ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №18

від 18 .03.2015 р.

 

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

 

Комітету у закордонних справах

 

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І., Гузь І.В.,

                  Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І., Заліщук С.П.,

                  Луценко І.С.

                 

Відсутні: Тарасюк Б.І. (відрядження), Ларін С.М.,

Льовочкіна Ю.В. (відрядження).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України «Про відсіч збройній агресії Російської Федерації та подолання її наслідків» (р.№2332, н.д.О.Сироїд, Г.Гопко та ін.).

Сироїд Оксана Іванівна – народний депутат України.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

 

2. Проект Закону «Про документи України, що посвідчують особу та дають право виїзду за кордон» (р.№1632 від 25.12.2014, н.д.Пацкан В.В. Чумак В.В. та ін.).

Пацкан Валерій Васильович – народний депутат України.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції

Чурсін Олександр Вікторович – начальник Управління правового забезпечення Державної міграційної служби України.

Дубчак Олена Олександрівна – заступник начальника Управління правового забезпечення Державної міграційної служби України.

Махнюк Анатолій Васильович – директор Департаменту аналізу та оцінки інформації Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Курилова Марина Іванівна – начальник сектору взаємодії з Верховною Радою України.

 

3. Про стан справи Україна проти Австралії ДС434 за участі представників експертного середовища.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

Зайцева Світлана Петрівна – директор Департаменту співробітництва з СОТ та з питань торговельного захисту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Качка Тарас – виконуючий обов’язки Голови Американської торгівельної палати в Україні.

Шевченко Тарас, Король Петро, Тотовицька Оксана, Постовойтова Анна  – представники громадських організацій.

 

4. Про включення галузі знань « Міжнародні відносини», за базовими спеціальностями –  «Міжнародні відносини», «Міжнародне право», «Міжнародні економічні відносини» до переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти,

Копійка Валерій Володимирович – Директор Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор політичних наук, професор

Кулінич Микола Андрійович – Ректор Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ України.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

Фарятьєва Ольга – головний спеціаліст Юридичного департаменту Міністерства освіти України.

 

5. Про діяльність офісу Світового Конгресу Українців в Україні: плани на 2015 рік та співпраця з Комітетом у закордонних справах.

Сергій Касянчук - Директор Представництва Світового Конґресу Українців в Україні. 

 

6. Про затвердження персонального складу  постійних делегацій Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій, українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

 

7. Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн.

 

8. Про затвердження персонального складу Громадської ради при Комітеті у закордонних справах.

 

9.  Про підготовку та проведення круглого столу на тему : «Стан та перспективи економічно-торгівельного співробітництва: міжнародний вимір».

           

10. Різне:

- затвердження дати комітетських слухань: «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України»;

- про звернення  обласних, районних та міських рад, які висловили свою підтримку щодо прийнятого Верховною Радою України  звернення до  міжнародних організацій та  міжпарламентських асамблей стосовно визнання Російської Федерації державою-агресором;

- про участь членів Комітету  у однорічному проекті щодо обміну досвідом з Японією;

- про обрання  голови підкомітету з  міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Заліщук С.П., Гузь І.В., Сироїд О.І.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету. 

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 1;

«утрималось» - 2.

 

 

  

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України «Про відсіч збройній агресії Російської Федерації та подолання її наслідків».

Виступили: Сироїд О.І., Зеркаль О.В., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Вовк В.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Постанови у разі його доопрацювання авторами з урахуванням пропозицій Міністерства закордонних справ України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону «Про документи України, що посвідчують особу та дають право виїзду за кордон».

Виступили: Пацкан В.В., Зеркаль О.В., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Чурсін О.В., Махнюк А.В., Курилова М.І., Ар’єв В.І., Вовк В.І.,

Заліщук С.П., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти поданий народними депутатами України В.Пацканом, В.Чумаком та ін. проекту Закону України «Про документи України, що посвідчують особу та дають право виїзду за кордон» у першому читанні з урахуванням пропозиції Першого заступника Голови Комітету І.Климпуш-Цинцадзе  щодо перенесення введення  в дію зазначеного Закону на 1 січня 2016 року.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та  представників експертного середовища щодо справи Україна проти Австралії ДС434.

Виступили: Зайцева С.П., Луценко І.С., Зеркаль О.В., Качка Т.,

Шевченко Т., Климпуш-Цинцадзе І.О., Заліщук С.П., Вовк В.І.,

Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію щодо  стану справи Україна проти Австралії ДС434 взяти до відома.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію директора Київського інституту міжнародних відносин Київського Національного університету ім.Т.Шевченка Копійки В.В. та ректора Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ України Кулінича М.А. щодо виключення галузі «Міжнародні відносини» з переліку галузей знань і спеціальностей, який розроблений Міністерством освіти України в контексті реформування  сфери вищої освіти та  невдовзі має бути затверджений Кабінетом Міністрів України.

В ході розгляду члени Комітету цілком підтримали необхідність проведення реформи в освітянській сфері. В той же час Комітет вважає виключення галузі знань «Міжнародні відносини» з переліку галузей знань і спеціальностей абсолютно невиправданим. Практична діяльність органів дипломатичної служби України з точки зору її кадрового потенціалу традиційно забезпечується фахівцями у сфері міжнародної політики, міжнародної економіки та міжнародного права. Виклики національній безпеці, з якими стикається сьогодні Україна, як ніколи потребують професіоналів в міжнародній сфері,  освітня підготовка яких дозволить їм успішно захищати суверенітет та територіальну цілісність нашої держави на світовій арені, представляти її інтереси в міжнародних судових органах та міжнародних організаціях. Події останнього часу переконливо довели необхідність якісної підготовки фахівців з зазначених вище спеціальностей, в рамках галузі знань «Міжнародні відносини». При цьому розпорошення згаданих вище спеціальностей по різним галузям знань є неприпустимим та таким, що порушує системний та комплексний підхід до вивчення міжнародної політики,міжнародної економіки, міжнародного права та їх інформаційної складової у цій надзвичайно важливій для нашої держави сфері.

Члени Комітету зауважили, що викладена вище проблематика в повній мірі стосується і питання включення до галузі знань «Міжнародні відносини» і спеціальності «Зовнішня політика», фахівців з якої готує Дипломатична академія України. Саме тут здійснюється підготовка кадрів у сфері зовнішніх зносин за державним замовленням Міністерства закордонних справ України. У разі виключення цієї спеціальності з переліку галузей знань і спеціальностей, який наразі розроблений Міністерством освіти України, Дипакадемія не матиме підстав для прийому нових слухачів до її складу і таким чином припинить своє існування. Світовий досвід свідчить, що саме ті країни, в яких працюють визнані освітні заклади в сфері підготовки фахівців-міжнародників, а саме дипломатичні академії, є визначними гравцями на світовій арені завдяки потужній дипломатичній службі.

Виступили: Копійка В.В., Зеркаль О.В., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Фарятьєва О., Кулінич М.А., Ар’єв В.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Президента України та Прем’єр-міністра України  з проханням розглянути та взяти під особистий контроль   питання щодо  включення галузі  знань «Міжнародні відносини» щонайменше за трьома базовими спеціальностями – «міжнародні відносини», «міжнародне право», «міжнародні економічні відносини» до оновленого переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, та не допустити ліквідації цілої освітньої галузі, спрямованої на підготовку дипломатичних кадрів України.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 1;

«утрималось» - 2.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію Директора Представництва Світового Конґресу Українців в Україні Сергія Касянчука про діяльність офісу Світового Конгресу Українців в Україні: плани на 2015 рік та співпраця з Комітетом у закордонних справах.

Виступили: Касянчук С., Вовк В.І., Луценко І.С., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Директора Представництва Світового Конґресу Українців в Україні С.Касянчука про діяльність офісу Світового Конгресу Українців в Україні взяти до відома.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про затвердження персонального складу  постійних делегацій Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій, українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

Виступили: Климпуш-Цинцадзе І.О., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Відповідно до подань депутатських фракцій  у Верховній Раді України рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням такий склад Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ГУАМ:

Члени Постійної делегації:

КАПЛІН

Сергій Миколайович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

МАТВІЄНКО

Анатолій Сергійович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

ФРІЗ

Ірина Василівна

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

МЕДУНИЦЯ

Олег Вячеславович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

МАСОРІНА

Олена Сергіївна

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

НЕЧАЄВ

Олександр Ігорович

Представник депутатської фракції

"Опозиційний блок"

МАРКЕВИЧ

Ярослав Володимирович

Представник депутатської фракції

Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ"

КРУЛЬКО

Іван Іванович

Представник депутатської фракції

політичної партії “Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"”

 

Результати голосування: одноголосно.

 

2) Відповідно до подань депутатських фракцій  у Верховній Раді України рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням такий склад Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентському вимірі Центральноєвропейської ініціативи:

Члени Постійної делегації:

 

ДУБІНІН

Олександр Іванович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

ОНУФРИК

Богдан Семенович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

БАБЕНКО

Валерій Борисович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

КОРОЛЕВСЬКА

Наталія Юріївна

Представник депутатської фракції

"Опозиційний блок"

ЄДНАК

Остап Володимирович

Представник депутатської фракції

Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ"

ЧИЖМАРЬ

Юрій Васильович

Представник депутатської фракції

Радикальної партії Олега Ляшка

 

Заступники членів Постійної делегації:

 

МАЦОЛА

Роман Миколайович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

НОВАК

Наталія Василівна

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

СОЧКА

Олександр Олександрович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

ДУНАЄВ

Сергій Володимирович

Представник депутатської фракції

"Опозиційний блок"

ОПАНАСЕНКО

Олександр Валерійович

Представник депутатської фракції

Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ"

ЛУЦЕНКО

Ігор Вікторович

Представник депутатської фракції

політичної партії “Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"”

 

Результати голосування: одноголосно.

 

3) Відповідно до подань депутатських фракцій  у Верховній Раді України рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням такий склад Української частини Міжпарламентської асамблеї  Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща:

ГРОЙСМАН

Володимир Борисович

Голова Верховної Ради України, співголова Міжпарламентської асамблеї (за посадою)

ГОПКО

Ганна Миколаївна

Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, заступник співголови Міжпарламентської комісії (за посадою)

БАРНА

Степан Степанович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

САБАШУК

Петро Павлович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

ЯРИНІЧ

Костянтин Володимирович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

БОНДАР

Михайло Леонтійович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

ВЕЛИЧКОВИЧ

Микола Романович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

МИРНИЙ

Іван Миколайович

Представник депутатської фракції

"Опозиційний блок"

ДІДЕНКО

Ігор Анатолійович

Представник депутатської фракції

Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ"

ШЛЕМКО

Дмитро Васильович

Представник депутатської фракції

політичної партії “Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"”

Результати голосування: одноголосно.

 

4) Відповідно до подань депутатських фракцій  у Верховній Раді України рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням такий склад Української частини Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та  Національних Зборів Республіки Білорусь:

СИРОЇД

Оксана Іванівна

Заступник Голови Верховної Ради України, співголова Міжпарламентської комісії (за посадою)

ГОПКО

Ганна Миколаївна

Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, заступник співголови Міжпарламентської комісії (за посадою)

ДАВИДЕНКО

Валерій Миколайович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

САВЧЕНКО

Олексій Юрійович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

ФРОЛОВ

Микола Олександрович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

КОНСТАНТІНОВСЬКИЙ

Вячеслав Леонідович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

КРИВОШЕЯ

Геннадій Григорович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

ДОБКІН

Михайло Маркович

Представник депутатської фракції

"Опозиційний блок"

РОМАНОВА

Анна Анатоліївна

Представник депутатської фракції

Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ"

СИЛАНТЬЄВ

Денис Олегович

Представник депутатської фракції

Радикальної партії Олега Ляшка

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: 1) Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення  депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з Сербією, Республікою Конго та Йорданським Хашимітським Королівством  і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

СЛУХАЛИ: 2) Про затвердження координаторів депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити координаторів депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами:

 

п/п

ПІП координатора

Країна

  1.  

Гопко Г.М.

Республіка Албанія

  1.  

Ар’єв В.І.

Алжирська Народна Демократична Республіка

  1.  

Присяжнюк О.А.

Королівство Марокко

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про затвердження персонального складу Громадської ради при Комітеті у закордонних справах.

Виступили: Ар’єв В.І., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити персональний склад Громадської ради при Комітеті у закордонних справах (додається).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9.  СЛУХАЛИ: Про підготовку та проведення круглого столу на тему: «Стан та перспективи економічно-торгівельного співробітництва: міжнародний вимір».

            Виступили: Гопко Г.М., Луценко І.С., Вовк В.І.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Провести круглий стіл спільно з комітетами Верховної Ради України з питань економічної політики та з питань промислової політики та підприємництва.

2) Звернутися до комітетів Верховної Ради України з питань економічної політики та з питань промислової політики та підприємництва з проханням висловити свою позицію щодо  можливості участі  у зазначеному заході та пропозиції стосовно формату та часу його проведення.

Результати голосування: одноголосно.

 

10. Різне:

1) СЛУХАЛИ: Про затвердження дати комітетських слухань: «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України».

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Провести комітетські слухання на тему: «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим  проти України»   8 квітня  2015 року о 14.30.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2) СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Г.Гопко щодо чисельних звернень  обласних, районних та міських рад, які висловили свою підтримку щодо прийнятого Верховною Радою України  звернення до  міжнародних організацій та  міжпарламентських асамблей стосовно визнання Російської Федерації державою-агресором.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію щодо звернень  обласних, районних та міських рад, які висловили свою підтримку щодо прийнятого Верховною Радою України  звернення до  міжнародних організацій та  міжпарламентських асамблей стосовно визнання Російської Федерації державою-агресором взяти до відома.

 

 

3) СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Г.Гопко щоо участі членів Комітету  у однорічному проекті обміну досвідом з Японією (семінари та навчальні тури, перший тур заплановано з 20 по 30 квітня 2015 року).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати доцільність участі парламентарів України у заходах, запропонованих Урядом Японії в рамках розширення технічної співпраці з Україною у сфері реформування правової системи та запобігання корупції.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4) СЛУХАЛИ: Про обрання  голови підкомітету з  міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

Виступила: Гопко Г.М.

 

 

 

УХВАЛИЛИ: Обрати головою підкомітету  з  міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Луценко Ірину Степанівну.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                             Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список кандидатур на членство в Громадській раді при Комітеті Верховної Ради України у закордонних справах

 

 

Пропозиції Голови Комітету Гопко Ганни Миколаївни

ПІБ

Коротке резюме

1.

Філіпчук Василь 22.10.1971 р.н.

Голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД)

 

·        1995 р. головний спеціаліст, заступник керівника відділу молоді та спорту, Чернівецька обласна державна адміністрація

·        1995 – 1997 рр. помічник Народного депутата України, радник, Комітет у закордонних справах, Верховна Рада України

·        1997 – 1999 рр. перший секретар Департаменту євроатлантичної інтеграції, керівник відділу Управління Європейського Союзу, МЗС України

·        1999 – 2003 рр. – перший секретар, радник, Представництво України при ЄС

·        2003 – 2004 рр. головний радник Управління політичного аналізу та планування МЗС України

·        2004 – 2005 рр. – заступник директора Політичного департаменту МЗС України

·        2005 – 2006 рр. керівник прес-служби Міністерства закордонних справ України

·        2006 – 2010 рр. – заступник голови Представництва України при Європейському Союзі

·        2010 – 2011 рр. – директор Департаменту Європейського Союзу, МЗС України.

·        2011 – 2012 рр. – директор Політичного департаменту, МЗС України

·        2012 – 2013 рр. – директор Департаменту європейської інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України.

·        З 2014 р. – голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД).

2.

Москалу Віолета

Експерт з державного управління та лідерства, громадський діяч, публіцист,засновник громадської організації «Global Ukraine»

 

·        З 2004 р. – професор менеджменту, Університет Лотарингії, Мец (Франція)

·        З 2009 р. – міжнародний експерт по реформах державного управління та місцевого самоврядування, Національна Школа Державного Управління (Франція),Рада Європи (Страсбург); експерт у галузі державного управління, Школа Державного Управління, Нансі (Франція)

·        Президент-засновник французько-українського ГО «Обміни Лотарингія- Україна»

·        Активістка Громадського Сектору Майдану та ініціативи РПР

·        Співзасновник «Ukraine Worldwide Network»

·        Засновник громадської організації «Global Ukraine» INGO.

Пропозиції Першого заступника Голови Комітету Климпуш-Цинцадзе Іванни Орестівни

Індивідуальне членство

ПІБ

Коротке резюме

1.

Шульга Дмитро

Директор Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження».

2.

Мельник Олексій

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.

3.

Пашков Михайло

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.

4.

Капітоненко Микола

Доцент Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка.

Інституційне членство

Назва інституції

Директор

1.

Інститут світової політики (Institute of world policy)

Гетьманчук Альона

2.

Інститут Євроатлантичного співробітництва (Institute for Euro-Atlantic Cooperation)

Тарасюк Борис Іванович

3.

US-Ukraine Business Council

Людмила Дудник

Пропозиції Заступника Голови Комітету Гузя Ігоря Володимировича

ПІБ

Коротке резюме

1.

Щекаревіч Ігор

03.07.1984 р.н.

Виконавчий директор Центру демократії «Нова Європа»

 

·       2004 – 2010 рр. – редактор районної газети «Мостовская правда»

·       2009 – 2012 рр. – журналіст-кореспондент (спеціалізація: міжнародна політика та євроінтеграція)

·       2006 – 2014 рр. – координатор зреалізації проектів неурядовими організаціями Білорусі, Польщі та Литви – Центр орегіонального розвитку «Співпраця без кордонів»

·       2015 р. – Виконавчий директор Центру демократії «Нова Європа».

Володіння мовами: білоруська, польська, англійська.

2.

Охотін Петро

21.12.1987 р.н.

Політичний радник фундації «Відкритий діалог»

 

·        2009 – 2010 рр. – радник лідера, громадське об’єднання «Новий Київ»

·        2011 – 2012 рр. – спеціаліст з комунікацій, ІА «Українська інформаційна служба»

·        2012 – 2014 рр. – аккаунт-директор, інтернет-агенція «Цифірь»

·        2014 р. – політичний радник фундації «Відкритий діалог».

 

3.

Потєхін Дмитро

01.04.1976 р.н.

Директор Групи європейської стратегії

 

2000 – 2001 рр. – політичний аналітик Посольства Японії в Україні та Молдові

2001 – 2002 рр. – менеджер інтернет-порталу Міжнародного фонду «Відродження»

2002 – 2003 рр. – онлайн-менеджер «Громадське радіо» в Україні

2004 – 2005 рр. – Фундація «Україна-США»

2005 р. – директор Групи європейської стратегії.

Володіння мовами: англійська.

 

Пропозиції Заступника Голови Комітету Тарасюка Бориса Івановича

ПІБ

Коротке резюме

1.

Василенко Володимир Андрійрвич

16.01.1937р.н.

Заслужений юрист України, Надзвичайний і Повноважний Посол України

 

·       1972 – 1992 рр. – науковий консультант Міністерства закордонних справ України з правових питань

·       1992 р.  – посол у країнах Бенілюкс, а також представник України при Європейському Союзі та НАТО

·       1998 – 2002 рр. – посол у Великій Британії і за сумісництвом в Ірландії. 1991 – 2009 рр. – неодноразово участь у Роботі Генеральної Асамблеї ООН

·       2001 – 2005 рр. – обраний Генеральною Асамблеєю ООН до Міжнародного Кримінального Трибуналу з колишньої Югославії, де працював суддею

·       2006 – 2010 рр. – представник України в Раді ООН із прав людини.

·       2008 р.  – Уповноважений України в Міжнародному Суді ООН під час розгляду справи Румунія проти України.

 

2.

Огризко Володимир Станіславович

01.04.1956 р.н.

Міністр закордонних справ України з грудня 2007 до березня 2009 рр. Надзвичайний і Повноважний посол України (1996 р.)

 

·        1978 – 1980 рр. – аташе Відділу преси МЗС УРСР.

·        1980 – 1981 рр. – 3-й секретар Відділу преси МЗС УРСР.

·        1981 – 1983 рр. – служба в Збройних Силах СРСР.

·        1983 – 1985 рр. – 3-й секретар Відділу преси МЗС УРСР.

·        1985 – 1988 рр. – 2-й секретар Відділу преси МЗС УРСР.

·        1988 – 1991 рр. – 1-й секретар Відділу головного радника МЗС УРСР.

·        1991 р. – радник Відділу головного радника МЗС України.

·        1991 – 1992 рp. – радник Відділу політичного аналізу і координування МЗС України.

·        1992 – 1993 рр. – радник Посольства України у ФРН.

·        1993 – 1994 рр. – радник Посольства України в Австрійській Республіці.

·        1994 – 1996 рр. – радник Посольства України у ФРН.

·        1996 – 1999 рр. – керівник Управління зовнішньої політики, керівник Головного управління з питань зовнішньополітичної діяльності Адміністрації Президента України.

·        1999 – 2004 рр. – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Австрійській Республіці та Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні.

·        2004 – 2005 рр. – Посол з особливих доручень Управління євроатлантичної співпраці МЗС України.

·        2005 – 2007 рр. – 1-й заступник Міністра закордонних справ України.

·        2007 – 2009 рр. – Міністр закордонних справ України.

 

3.

Халаджи Вікторія Вікторівна

 

Помічник-консультант

народного депутата України Івченка Вадима Євгеновича, Другий секретар Департаменту Європейського Союзу

МЗС України

 

·        2003–2006 рр. – аташе Департаменту Європейської Інтеграції МЗС України – відділ політичного співробітництва (План Дій Україна – ЄС, Міжпарламентський діалог)

·        2007–2009 рр. – Третій  секретар Департаменту Європейського Союзу МЗС України –відділ юстиції,свободи та безпеки (питання започаткування безвізового діалогу Україна - ЄС)

·        2009–2010 рр. – Третій  секретар Посольства України в Королівстві Іспанія – політичний сектор (відповідальна за співпрацю в рамках Головування Іспанії в Раді ЄС, євроінтеграція)

·        2007–2012 рр. – Аспірант кафедри міжнародних організацій і дипломатичної служби Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

·         З 2012 р. – Другий секретар Департаменту Європейського Союзу МЗС України – відділ економічного співробітництва (питання секторальної співпраці, с/г, НТС)

 

Пропозиції Секретаря Комітету Присяжнюка Олександра Анатолійовича

ПІБ

Коротке резюме

1.

Заяць Андрій Іванович

27.10.1971 р.н.

Керівник Апарату Прем'єр-міністра України

 

     2000 − 2003 рр. − другий, перший секретар Посольства України в Королівстві Бельгія.

     2003 − 2004 рр. − консул Генерального консульства України Ніредьгазі, Угорщина.

     2004 − 2005 рр. −  начальник відділу аналізу і планування Департаменту консульської служби МЗС України.

     2005 − 2006 рр. − заступник директора Департаменту Секретаріату Міністра закордонних справ України.

     2006 − 2008 рр. − директор Департаменту Секретаріату Міністра Міністерства закордонних справ України, член делегації України для участі в роботі 14-го засідання Ради міністрів ОБСЄ.

     2007 − 2013 рр. −  Надзвичайний та Повноважний Посол України в Гвінеї.

     2008 − 2013 рр. − Надзвичайний та Повноважний Посол України в Сенегалі за сумісництвом.

     2009 − 2013 рр. − Надзвичайний та Повноважний Посол України в Республіці Кот-д'Івуар за сумісництвом.

     2012 − 2013 рр. − Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Сенегал

     2013 − 2014 рр. − Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України

     З 2014 р. − директор Департаменту Секретаріату Міністра Міністерства закордонних справ України

     2014 р. − директор Департаменту Близького Сходу та Африки Міністерства закордонних справ України

2.

Хандогій Володимир Дмитрович

21.02.1953 р.н.

     2000 – 2002 рр. − Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Нідерланди, Постійний представник України при Організації із заборони хімічної зброї.

     2000 – 2005 рр. − Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Бельгія, у Великому Герцогстві Люксембург, глава Місії України при НАТО за сумісництвом.

     2005 − 2006 рр. − директор Департаменту НАТО.

     2006 − 2007 рр. − заступник Міністра закордонних справ України.

     2007 − 2010 рр. − перший заступник Міністра закордонних справ України.

     2009 р. −  т.в.о. Міністра закордонних справ України.

     2010 − 2014 рр. − Надзвичайний і Повноважний Посол України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії.

Володіння мовами: російська, англійська, французька.

 

3.

Семенець Олег Євгенович

14.06.1946 р.н.

Доктор філологічних наук, професор

 

     1995 − 1998 рр. − Надзвичайний та Повноважний Посол України в ОАЕ.

     1996 − 1998 рр. − Надзвичайний та Повноважний Посол України в Ємені за сумісництвом.

     1998 − 2000 рр. − начальник Управління СНД МЗС України.

     2001 − 2006 рр. − Надзвичайний та Повноважний Посол України в Індії.

     2002 − 2006 рр. − Надзвичайний та Повноважний Посол України в Непалі.

     2002 − 2006 рр. − Надзвичайний та Повноважний Посол України в Бангладеші.

     2002 − 2006 рр. − Надзвичайний та Повноважний Посол України в Шрі-Ланці.

     2006 − 2008 рр. − директор Першого територіального департаменту Міністерства закордонних справ.

     2008 − 2011 рр. − Надзвичайний і Повноважний Послом України в Сирійській Арабській Республіці.

 

4.

Маймескул Микола Іванович

18.12.1948 р.н.

     1996 − 2000 рр. − Постійний Представник України при Відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві.

     1996 − 1998 рр. − Голова Конференції з роззброєння, голова Женевського дипломатичного комітету, віце-голова Європейської економічної комісії ООН.

     2001 р. − директор Департаменту європейської інтеграції, економічного та гуманітарного співробітництва, Посол з особливих доручень МЗС України.

     2002 р. − директор Департаменту консульської служби МЗС України.

     2004−2006 рр. − Надзвичайний та повноважний Посол України у Канаді, Представник України при Міжнародній організації цивільної авіації (ІКАО).

     2006 р. − заступник Міністра закордонних справ України.

     2007 р. − Постійний Представник України в ЄЕК ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві.

Володіння мовами: російська, англійська, французька.

 

5.

Яременко Богдан Васильович

 

 25.09.1971 р.н.

Український дипломат і суспільний діяч. Надзвичайний та Повноважний Посланник 1-го класу, генеральний консул України в Стамбулі

 

     1995–1999 рр. — віце-консул, консул Генерального консульства України в Нью-Йорку (США).

     2000–2003 рр. — радник, начальник відділу США та Канади, директор Четвертого територіального департаменту (країни Західної півкулі) МЗС України.

     2004–2006 рр. — начальник Протоколу Прем'єр-міністра України.

     2006–2008 рр. — генеральний консул України в Единбурзі (Великобританія).

     2009–2010 рр. — перший заступник директора Департаменту міжнародної політики Секретаріату Президента України.

     З 2010 р. — призначений на посаду Генерального консула України в Стамбулі.

     З 2010 р. — указом Президента України призначений представником України при Організації Чорноморського Економічного Співробітництва.

     З 2014 р. – Голова правління благодійного фонду «Майдан закордонних справ».

 

6.

Ціватий В’ячеслав Григорович

22.08.1966 р.н

Перший проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Дипломатичної академії при МЗС України

 

     Голова підкомісії із зовнішньої політики Науково-методичної комісії із специфічних категорій підготовки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

     Заступник головного редактора фахового видання з історичних, політичних і юридичних наук – «Науковий вісник Дипломатичної академії України».

     Член редакційної колегії наукового журналу «Зовнішні справи».

     Автор понад 100 наукових та науково-методичних публікацій.

     Доцент, кандидат історичних наук.

     Заслужений працівник освіти України.

 

7.

Жалоба Ігор Володимирович

21.02.1964 р.н.

Доктор історичних наук, професор

 

     Завідувач кафедри Дипломатичної та консульської служби ДАУ.

     Голова спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій у ДАУ і член спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій у Чернігівському національному педагогічному університеті ім. Т.Г. Шевченка.

     Стипендіат Кабінету Міністрів України «Програма сприяння молодим вченим України» (1997-2000 рр.), стипендіат «Стипендії Лізе Майтнер» (Австрія, 1998-1999 рр.), наукові стажування при Віденському і Берлінському вільному університеті, Інституті політичної освіти м. Гельмштедта (Німеччина).

     Візітінг-професор Європейського гуманітарного університету у Вільнюсі (Литва, 2007-2012 рр.).

     Автор понад 120 наукових публікацій, у тому числі в наукових виданнях Австрії, Німеччини, Англії, Молдови, Румунії, Польщі та Іспанії.

 

Пропозиції члена Комітету Ларіна Сергія Миколайовича

ПІБ

Коротке резюме

1.

Кучухідзе Антон Вахтангович

·        Член ВМГО «Всеукраїнська Асамблея Молоді», голова Департаменту з питань інформаційно-аналітичного забезпечення.

·        2009 – 2012 рр. –  активний учасник та співорганізатор щорічного Київського Моделювання ООН у Міністерстві закордонних справ України та Верховній Раді України (Подяка МЗС України Директору ІМВ КНУ імені Тараса Шевченка проф. Копійці В.В. від 23 жовтня 2009 року № 413/17–190-2013 за активну участь студента Кучухідзе А.В. в конференції «Модель Ради Безпеки ООН» (МЗС України, 23 жовтня 2009 року).

·        2011 р. – співорганізатор першого всеукраїнського молодіжного Моделювання Ради Європейського Союзу  у Верховній Раді України.

·        2012 р. – співорганізатор моделювання Європейського Парламенту серед учнів старших класів у м. Києві.

·        2009 – 2013 рр. – учасник наукових конференцій з питань міжнародних відносин (автор публікацій у наукових збірниках «Актуальні проблеми міжнародних відносин», «Гілея»)

·        2013 – 2014 рр. – Торгово-промислова палата України, Департамент зв’язків з громадськістю (автор аналітичних статей з питань міжнародних економічних відносин та зовнішньоекономічної діяльності України, журнал ТПП України «Діловий вісник»).

 

Самовисування

ПІБ

Коротке резюме

1.

Дзундза Ростислав

Голова Правління Бюро соціальних та політичних розробок, член Керівного Комітету Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства

 

·        2008-2009 рр. –   Докторські студії на Українському Вільному Університеті, Мюнхен. Німеччина.

·        2009-2010 рр. –  Член Міжнародного товариства по СНІДу (The International AIDS Society (IAS). Експерт для Східної Європи і Центральної Азії XVIII Міжнародної СНІД Конференції в Відні 2010.

·        2011 р.  – Особистий помічник (секретар референт) Князевича Василя Михайловичa Міністра охорони здоров’я України 2007-2010 років.

·        2012 р.  – Співзасновник Координаційно-експертної ради з питань соціальної політики Центру перспективних соціальних досліджень Міністерства соціальної політики та НАН України.

·        2014 р.    Член Керівного Комітету Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства в Брюсселі.

2.

Кошовий Сергій Анатолійович

11.02.1972 р.н.

·        2014 р. – т.ч. – Головний спеціаліст Сектору співробітництва з країнами АТР та новими центрами зростання Відділу глобальної та європейської інтеграції Національного інституту стратегічних досліджень;

·        2011 – 2014 рр. – завідувач сектору нових центрів зростання відділу зовнішньої політики Національного інституту стратегічних досліджень, державний службовець шостого рангу;

·        2011 р. – виконавчий директор Асоціації українсько-китайського співробітництва;

·        2010 – 2011 рр. – інженер з інформаційного забезпечення ТОВ БК «Єврокредитбуд»; радник Президента Міжнародної Українсько-Китайської торгово-правової Асоціації;

·        2008 – 2010 рр. – головний спеціаліст з інформаційних питань Секретаріату Київської міської організації партії Єдиний Центр;

·        2008 – 2008 рр. – головний спеціаліст з інформаційних питань Київського міського представництва Фонду розвитку громадських ініціатив «Гарт».

Володіння мовами: українська-рідна, російська – вільно, англійська – Intermediate, китайська – базова (читання і переклад текстів, робота з документами).

 

 

                                     

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку