Круглий стіл на тему: «Ключова роль України в енергетичній безпеці Європи»

Опубліковано 11 липня 2017, о 10:05

Круглий стіл на тему: «Ключова роль України в енергетичній безпеці Європи»

10 липня 2017 року відбувся круглий стіл за ініціативи Комітету у закордонних справах та Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на тему: «Ключова роль України в енергетичній безпеці Європи». У рамках якого було презентовано розроблений експертами ІСЕД «План зміцнення енергетичної безпеки України до 2020 року».

Під час відкриття заходу Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що Європа повинна зупинити будівництво газогону «Північний потік-2, оскільки є акцією, спрямованою проти енергетичної безпеки Європи, для того, щоби шантажувати Європу російським газом. Андрій Парубій впевнений що спільно з європейськими партнерами ми зможемо не тільки відбити агресію Росії, але й забезпечити нашу енергетичну безпеку.

Учасники круглого столу обговорили поточний стан енергетичної безпеки в регіоні, проаналізували ключові загрози енергетичній безпеці України та визначали основні пріоритети до 2020 року щодо посилення енергетичної безпеки.

Зокрема, Голова Комітету Г.Гопко  заявила, що Комітет у закордонних справах докладає зусиль для того, щоб зробити неможливе – зупинити будівництво "Північного потоку-2". Дуже важливо, щоб європейські партнери, які бачать вигоду у будівництві цього газогону, розуміли що Росія – це держава агресор і що від результатів вирішення цього питання залежить безпека європейського регіону.

Під час круглого столу Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні М. Йованович заявила, що Україна має і надалі диверсифікувати джерела постачання газу і США готові їй у цьому допомогти. Посол також додала, що США занепокоєні будівництвом "Північного потоку-2", тому що жодна країна не повинна домінувати у постачанні газу в Європу.

Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні І. Дюмон наголосила, що в майбутньому Україна повинна зосередити увагу на довготерміновій енергобезпеці і зосередитись на відновлюваній енергетиці. Під час свого виступу пані Посол подякувала Україні за підтримку Паризької угоди в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» А. Коболєв заявив, що "Північний потік -2" розділить Європу і збільшить загрозу подальшої російської агресії в Україну. На думку очільника "Нафтогазу", необхідно якомога швидше реструктуризувати НАК «Нафтогаз України» та створити нового оператора української ГТС за участю європейських партнерів.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку