ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №67

від 15.06.2016 р.

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 15.00

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Гузь І.В.,. Тарасюк Б.І.,  Присяжнюк О.А.,

                  Ар’єв В.І., Заліщук С.П, Луценко І.С.

 

Відсутні: Вовк В.І., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В. (лікарняний).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо початку розгляду законопроекту № 5094 "Акт стабільності і демократії в Україні" (реєстр.№4735, н.д. І.Фріз, І.Геращенко та інші).

Кулініч Микола Миколайович – заступник директора Департаменту Америки – начальник відділу США та Канади Міністерства закордонних справ України.

 

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про санкції" (щодо припинення дії міжнародних договорів) (реєстр.№4512, н.д. А.Левус, О.Медуниця та інші).

Висоцький Сергій Віталійович – народний депутат України.

Коледов Сергій Володимирович – начальник відділу міжнародних договорів та офіційних перекладів Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Рябошапка Світлана Сергіївна – начальник відділу Управління соціального, трудового та гуманітарного законодавства Департаменту публічного права Міністерства юстиції України.

3. Про відмову представникам делегації підкомітету Організації Об’єднаних Націй із запобігання катуванням у допуску до адміністративних приміщень Служби безпеки України, розташованих в містах Краматорську та Маріуполі Донецької області (закритий режим).

Прокофєєва Дар’я Михайлівна – радник Голови Служби безпеки України.

Єрмаков Олег Ігорович – начальник Управління правового забезпечення Служби безпеки України.

Алтинцева Наталія Миколаївна – заступник начальника Центру міжнародного співробітництва Служби безпеки України.

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

Подольський Дем’ян Олексійович – начальник відділу прав людини та Ради Європи Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

 

4. Про проект Звернення Комітету Верховної Ради України у закордонних справах до Ради з прав людини ООН, Верховного комісара ООН з прав людини та Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні щодо Доповіді Спеціального доповідача з питань позасудових страт, страт без належного судового розгляду і свавільних страт під час його місії в Україні.

 

5. Про розгляд комплексного плану реформування дипломатичної служби України.

 

6. Про стан підготовки до ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції).

Устименко Сергій Олександрович – заступник Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції.

Подольський Дем’ян Олексійович – начальник відділу прав людини та Ради Європи Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Рябошапка Світлана Сергіївна – начальник відділу Управління соціального, трудового та гуманітарного законодавства Департаменту публічного права Міністерства юстиції України.

Литвинчук Ольга Степанівна – заступник начальника відділу правового аналізу управління правового забезпечення Генеральної прокуратури України.

 

7. Про набуття Верховною Радою України статусу спостерігача у Міжпарламентській асамблеї АСЕАН.

Сіренко Олександр Олексійович – начальник відділу країн Південно-Східної Азії та Океанії Департаменту країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону Міністерства закордонних справ України.

 

8. Про перерозподіл   фінансових ресурсів  Верховної Ради України  з метою активізації міжпарламентського співробітництва у 2016 році.

Совенко Ольга Миколаївна – заступник Керуючого справами Верховної Ради України - завідувач відділу бухгалтерського обліку, фінансів, планування та контролю.

Колісниченко Борис Миколайович – перший заступник керівника Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату Верховної Ради України.

 

9. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва у 2016 році:

- про робочий візит парламентської делегації Португалії до України (лист Надзвичайного та Повноваженого Посла України в Португалії І.Огнівець);

Оснач Михайло Васильович – Посол з особливих доручень Першого Європейського департаменту Міністерства закордонних справ України.

- про започаткування міжпарламентського співробітництва між Україною та Нігерією (лист заступника Міністра закордонних справ України С.Кислиці).

-  про візит делегації сенаторів Мексиканських Сполучених Штатів  на чолі з Головою Комісії у закордонних справах Г.Куевасом Барроном до України 2-6 липня п.р. (лист Надзвичайного і Повноважного Посла України в Мексиці Р.Спіріна).

Красільчук Володимир Ярославович – начальник відділу країн Карибського Басейну Департаменту Америки Міністерства закордонних справ України.

- про візит до Японії депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Японією.

- про участь Голови Комітету з питань інформатизації та зв’язку  О.Данченко в українсько-канадському бізнес Форумі в м.Торонто (Канада) 20 червня 2016 року.

 

10. Про інформацію неурядових експертних організацій щодо надання Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України.

Гетьманчук Альона  Інститут світової політики.

Солодкий Сергій –  Інститут світової політики.

Сушко Ірина – "Європа без бар'єрів".

Кульчицька Катерина – "Європа без бар'єрів".

Шульга Дмитро – Міжнародний фонд "Відродження".

Сидоренко Сергій – "Європейська правда".

Літра Леонід – Інститут світової політики .

 

11. Різне.

- про відповідь Генерального директора ВВС Тоні Холла на звернення Комітету щодо неприпустимості вживання терміну «громадянська війна» у програмі «Хто збив МН17» для опису російської агресії проти України;

- про звернення Тернопільської обласної ради щодо необхідності розірвання торговельних зв‘язків з Російською Федерацією та звернення Верховної Ради України  з цього приводу до США та Великої Британії.

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І., Заліщук С.П., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. Про відмову представникам делегації підкомітету Організації Об’єднаних Націй із запобігання катуванням у допуску до адміністративних приміщень Служби безпеки України, розташованих в містах Краматорську та Маріуполі Донецької області (закритий режим).

 

1. СЛУХАЛИ: Про розгляд питання щодо  відмови представникам делегації підкомітету Організації Об’єднаних Націй із запобігання катуванням у допуску до адміністративних приміщень Служби безпеки України, розташованих в містах Краматорську та Маріуполі Донецької області в закритому режимі.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зазначене вище питання розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про інформацію неурядових експертних організацій щодо надання Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України.

СЛУХАЛИ: Сидоренко С., Гетьманчук А., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І.,

Заліщук С.П., Шульга Д., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію неурядових експертних організацій щодо надання Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України взяти до відома на надіслати її депутатським фракціям та групам Верховної Ради України  для використання у роботі та комунікації із зарубіжними колегами.

 Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про перерозподіл   фінансових ресурсів  Верховної Ради України  з метою активізації міжпарламентського співробітництва у 2016 році.

Виступили: Совенко О.М., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу голови підкомітету Комітету І.С.Луценко провести звірку використаних та наявних фінансових ресурсів Верховної Ради України  передбачених на її міжнародну діяльність.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про стан підготовки до ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції).

В ході розгляду зазначеного питання Комітет було поінформовано, що у рамках міжвідомчої роботи з підготовки до ратифікації Конвенції було розроблено проект Закону України «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» та проект Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким передбачено внесення до національного законодавства змін, які б відповідали вимогам Стамбульської конвенції.

Станом на сьогодні законопроект «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» пройшов міжвідомче погодження і поданий для здійснення правової експертизи до Міністерства юстиції України. Проект Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» тривалий час перебуває на погодженні в Міністерстві внутрішніх справ України, що затримує його подання до Міністерства юстиції України для здійснення правової експертизи.

Питання необхідності ратифікації Стамбульської конвенції перебуває на порядку денному вже майже 5 років, після її підписання Україною 7 листопада 2011 року. Конвенція є першим юридично зобов’язуючим документом в Європі, який застосовує комплексний підхід до питання боротьби з насильством щодо жінок і домашнім насильством, а також  є найбільш масштабною міжнародною угодою в цій галузі. Ратифікація цього важливого правового інструмента надасть України можливість приєднатись до загальновизнаного глобального орієнтиру вирішення проблеми насильства щодо жінок та домашнього насильства.

Виступили: Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Уряду України з проханням  вжити необхідних заходів для невідкладного завершення передбачених чинним законодавством процедур погодження згаданих вище законопроектів з метою якомога скорішого їх подання на розгляд Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Звернення Комітету Верховної Ради України у закордонних справах до Ради з прав людини ООН, Верховного комісара ООН з прав людини та Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні щодо Доповіді Спеціального доповідача з питань позасудових страт, страт без належного судового розгляду і свавільних страт під час його місії в Україні.

Виступили: Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про набуття Верховною Радою України статусу спостерігача у Міжпарламентській асамблеї АСЕАН.

Виступили: Сіренко О.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу Міністерства закордонних справ України щодо можливості набуття Верховною Радою України статусу спостерігача у міжпарламентській асамблеї АСЕАН та пропонувати керівництву Верховної Ради України вжити заході для набуття Верховною Радою України статусу спостерігача у згаданій асамблеї.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо початку розгляду законопроекту № 5094 "Акт стабільності і демократії в Україні".

Виступили: Кулініч М.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови «Про звернення Верховної Ради України до Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо початку розгляду законопроекту №5094 «Акт стабільності і демократії в Україні» за основу та в цілому із внесенням таких змін до тексту Звернення:

- у абзаці першому слово «зареєстровано» змінити на слово «зареєстрований»;

- абзац другий викласти у такій редакції: «Законопроект передбачає надання Україні сприяння у відновленні суверенітету і територіальної цілісності, можливість зняття санкцій з Росії тільки після повного виконання Мінських домовленостей, у тому числі відновлення контролю України над тимчасово неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону на Донбасі.  Відповідно до законопроекту Сполучені Штати Америки не визнають окупацію і анексію Криму, зберігають санкції проти Росії по Криму (введені розпорядженнями Президента США № 13660, 13661, 13662, 13685) до того часу, поки відповідні Комітети Палати представників Конгресу не будуть поінформовані Президентом США про відновлення Україною суверенітету над Автономною Республікою Крим та містом Севастополем. Окрім того, положення законопроекту наділяють Президента США правом запроваджувати санкції щодо юридичних, фізичних осіб і урядів третіх країн, які будуть порушувати своїми діями санкції, введені за окупацію Криму.»;

- у абзаці третьому слово «любого» замінити на слово «будь-якого», словосполучення «із країн» замінити на словосполучення «державами-членами»;

- у абзаці шостому словосполучення «розглянути законопроект» замінити на словосполучення «прийняти позитивне рішення щодо законопроекту»;

- абзац сьомий викласти у такій редакції: «вимагати від Російської Федерації виконання Мінських домовленостей до повного відновлення контролю України над окупованими РФ частинами Донецької і Луганської областей;»;

- у абзаці восьмому слово «законодавчо» видалити; словосполучення «Кримським півостровом» замінити на словосполучення «Автономною Республікою Крим та містом Севастополем»;

- абзац дев’ятий видалити;

- абзац десятий викласти у такій редакції: «звернутися до Російської Федерації з вимогою припинити гібридну війну проти України, яка ведеться на усіх напрямах з використанням регулярних та нерегулярних військових формувань;».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про санкції" (щодо припинення дії міжнародних договорів).

 

УХВАЛИЛИ: У зв’язку з відсутністю автора перенести розгляд зазначеного законопроекту на наступне засідання Комітету.

 

 

9. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва у 2016 році.

9.1. СЛУХАЛИ: - Про робочий візит парламентської делегації Португалії до України (лист Надзвичайного та Повноваженого Посла України в Португалії І.Огнівець);

- про візит до Японії депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Японією.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначених питань з метою вироблення комплексних підходів у визначенні пріоритетних напрямів міжпарламентської співпраці Верховної Ради України у 2016 році.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9.2. СЛУХАЛИ: Про започаткування міжпарламентського співробітництва між Україною та Нігерією (лист заступника Міністра закордонних справ України С.Кислиці).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ:  Звернутися з проханням до  депутатських фракцій та груп Верховної Ради України щодо сприяння  у створенні міжпарламентських груп Верховної Ради України  з країнами африканського континенту.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9.3. СЛУХАЛИ: Про візит делегації сенаторів Мексиканських Сполучених Штатів  на чолі з Головою Комісії у закордонних справах Г.Куевасом Барроном до України 2-6 липня п.р. (лист Надзвичайного і Повноважного Посла України в Мексиці Р.Спіріна).

Виступила: Гопко Г.М.

 

 УХВАЛИЛИ: Дати доручення Апарату Верховної Ради України розглянути звернення Посла України в  Мексиканських Сполучених Штатах СПІРІНА Р.М.  та у встановленому порядку і з урахуванням рішення Комітету від 30 березня 2016 року щодо можливості здійснення зазначеного вище візиту без залучення коштів Верховної Ради України, розпочати підготовку проведення згаданого візиту.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9.4. СЛУХАЛИ: Про участь Голови Комітету з питань інформатизації та зв’язку  О.Данченко в українсько-канадському бізнес Форумі в м.Торонто (Канада) 20 червня 2016 року.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи необхідність поглиблення економічних відносин та важливість розбудови двостороннього економічного співробітництва з використанням зони вільної торгівлі між Канадою та Україною підтримати участь представника Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку у зазначеному вище заході.

         З огляду на те, що згаданий бізнес–форум не передбачений Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік,  здійснити зазначений  візит  без залучення фінансових ресурсів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про розгляд комплексного плану реформування дипломатичної служби України.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

11. Різне.

11.1. СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету Комітету  Заліщук С.П. про відповідь Генерального директора ВВС Тоні Холла на звернення Комітету щодо неприпустимості вживання терміну «громадянська війна» у програмі «Хто збив МН17» для опису російської агресії проти України;

Виступили: Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію С.П.Заліщук щодо зазначеного вище питання взяти до відома.

 

 

11.2. СЛУХАЛИ: Про звернення Тернопільської обласної ради щодо необхідності розірвання торговельних зв‘язків з Російською Федерацією та звернення Верховної Ради України  з цього приводу до США та Великої Британії.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку