ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №44

від 04.11.2015 р.

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

о 14.30

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,

                  Ар’єв В.І., Льовочкіна Ю.В., Луценко І.С.

            

Відсутні: Климпуш-Цинцадзе І.О. (участь у засіданні ПКА),

                Присяжнюк О.А., Заліщук С.П., Ларін С.М.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Постанови про комплекс заходів щодо посилення переговорних позицій України на міжнародній арені у зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації та реалізацією європейського курсу України (реєстр.№2549а, н.д. Ляшко О.В., Вовк В.І. та ін.).

Вовк Віктор Іванович – народний депутат України.

Макеєв  Олексій Сергійович – директор Департаменту політики та комунікацій Міністерства закордонних справ України.

 

2. Проект Закону про денонсацію Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки (реєстр.№0051 н.д. Парубій А.В.).

Шалапут Олена Олександрівна – заступник начальника управління Російської Федерації Міністерства закордонних справ України.

Сідловська Людмила Євгеніївна – заступник директора Департаменту –начальник управління правової експертизи міжнародних договорів Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України .

Хлапук Максим Миколайович – радник Першого заступника Голови Верховної Ради України Парубія А.В.

 

3. Проект Закону про денонсацію Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації "Про міжнародне автомобільне сполучення" та Протокол до цієї Угоди (реєстр.№0042, н.д. Береза Ю.М.).

Шульмейстер Володимир Юрійович – перший заступник Міністра інфраструктури України.

Шалапут Олена Олександрівна – заступник начальника управління Російської Федерації Міністерства закордонних справ України.

Сідловська Людмила Євгеніївна – заступник директора Департаменту –начальник управління правової експертизи міжнародних договорів Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

 

4. Проект Закону про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації "Про співробітництво під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на українсько-російському державному кордоні" (реєстр.№0043, н.д. Береза Ю.М.).

Шульмейстер Володимир Юрійович – перший заступник Міністра інфраструктури України.

Шалапут Олена Олександрівна – заступник начальника управління Російської Федерації Міністерства закордонних справ України.

Сідловська Людмила Євгеніївна – заступник директора Департаменту –начальник управління правової експертизи міжнародних договорів Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

 

5. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Об'єднаних Арабських Еміратів про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом (реєстр.№0067, Кабінет Міністрів України).

Заяць Андрій Іванович  – директор Департаменту Близького Сходу та Африки Міністерства закордонних справ України.

Дорошенко Віктор Петрович – в.о. начальника Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування Служби безпеки України.

Михайлов Андрій Адольфович – начальник відділу Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування Служби безпеки України.

 

6. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського  співробітництва на рівні депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2015 році.

 

7. Про напрямки співпраці Комітету та Громадської ради при Комітеті у закордонних справах.

Члени Громадської ради при Комітеті:

Юраш Святослав

Максак Геннадій

Капітоненко  Микола

Бузаров Андрій Ігорович

Касянчук Сергій

 

8. Про звернення Президента ПАРЄ Анн Брассер.

Ар‘єв Володимир Ігорович – народний депутат України.

Логвинський Георгій Володимирович – народний депутат України.

 

9. Різне:

-                    щодо членства народних депутатів України у депутатських групах  ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами (звернення н.д. М.Лаврика та П.Унгуряна щодо співголовування у депутатській групі з міжпарламентських зв’язків з Туркменістаном, звернення н.д. Ю.Мірошниченка щодо включення його до депутатських груп з міжпарламентських зв’язків та про діяльність Співголови  депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Бразилією В.М.Романюка);

-                    про зміни у складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою;

-                    про доручення Голови ВРУ В.Гройсмана щодо аналізу проектів законів, які знаходяться на розгляді в Комітеті стосовно визначення їх пріоритетності та актуальності;

-                    про підготовку круглого столу на тему «Культурна дипломатія, плани на 2016 рік» ( листопад 2016 року);

-                    про звернення Директора Енергетичного співтовариства Янез Копач щодо заснування Парламентського пленуму Енергетичного співтовариства;

Янез Копач – Директора Енергетичного співтовариства.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила:  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про комплекс заходів щодо посилення переговорних позицій України на міжнародній арені у зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації та реалізацією європейського курсу України.

Виступили: Вовк В.І., Макеєв О.С., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Членам Комітету доопрацювати вказаний проект Постанови та повернутися до його розгляду на наступному засіданні Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про звернення Президента ПАРЄ Анн Брассер.

Виступили: Ар’єв В.І., Логвинський Г.В., Вовк В.І., Тарасюк Б.І.,

Луценко І.С., Льовочкіна Ю.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Доручити Голові Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Ар’єву В.І. та його заступнику Логвинському Г.В. підготувати листи на ім’я Президента ПАРЄ Анн Брассер щодо: 

- інформування членами Постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ своїх французьких колег  про порушення ними  документів ПАРЄ, КМ РЄ та  чинного законодавства України, що регулює  правила в’їзду-виїзду  з території тимчасово окупованого АРК під час їх поїздки до півострова;

- інциденту за участю народних депутатів України Д.Лінька та А.Вітка.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про денонсацію Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

Виступили: Хлапук М.М., Шалапут О.О., Сідловська Л.Є.,

Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд  зазначеного вище законопроекту з метою узгодження позицій усіх заінтересованих органів виконавчої влади.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про денонсацію Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації "Про міжнародне автомобільне сполучення" та Протокол до цієї Угоди.

Виступили: Шульмейстер В.Ю.,  Шалапут О.О., Сідловська Л.Є.,

Льовочкіна Ю.В., Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Вовк В.І.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що проект Закону України про денонсацію Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації "Про міжнародне автомобільне сполучення" та Протокол до цієї Угоди не набрав голосів на свою підтримку («за» - 0; «проти» - 6; «утрималось» - 0) рекомендувати Верховній Раді України відхилити його.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації "Про співробітництво під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на українсько-російському державному кордоні".

Виступили: Шульмейстер В.Ю.,  Шалапут О.О., Сідловська Л.Є.,

Льовочкіна Ю.В., Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Вовк В.І.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що проект Закону України про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації "Про співробітництво під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на українсько-російському державному кордоні" не набрав голосів на свою підтримку («за» - 2; «проти» - 4; «утрималось» - 0) рекомендувати Верховній Раді України відхилити його.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Об'єднаних Арабських Еміратів про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом.

Виступили: Заяць А.І., Дорошенко В.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект та ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Об'єднаних Арабських Еміратів про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про напрямки співпраці Комітету та Громадської ради при Комітеті у закордонних справах.

Виступили: Юраш С., Касянчук С., Тарасюк Б.І., Максак Г., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію представників Громадської ради при Комітеті у закордонних справах щодо напрямків співпраці Комітету та Громадської ради  взяти до відома.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського  співробітництва на рівні депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2015 році.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

9. Різне:

1) СЛУХАЛИ: Про звернення Директора Енергетичного співтовариства Янеза Копача щодо заснування Парламентського пленуму Енергетичного співтовариства та запрошення двох представників Верховної Ради України для участі у роботі Парламентського пленуму, зокрема, у першому його засіданні, яке проходитиме у Відні (Австрія) 16 грудня 2015 року.

Виступили: Янез Копач, Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що участь України у Парламентського пленуму Енергетичного співтовариства має істотне значення задля подальшого забезпечення енергетичної безпеки і енергетичної незалежності країни, рекомендувати заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки БЄЛЬКОВУ О.В. та Голову підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій згаданого Комітету КАЦЕР-БУЧКОВСЬКУ Н.В. для участі у роботі Парламентського пленуму Енергетичного співтовариства.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2) СЛУХАЛИ: Про доручення Голови ВРУ В.Гройсмана щодо аналізу проектів законів, які знаходяться на розгляді в Комітеті стосовно визначення їх пріоритетності та актуальності.

Виступили: Гопко Г.М.,  Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Луценко І.С.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити наступний перелік законопроектів, які можуть бути зняті з розгляду Верховної Ради України, як такі, що втратили актуальність або за результатами попереднього розгляду були рекомендовані Комітетом для відхилення або направлення на доопрацювання суб‘єкту права законодавчої ініціативи:

Реєстр.№, суб’єкт ініціативи

Назва законопроекту

0002         Д

02.12.2014

Проект Закону про денонсацію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією (проект внесений н.д. Ю.Левченком, О.Осуховським та ін.)

0042         Д

30.06.2015

Проект Закону про денонсацію Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації «Про міжнародне автомобільне сполучення» та Протокол до цієї Угоди (проект внесений н.д. Ю.Березою)

0043         Д

30.06.2015

Проект Закону про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації «Про співробітництво під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на українсько-російському державному кордоні»  (проект внесений н.д. Ю.Березою)

1905         Д

02.02.2015

Проект Закону про припинення участі України в Єдиному економічному просторі (ЄЕП) та про внесення змін до деяких законів України з питань міжнародних договорів (проект внесений н.д.Ю.Тимошенко)

2362         Д

11.03.2015

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони виїзду з України керівникам та власникам банків, які мають заборгованість за договором банківського вкладу (депозиту) (проект внесений н.д.С.Капліним)

2574         Д

07.04.2015

Проект Постанови про деякі заходи щодо звернення до Міжнародного кримінального суду для притягнення до відповідальності винних у скоєнні злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищих посадових осіб Російської Федерації та керівників терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР", що призвело до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян (проект внесений н.д. Ю.Тимошенко, Б.Тарасюкомта ін.)

3007        Д

02.09.2015

Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав і міжнародних парламентських асамблей щодо порушення Російською Федерацією основоположних прав і свобод людини та посилення політичних переслідувань (проект внесений н.д. Г.Гопко, І.Климпуш-Цинцадзе, та ін.)

 

3) СЛУХАЛИ: Про підготовку круглого столу на тему «Культурна дипломатія, плани на 2016 рік».

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Провести  круглий стіл на тему «Культурна дипломатія, плани на 2016 рік» 25 листопада 2015 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4) СЛУХАЛИ: Про зміни у складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою.

Виступили: Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити КУРЯЧОГО Максима Павловича керівником депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою замість народного депутата України НАСІРОВА Романа Михайловича, який склав свої депутатські повноваження, та  народного депутата України МЕДУНИЦЮ Олега Вячеславовича секретарем зазначеної депутатської групи замість КУРЯЧОГО Максима Павловича.

Результати голосування: одноголосно.

 

5) СЛУХАЛИ: Щодо членства народних депутатів України у депутатських групах  ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами (звернення  н.д. М.Лаврика та П.Унгуряна щодо співголовування у депутатській групі з міжпарламентських зв’язків з Туркменістаном, звернення   н.д. Ю.Мірошниченка щодо включення його до депутатських груп з міжпарламентських зв’язків та про діяльність Співголови  депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Бразилією В.М.Романюка).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку