ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №12

від 4.02.2015 р.

 

 

 

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

 

 

Комітету у закордонних справах

 

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І., Гузь І.В.,

                  Тарасюк Б.І., Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І.,

                  Заліщук С.П., Ларін С.М.

 

Відсутні: Льовочкіна Ю.В.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо особливого двостороннього статусу союзника Сполучених Штатів Америки (р.№1298, н.д.В.Парубій, С.Пашинський, І.Вінник).

Парубій Андрій Володимирович – народний депутат України.

Клімкін Павло Анатолійович - Міністр закордонних справ України.

 

2. Про проект Постанови про питання участі України в Співдружності Незалежних Держав (р.№1015, н.д.Ю.Тимошенко, О.Ляшко та ін.).

Пристайко  Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України – Керівник апарату.

Яневський Андрій Сергійович – другий секретар відділу США та Канади Департаменту Америки МЗС України.

 

3. Про проект Постанови про першочергові заходи по реалізації положень "Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором" від 27.01.2015 р. (р.№1902, н.д.Б.Тарасюк, Г.Гопко, Ю.Тимошенко).

Тарасюк Борис Іванович – народний депутат України.

Пристайко  Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України – Керівник апарату.

Яневський Андрій Сергійович – другий секретар відділу США та Канади Департаменту Америки МЗС України.

Вітренко Юрій Володимирович – заступник директора Департаменту міжнародних організацій, начальник відділу ООН Міністерства закордонних справ України.

 

4. Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Генерального Секретаря ООН, Президента Ради Безпеки ООН та Президента Генеральної Асамблеї ООН (р.№1903, н.д.Б.Тарасюк, Г.Гопко, Ю.Тимошенко).

Тарасюк Борис Іванович – народний депутат України.

Пристайко  Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України – Керівник апарату.

Яневський Андрій Сергійович – другий секретар відділу США та Канади Департаменту Америки МЗС України.

 

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 13 Закону України «Про дипломатичну службу» (щодо порядку призначення на дипломатичні посади) .

Тарасюк Борис Іванович – народний депутат України.

Пристайко  Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України – Керівник апарату.

Яневський Андрій Сергійович – другий секретар відділу США та Канади Департаменту Америки МЗС України.

 

6. Про Орієнтовний план міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2015 рік.

Третьяк Кирило Олегович – керівник Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату Верховної Ради України.

 

7. Про затвердження персонального складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ОБСЄ.

Про затвердження квот  пропорційного представництва депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у  постійних делегаціях Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій, українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

 

8. Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн.

 

9. Про затвердження Положення про Громадську раду при Комітеті у закордонних справах.

 

10. Різне:

- про участь представників Верховної Ради України у 59-й сесії Комісії ООН із становища жінок;

- про затвердження розкладу засідань Комітету на двотижневий термін.

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

 

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету та додати до нього  - проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо особливого двостороннього статусу союзника Сполучених Штатів Америки (р.№1298, н.д.А.Парубій, С.Пашинський, І.Вінник), який розглянути першим.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо особливого двостороннього статусу союзника Сполучених Штатів Америки.

Виступили: Парубій А.В., Пристайко В.В., Ар’єв В.І., Вовк В.І.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Тарасюк Б.І., Клімкін П.А., Заліщук С.П.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови «Про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо особливого двостороннього статусу союзника Сполучених Штатів Америки» з наступними змінами та доповненнями:

1)      назву Звернення викласти у такій редакції: «Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо співпраці з Сполученими Штатами Америки у безпековій сфері», та внести відповідні зміни у назву та пункт 1  Постанови;

2)      в абзаці другому слово «незаконна» та словосполучення «проти Збройних Сил України» вилучити;

3)      в абзаці п‘ятому словосполучення «Адекватною відповіддю» замінити на словосполучення «Важливою складовою відповіді»;

4)      в абзаці восьмому, після слів «Захоплена та», слово «незаконно» вилучити;

5)      в абзаці дев‘ятому словосполучення «декілька тисяч» замінити на слово «тисячі»;

6)      абзац тринадцятий викласти у такій редакції:

«Народні депутати України просять Вас розглянути питання включення України до двостороннього безпекового формату з Сполученими  Штатами Америки, виходячи з положень,  які закладені в Будапештському меморандумі».

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про питання участі України в Співдружності Незалежних Держав.

Виступили: Тарасюк Б.І., Пристайко В.В., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Ар’єв В.І.,  Василенко В.А., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови «Про питання участі України в Співдружності Незалежних Держав» з такою зміною:

- в підпункті першому пункту 1 проекту Постанови словосполучення  «конвенційних органах» змінити на словосполучення «органах та угодах галузевого співробітництва».

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про першочергові заходи по реалізації положень "Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором" від 27.01.2015 року.

Виступили: Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови  «Про першочергові заходи по реалізації положень Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй,  Європейського  Парламенту,  Парламентської  Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором від 27.01.2015 р.» з такими змінами та доповненнями:

- підпункт п‘ятий пункту 1 проекту Постанови вилучити;

- пункт 2 проекту Постанови викласти у такій редакції:

«Відповідно до прийнятої 4 лютого 2015 року Постанови Верховної Ради України «Про Заяву Верховної Ради України про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР», які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян», доручити Генеральній прокуратурі України та Службі безпеки України підготувати доказову базу для звернення до Міжнародного кримінального суду щодо скоєння Російською Федерацією воєнних злочинів та злочинів проти людяності».

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Генерального Секретаря ООН, Президента Ради Безпеки ООН та Президента Генеральної Асамблеї ООН.

Виступили: Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Вовк В.І., Пристайко В.В.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Генерального Секретаря ООН, Президента Ради Безпеки ООН та Президента Генеральної Асамблеї ООН повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 13 Закону України «Про дипломатичну службу» (щодо порядку призначення на дипломатичні посади).

Виступили: Гопко Г.М., Клімкін П.А., Климпуш-Цинцадзе І.О.

 

УХВАЛИЛИ: Внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до статті 13 Закону України «Про дипломатичну службу» (щодо порядку призначення на дипломатичні посади) та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про Орієнтовний план міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2015 рік.

Виступили: Третьяк К.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити Орієнтовний план міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2015 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про затвердження персонального складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Про затвердження квот  пропорційного представництва депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у  постійних делегаціях Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій, українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

Виступили: Ар’єв В.І., Гузь І.В., Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.,

Вовк В.І., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рішення щодо розподілу представників депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у  постійних делегаціях Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій, українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях приймати в рамках Комітету без залучення керівництва Верховної Ради України, коаліції та фракцій.

Результати голосування: одноголосно.

 

2) З огляду на розрахунки квот пропорційного представництва депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у  постійних делегаціях Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій, українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях не включати депутатські групи Верховної Ради України «Економічний розвиток» та «Воля народу», а також позафракційних депутатів до складу постійних делегацій Верховної Ради України та українських частин Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Національних Зборів Республіки Білорусь та Міжпарламентської Асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

3) Відповідно до подань депутатських фракцій  у Верховній Раді України рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням такий склад Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі:

Члени Постійної делегації:

 

ГЕРАСИМОВ

Артур Володимирович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

АГАФОНОВА

Наталія Володимирівна

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

БЄЛЬКОВА

Ольга Валентинівна

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

СЕМЕРАК

Остап Михайлович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

ПРИСЯЖНЮК

Олександр Анатолійович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

ШУФРИЧ

Нестор Іванович

Представник депутатської фракції

"Опозиційний блок"

ГОПКО

Ганна Миколаївна

Представник депутатської фракції

Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ"

ПОПОВ

Ігор Володимирович

Представник депутатської фракції

Радикальної партії Олега Ляшка

 

Заступники членів Постійної делегації:

 

НАЙЄМ

Мустафа-Масі

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

ФРІЗ

Ірина Василівна

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

КУДЛАЄНКО

Сергій Володимирович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

КАЦЕР-БУЧКОВСЬКА

Наталія Володимирівна

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

ВИСОЦЬКИЙ

Cергій Віталійович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

ШУРМА

Ігор Михайлович

Представник депутатської фракції

Політичної партії "Опозиційний блок"

ОСТРІКОВА

Тетяна Георгіївна

Представник депутатської фракції

Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ"

КОНДРАТЮК

Олена Костянтинівна

Представник депутатської фракції

політичної партії “Всеукраїнське об’єднання "БАТЬКІВЩИНА”

Результати голосування: одноголосно.

 

4) Відповідно до квот пропорційного представництва депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у  постійних делегаціях Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій, українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях затвердити кількісний склад представників фракцій та груп у Верховній Раді України у зазначених делегаціях (таблиця з розрахунками зазначених квот додається).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з Естонською Республікою, Республікою Казахстан, Республікою Кіпр, Республікою Іран, Сполученими Штатами Америки, Угорською Республікою, Республікою Польща, Федеративною Республікою Бразилія і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

2) Затвердити координаторів депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами:

 

ПІП координатора

Перелік країн

 

1 Ар’єв В.І.

Королівство Бельгія, Республіка Хорватія

2 Вовк В.І.

 Республіка Ірак, Республіка Узбекистан

3 Гопко Г.М.

 Королівство Нідерланди, Королівство Саудівська Аравія

4 Гузь І.В.

 Республіка Куба, Республіка Сінгапур

5 Заліщук С.П.

 Республіка Білорусь, Королівство Іспанія

6 Климпуш-Цинцадзе І.О.

 Республіка Молдова, Португальська Республіка

7 Ларін С.М.

Туркменістан

8 Льовочкіна Ю.В.

Держава Кувейт

9 Присяжнюк О.А.

Швейцарська Конфедерація, Нова Зеландія

10 Тарасюк Б.І.

Республіка Ірландія, Йорданське Хашимітське Королівство

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про затвердження Положення про Громадську раду при Комітеті у закордонних справах.

Виступили: Тарасюк Б.І., Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити Положення про Громадську раду при Комітеті у закордонних справах.

2) Членам Комітету подати до секретаріату Комітету пропозиції щодо кандидатур для включення до Громадської ради.

3) Затверджене на засіданні Комітету Положення про Громадську раду при Комітеті у закордонних справах розмістити на сайті Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. Різне:

СЛУХАЛИ: Про участь представників Верховної Ради України у 59-й сесії Комісії ООН із становища жінок.

Виступили: Гопко Г.М., Климпуш-Цинцадзе І.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України включити до складу  української делегації голову підкомітету Комітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Заліщук С.П. та заступника Голови Комітету з питань європейської інтеграції Іонову М.М.   для участі у роботі 59-ої сесії Комісії ООН із становища жінок (9-20 березня 2015 року , м.Нью-Йорк).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження розкладу засідань Комітету на двотижневий термін.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити розклад засідань Комітету на двотижневий термін.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку