Протокол №151

від 05.06.2019

 

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                             о 14.30

 

 

Комітету у закордонних справах

 

Головувала:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,                 

                 Присяжнюк О. А., Заліщук С.П.,

                 

Відсутні: Ар’єв В.І., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.,

                 Луценко І.С.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Проект Постанови про звільнення Клімкіна П.А. з посади Міністра закордонних справ України (реєстр.№10346, ПУ).

Стефанчук Руслан Олексійович – Радник Президента України – Представник Президента України у Верховній Раді України.

Жовква Ігор Іванович – Керівник Головного департаменту зовнішньої політики та європейської інтеграції Адміністрації Президента України.

 

2. Про забезпечення юридичного супроводу міжнародних судових позовів України проти РФ з метою захисту національних інтересів України та перспектив виконання рішень міжнародних судових інстанцій в подальшому (закритий режим);

- про підготовку Звернення Верховної Ради України у зв’язку із відмовою Російської Федерації виконувати рішення Міжнародного трибуналу ООН і продовженням утримання РФ українських військовослужбовців, незаконно затриманих 25.11.2018, та інших політичних в’язнів.

Романцов Костянтин Володимирович – керівник служби з питань координації діяльності органів виконавчої влади у сфері національної безпеки Апарату РНБО України.

 

3. Про зустріч з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом України в Державі Кувейт Балануцою О.О.

Балануца Олександр Олександрович – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Державі Кувейт.

 

4. Про інформацію щодо Десятої сесії Міжпарламентської Асамблеї ВРУ, Сейму Литовської Республіки та Сейму та Сенату Республіки Польща, 7-8 червня 2019 року, м.Київ.

Кривдик Остап Володимирович – Радник Голови Верховної Ради України.

Колісниченко Борис Миколайович – Керівник Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату Верховної Ради України.

 

5. Про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2019 рік:

- про візит групи дружби італійського парламенту до України у 2019 році (лист керівника групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою С.Алєксєєва);

- про візит делегації Комітету у закордонних справах до США у період з 11 по 15 червня 2019 року.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Присяжнюк О. А.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання про включення народного депутата України Н.Королевської до складу делегації Верховної Ради України для участі у Саміті жінок- політичних лідерів, що відбудеться 25-27 червня 2019 року у місті Токіо (Японія).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про звільнення Клімкіна П.А. з посади Міністра закордонних справ України (реєстр.№10346, ПУ).

Виступили: Гопко Г.М., Стефанчук Р.О., Тарасюк Б.І., Нестеренко Л.О.,

Вовк В.І., Жовква І.І., Гузь І.В., Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ: Не скасовуючи своє попереднє рішення, яке було ухвалене на засіданні Комітету 30 травня 2019 року (протокол № 150) щодо підтримки відставки Клімкіна П.А. та внесення на розгляд Верховної Ради України відповідного проекту Постанови Верховної Ради України (голосування щодо повернення до розгляду згаданого рішення: «за»-5, «проти»-1, «утрималось»-0 – рішення не прийнято згідно  п.5 ст.44 Закону України  «Про Комітети Верховної Ради України»), підтримати  внесений Президентом України проект Постанови Верховної Ради України «Про звільнення Клімкіна П.А. з посади Міністра закордонних справ України».

Результати голосування:

«за» - 5,

«проти» - 0,

«утрималось» - 1.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію новопризначеного Надзвичайного і Повноважного Посла України в Державі Кувейт Балануци О.О. щодо українсько–кувейтських відносин.

Виступили: Балануца О.О., Тарасюк Б.І., Жовква І.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Надзвичайного і Повноважного Посла України в Державі Кувейт О.Балануци щодо перспектив просування політичних та торговельно-економічних інтересів України у Кувейті та розвитку міжпарламентського співробітництва між країнами взяти до відома.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про інформацію щодо Десятої сесії Міжпарламентської Асамблеї ВРУ, Сейму Литовської Республіки та Сейму та Сенату Республіки Польща, 7-8 червня 2019 року, м.Київ.

Виступили: Гопко Г.М., Кривдик О.В., Тарасюк Б.І., Колісніченко Б.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Радника Голови ВРУ О.Кривдика та  Керівника Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату ВРУ Б.Колісниченка щодо організації  Десятої сесії Міжпарламентської Асамблеї ВРУ, Сейму Литовської Республіки та Сейму та Сенату Республіки Польща, 7-8 червня 2019 року у м.Київ взяти до відома.

 

 

4. Про забезпечення юридичного супроводу міжнародних судових позовів України проти РФ з метою захисту національних інтересів України та перспектив виконання рішень міжнародних судових інстанцій в подальшому:

- про підготовку Звернення Верховної Ради України у зв’язку із відмовою Російської Федерації виконувати рішення Міжнародного трибуналу ООН і продовженням утримання РФ українських військовослужбовців, незаконно затриманих 25.11.2018, та інших політичних в’язнів.

 

4.1. СЛУХАЛИ: Про пропозицію Голови Комітету Г.Гопко щодо розгляду зазначеного вище питання у закритому режимі.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Питання

- про забезпечення юридичного супроводу міжнародних судових позовів України проти РФ з метою захисту національних інтересів України та перспектив виконання рішень міжнародних судових інстанцій в подальшому;

- про підготовку Звернення Верховної Ради України у зв’язку із відмовою Російської Федерації виконувати рішення Міжнародного трибуналу ООН і продовженням утримання РФ українських військовослужбовців, незаконно затриманих 25.11.2018, та інших політичних в’язнів

розглядати у закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.2. СЛУХАЛИ: Про забезпечення юридичного супроводу міжнародних судових позовів України проти РФ з метою захисту національних інтересів України та перспектив виконання рішень міжнародних судових інстанцій в подальшому:

- про підготовку Звернення Верховної Ради України у зв’язку із відмовою Російської Федерації виконувати рішення Міжнародного трибуналу ООН і продовженням утримання РФ українських військовослужбовців, незаконно затриманих 25.11.2018, та інших політичних в’язнів.

У ході розгляду зазначеного вище питання члени Комітету та  представник РНБО України висловили низку зауважень до згаданого Звернення ВРУ.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І., Романцов К.В.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного вище питання на наступне засідання Комітету на прохання Міністерства закордонних справ України.

 

 

 

 

 

5. Про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2019 рік.

 

5.1. СЛУХАЛИ: Про включення народного депутата України Н.Королевської до складу делегації Верховної Ради України для участі у Саміті жінок- політичних лідерів, що відбудеться 25-27 червня 2019 року у місті Токіо (Японія).

Виступили: Присяжнюк О. А., Нестеренко Л.О., Богданова В.О.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтверджуючи своє попереднє рішення щодо доцільності участі представників парламенту України у зазначеному вище заході у запропонованому ним складі (Протокол №145 від 25.04.2019), відрядити народного депутата України Н.Королевську для участі у вказаному Саміті жінок-політичних лідерів за рахунок коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

5.2. СЛУХАЛИ: Про візит делегації Комітету у закордонних справах до США у період з 11 по 15 червня 2019 року.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І., Вовк В.І., Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ: Підтверджуючи своє попереднє рішення щодо доцільності візиту делегації Комітету у закордонних справах до США у період з 11 по 15 червня 2019 року, визначити остаточний склад делегації,  враховуючи  позицію  кожного її члена.

 

 

5.3. СЛУХАЛИ: Про візит групи дружби італійського парламенту в Україну у 2019 році (лист керівника групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою С.Алєксєєва).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного вище питання у зв’язку з відсутністю автора листа.

 

 

 

Голова Комітету                                                              Г.ГОПКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                          О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку