КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

 

вул. М. Грушевського, 5, м. Київ, 01008,  www.rada.gov.ua

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 204

 

  23    липня  2024  року

 

 

В режимі відеоконференції о 10:00

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О. (з 10 год. 10  хв), Копиленко О.Л., Кривошеєв  І.С., Локтіонова  Н.В., Руденко О.С. (з 10 год. 32  хв), Шараськін А.А., Юраш  С.А., Ясько Є.О. Яременко  Б.В.

 

Відсутні: Геращенко І.В., Іонова  М.М. (відрядження), Пушкаренко  А.М. 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.                Про проект Закону про ратифікацію Угоди № 3 у формі обміну листами між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії про внесення змін до Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії (р. № 0268, Президент України).

Качка Тарас Андрійович – заступник Міністра економіки України - Торговий представник України.

2.               Про проект Закону про приєднання України до Угоди про заснування Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (р. № 0282, Президент України).

Башлик Денис Олександрович – заступник Міністра аграрної політики та продовольства України;

Пінчук Олексій Ігорович – начальник Управління міжнародної співпраці та євроінтеграції Міністерства аграрної політики та продовольства України;

Іващенко Поліна Миколаївна – начальник відділу координації міжнародної технічної допомоги Управління міжнародної співпраці та євроінтеграції Міністерства аграрної політики та продовольства України.

3.                   Про запрошення спостерігачів від Верховної Ради України для участі за достроковими виборам до Мілі Меджлісу Азербайджанської Республіки.

Перебийніс Євген Петрович – заступник Міністра закордонних справ України.

4.               Про надання переліку законопроектів, які втратили актуальність внаслідок прийняття інших законодавчих актів або з інших причин (лист Голови ВРУ Р.Стефанчука від 19.07.2024 № 06/04-2024/160266).

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» -0. 

На момент голосування Бардіна М.О. та Руденко О.С. не підключились.

 

 

1.               СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди № 3 у формі обміну листами між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії про внесення змін до Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії (р. № 0268, Президент України).

Виступили: Мережко О.О., Качка Т.А., Немиря Г.М.

 

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України підтримати проект Закону «Про ратифікацію Угоди № 3 у формі обміну листами між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії про внесення змін до Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії» за основу і в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» -0. 

На момент голосування Руденко О.С. не підключилась.

 

2.               СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання України до Угоди про заснування Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (р.  №  0282, Президент України).

Виступили: Мережко О.О., Башлик Д.О.

 

Під час розгляду питання Голова Комітету звернув увагу на відсутність у доданих до законопроекту матеріалах застережень інших договірних сторін щодо цього міжнародного договору, формулювання заперечень щодо цих застережень або згоди з ними, а також наголосив, що текст законопроекту не містить положень про особливості територіального застосування Угоди у зв’язку із збройною агресією російської федерації та тимчасовою окупацією частини території України, яке могло б бути викладене у формі заяви, та про необхідність якої неодноразово наголошував Комітет. 

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд законопроекту «Про приєднання України до Угоди про заснування Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (р.  №  0282, Президент України) з метою доопрацювання тексту проекту Закону Міністерством аграрної політики та продовольства України щодо заяви України про особливості територіального застосування Угоди у зв’язку із збройною агресією російської федерації та тимчасовою окупацією частини території України.

Результати голосування: одноголосно.

 

3.               СЛУХАЛИ: Про запрошення спостерігачів від Верховної Ради України для участі за достроковими виборам до Мілі Меджлісу Азербайджанської Республіки.

Виступили: Мережко О.О., Копиленко О.Л., Кривошеєв І.С., Перебийніс  Є.П. Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення такого візиту представниками Верховної Ради України та включити до складу згаданої делегації члена Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва КРИВОШЕЄВА Ігоря Сергійовича.

Результати голосування:

«за» -10;

«проти» -0;

«утримався» -1.

 

4.               СЛУХАЛИ: Про надання переліку законопроектів, які втратили актуальність внаслідок прийняття інших законодавчих актів або з інших причин (лист Голови ВРУ Р.Стефанчука від 19.07.2024 № 06/04-2024/160266).

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до  частини другої ст.95  Регламенту Верховної Ради України зняти з розгляду  законопроект № 6082 та проекти постанов ВРУ №№ 6082/П, 5674/Д, 7003, 11094, 11205, як такі, що втратили актуальність внаслідок прийняття інших законодавчих актів чи з інших причин (додається).

Результати голосування:

«за» -11;

«проти» -0;

«утримався» -0.

 

Додаток: згадане, на 1 арк.

 

 

Голова Комітету                                                           О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                       А.ШАРАСЬКІН

Додаток:

Перелік законопроектів,

щодо яких є підстави для визнання їх такими, що втратили актуальність

 

 

Дата та номер реєстрації, суб’єкт ініціативи

 

Назва законопроекту

 

Примітка

6082      КМ  23.09.2021

 

6082/П     Д

04.08.2022

Проект Закону про транскордонне співробітництво

 

Проект Постанови про прийняття за основу проект Закону України «Про транскордонне співробітництво» (н.д. О.Мережко)

Втратив актуальність у зв’язку з прийняттям Закону № 3668-IX від 24.04.2024 «Про міжнародне територіальне співробітництво України»

5674         Д

18.06.2021

Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо припинення будь-яких дипломатичних відносин України з Білоруссю, окрім тих, які стосуються питань біженців та політв’язнів (н.д. О.Гончаренко)

Про невизнання результатів виборів Президента Республіки Білорусь, проведених 9 серпня 2020 року;

7003         Д

01.02.2022

Проект Постанови про звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства із Заявою про невизнання з боку України будь-якої спроби президента Російської Федерації Володимира Путіна залишитися на своїй посаді після 7 травня 2024 року (н.д. О.Гончаренко)

Про визнання зміни до Конституції російської федерації від 2020 року , якими скасовується термін повноважень в.путіна, такими, що протирічать законодавству російської федерації, міжнародним зобов’язанням уряду російської федерації та міжнародним нормам демократичного управління.

11094        Д

19.03.2024

Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей щодо невизнання результатів голосування на "президентських виборах" у російській федерації (н.д. Р.Стефанчук та ін)

Про невизнання результатів голосування на "президентських виборах" 15-17 березня 2024 року та легітимності "обраної" особи на пост президента російської федерації

11205        Д

25.04.2024

Проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо дотримання прав громадян України під час дії воєнного стану (н.д. Ю Тимошщенко та ін)

Вимога до КМУ невідкладно забезпечити приведення Міністерством закордонних справ України своєї діяльності та рішень щодо призупинення вчинення з 23 квітня 2024 року консульських дій за заявами громадян України чоловічої статті віком з 18 до 60 років у відповідність до вимог чинного законодавства України.

 

Версія для друку