Круглий стіл на тему: "Ратифікація Римського статуту та приєднання України до Міжнародного кримінального суду (МКС)"

Опубліковано 12 жовтня 2015, о 14:18

 

 

Круглий стіл на тему: "Ратифікація Римського статуту та приєднання України до Міжнародного кримінального суду (МКС)"

Комітет у закордонних справах спільно з Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, Комітетом з питань правової політики та правосуддя, Комітетом з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та Центром Громадянських Свобод 21сsчня 2015 року  провели "круглий стіл" на тему: "Ратифікація Римського статуту та приєднання України до Міжнародного кримінального суду (МКС)"

 

У "круглому столі", який відбувся 21 січня, взяли участь представники Міжнародної федерації з прав людини, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства закордонних справ, Міністерства юстиції, СБУ, РНБО, Генпрокуратури, Адміністрації Президента України, громадських організацій та науковців.

Довідково: 20 січня 2000 р. Україна підписала Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС). В Угоді про Асоціацію з Європейським Союзом і його державами-членами Україна взяла на себе зобов’язання ратифікувати Римський статут (ст. 8 Угоди), але поки що цього не зробила.

В 2001 році Президент України Л. Д. Кучма згідно зі статтею 151 Конституції України звернувся з конституційним поданням до Конституційного Суду України про надання висновку щодо відповідності Конституції України Римського статуту Міжнародного кримінального суду, який вносився до Верховної Ради України для надання згоди на його обов’язковість.

Відповідно до Висновку Конституційного Суду України N 3-в/2001 у справі за конституційним поданням Президента України про надання висновку щодо відповідності Конституції України Римського статуту Міжнародного кримінального суду (справа про Римський статут) від 11 липня 2001 року у справі N 1-35/2001 було визначено, що абзац десятий преамбули та стаття 1 Статуту не узгоджуються з положеннями частин першої, третьої статті 124 Конституції України, а тому приєднання України до цього Статуту, відповідно до частини другої статті 9 Конституції України, можливе лише після внесення до неї відповідних змін.

Учасники "круглого столу" обговорили питання щодо актуальності приєднання України до Міжнародного кримінального суду, співпрацю з МКС, у тому числі, у зв‘язку з визнанням Україною юрисдикції МКС щодо скоєння злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян під час мирних акцій протестів у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, а також можливі шляхи імплементації Римського статуту МКС у законодавство України.

Під час "круглого столу" учасники наголосили на необхідності підтримання проекту закону про внесення змін до статті 124 Конституції України (щодо визнання положень Римського статуту) (реєстр.№1788), внесеного 156 народними депутатами України (Купрієм В.М., Агафоновою Н.В. та ін.) , метою якого є створення конституційних передумов для визнання державою Україна юрисдикції Міжнародного кримінального суду на умовах, передбачених Римським статутом Міжнародного кримінального суду.

Також учасники "круглого столу" підтримали законодавчу ініціативу народних депутатів В.Вовка, О.Ляшка та ін. щодо своєчасності та актуальності внесення на розгляд Верховної Ради проекту постанови "Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо ситуації, яка склалась внаслідок триваючої з 27 лютого 2014 р. збройної агресії Російської Федерації проти України та вчинення на території України міжнародних злочинів" (реєстр.№1312).

Окрім того, підкреслювалося, що сьогодні Римський статут Міжнародного кримінального суду потребує ратифікації Україною, зважаючи на велику кількість жертв, що сталась внаслідок видання та виконання злочинних наказів, спричинених діями та бездіяльністю найвищих посадових осіб держави, а також розслідування інших злочинів, які викликають стурбованість міжнародного співтовариства, на які розповсюджується юрисдикція Міжнародного кримінального суду. Крім того, як зазначалося вище, України взяла на себе міжнародні зобов’язання щодо ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку