22 січня 2018 року в Комітеті ВРУ у закордонних справах відбулося засідання круглого столу на тему «Ратифікація Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами - посилення міжнародної співпраці України та країн ЄС у сфері протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів»

Опубліковано 23 січня 2018, о 14:40

Україна готова до ратифікації Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами

22-го січня в Комітеті ВРУ у закордонних справах відбулося засідання круглого столу на тему «Ратифікація Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами - посилення міжнародної співпраці України та країн ЄС у сфері протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів».  У заході взяли участь представники Комітету ВРУ у закордонних справах, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства закордонних справ України, Служби безпеки України, Державної фіскальної служби України, Всесвітньої організації охорони здоров’я, Секретаріату Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, європейської коаліції “Smoke Free Partnership”, ГО “Життя”.

Під час заходу учасники наголосили на необхідності ратифікації Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами (надалі – Протокол) в Україні як міжнародного інструмента боротьби з контрабандою тютюнових виробів. Цей документ є першим протоколом Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала у 2006 році.

«Україна, на жаль, і досі залишається одним з найбільших контрабандистів тютюнових виробів у Європейський Союз. Це псує наш імідж, також суперечить  заявам  Президента щодо курсу на членство в ЄС. Дуже хочеться, щоб ті тютюнові лобісти, які ходять коридорами Адміністрації Президента, нарешті прислухалися до інтересів громадського здоров’я, наших міжнародних зобов’язань, щоб ми нарешті перестали бути країною із репутацією найбільшого постачальника контрабанди сигарет», -  наголосила Голова Комітету ВРУ у закордонних справах Ганна Гопко.

Станом на січень 2018 року Протокол уже ратифікували 33 країни, в тому числі Австрія, Німеччина, Франція, Іспанія, Португалія, Латвія, Литва, Кіпр і Європейський Союз в цілому. Протокол набуде чинності через 90 днів після того, як його ратифікують перші 40 країн.

Приєднання до Протоколу до 2 червня 2018 року разом з 40 країнами надасть Україні можливість взяти участь у першій Нараді Сторін Протоколу у листопаді 2018 року, яка вирішуватиме основні питання участі країн, фінансових внесків та ресурсів для імплементації Протоколу. Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом (Стаття 352) закликає Сторони розвивати співробітництво і гармонізувати політику щодо протидії та боротьби з шахрайством і контрабандою підакцизних товарів, відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.

“Незаконна торгівля збільшує доступність тютюнових виробів, підживлює злочинну діяльність і завдає втрат для бюджетів держав. Щоб побороти нелегальну торгівлю, Сторони Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну у 2012 році схвалили Протокол про ліквідацію незаконної  торгівлі тютюновими виробами, який став першим Протоколом РКБТ ВООЗ, створеним відповідно до 15 статті цієї конвенції. Цей новий договір пропонує інструменти для запобігання контрабанді сигарет за рахунок встановлення контролю за ланцюгом постачання, в тому числі шляхом створення міжнародної системи відстеження та простеження. Також передбачається протидія незаконній торгівлі шляхом стримувальних правових заходів та створення умов для міжнародного співробітництва. Секретаріат Конвенції запрошує Україну розглянути можливість стати Стороною Протоколу в найкоротші терміни”,- зауважив д-р Патрік Лухінді Мусавулі, представник Секретаріату Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.

Україна вже зробила перший крок до ратифікації: 1 березня 2017 року Кабінет Міністрів України схвалив законопроект щодо ратифікації Протоколу. Проте подальший процес поки загальмовано на рівні Адміністрації Президента України, яке вже двічі у 2017 році повертала проект закону в Уряд «на доопрацювання».

Тому підсумовуючи обговорення учасники заходу наголосили на постановці планів  для приєднання України до Протоколу. Дуже важливо, щоб Міністерство охорони здоров’я вже втретє відправило документи до Адміністрації Президента. Також для вирішення цього питання варто залучити Комітет ВРУ з питань європейської інтеграції, оскільки боротьба з контрабандою – це один із пунктів Угоди про асоціацію з ЄС. Ратифікація Протоколу стане важливим сигналом про готовність України вирішити проблему нелегальної торгівлі тютюновими виробами!

Довідково: відповідно до звіту агенції KPMG, у 2016 році Україна вийшла на перше місце серед країн, що постачають контрабандні сигарети до країн ЄС. Протягом 2015–2016 років контрабанда українських сигарет в ЄС зросла більш ніж у 10 разів. Українські сигарети були виявлені в більшості країнах ЄС, і це легально вироблені в Україні сигарети, які були продані контрабандистам і переправлені в ЄС. Міжнародна митна організація (WCO) також неодноразово визначала Україну серед країн, які є найбільшими джерелами контрабанди сигарет у світі.

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку