КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

 

вул. М. Грушевського, 5, м. Київ, 01008,  www.rada.gov.ua

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 197

 

  8    травня  2024  року

 

В режимі відеоконференції о 9:00

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Бардіна М.О., Копиленко О.Л., Пушкаренко А.М., Іонова  М.М.  (з 9 год. 05  хв), Кривошеєв  І.С., Локтіонова  Н.В., Руденко О.С. (з 9 год. 06  хв), Шараськін А.А., Юраш  С.А., Яременко  Б.В.  (з 9 год. 05  хв)

 

Відсутні: Немиря Г.М. (відрядження), Геращенко І.В. (відрядження), Ясько Є.О.

 

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.           Про проект Постанови Верховної Ради України "Про Звернення Верховної Ради України до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв’язку з 80-ми роковинами геноциду кримськотатарського народу 1944 року" (р. № 11237 від 07.05.2023, внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Корнієнком О.С. та іншими).

Ташева Таміла Равілівна – Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим.

Квас Ілля Євгенійович - начальник Шостого територіального управління Міністерства закордонних справ України.

2. Про проект Закону про ратифікацію Конвенції між Урядом України та Урядом Японії про усунення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи та запобігання податковим ухиленням і уникненням та Протоколу до неї (р. № 0258, КМУ).

Кава Олександр Степанович – заступник Міністра фінансів України.

3. Про проект Закону про ратифікацію Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля (р. № 0265, Президент України).

Стрілець Руслан Олександрович – Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України.

4. Про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Кабо-Верде.

5. Про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Тринідад і Тобаго.

6. Про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Східною Республікою Уругвай.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» -0; 

На момент голосування Руденко О.С.  не підключилась.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови Верховної Ради України "Про Звернення Верховної Ради України до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв’язку з 80-ми роковинами геноциду кримськотатарського народу 1944 року" (р. № 11237 від 07.05.2023, внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Корнієнком О.С. та іншими).

Виступили: Мережко О.О., Ташева Т.Р., Квас І.Є., Пушкаренко А.М., Копиленко О.Л., Іонова М.М., Василенко О.І., Богданова В.О. 

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України включити згаданий проект Постанови Верховної Ради України до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та прийняти його за основу і в цілому із врахуванням техніко-юридичних правок та пропозицій Комітету, а саме:

1. У абзаці двадцять п’ятому тексту проекту Звернення виключити слова «як держави-члена Організації Об’єднаних Націй та постійного члена Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй, що систематично не виконує своїх обов’язків,».

2. Після абзацу двадцять п’ятого доповнити текст проекту Звернення новими  абзацами у такій редакції: «закликати держави світу приєднатися до чергової резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй «Ситуація з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь,», «підтримати запрошення України приєднатися до Північноатлантичного договору1949 року на наступному ювілейному Саміті НАТО, який відбудеться у липні 2024 року у місті Вашингтон,».

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» -0;

«утримався» -0.

 

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Конвенції між Урядом України та Урядом Японії про усунення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи та запобігання податковим ухиленням і уникненням та Протоколу до неї. (р. № 0258, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Кава О.С., Копиленко О.Л., Пушкаренко  А.М.

 

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону «Про ратифікацію Конвенції між Урядом України та Урядом Японії про усунення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи та запобігання податковим ухиленням і уникненням та Протоколу до неї» за основу і в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» -0;

«утримався» -0.

 

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля. (р. № 0265, Президент України).

Виступили: Мережко О.О., Стрілець Р.О., Копиленко О.Л.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про ратифікацію Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля» за основу і в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» -0;

«утримався» -0.

 

 

 

4.СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Кабо-Верде.

Виступили: Мережко О.О., Пушкаренко А.М., Нестеренко Л.О. , Бардіна  М.О. 

 

УХВАЛИЛИ: На підставі Протоколу № 1 організаційного засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Кабо-Веде від 25 квітня 2024 року підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Кабо - Верде і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» -0;

«утримався» -2.

На момент голосування втрачено зв’язок з Кривошеєвим І.С.

 

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Тринідад і Тобаго.

Виступили: Мережко О.О., Пушкаренко А.М., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: На підставі Протоколу № 1 організаційного засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Тринідад і Тобаго від 25 квітня 2024 року підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Тринідад і Тобаго і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Східною Республікою Уругвай.

Виступили: Мережко О.О., Пушкаренко А.М., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: На підставі Протоколу № 1 організаційного засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Східною Республікою Уругвай від 3 травня 2024 року підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Східною Республікою Уругвай і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                               О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                            А.ШАРАСЬКІН

 

 

Версія для друку