16 листопада 2016 року відбувся круглий стіл на тему: "Наслідки президентських виборів у Сполучених Штатах Америки для України. Стратегія подальших дій"

Опубліковано 22 листопада 2016, о 15:03

16 листопада 2016 року з ініціативи підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету у закордонних справах був проведений   круглий стіл на тему:"Наслідки президентських виборів у Сполучених Штатах Америки для України. Стратегія подальших дій", на якому обговорено наслідки президентських виборів у Сполучених Штатах Америки для України та стратегію подальших дій.

У заході взяли участь голова Комітету  у закордонних справах Ганна Гопко, голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Світлана Заліщук, перший заступник голови Комітету  у закордонних справах Борис Тарасюк, колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко, колишній віце-прем’єр-міністр з питань європейської інтеграції Олег Рибачук, директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, професор кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань, В.о директора Департаменту Америки у Міністерстві закордонних справ Олександр Шевченко.

 

Під час дискусії учасники "круглого столу"  наголосили, що наразі зарано робити висновки про те, як зміниться побудова двосторонніх відносин між США та Україною з обранням Дональда Трампа американським президентом. Неодноразово лунали заклики до спокійного та виваженого підходу у налагодженні комунікації з новою владою у Вашингтоні.

Загальне схвалення отримала теза про те, що українській владі потрібно виробити уніфіковану стратегію відносин з Вашингтоном та окреслити конкретні цілі та меседжі, що їх зможе почути та зрозуміти американська сторона.  Учасник наголосили на важливості правильної комунікації тих успіхів, що їх вже добилася наша держава в  ході проведення реформ.

Учасники засідання дійшли згоди, що Україні варто першою запропонувати стратегію відносин з Вашингтоном, не чекаючи на перших кроків  від американської сторони.

Серед пріоритетів України у співпраці з США експерти виділили сферу безпеки, макрофінансову і економічну допомогу. Було наголошено на важливості донести до американської влади важливість українського питання для усього регіону центрально-східної Європи.

 

Напрацювання за наслідками цього "круглого столу"  можуть увійти до переліку  рекомендацій, які розглядатимуться Верховною Радою України 7 грудня 2016 року під час Парламентських слухань на тему:  "Актуальні питання зовнішньої політики України".

 

 

 

 

 

 

 

Стенограма круглого столу

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку