Ар’єв В.І., Вовк В.І., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: 1) Звернутися до Управління справами Верховної Ради України з проханням підготувати довідку щодо аналізу  використаних та наявних фінансових ресурсів Верховної Ради України  передбачених на її міжнародну діяльність за 2017 рік.

2) Визначити відповідальною щодо підготовки зазначеної вище інформації (довідки) голову підкомітету з міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Комітету І.С.Луценко

Результати голосування: одноголосно.

 

10. СЛУХАЛИ: Про підсумки Лондонської конференції з питань реформ в Україні, що відбулася у липні поточного року, а також підготовку наступної конференції із зазначеної тематики, яку планується провести у Королівстві Данія наступного року.

Виступили:  Химинець В.В., Шишкіна А.В., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Інформацію представників Міністерства закордонних справ та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо зазначеного вище питання взяти до відома.

 

11. СЛУХАЛИ: Про звернення заступника Голови Комітету І.Гузя щодо складення ним повноважень  голови постійної комісії з питань закордонних українців Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

Виступили: Гузь І.В., Вовк В.І., Касянчук С., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ:  1) Підтримати звернення заступника Голови Комітету І.Гузя щодо складення ним повноважень голови постійної комісії з питань закордонних українців Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

Результати голосування: одноголосно.

 2) Провести консультації щодо обрання нового голови комісії з питань закордонних українців Комітету.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 12. Про міжпарламентську співпрацю Верховної Ради України.

 12.1. СЛУХАЛИ: Про запрошення Голови Комітету у закордонних справах Парламенту Республіки Албанія відвідати Україну найближчим часом.

Виступили: Боднар В.М., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: З огляду на необхідність посилення українсько-албанських відносин та необхідності активізації двостороннього міжпарламентського діалогу між Україною та Республікою Албанія вважати доцільним   візит Голови Комітету  Парламенту Албанії Мімі Кодхелі до України та рекомендувати Голові Верховної Ради України надіслати відповідне запрошення  М.Кодхелі.

Результати голосування: одноголосно.

 

12.2. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Демократичною Республікою Ефіопія.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Демократичною Республікою Ефіопія та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 12.3. СЛУХАЛИ: Про налагодження співпраці на рівні парламентів між Україною та Центральноафриканською Республікою.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: З метою активізації міжпарламентського співробітництва на рівні депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами внести зміну  до Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами, затвердженого Розпорядження Голови Верховної Ради України від 24.12.2014 р. №1780, яка передбачає, що народний депутат України може бути членом не більше восьми груп, та  рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити пропоновану зміну.

Результати голосування: одноголосно.

 

12.4. СЛУХАЛИ: Про лист народного депутата України Н.Кацер-Бучковської стосовно її візиту до м.Вільнюс (Литовська Республіка у період з 9 по 10 жовтня 2017 року.

Виступили: Вовк В.І., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: З огляду на необхідність посилення двосторонньої міжпарламентської співпраці між Україною та Литовською Республікою вважати зазначений візит доцільним, однак, враховуючи обмеженість фінансових ресурсів, передбачених на міжпарламентську діяльність Верховної Ради України,  здійснити його без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 12.5. СЛУХАЛИ: Про відрядження делегації групи ВРУ з міжпарламентських зав’язків з Ліванською Республікою  до Лівану у період з 24 по 27 жовтня 2017 року.

Про лист народного депутата України Рябчина О.М. щодо участі у роботі 23-ї сесії Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН про зміни клімату, яка відбудеться у м.Бонн (Федеративна Республіка Німеччина)  10-13 листопада 2017 року.

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І.

 УХВАЛИЛИ: Повернутися до розгляду зазначених питань після розгляду на засіданні Комітету питання про аналіз  використаних та наявних фінансових ресурсів Верховної Ради України,  передбачених на її міжнародну діяльність на 2017 рік.

 

13. Різне:

СЛУХАЛИ: Про звернення заступника Голови Комітету В.Вовка щодо діяльності Голови Комітету.

 Відбулося обговорення зазначеного питання.

 

 

Голова Комітету                                                           Г.ГОПКО

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку