ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №66

від  02.06.2016 р.

  м.Київ, вул.Грушевського, 5, кулуари, 3 поверх

о 14.10

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Гузь І.В.,. Тарасюк Б.І.,  Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І.,

                  Заліщук С.П, Луценко І.С.

 

Відсутні: Вовк В.І., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В. (лікарняний).

 

 

Порядок денний засідання Комітету:

1. Про міжнародне співробітництво:

- про звернення Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти щодо здійснення візиту до Фінляндії з 20 по 25 червня 2016 року;

- про можливість візиту Голови Комітету у закордонних справах Палати громад Парламенту Великої Британії К.Бланта до України.

 

2. Про внесення змін до складу постійних делегацій Верховної Ради України за квотою депутатських фракцій ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» та Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ».

 

3.  Про включення до складу делегації на літню частину сесії ПАРЄ заступників членів делегації у період з 19 по 24 червня 2016 року до м.Страсбурга (Франція) (лист Голови постійної делегації ВРУ в ПАРЄ Ар’єва В.І.).

 

4. Про участь представників Верховної Ради України в українсько-канадському бізнес-форумі (м.Торонто, Канада).

 

5. Про інформацію Голови підкомітету з міжнародно-правових питань та парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Луценко І.С. про стан підготовки до ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції).

 

6. Різне.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до складу постійних делегацій Верховної Ради України за квотою депутатських фракцій ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» та Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ».

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: На підставі відповідних подань депутатських фракцій ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» та Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити:

- членами Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО за квотою  депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» народного депутата України ФРІЗ Ірину  Василівну  замість народного депутата України КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ Іванни Орестівни  та  народного депутата України БЄЛЬКОВУ Ольгу Валентинівну замість народного депутата України ГРИНІВА Ігоря Олексійовича;

- членом Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва  народного депутата України ХЛАНЯ Сергія Володимировича за квотою  депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»  замість народного депутата України ГОРДЄЄВА Андрія Анатолійовича;

- членом Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі народного депутата України  ГЕРАЩЕНКА Антона Юрійовича    за квотою  депутатської фракції Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» замість народного депутата України СЕМЕРАКА Остапа Михайловича;

- членом Виконавчого комітету Національної парламентської групи України у Міжпарламентському Союзі  народного депутата України КРИВЕНКА Віктора Миколайовича  за квотою  депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»  замість народного депутата України ТОМЕНКА Миколи Володимировича;

- членами Української частини Міжпарламентської Асамблеї України та Республіки Польща за квотою  депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» народного депутата України ДЕНИСЕНКА Вадима Ігоровича замість народного депутата України КУБІВА Степана Івановича та  народного депутата України ГРИНІВА Ігоря Олексійовича   замість народного депутата України НАСАЛИКА Ігоря Степановича.

- членом Української частини Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України та Сейму Литовської Республіки народного депутата України СУСЛОВУ Ірину Миколаївну за квотою  депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»  замість народного депутата України ДІДИЧА Валентина Володимировича.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2.  СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ, народного депутата України Ар’єва В.І. щодо необхідності включення до складу делегації на літню частину сесії ПАРЄ заступників членів делегації у період з 19 по 24 червня 2016 року до м.Страсбурга (Франція) з метою посилення позиції української делегації для захисту національних інтересів у зв’язку з тим, що внаслідок звільнення члена Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Надії Савченко серед членів Асамблеї посилились настрої щодо поновлення права голосу делегації Російської Федерації у ПАРЄ.

Виступили: Ар’єв В.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: У зв’язку з необхідністю  проведення посиленої роботи українською делегацією під час Третьої частини щорічної сесії ПАРЄ рекомендувати Голові Верховної Ради України, як виняток, відрядити за рахунок коштів Верховної Ради України на Третю частину сесії ПАРЄ разом з членами Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ їх заступників, а саме народних депутатів України: В.Голуба (з 19 по 24 червня 2016 року), С.Кіраля, А.Лопушанського, П.Унгуряна (з 19 по 23 червня 2016 року), С.Заліщук ( з 19 по 22 червня 2016 року).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

3. Про міжнародне співробітництво:

 

3.1. СЛУХАЛИ: Про звернення Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. щодо здійснення візиту до Фінляндії з 20 по 25 червня 2016 року.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на актуальність питань реформування системи освіти та провідний досвід Фінляндії у цій сфері вважати доцільним проведення зазначеного візиту, однак, враховуючи обмеженість фінансових ресурсів передбачених на міжпарламентську діяльність, рекомендувати здійснити його без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

 

3.2. СЛУХАЛИ: Інформацію керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Великобританією Заліщук С.П. про можливість візиту Голови Комітету у закордонних справах Палати громад Парламенту Великої Британії К.Бланта до України у зв’язку з проведенням у  Комітеті у закордонних справах Палати громад Парламенту Великої Британії слухань на тему: «Відносини Великої Британії та Російської Федерації», основним питанням яких є майбутнє британсько-російських відносин та потенційні наслідки для міжнародного порядку денного, у тому числі міжнародної безпеки.

Виступили: Заліщук С.П., Тарасюк Б.І., Гузь І.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З метою формування об’єктивного уявлення британських парламентарів про реалізацію Росією агресивної політики щодо України, посилення міжпарламентської співпраці та всебічного інформування про поточну ситуацію в нашій державі запросити британських парламентарів на чолі із К.Блантом до України у найближчий час та здійснити візит членів Комітету Верховної Ради України у закордонних справах до Великобританії восени 2016 року  відповідно до п.3-4 Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про участь представників Верховної Ради України в українсько-канадському бізнес-форумі (м.Торонто, Канада).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість розбудови двостороннього економічного співробітництва між Україною та Канадою з використанням вільної торгівлі між нашими державами підтримати участь делегації Верховної Ради України у цьому заході та взявши до уваги пропозицію Голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва В.Галасюка зі згаданого питання, рекомендувати Голові Верховної Ради України делегувати на українсько-канадський бізнес-форум  заступника Голови  Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Кужель О.В.

З огляду на те, що зазначений захід не передбачений Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік здійснити зазначений візит до м.Торонто (Канада) без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про інформацію Голови підкомітету з міжнародно-правових питань та парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Луценко І.С. про стан підготовки до  ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції).

Виступили: Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ:  Заслухати на наступному засіданні Комітету інформацію щодо стану підготовки до ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції) представників Міністерства закордонних справ, Міністерства фінансів, Міністерства соціальної політики, Міністерства юстиції та Міністерства внутрішніх справ України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. Різне.

СЛУХАЛИ: Про інцидент щодо спроби перевезення через державний кордон великої партії контрабандних цигарок під виглядом "дипломатичної пошти" Посольства  України в Словацькій Республіці.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що вказаний інцидент викликав великий негативний резонанс як в українському суспільстві, так і за кордоном, та враховуючи особисту відповідальність Посла за організацію роботи Посольства і дотримання Закону про дипломатичну службу, звернутися до Президента України з пропозицією про дострокове відкликання Надзвичайного і Повноважного Посла України в Словацькій Республіці Гаваші Олега Олодаровича.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку