Круглий стіл на тему "Стамбульська конвенція та її роль у подоланні домашнього насильства та насильством стосовно жінок"

Опубліковано 12 жовтня 2015, о 14:42

Про проведення круглого столу на тему «Стамбульська конвенція та її роль у подоланні домашнього насильства та насильства стосовно жінок»

 

2 липня 2015 року Комітетом Верховної Ради України у закордонних справах за підтримки Проекту Ради Європи «Запобігання та боротьба з насильством щодо жінок та домашнім насильством в Україні» було проведено круглий стіл на тему: «Запобігання та протидія насильству щодо жінок та домашньому насильству: на шляху до ратифікації Стамбульської конвенції Україною». Захід відбувся за участі народних депутатів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, представників Міністерства закордонних справ, Міністерства соціальної політики, Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки України, Верховного Суду України, Генеральної прокуратури України, представників міжнародних та українських організації, а також іноземних експертів Проекту Ради Європи.

Головною темою круглого столу було питання ратифікації та подальшої імплементації Україною Конвенції про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, також відомої як Стамбульська конвенція. Конвенція була прийнята Комітетом міністрів Ради Європи 7 квітня 2011 р. та набула чинності  1 серпня 2014 року. Україна підписала цей важливий міжнародний правовий документ ще 7 листопада 2011 року, ставши однією з 20 держав-членів. Проте, станом на 2015 рік підготовка до ратифікації Конвенції досі триває.

 

 

 

 

Як зазначила ініціатор та модератор заходу Ірина Луценко, Стамбульська конвенція є першим юридично зобов’язуючим та всеохоплюючим міжнародно-правовим інструментом, який є визнаним глобальним орієнтиром для вирішення проблеми насильства щодо жінок та домашнього насильства, тож її ратифікація сьогодні є вкрай важливою для України. Ірина Луценко та  Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська наголосили, що в умовах ведення військових дій на Сході нашої країни, зростання числа внутрішньо переміщених осіб, необхідності подальшої адаптації військовослужбовців до мирного життя цілком можливим є зростання хвилі випадків насильства в сім’ї. Тож необхідність пришвидшення процесу ратифікації Конвенції лише зростає.

Ратифікацію Україною Стамбульської конвенції було включено до Плану законодавчого забезпечення реформ в Україні, прийнятого Постановою №2986, і заплановано на II квартал 2016 року. Проте, як зазначили представники Міністерства соціальної політики України та Міністерства закордонних справ України, задля забезпечення належної імплементації положень Конвенції Україна має гармонізувати своє законодавство з її нормами не тільки внісши значну кількість змін до існуючих законів та кодексів, але й прийнявши ряд нових законодавчих актів.  Це є необхідною умовою не тільки для ратифікації, а і для подальшої успішної імплементації Стамбульської Конвенції.

Радник Проекту Ради Європи «Запобігання та боротьба з насильством щодо жінок та домашнім насильством в Україні» Ралука Марія Попа представила доповідь про практики ратифікації Конвенції іншими країнами, а координатор Проекту в Страсбурзі  Граціа-Алессандра Сііно презентувала спеціальний моніторинговий механізм GREVIO (Група експертів з питань протидії насильству стосовно жінок і домашньому насильству), який забезпечує ефективність імплементації Конвенції та надає можливість отримувати інформацію щодо реалізації положень договору від громадськості та національних інституцій з прав людини. Важливо зазначити, що в разі ратифікації Конвенції Україна в майбутньому зможе бути кандидатом на обрання до моніторингового механізму GREVIO.

З огляду на те, що в Україні, як правовій та соціальній державі, права людини є найвищою цінністю, а їх дотримання є запорукою її європейської інтеграції, учасники круглого столу підкреслили важливість ратифікації та подальшої імплементації Україною Конвенції про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку