КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

 

вул. М. Грушевського, 5, м. Київ, 01008,  www.rada.gov.ua

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 202

 

  26    червня  2024  року

 

В режимі відеоконференції о 11:00

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Копиленко О.Л., Пушкаренко  А.М.  (з 11 год. 10  хв), Геращенко І.В, Іонова  М.М., Кривошеєв  І.С., Локтіонова  Н.В., Руденко О.С., Шараськін А.А., Юраш  С.А. (з 11 год. 39  хв), Яременко  Б.В.

 

Відсутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Ясько Є.О. (відрядження).

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Про проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Статуту Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ (р.  №  0273, Президент України).

Покотило Василь Іванович – Посол з особливих доручень Другого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України.

2.               Про проект Закону про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Республіки Корея стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку та співробітництва на 2024—2029 роки (р. № 0278, КМУ).

Кузьо Володимир Вікторович – заступник Міністра економіки України;

Левчук Олена Миколаївна – заступник директора Департаменту інвестицій-начальник відділу взаємодії з міжнародними фінансовими організаціями Міністерства економіки України.

3.                   Про проект Закону про припинення дії Угоди між Україною і Республікою Білорусь про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають в Республіці Білорусь, і громадянами Республіки Білорусь, які постійно проживають в Україні (р.  №  0274, Президент України).

Драп'ятий Богдан Євгенович – заступник Міністра внутрішніх справ України.

Науменко Наталія Миколаївна  – Голова Державної міграційної служби України.

4.                    Про створення робочої групи для підготовки до другого читання  проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дипломатичну службу» щодо вдосконалення проходження дипломатичної служби» (р.№10370 від 22.12.2023).

5.                    Про міжпарламентську співпрацю з державами Америки та Африки.

 

Крулько Іван Іванович- народний депутат України, співголова депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Канадою;

Неклюдов Владлен Михайлович- народний депутат України, співголова групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Коста-Рика, з Республікою Панама;

Санченко Олександр Володимирович- народний депутат України, керівник депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Об'єднаною Республікою Танзанія;

Брисюк Ярослав Володимирович – Директор Третього територіального департаменту Міністерства закордонних справ України;

Субх Максим Алійович – Спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Міністерства закордонних справ України.

6.               Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з  державою Боснія і Герцеговина.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» -0. 

На момент голосування Юраш С.А. не підключився.

 

 

1.               СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Статуту Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ (р.  №  0273, Президент України).

Виступили: Мережко О.О., Покотило В.І., Копиленко О.Л., Яременко  Б.В.

 

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України підтримати проект Закону «Про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Статуту Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ» за основу і в цілому з врахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» -0. 

На момент голосування втрачено зв’язок з Руденко О.С.

 

2.           СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Республіки Корея стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку та співробітництва на 2024—2029 роки (р. № 0278, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Пушкаренко А.М., Копиленко О.Л., Кузьо  В.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України підтримати проект Закону «Про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Республіки Корея стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку та співробітництва на 2024—2029 роки» за основу і в цілому з врахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» -0.  

На момент голосування втрачено зв’язок з Геращенко І.В., Руденко О.С. та Юраш С.А.

 

 

3.           СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення дії Угоди між Україною і Республікою Білорусь про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають в Республіці Білорусь, і громадянами Республіки Білорусь, які постійно проживають в Україні (р.  №  0274, Президент України).

Виступили: Мережко О.О., Драп’ятий Б.Є.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України підтримати проект Закону «Про припинення дії Угоди між Україною і Республікою Білорусь про спрощений порядок зміни громадянства громадянами України, які постійно проживають в Республіці Білорусь, і громадянами Республіки Білорусь, які постійно проживають в Україні» за основу і в цілому з врахуванням техніко-юридичних правок.

 

4.               СЛУХАЛИ: Про створення робочої групи для підготовки до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дипломатичну службу» щодо вдосконалення проходження дипломатичної служби» (р.№10370 від 22.12.2023).

Виступили: Мережко О.О., Іонова М.М., Пушкаренко А.М., Копиленко  О.Л., Кривошеєв І.С., Богданова В.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Створити робочу групу для підготовки до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дипломатичну службу» щодо вдосконалення проходження дипломатичної служби»;

2) Керівником зазначеної вище робочої групи обрати заступника Голови Комітету, голову підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Копиленка О.Л.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» -0;

«утримався» -3.

На момент голосування втрачено зв’язок з Руденко О.С.

 

 

5.               СЛУХАЛИ: Про міжпарламентську співпрацю з державами Америки та Африки.

Виступили: Мережко О.О., Брисюк Я.В., Субх М.А., Іонова М.М., Пушкаренко А.М., Юраш С.А., Крулько І.І., Неклюдов В.М.

 

Під час розгляду питання керівники та співголови депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з державами Америки та Африки коротко презентували звіти про роботу цих груп та поінформували про проблемні питання у своїй діяльності. Голова Комітету поінформував, що  отримав звіти від 18 депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами із 35 утворених з державами Америки та Африки.

 

УХВАЛИЛИ: Продовжити заслуховувати інформацію очільників депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами з інших регіонів та відповідальних представників Міністерства закордонних справ України.

 

 

6.           СЛУХАЛИ: Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з державою Боснія і Герцеговина.

Виступили: Мережко О.О., Кривошеєв І.С., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити Юраша С.А. координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з державою Боснія і Герцеговина.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                              О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                          А.ШАРАСЬКІН

 

 

 

Версія для друку