ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №65

від 18.05.2016 р.

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 14.30

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В.,. Тарасюк Б.І.,  Ар’єв В.І.,

                  Заліщук С.П, Ларін С.М., Луценко І.С.

 

Відсутні: Присяжнюк О.А., Льовочкіна Ю.В. (лікарняний).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Про розгляд комплексного плану реформування дипломатичної служби України.

Заїка Наталія Володимирівна – заступник директора Департаменту менеджменту персоналу Міністерства закордонних справ України.

 

2. Про призначення керівників закордонних дипломатичних установ України.

Заїка Наталія Володимирівна – заступник директора Департаменту менеджменту персоналу Міністерства закордонних справ України.

 

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей проходження державної служби в органах дипломатичної служби ( реєстр.№4388, н.д. А.Шкрум, О.Рябчин та інші).

Шкрум Альона Іванівна  – народний депутат України.

Заїка Наталія Володимирівна – заступник директора Департаменту менеджменту персоналу Міністерства закордонних справ України.

 

4. Про проект Закону про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про порядок перетинання українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та Російської Федерації (реєстр. № 0096, н.д. А.Парубій, М.Величкович та інші).

Лапін Ігор Олександрович – народний депутат України.

Гаман Олександр Віталійович – заступник директора Департаменту консульської служби  Міністерства закордонних справ України.

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

Науменко Наталія Миколаївна    директор Департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби України  .

Серватюк Василь Миколайович – Перший заступник Голови Державної прикордонної служби України, генерал-лейтенант.

Карпенко Олександр Віталійович  – начальник служби Управління правового забезпечення Служби безпеки України.

 

5. Про проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру (реєстр. № 0084, Президент України) та затвердження тексту проекту Постанови ВРУ «Про започаткування переговорного процесу щодо внесення змін до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру 1993 року» (на виконання попереднього рішення Комітету) (закритий режим).

Квіт Сергій Миронович – радник Президента України.

Стріха Максим Віталійович – заступник Міністра освіти і науки України, представник України в Адміністративній раді Українського науково-технологічного центру.

Горбась Іван Миколайович - начальник Управління Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України.

Загородній Анатолій Глібович – віце-президент НАН України.

Чеберкус Дмитро Вікторович – директор Департаменту науково-технічного розвитку Міністерства освіти і науки України.

Жеребчук Софія Валентинівна –  головний спеціаліст Департаменту науково-технічного розвитку Міністерства освіти і науки України.

Данилейко Олександр Іванович – начальник Управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

Волкодав Володимир Вікторович – другий секретар відділу міжнародного галузевого та інвестиційного співробітництва Управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

 

6. Про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей виконання проектів міжнародної технічної допомоги (реєстр.№ 3403, н.д. О.Юринець, А.Кіт та інші).

Юринець Оксана Василівна  – народний депутат  України.

Трегуб Олена Миколаївна – директор Департаменту міжнародних програм Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Тимошенко Сергій Петрович – заступник Директора департаменту методологічної та нормотворчої роботи Державної фіскальної служби.  

                                                                                                                                                                                                          

7. Про інформацію Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо розробки проекту Закону «Про міжнародну технічну допомогу».

Трегуб Олена Миколаївна – директор Департаменту міжнародних програм Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

 

8. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва у 2016 році:

·                   на рівні комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2016 році;

·                   участь народного депутата Н.В.Кацер-Бучковської в канадсько-українському бізнес-форумі, який планується в період з 20 по 21 червня 2016 року в м.Торонто (Канада);

·                   участь народного депутата України А.Тетерука у складі делегації Державного космічного агентства України у засіданні українсько-американських Робочих груп та проведення переговорів з представниками НАСА до м.Вашингтон (США) в період з 21 по 28 травня 2016 року.

Тетерук Андрій Анатолійович – народний депутат України.

 

10. Про внесення змін до складу Постійних делегації ВРУ за квотою ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА».

 

11. Про роботу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою.

 

12. Про розгляд звернення народного депутата України Єленського В.Є. щодо повторного погодження його відрядження до Брюсселю 21-24 березня 2016 року.

Єленський Віктор Євгенович – народний депутат України.

 

13. Про участь представників Верховної Ради України у 23-ій щорічній Генеральній асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Православ’я, що планується з 29 червня по 3 липня 2016 року в м.Салоніки (Греція) (лист-запрошення від Президента Генеральної Асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Православ’я, депутата Державної Думи РФ Сергія Попова).

Дір Лариса Володимирівна – начальник Управління з питань закордонного українства та етноконфесійного діалогу Міністерства закордонних справ України.

 

14. Інформація заступника Голови Комітету Б.І.Тарасюка щодо зустрічі парламентських делегацій України та Республіки Польща, яка відбулася 16.05.2016.

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І., Заліщук С.П., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання:

- про участь заступника члена Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Власенка С.В. у засіданнях комітетів ПАРЄ з питань виборів суддів ЄСПЛ, з питань міграції, біженців та переміщених осіб та з юридичних питань та прав людини;

- про проведення круглого столу на тему: “Правосуддя в зоні АТО та перспективи ратифікації Римського Статуту”.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про участь народного депутата України А.Тетерука у складі делегації Державного космічного агентства України у засіданні українсько-американських Робочих груп та проведення переговорів з представниками НАСА до м.Вашингтон (США) в період з 21 по 28 травня 2016 року.

Виступили: Тетерук А.А., Тарасюк Б.І., Вовк В.І., Ар’єв В.І.,

Заліщук С.П., Гузь І.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Участь народного депутата України А.Тетерука у засіданні українсько-американських Робочих груп та проведення переговорів з представниками НАСА до м.Вашингтон (США) у складі делегації Державного космічного агентства України вважати доцільною.

Однак, враховуючи те, що Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік  участь представників Верховної Ради України у згаданому вище заході не передбачена, вказаний візит здійснити без залучення фінансових ресурсів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» -5;

«проти» - 2;

«утрималось» - 1.

 

2. СЛУХАЛИ: Про розгляд звернення народного депутата України Єленського В.Є. щодо повторного погодження його відрядження до Брюсселю 21-24 березня 2016 року.

Виступили: Єленський В.Є., Тарасюк Б.І., Вовк В.І., Гузь І.В.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати за доцільне оформити відрядження народного депутата України Єленського В.Є. до м.Брюсселя (Бельгія), який взяв участь у роботі Конференції Європейських Церков 21-23 березня 2016 року  за рахунок коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей проходження державної служби в органах дипломатичної служби.

Виступили: Шкрум А.І., Заїка Н.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати прийняття Верховною Радою України проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей проходження державної служби в органах дипломатичної служби за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про порядок перетинання українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та Російської Федерації.

У ході розгляду представники Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України та Державної міграційної служби України підтримали доцільність денонсації Угоди.

У свою чергу представник Міністерства закордонних справ України зазначив, що Україна вже в односторонньому порядку запровадила тимчасові обмеження на перетин кордону України жителями прикордонних регіонів Російської Федерації шляхом прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 04 березня 2015 року №86 «Деякі питання перетинання державного кордону України», відповідно до якої, починаючи з 16 березня 2015 року громадяни Російської Федерації – жителі прикордонних регіонів Росії можуть в’їжджати в Україну виключно через міжнародні і міждержавні пункти пропуску на підставі документів, дійсних для виїзду за кордон, та перебувати на території України строком до 90 днів протягом 180 днів. Таким чином, денонсація згаданої Угоди не змінить чинного порядку в’їзду в Україну громадян Російської Федерації – жителів прикордонних регіонів, водночас ускладнить поїздки громадян України до Російської Федерації, які продовжують користуватися перевагами, які надаються Угодою.

Виступили: Лапін І.О., Гаман О.В., Петухов С.І., Науменко Н.М.,

Серватюк В.М., Карпенко О.В., Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати доцільність прийняття зазначеного вище законопроекту та, враховуючи, що відповідно до статті 2 Закону України «Про міжнародні договори України» припинення дії міжнародного договору – це втрата міжнародним договором своєї сили за умов, визначених самим міжнародним договором, або за вольовим рішенням сторін (денонсація, вихід з договору), а пунктом 1 статті 11 Угоди визначено, що ця Угода укладається на невизначений термін і залишається чинною до закінчення 6 місяців з дати письмового повідомлення однієї із Сторін про свій намір припинити її дію, рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому з такими змінами:

у назві та статті 1 проекту Закону слово «денонсацію» та «денонсувати» замінити словосполученнями «припинення дії» та «припинити дію» відповідно.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей виконання проектів міжнародної технічної допомоги.

Виступили: Юринець О.В., Трегуб О.М., Тимошенко С.П., Луценко І.С.,

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати прийняття Верховною Радою України  проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей виконання проектів міжнародної технічної допомоги.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про інформацію Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо розробки проекту Закону «Про міжнародної технічної допомоги».

Виступили: Трегуб О.М., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Прем’єр-міністра України В.Б.Гройсмана з проханням доручити Кабінету Міністрів України створити Робочу групу із підготовки та погодження  проекту Закону України «Про міжнародну технічну допомогу» з метою прискорення його внесення на розгляд Верховної Ради України, а також запросити представництва міжнародних організацій в Україні, таких як Світовий банк, Програму розвитку ООН, Шведське Агентство міжнародного розвитку (Sida), долучитися до розробки цього документу.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до складу Постійних делегації ВРУ за квотою ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА».

Виступили: Заліщук С.П., Ларін С.М., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8-9. СЛУХАЛИ: Про розгляд комплексного плану реформування дипломатичної служби України.

Про призначення керівників закордонних дипломатичних установ України.

Виступили: Заїка Н.В., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначених вище питань на наступне засідання Комітету та запросити Міністра закордонних справ України особисто.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про участь представників Верховної Ради України у 23-ій щорічній Генеральній асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Православ’я, що планується з 29 червня по 3 липня 2016 року в м.Салоніки (Греція) (лист-запрошення від Президента Генеральної Асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Православ’я, депутата Державної Думи РФ Сергія Попова).

Виступили: Дір Л.В., Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Утриматися від участі членів українського парламенту у  23-ій щорічній Генеральній асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Православ’я.

Результати голосування:

«за» -7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру (реєстр. № 0084, Президент України) та затвердження тексту проекту Постанови ВРУ «Про започаткування переговорного процесу щодо внесення змін до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру 1993 року» (на виконання попереднього рішення Комітету) (закритий режим).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зазначений вище законопроект розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

12. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва.

 

12.1. СЛУХАЛИ: Про звернення керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою  Корея С.М.Ларіна щодо візиту до Республіки Корея депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою  Корея.

Виступили: Ларін С.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: У рамках виконання п.5-6 Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік підтримати здійснення  візиту депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків із Республікою Корея до Сеулу у червені-липні 2016 року.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

12.2. СЛУХАЛИ: Про участь народного депутата Н.В.Кацер-Бучковської в канадсько-українському бізнес-форумі, який планується в період з 20 по 21 червня 2016 року в м.Торонто (Канада).

Виступили: Гопко Г.М., Вовк В.І.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на тематику канадсько-українському бізнес-форуму  й важливість поглиблення двосторонніх економічних зв’язків, покращення інвестиційного клімату  та стратегічного партнерства з Канадою рекомендувати Голові Верховної Ради України делегувати народного депутата України Н.В.Кацер-Бучковську до  складу урядової делегації, яка братиме участь у зазначеному вище заході, та забезпечити фінансування всіх витрат, пов’язаних з поїздкою за рахунок коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 1;

«утрималось» - 1.

 

 

13. СЛУХАЛИ: Про роботу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету у зв’язку з відсутністю керівника вказаної  депутатської групи.

 

 

14. СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Б.І.Тарасюка щодо зустрічі парламентських делегацій України та Республіки Польща, яка відбулася 16.05.2016.

Виступили: Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Луценко І.С., Гузь І.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Б.І.Тарасюка щодо зустрічі парламентських делегацій України та Республіки Польща, яка відбулася 16 травня 2016 року,  взяти до відома.

 

 

15. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ, народного депутата України Ар’єва В.І. щодо необхідності участі заступника члена Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Власенка С.В. у засіданнях комітетів ПАРЄ з питань виборів суддів ЄСПЛ, з питань міграції, біженців та переміщених осіб та з юридичних питань та прав людини, які проходитимуть 19-23.06.2016 у м.Страсбург (Франція).

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію Ар’єва В.І. щодо участі  заступника члена Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Власенка С.В. у зазначених вище засіданнях комітетів ПАРЄ.

Результати голосування: одноголосно.

 

16. СЛУХАЛИ: Про проведення круглого столу на тему: “Правосуддя в зоні АТО та перспективи ратифікації Римського Статуту”.

Виступили: Заліщук С.П., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Провести 1 червня 2016 року спільне засідання комітетів Верховної Ради України у закордонних справах та з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин з залученням правозахисної громадської організації “Центр Громадянських Свобод” на тему:  “Правосуддя в зоні АТО та перспективи ратифікації Римського Статуту”.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку