Протокол

Опубліковано 12 06 2024

 

КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

 

вул. М. Грушевського, 5, м. Київ, 01008,  www.rada.gov.ua

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 201

 

  12    червня  2024  року

 

В режимі відеоконференції о 11:00

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Геращенко І.В. (з 11 год. 42  хв), Іонова  М.М. (з 11 год. 15  хв), Кривошеєв  І.С., Локтіонова  Н.В., Руденко О.С., Шараськін А.А. (з 11 год. 07  хв), Юраш  С.А. (з 11 год. 15  хв), Яременко  Б.В. 

 

Відсутні: Копиленко О.Л., Пушкаренко А.М. , Ясько Є.О. (відрядження).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Про проект Закону про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Урядом України та Урядом Турецької Республіки (р. № 0267, КМУ).

Качка Тарас Андрійович – заступник Міністра економіки України - Торговий представник України;

Перебийніс Євген Петрович – заступник Міністра закордонних справ України;

Боднар Василь Миронович – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Турецькій Республіці;

Шендріков Євген Олександрович – начальник відділу міжнародних договорів Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України;

Уваров Борис Олександрович – перший секретар Посольства України в Турецькій Республіці;

Мазур Алла Іванівна – заступник директора департаменту торговельних угод та розвитку експорту – начальник управління регіональних та преференційних торговельних угод;

Дяченко Юлія Сергіївна – головний спеціаліст відділу двосторонніх угод управління регіональних та преференційних торговельних угод департаменту торговельних угод та розвитку експорту.

2.               Про ефективність роботи депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними країнами (по регіонах) (доручення Голови Верховної Ради України Р .Стефанчука).

Княжицький Микола Леонідович- народний депутат України, співголова групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща;

Михайлюк Галина Олегівна – народний депутат України, співголова групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Королівством Норвегія;

Наливайченко Валентин Олександрович – народний депутат України, співголова групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Фінляндською Республікою;

Радуцький Михайло Борисович- народний депутат України, керівник групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Молдова;

Тістик Ростислав Ярославович – народний депутат України, керівник групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Ватиканом, співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Чеською Республікою;

Тищенко Микола Миколайович- народний депутат України, співголова групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною;

Перебийніс Євген Петрович – заступник Міністра закордонних справ України;

Задорожнюк Наталія Іванівна – директор Другого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України;

Огризко Ростислав Володимирович – директор Першого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України.

3.               Про зміни в керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Королівством Саудівська Аравія.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету враховуючи пропозиції Голови Комітету додати до порядку денного два питання:

4.               Про проект Постанови "Про Звернення Верховної Ради України до Ради Європи, її Парламентської асамблеї, урядів та парламентів держав-членів з нагоди 75-річчя створення Ради Європи" (р. № 11327, Санченко Олександр Володимирович та ін.).

5.               Про проведення комітетських слухань щодо ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього.  

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» -1. 

На момент голосування Геращенко І.В., Іонова М.М., та Юраш С.А. не підключились.

 

 

1.               СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Урядом України та Урядом Турецької Республіки (р. № 0267, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Качка Т.А., Боднар В.М., Кривошеєв І.С., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Урядом України та Урядом Турецької Республіки» за основу і в цілому із врахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» -0. 

На момент голосування втрачено зв’язок з Бардіною М.О.

 

2.               СЛУХАЛИ: Про ефективність роботи депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними країнами  (по регіонах) (доручення Голови Верховної Ради України Р. Стефанчука).

Виступили: Мережко О.О., Богданова В.О., Немиря Г.М., Перебийніс  Є.П., Княжицький М.Л., Михайлюк Г.О., Радуцький М.Б., Тістик  Р.Я., Мосолов Ю.О., Яременко Б.В.

 

В ході розгляду питання керівники та співголови депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з державами Західної, Південної, Північної, Центрально-Східної Європи та Балканського півострова. коротко презентували звіти про роботу цих груп та поінформували про проблемні питання у своїй діяльності. Голова Комітету поінформував, що Комітет отримав звіти від 48 депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами із 107 утворених.

 

УХВАЛИЛИ: На найближчих засіданнях Комітету продовжити заслуховувати інформацію очільників депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами з інших регіонів та відповідальних представників Міністерства закордонних справ України.

 

3.           СЛУХАЛИ: Про проект Постанови "Про Звернення Верховної Ради України до Ради Європи, її Парламентської асамблеї, урядів та парламентів держав-членів з нагоди 75-річчя створення Ради Європи" (р.  №  11327, Санченко Олександр Володимирович та ін.).

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Яременко  Б.В.

УХВАЛИЛИ: 1) За результатами голосування Комітет не дійшов згоди стосовно доцільності включення Верховною Радою України проекту Постанови Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до Ради Європи, її Парламентської асамблеї, урядів та парламентів держав-членів з нагоди 75-річчя створення Ради Європи» (реєстр. № 11327 від 07.06.2024, внесений народними депутатами України Санченком О.В., Мезенцевою М.С. Мережком О.О. та іншими) до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та його прийняття.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утримався» -5.  

На момент голосування втрачено зв’язок з Руденко О.С.

 

2) Підтримати пропозицію підготовки на основі згаданого вище звернення листа Президенту Парламентської асамблеї Ради Європи від імені Голови Верховної Ради України та його передачі під час чергової частини сесії ПАРЄ.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» -1.  

На момент голосування втрачено зв’язок з Руденко О.С.

 

4.           СЛУХАЛИ: Про зміни в керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Королівством Саудівська Аравія.

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: На підставі Протоколу № 2 засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Саудівська Аравія від 23 травня 2024 року рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити пропоновані зміни, а саме:

-                увільнити ТИЩЕНКА Миколу Миколайовича, народного депутата України, який не входить до складу будь-якої фракції від виконання обов’язків співголови групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Саудівська Аравія;

-                затвердити керівником депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Саудівська Аравія народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" БОГДАНЦЯ Андрія Володимировича, увільнивши його з посади секретаря цієї групи.

-                затвердити секретарем групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Саудівська Аравія помічника-консультанта народного депутата України ДЯДЕНКО Дар’ю Михайлівну.

Результати голосування: одноголосно.

 

5.               СЛУХАЛИ: Про проведення комітетських слухань щодо ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього.

Виступив: Мережко О.О.

 

Під час обговорення питання члени Комітету дійшли згоди щодо доцільності проведення комітетських слухань про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього, попередньо запланувавши їх проведення на вересень 2024 року.

 

 

Голова Комітету                                                  О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                              А.ШАРАСЬКІН