Протокол №98
        від 06.09.2017

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 14.15

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 Присутні: Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Присяжнюк О.А., 

                  Заліщук С.П., Ларін С.М.           

Відсутні: Вовк В.І.,  Ар’єв В.І., Льовочкіна Ю.В., Луценко І.С.

 
 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 1. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Турецької Республіки про міжнародні комбіновані перевезення (реєстр.№0154, КМУ).

Мальцева  Тетяна Володимирівна – заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства інфраструктури України.

Недільська Людмила Ярославівна – перший секретар відділу країн Балканського регіону Другого європейського департаменту Міністерства закордонних справ України.

2. Проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про відновлення дії Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у сфері науки та технологій (реєстр.№0156, КМУ).

Стріха Максим Віталійович –  заступник Міністра освіти і науки України.

Клинченко Олег Володимирович - радник відділу США та Канади Департаменту Америки Міністерства закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

3. Про звернення Державного секретаря МЗС  України А.Заяця щодо деяких питань  підготовки до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій (реєстр.№6614, КМУ).

Заяць Андрій Іванович - Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

4. Про інформацію МЗС України щодо стану підготовки до внесення на розгляд ВРУ оновленого проекту ЗУ «Про дипломатичну службу».

Заяць Андрій Іванович - Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

5. Про інформацію Постійного представника Президента України  в Автономній Республіці Крим Б.Бабіна щодо поточної ситуації та проблемних питань регіону.

Бабін Борис Володимирович  - Представник Президента України в Автономній Республіці Крим.

Мокренюк Сергій Миколайович - начальник Управління з питань АР Крим та м.Севастополь Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Зубенко Ірина Михайлівна - головний спеціаліст сектору взаємодії із ЗМІ та громадськістю Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

6. Про підготовку до розгляду  Комітетом питань щодо стану виконання Україною Річної національної програми співробітництва під егідою Комісії Україна-НАТО та Стратегічного оборонного бюлетеня України.

Толкачов Георгій Ігорович - начальник відділу НАТО Департаменту ЄС і НАТО Міністерства закордонних справ України.

Саєнко Сергій Валерійович – заступник директора Департаменту ЄС Міністерства закордонних справ України.

7. Про проблемні питання діяльності Національного культурного центру України в м.Москві.

Рибачук Юрій Анатолійович – заступник Міністра культури України.

Іванущак Іван Миколайович – начальник управління культурно-мистецького фонду Державного управління справами.

Шевченко Марко Олександрович - заступник директора Департаменту – начальник політичного відділу Департаменту протидії загрозам з боку Російської Федерації Міністерства закордонних справ України.

Синкевич Володимир Геннадійович – заступник Голови Служби зовнішньої розвідки України.

Семененко Валерій - заступник Голови організації «Українці Москви», член Ради Директорів Світового конгресу Українців.

Касянчук Сергій – директор Представництва Світового конгресу українців в Україні.

8. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

-                          про участь делегації українських жінок-парламентарів у Щорічному всесвітньому Саміті  Жінок-політичних лідерів у м.Рейк’явіку (Ісландія) 28-30 листопада 2017 року;

-                          про створення  депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків   з Князівством Ліхтенштейн; 

-                          про участь делегації ВРУ у засіданні Робочої групи ПА ЄВРОНЕСТ з питань Білорусії.

9. Про розгляд рішення Збаразької районної ради Тернопільської області сьомого скликання від 27 липня 2017 року та Тернопільської міської ради сьомого скликання від 28 липня 2017 року щодо звернення до Верховної Ради України відносно припинення дії Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

Шевченко Марко Олександрович - заступник директора Департаменту – начальник політичного відділу Департаменту протидії загрозам з боку Російської Федерації Міністерства закордонних справ України.

Коледов Сергій Володимирович – начальник відділу міжнародних договорів Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

10. Про діяльність іноземних журналістів та міжнародних організацій на території України в умовах російської агресії(закритий режим).

Джапарова Еміне Айяровна – Перший заступник Міністра інформаційної політики України.

Кононенко Віктор Іонасович – заступник Голови Служби безпеки України.

Василенко Людмила Вікторівна – завідувач сектору з питань європейської інтеграції Міністерства інформаційної політики України.

Ващенко Олена Олексіївна – заступник начальника Управління – начальник відділу політичного Департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

11. Різне:

- про звернення Міжнародного республіканського інституту (IRI) щодо продовження  діяльності за проектом «Зміцнення багатопартійної демократії в Україні», який впроваджувався IRI за підтримки Комітету як бенефіціара.

Бик Тарас – Керівник програм та спеціаліст з проведення досліджень Міжнародного республіканського інституту (IRI).

- про звернення заступника Голови Комітету В.Вовка щодо діяльності Голови Комітету.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію Постійного представника Президента України  в Автономній Республіці Крим Б.Бабіна щодо поточної ситуації та проблемних питань регіону.

Виступили: Бабін Б.В., Мокренюк С.М., Стріха М.В., Джапарова Е.А.,

Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Інформацію Постійного представника Президента України  в Автономній Республіці Крим Б.Бабіна щодо поточної ситуації та проблемних питань регіону взяти до відома.

 

 2.  СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Турецької Республіки про міжнародні комбіновані перевезення.

Виступили: Недільська Л.Я., Мальцева Т.В., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу та в цілому і ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України і Урядом Турецької Республіки про міжнародні комбіновані перевезення.

2) Визначити співдоповідачем від Комітету під час розгляду  зазначеного   законопроекту    на сесії Верховної Ради України  заступника Голови Комітету Тарасюка Бориса Івановича.

Результати голосування: одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про відновлення дії Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у сфері науки та технологій.

Виступили: Клинченко О.В., Андрієва Т.В., Стріха М.В.,

Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу і в цілому та ратифікувати Угоду (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про відновлення дії Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у сфері науки та технологій.

2) Визначити співдоповідачем від Комітету під час розгляду  зазначеного   законопроекту    на сесії Верховної Ради України  голову підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету Заліщук С.П.

Результати голосування: одноголосно.

 

 4. СЛУХАЛИ: Про проблемні питання діяльності Національного культурного центру України в м.Москві.

Під час розгляду зазначеного питання члени Комітету заслухали представників Державного управління справами, міністерств закордонних справ та культури України, а також заступника Голови організації «Українці Москви» - члена Ради Директорів Світового конгресу Українців В.Семененка.

Членами Комітету було висловлено глибоке занепокоєння діяльністю Національного культурного центру України в м.Москві, а саме було зазначено, що дії попереднього та чинного керівництва Центру спрямовані на згортання його безпосередньої діяльності, знищення фордів та здачу вивільнених площ в оренду приватним особам, а також порушено питання щодо перереєстрації статуту і форми власності Центру із державної у приватну, що створює загрозу втрати державної власності України за кордоном.

Виступили: Семененко В., Іванущак І.М., Касянчук С., Заяць А.І.,

Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ:  Звернутися до Президента України з прохання розглянути питання щодо ситуації, що склалася навколо діяльності Національного культурного центру України в м.Москві, та у разі необхідності, дати доручення компетентним органам України вжити заходів стосовно недопущення втрати державної власності та проведення повного аудиту його діяльності, а також запропонувати невідкладно розглянути питання щодо перепідпорядкування зазначеного Центру Міністерству закордонних справ України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про розгляд рішення Збаразької районної ради Тернопільської області сьомого скликання від 27 липня 2017 року та Тернопільської міської ради сьомого скликання від 28 липня 2017 року щодо звернення до Верховної Ради України відносно припинення дії Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

Виступили: Шевченко М.О., Андрієва Т.В., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Міністерства закордонних справ України з проханням надати Комітету інформацію щодо поточного стану та перспектив інвентаризації договірно-правової бази між Україною та Російською Федерацією.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про звернення Міжнародного республіканського інституту  (IRI) щодо продовження  діяльності за проектом «Зміцнення багатопартійної демократії в Україні», який впроваджувався IRI за підтримки Комітету як бенефіціара.

Виступили: Бик Т., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Надати згоду на продовження діяльності за проектом «Зміцнення багатопартійної демократії в Україні» за підтримки Комітету у закордонних справах як бенефіціара, висловити зацікавленість в результатах проекту та  визначити відповідальною особою від Комітету Верховної Ради України  у закордонних справах народного депутата України, заступника Голови Комітету  Гузя Ігоря Володимировича.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету Комітету Заліщук С.П. про підготовку до розгляду  Комітетом питань щодо стану виконання Україною Річної національної програми співробітництва під егідою Комісії Україна-НАТО та Стратегічного оборонного бюлетеня України.

Виступили: Заліщук С.П., Толкачев Г.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Провести 18 жовтня 2017 року спільні комітетські слухання на тему: «Стан виконання Річної національної програми співробітництва під егідою Комісії Україна – НАТО та Стратегічного оборонного бюлетеня України», за участі комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань європейської інтеграції та з питань національної безпеки і оборони.

Результати голосування: одноголосно.

 


 

 8. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

 

8.1. СЛУХАЛИ: Про участь делегації українських жінок-парламентарів у Щорічному всесвітньому Саміті  Жінок-політичних лідерів у м.Рейк’явіку (Ісландія) 28-30 листопада 2017 року.

Виступили: Нестеренко Л.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Зважаючи на те, що згаданий захід слугуватиме майданчиком для обміну політичними передовими практиками та досвідом, а також матиме подальший вплив на законодавство та розробку політичного порядку денного, вважати участь представників парламенту України у зазначеному заході доцільною та рекомендувати керівництву Верховної Ради України сформувати делегацію у складі жінок – парламентарів за пропозицією депутатських фракцій у Верховній Раді України на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України І.Геращенко.

2) Візит зазначеної парламентської делегації до м.Рейк’явік здійснити без залучення фінансових ресурсів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.2. СЛУХАЛИ: Про створення  депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків  з Князівством Ліхтенштейн.

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Князівством Ліхтенштейн та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.3. СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка про участь делегації ВРУ у засіданні Робочої групи ПА ЄВРОНЕСТ з питань Білорусії.

Виступив: Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка про участь делегації ВРУ у засіданні Робочої групи ПА ЄВРОНЕСТ з питань Білорусії взяти до відома.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про звернення заступника Голови Комітету В.Вовка щодо діяльності Голови Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання у зв’язку з відсутності автора  та розглядати звернення заступника Голови Комітету В.Вовка щодо діяльності Голови Комітету у закордонних справах  за його присутності.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про звернення Державного секретаря МЗС  України А.Заяця щодо деяких питань  підготовки до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій (реєстр.№6614, КМУ).

Під час розгляду зазначеного вище питання А.Заяцем було зазначено, що законопроектом у рамках реформування пенсійної системи України пропонується внести зміни, зокрема, до статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в частині перегляду категорії осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Так, чинною редакцією цієї статті передбачено, що загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню підлягають, у тому числі, дружини (чоловіки) працівників дипломатичної служби – під час перебування за кордоном за місцем проходження дипломатичної служби чоловіка (дружини).

Ця норма повністю узгоджується з частиною сьомою статті 37 Закону України «Про дипломатичну службу», якою передбачено, що час перебування за кордоном дружини (чоловіка) працівника дипломатичної служби за місцем проходження дипломатичної служби зараховується до страхового стажу дружини (чоловіка) працівника дипломатичної служби за місцем проходження дипломатичної служби зараховується до страхового стажу дружини (чоловіка) працівника дипломатичної служби.

Необхідність існування зазначеного положення викликана тим, що з огляду на специфіку порядку направлення у довготермінове відрядження працівники дипломатичної служби направляються і перебувають за кордоном разом із сім’єю. А тому держава, направляючи разом з працівниками дипломатичної служби дружин (чоловіків), має надавати їм певні соціальні гарантії, у тому числі і щодо можливості отримання ними пенсії за віком після настання відповідного віку.

Виступили: Заяць А.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення з проханням врахувати  під час підготовки проекту Закону України «Про внесення  змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» до другого читання пропозицію МЗС, а саме:  залишити статтю 11 в редакції чинного Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про інформацію МЗС щодо стану підготовки до внесення на розгляд ВРУ оновленого проекту Закону України «Про дипломатичну службу».

Виступили: Заяць А.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Державного секретаря Міністерства закордонних справ України Заяця А.І. щодо стану підготовки до внесення на розгляд ВРУ оновленого проекту Закону України «Про дипломатичну службу» взяти до відома.

 

 

12. Про діяльність іноземних журналістів та міжнародних організацій на території України в умовах російської агресії (закритий режим).

 

12.1. СЛУХАЛИ: Про розгляд зазначеного вище питання в закритому режимі.

Виступила: Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Питання про діяльність іноземних журналістів та міжнародних організацій на території України в умовах російської агресії розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                           Г.ГОПКО

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку