ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №68

від  07.07.2016 р.

  м.Київ, вул.Грушевського, 5, 3 поверх, кулуари ВРУ

о 14.00

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Гузь І.В.,. Тарасюк Б.І.,  Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І.,

                  Заліщук С.П, Луценко І.С.

 

Відсутні: Вовк В.І., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В. (декретна відпустка).

 

 

Порядок денний засідання Комітету:

 

1.  Про Меморандум щодо співробітництва між Верховною Радою України та Палатою депутатів Італії.

 

2. Про лист Комітету у закордонних справах щодо підтримки Петиції стосовно запровадження безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян України до Канади, яка була представлена в Палаті громад Парламенту Канади 6 червня 2016 року (Петиція е-33).

 

3. Про Орієнтовний план роботи Комiтету Верховної Ради України у закордонних справах на п’яту сесію Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2016 року – січень 2017 року).

 

 

4. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва у 2016 році:

- про візит до Японії депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією (лист народного депутата України Ємця Л.О.);

Ємець Леонід Олександрович – народний депутат України, керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією.

- про робочий візит парламентської делегації Португалії до України (лист Надзвичайного та Повноваженого Посла України в Португалії І.Огнівець);

- про візит Голови Постійного комітету у закордонних справах Парламенту Республіки Індія  Шаші Тхарура в Україну (лист Надзвичайного та Повноваженого Посла України в Індії І.З. Поліхи);

- про запрошення делегації Парламенту Бразилії відвідати Україну у 2016 році (лист народного депутата України Романюка В.М.) ;   

- про запрошення Голові Верховної Ради України Парубію А.В. відвідати Туреччину, яке було надіслано Головою Великих Національних зборів Туреччини Ісмаїлом Кахраманом.

-  про налагодження співпраці між комітетами у закордонних справах України та Азербайджану (лист Надзвичайного та Повноваженого Посла України в Азербайджанській Республіці  О.Міщенка).

 

5. Про можливість проведення виїзного засідання підкомітету ПАРЄ з питань навколишнього середовища та енергетики 29 вересня 2016 року у м.Львів (лист народного депутата України Кіраля С.І.).

 

6. Про звернення Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин (НДІ) в Україні та Міжнародного Республіканського Інституту (IRI) в Україні щодо можливості Комітету ВРУ у закордонних справах виступити бенефіціаром проектів, які виконуватимуться згаданими установами, зокрема:

-   «Україна: Програма ефективної і відповідальної політики в Україні» (виконавець – НДІ);

-    «Україна: програма чуйної та відповідальної політики» ( виконавець - Консорціум зі зміцнення виборчого та політичного процесу через IRI).

 

7. Про лист народного депутата України Медуниці О.В. щодо можливості представлення нагород Верховної Ради України іноземним громадянам українського походження.

 

8. Про звіт Державного Департаменту Сполучених Штатів Америки щодо торгівлі людьми.

 

 

 

9. Різне.

- про звернення Тернопільської обласної ради щодо необхідності розірвання торговельних зв‘язків з Російською Федерацією та звернення Верховної Ради України  з цього приводу до США та Великої Британії.

 

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Меморандуму про взаєморозуміння між Палатою депутатів Італійської Республіки та Верховною Радою України, який попередньо планується до підписання у рамках можливої участі голів Парламентів України та Італії під час участі у Конференції спікерів Парламентів країн-членів Ради Європи, запланованої на 15-16 вересня ц.р. у місті Страсбург, Франція.

В ході розгляду зазначеного питання було підкреслено, що інституалізація міжпарламентського співробітництва між Україною та Італією повністю відповідає інтересам України, особливо у контексті мобілізації зусиль європейських країн, спрямованих на боротьбу із триваючою російською агресією.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати запропонований проект Меморандуму, який, зокрема, передбачає створення парламентської групи співробітництва між законодавчими органами двох держав, яка складатиметься з 5 депутатів від кожної сторони.

 Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про лист Комітету у закордонних справах щодо підтримки Петиції стосовно запровадження безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян України до Канади, яка була представлена в Палаті громад Парламенту Канади 6 червня 2016 року (Петиція е-33).

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Направити листи до Комітету у закордонних справах Парламенту  Канади та групі дружби «Канада-Україна» щодо підтримки Петиції стосовно запровадження безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян України до Канади, яка була представлена в Палаті громад Парламенту Канади 6 червня 2016 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про Орієнтовний план роботи Комiтету Верховної Ради України у закордонних справах на п’яту сесію Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2016 року – січень 2017 року).

Виступили: Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити Орієнтовний план роботи Комiтету Верховної Ради України у закордонних справах на п’яту сесію Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2016 року – січень 2017 року).

 

2) Проекти законодавчих актів, з розгляду яких Комітет визначено головним, такі як:

- проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо засудження тероризму, який призводить до масових людських жертв (н.д. Гопко Г.М., Присяжнюк О.А. та ін., №3626, 11.12.2015);

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасового обмеження права виїзду за кордон членів Кабінету Міністрів України та/або керівників центральних органів виконавчої влади після прийняття рішення про відставку Кабінету Міністрів України з метою уникнення ними відповідальності (н.д.В.Рабінович, №3826,27.01.2016);

- проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Парламентської асамблеї Ради Європи, парламентів та урядів країн Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Північноатлантичного Альянсу, дипломатичних представництв іноземних держав в Україні щодо грубих порушень міжнародних домовленостей по врегулюванню кризи на Донбасі (н.д.І.Фріз, І.Геращенко та ін., №4046, 10.02.2016)

вважати такими, що втратили актуальність та рекомендувати Верховній Раді України  не включати їх до проекту порядку денного  п’ятої сесії Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

 

4. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва у 2016 році.

 

4.1. СЛУХАЛИ: Про візит до Японії депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією (лист народного депутата України Ємця Л.О.);

Виступили: Ар’єв В.І., Ємець Л.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду  на важливість  двостороннього співробітництва між Україною та Японією не лише в контексті налагодження конструктивного міжпарламентського співробітництва, а також у зв’язку з тим, що Президент України планує оголосити 2017 рік роком Японії в Україні,  вважати доцільним здійснення відповідних заходів у 2017 році.

Також члени Комітету зауважили про необхідність отримання офіційного запрошення від японської сторони з метою подальшого здійснення українськими парламентарями  відрядження.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.2. СЛУХАЛИ: Про робочий візит парламентської делегації Португалії до України (лист Надзвичайного та Повноваженого Посла України в Португалії І.Огнівець).

Про візит Голови Постійного комітету у закордонних справах Парламенту Республіки Індія  Шаші Тхарура в Україну (лист Надзвичайного та Повноваженого Посла України в Індії І.З. Поліхи).

Про запрошення делегації Парламенту Бразилії відвідати Україну у 2016 році (лист народного депутата України Романюка В.М.).

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на необхідність двосторонньої   міжпарламентської співпраці між Україною та зазначеними вище країнами рекомендувати Голові Верховної Ради України запросити  парламентські делегації цих країн до України, однак, враховуючи обмеженість фінансових ресурсів передбачених на міжпарламентську діяльність, їх здійснення  має відбуватися без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.3. СЛУХАЛИ: Про запрошення Голові Верховної Ради України Парубію А.В. відвідати Туреччину, яке було надіслано Головою Великих Національних зборів Туреччини Ісмаїлом Кахраманом.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що з самого початку українсько-російського конфлікту Туреччина рішуче підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, виступаючи проти російської агресії, а також враховуючи, що Турецька Республіка є одним з найважливіших торговельних партнерів нашої держави,  вважати доцільним здійснення згаданого візиту у найближчий час

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.4. СЛУХАЛИ: Про налагодження співпраці між комітетами у закордонних справах України та Азербайджану (лист Надзвичайного та Повноваженого Посла України в Азербайджанській Республіці  О.Міщенка).

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на важливість  двостороннього співробітництва між Україною і Азербайджаном - стратегічним партнером України - та необхідність активізації міжпарламентської співпраці  вважати за доцільне запросити делегацію Комітету з міжнародних відносин та міжпарламентських зв’язків Національних зборів Азербайджану  відвідати Україну.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про можливість проведення виїзного засідання підкомітету ПАРЄ з питань навколишнього середовища та енергетики 29 вересня 2016 року у м.Львів (лист народного депутата України Кіраля С.І.).

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Беручи до уваги значення проведення зазначеного вище засідання підкомітету, актуальність якого збільшилася у зв’язку із подіями на Грибовицькому сміттєзвалищі у м.Львові у травні поточного року, вважати доцільним проведення згаданого заходу у запропонованому народним депутатом України С.Кіралем форматі. У той же час, виходячи із обмежених фінансових ресурсів, провести це засідання без забезпечення трансферу за кошти Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про звернення Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин (НДІ) в Україні та Міжнародного Республіканського Інституту (IRI) в Україні щодо можливості Комітету ВРУ у закордонних справах виступити бенефіціаром проектів, які виконуватимуться згаданими установами, зокрема: «Україна: Програма ефективної і відповідальної політики в Україні» (виконавець – НДІ) та     «Україна: програма чуйної та відповідальної політики» ( виконавець - Консорціум зі зміцнення виборчого та політичного процесу через IRI).

Виступили: Гопко Г.М., Луценко І.С., Гузь І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про лист народного депутата України Медуниці О.В. щодо можливості представлення нагород ВРУ іноземним громадянам українського походження.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ:  Підтримати клопотання народного депутата України Медуниці О.В. щодо нагородження з нагоди 25-ї річниці Незалежності України за визначний внесок у підтримку, надану українському народові та державі під час російської агресії, наступних іноземних громадян українського походження:

- Калина Кардаш – громадянка Канади, ініціатор та керівник проекту «Друг Героя»;

- Степан Качурак – громадянин США, голова Організації оборони Чотирьох Свобід України – ООЧСУ;

- Козак Ігор - громадянин Канади, військо-політичний експерт з питань російсько-українського конфлікту, громадський діяч;

- Потапенко Борис – громадянин США, віце-президент Ради Українських Державницьких Організацій Світу;

- Романів Стефан – громадянин Австралії, голова Світового Конгресу Українців;

- Стеців Орест – громадянин Канади, голова Ліги Українців Канади;

- Кий Лариса – громадянка США, Голова З’єднаного Українсько-Американського Допомогового Комітету

та рекомендувати Голові Верховної Ради України нагородити зазначених вище осіб Почесною Грамотою Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з міжнародно-правових питань та парламентського контролю за виконанням Україною міжнародних зобов'язань Комітету  Луценко І.С. щодо звіту Державного Департаменту Сполучених Штатів Америки щодо торгівлі людьми.

Луценко І.С. повідомила, що в опублікованому 30 червня 2016 року щорічному звіті Держдепу США про ситуацію з торгівлею людьми у світі (Trafficking in Persons Report) зазначається, що вербування дітей угрупуваннями бойовиків відбувається на території, яка непідконтрольна Уряду України і де влада не здатна забезпечити заборону на використання дітей у збройному конфлікті. За інформацією Держдепу США,  дітей продовжують використовувати в якості інформаторів та "живого щита".

Виступили: Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Направити лист Голові Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованні Барберіс з прохання, за можливості, зосередити увагу на проведенні роз’яснювальної роботи стосовно недопущення вербування і використання дітей у військових діях та вивченні реального стану пов’язаної з цим ситуації під час здійснення моніторингових візитів Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні щодо стану дотримання прав дітей, в тому числі і на непідконтрольну територію на Сході України.

2) Провести робочу нараду щодо дотримання прав дітей у зоні антитерористичної операції, зокрема  на тимчасово окупованій території, насамперед  попередження вербування і використання дітей у військових діях з залученням омбудсмена з прав дитини, представників Міністерства юстиції, Державної міграційної служби України та комітетів Верховної Ради України з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.  

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про звернення Тернопільської обласної ради щодо необхідності розірвання торговельних зв‘язків з Російською Федерацією та звернення Верховної Ради України  з цього приводу до США та Великої Британії.

Виступила:  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку