Круглий стіл на тему: «Втручання РФ в українські вибори як елемент гібридної війни. Протидія російській агресії»

Опубліковано 06 листопада 2018, о 17:30

6 листопада 2018 року за ініціативи Голови Комітету Ганни Гопко відбувся круглий стіл на тему: «Втручання РФ в українські вибори як елемент гібридної війни. Протидія російській агресії».

Головними доповідачами круглого столу були Іванна Климпуш-Цинцадзе, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Тетяна Сліпачук, Голова Центральної виборчої комісії України і Андрій Левус, Голова підкомітету з питань державної безпеки Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони та Михайло Гончар, Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ".

У круглому столі також взяли участь народні депутати України Олег Медуниця, Борис Тарасюк, Андрій Тетерук, Олександр Черненко, Наталія Веселова, а також представники центральних органів виконавчої влади, посольств іноземних держав, медіа та неурядових організації.

Ключовими питаннями, які стали предметом обговорення під час круглого столу стали забезпечення інформаційної та кібербезпеки до та під час виборчого процесу, можливим заходам з боку влади з попередження зовнішнього втручання у виборчий процес, а також важливості ведення діалогу громадянським суспільством, державними органами влади, ІТ-сектором, медіа та бізнесом.

У своїх виступах учасники круглого столу наголошували на важливості забезпечення прозорості фінансування та фінансової звітності медіа, доступності інформації щодо їх власників, поширення медіа грамотності та протидії розповсюдженню “фейк-ньюз”, заходів із забезпечення кібербезпеки, а саме технічне забезпечення, кібергігієна та тренування для представників Апарату Центральної виборчої комісії. Окрім того порушувалося питання практичного виміру реалізації доктрини інформаційної безпеки України та реформи Служби безпеки України.

Окрему увагу було приділено виборчій реформі та виборчим процедурам, зокрема підкреслювалася важливість схвалення Виборчого кодексу у другому читанні, розширення штату апарату ЦВК за рахунок фахівців з інформаційної безпеки, питання участі у виборах внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів і можливого стороннього впливу на закордонний виборчий округ. 

 Учасники зустрічі наголошували на необхідності створення постійної платформи для напрацювання стратегії з метою запобігання протидії втручання РФ в українські вибори як елементу гібридної війни.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку