КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

 

вул. М. Грушевського, 5, м. Київ, 01008,  www.rada.gov.ua


ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 203

 

  10    липня  2024  року

 

В режимі відеоконференції о 11:00

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М. (з 11 год. 16  хв), Бардіна М.О., Копиленко О.Л., Пушкаренко  А.М. , Геращенко І.В, Іонова  М.М., Кривошеєв  І.С., Локтіонова  Н.В., Руденко О.С., Шараськін А.А., Яременко  Б.В.

 

Відсутні: Ясько Є.О. (відпустка), Юраш С.А.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Про проект Закону про зупинення дії Угоди між Україною та Республікою Білорусь про реадмісію (р. № 0275, Президент України).

Драп'ятий Богдан Євгенович – заступник Міністра внутрішніх справ України.

2.               Про проект Закону про ратифікацію Договору про дружбу та співробітництво між Україною та Республікою Албанія (р. № 0279, Президент України).

Перебийніс Євген Петрович – заступник Міністра закордонних справ України.

3.                   Про міжпарламентську співпрацю з державами Азії та Океанії (доручення Голови Верховної Ради України Р.Стефанчука).

Неклюдов Владлен Михайлович- народний депутат України, керівник групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Султанатом Оман, співголова групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Киргизькою Республікою;

Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна – народний депутат України, співголова групи ВРУз міжпарламентських зв’язків з Грузією;

Радуцький Михайло Борисович- народний депутат України, керівник групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Королівством Таїланд;

Сибіга Андрій Іванович – Перший заступник міністра закордонних справ України;

Нечитайло Олександр Вячеславович – директор Четвертого територіального Департаменту Міністерства закордонних справ України.

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Кривошеєв І.С.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету та додати до нього такі питання:

1) про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Боснією і Герцеговиною (пропозиція члена Комітету Кривошеєва І.С.);

2) про організацію діяльності робочої групи для підготовки до другого читання проекту ЗУ "Про внесення змін до ЗУ "Про дипломатичну службу" щодо вдосконалення проходження дипломатичної служби (р.№10370 від 22.12.2024) (пропозиція члена Комітету Геращенко І.В.)

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» - 0;

«утримався» -0. 

На момент голосування Немиря Г.М. не підключився.

 

 

1.               СЛУХАЛИ: Про проект Закону про зупинення дії Угоди між Україною та Республікою Білорусь про реадмісію (р. № 0275, Президент України).

Виступили: Мережко О.О., Драп’ятий Б.Є., Копиленко О.Л., Яременко  Б.В.

 

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України підтримати проект Закону «Про зупинення дії Угоди між Україною та Республікою Білорусь про реадмісію» за основу і в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» - 0;

«утримався» -0. 

На момент голосування Немиря Г.М. не підключився.

 

2.           СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Договору про дружбу та співробітництво між Україною та Республікою Албанія (р. № 0279, Президент України).

Виступили: Мережко О.О., Перебийніс Є.П., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України підтримати проект Закону «Про ратифікацію Договору про дружбу та співробітництво між Україною та Республікою Албанія» за основу і в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» - 0;

«утримався» -0.  

На момент голосування Немиря Г.М. не підключився.

 

 

3.               СЛУХАЛИ: Про міжпарламентську співпрацю з державами Азії та Океанії (доручення Голови Верховної Ради України Р.Стефанчука).

Виступили: Мережко О.О., Сибіга А.І., Руденко О.С., Кривошеєв І.С., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Неклюдов В.М., Климпуш-Цинцадзе І.О., Радуцький М.Б., Іонова М.М., Пушкаренко А.М., Немиря Г.М.

 

Під час розгляду питання керівники та співголови депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з державами Азії та Океанії коротко презентували звіти про роботу цих груп та поінформували про проблемні питання у своїй діяльності. Голова Комітету поінформував, що  отримав звіти від 19 депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами із 35 утворених з державами Азії та Океанії.

 

УХВАЛИЛИ: направити листа Голові Верховної Ради України за результатами обговорення роботи міжпарламентських груп з урахуванням пропозицій членів Комітету, а саме:

1)                              щодо важливості посилення інформаційно-аналітичного супроводу діяльності депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з боку МЗС України, визначення пріоритетів діяльності, урізноманітнення форматів роботи груп та міжпарламентського діалогу, зокрема окрім онлайн дзвінків та зустрічей з послами, парламентаріями та представниками ЗМІ іноземних держав, підтримка візитів делегацій груп дружби за кордон та використання можливостей участі в міжпарламентських конференціях;

2)                              щодо необхідності створення Постійної делегації Верховної Ради України в АСЕАН до 45-ї Генеральної асамблеї Міжпарламентської Асамблеї АСЕАН (Лаос, 18-24 жовтня 2024 року);

3)                              щодо доцільності відзначення роботи окремих активних народних депутатів України, зокрема Ольги Руденко – грамотою Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» -0;

«утримався» -3.

 

Пропозиція члена Комітету Геращенко І.В. щодо направлення листа Голові Верховної Ради України з урахуванням пропозицій членів Комітету та  керівників/співголів депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами стосовно рекомендацій для інтенсифікації роботи цих груп не набрала достатньої кількості голосів на свою підтримку.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» -0;

«утримався» -6.

На момент голосування втрачено зв’язок з Бардіною М.О.

 

4.            СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Боснією і Герцеговиною

Виступили: Мережко О.О., Кривошеєв І.С.

 

УХВАЛИЛИ: На підставі Протоколу № 1 засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Боснією і Герцеговиною від 8 липня 2024 року підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення згаданої депутатської групи та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.               СЛУХАЛИ: Про організацію діяльності робочої групи для підготовки до другого читання проекту ЗУ "Про внесення змін до ЗУ "Про дипломатичну службу" щодо вдосконалення проходження дипломатичної служби (р.№10370 від 22.12.2024).

Виступили: Мережко О.О., Копиленко  О.Л., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Розпочати роботу з проведення засідань робочої групи для підготовки до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дипломатичну службу» щодо вдосконалення проходження дипломатичної служби» за участі членів Комітету, представників Міністерства закордонних справ України, Офісу Президента України, Служби безпеки України та Міністерства оборони України.

 

 

 

Голова Комітету                                                          О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                        А.ШАРАСЬКІН

 

Версія для друку