Протокол №144

від 13.03.2019

 

            м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833  о 14.30

 

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,                 

                  Ар’єв В.І., Заліщук С.П.,

                 

 

 Відсутні: Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.,

                  Присяжнюк О. А., Луценко І.С.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Про Проект Закону про ратифікацію Протоколів, що стосуються зміни Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (реєстр.№0213,ПУ).

Коршук Сергій Миколайович – В. о. першого заступника Голови  Державної авіаційної служби України.

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

Давидов Данило Олександрович – начальник відділу міжнародного співробітництва управління авіаційних перевезень та міжнародного співробітництва Державної авіаційної служби України.

 

2. Про Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з небезпекою припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (реєстр.№10017,н.д. О.Ляшко, В.Вовк та ін.) (закритий режим).

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

3. Про перспективи посилення двосторонньої співпраці між Україною та Угорщиною (закритий режим).

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

Божок Єгор Валерійович – Голова Служби зовнішньої розвідки України.

Гаращук Валентин Петрович – заступник керівника підрозділу Департаменту захисту національної державності Служби зовнішньої розвідки України.

Залужний Андрій Борисович – заступник керівника підрозділу Департаменту контррозвідки Служби зовнішньої розвідки України.

 

4.Про проект Закону про ратифікацію Угоди про співробітництво у сфері розвитку між Урядом України та Урядом Турецької Республіки (реєстр.№0214,КМУ).

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

Перевезенцев Олексій Юрійович – Державний секретар Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Бердник Єлізавета Юріївна – начальник відділу правового забезпечення зовнішньоекономічної діяльності юридичного департаменту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Соломко Максим Дмитрович – офіцер з особливих доручень Центру міжнародного співробітництва Служби безпеки України.

Степаненко Оксана Романівна – начальник управління міжнародного співробітництва та євроінтеграції Департаменту стратегічного розвитку та міжнародного співробітництва Державної фіскальної служби України.

Ярцева Тетяна Степанівна – начальник відділу  нормативного забезпечення та розгляду звернень Департаменту адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання Державної фіскальної служби України.

 

5. Про візит Спікера Сенату Республіки Кенія до України у період з 24 по 25 квітня 2019 року.

Щербатюк Мирослава Дмитрівна – директор Департаменту країн Близького Сходу та Африки Міністерства закордонних справ України.

 

6. Про візит Спікера Національної Асамблеї Республіки Кенія до України у період з 13 по 15 травня 2019 року.

Щербатюк Мирослава Дмитрівна – директор Департаменту країн Близького Сходу та Африки Міністерства закордонних справ України.

7. Про запрошення Голови ВРУ здійснити візит до Республіки Болгарія у 2019 році (лист Голови Народних Зборів Республіки Болгарія Ц.Караянчевої).

 

8. Про запрошення представників азербайджанського парламенту взяти участь у якості спостерігачів на президентських виборах, які відбудуться 31 березня 2019 року (лист керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою М.Курячого).

 

9. Про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2019 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення:

- про візит Комітету ВРУ у закордонних справах до Марокко у 2019 році (рішення Комітету від 04.04.2018);

- про участь українських парламентарів в роботі Міжпарламентської конференції щодо майбутнього ЄС, яка відбудеться 1-2 квітня 2019 року в м.Бухарест (Румунія) (лист Посла України в Румунії О.Банькова);

- про візит Комітету у закордонних справах до Республіки Мальта протягом березня-травня 2019 року (лист Надзвичайного та Повноважного Посла в Італійській Республіці Є.Перелигіна);

- про участь Голови Комітету з питань інформатизації та зв’язку О.Данченка в Міністерській зустрічі з питань цифрової економіки ЄС, що відбулася 28 лютого 2019 року(лист Голови Комітету О.Данченка);

          - про включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2019 рік низки заходів, запропонованих Комітетом з питань інформатизації та зв’язку (лист Голови Комітету О.Данченка);

- про включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2019 рік низки заходів, запропонованих Комітетом з питань європейської інтеграції ( лист заступника Голови Комітету М.Іонової);

- про включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2019 рік низки заходів, запропонованих Комітетом з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (лист Голови Комітету А.Диріва);

- про візит Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму до Республіки Польща (лист Голови Комітету А.Палатного);

- про організацію у 2019 році візиту членів групи дружби «Алжир-Україна» в Україну (лист МЗС України);

- про організацію візиту у 2019 році членів групи дружби «Чорногорія-Україна» в Україну (лист керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією А.Шипка);

- про відрядження н.д.В.Галасюка до м.Відень (Австрійська Республіка)  у період з 27 по 29 травня 2019 року з метою участі в Регіональному семінарі СОТ спільно з Об’єднаним віденським інститутом (лист народного депутата України В.Галасюка);

- про відрядження Голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики В.Сюмар до м.Оттава (Канада) 28 травня 2019 року з метою участі у другій зустрічі Міжнародного Великого Комітету з питань дезінформації та «фейкових новин» (лист Голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики В.Сюмар);

- про організацію візиту у 2019 році членів групи дружби «Словенія-Україна» в Україну (лист керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Словенією В.Мисика).

 

10. Про запит народного депутата України Осуховського О.І. стосовно дій Посла України в Іспанії Щерби А.А. під час проведення в Мадриді заходу з вшанування 5-ї річниці Революції Гідності.

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

 

11. Про зустріч з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом України в Латвійській Республіці О. Міщенком;

Міщенко Олександр Павлович  – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Латвійській Республіці.

 

12.Різне.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та підтримати:

- пропозицію заступника Голови Комітету ВРУ у закордонних справах В.Вовка щодо розгляду проекту Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з небезпекою припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (реєстр.№10017,н.д. О.Ляшко, В.Вовк та ін.) у закритому режимі;

- пропозицію Голови Комітету Г.Гопко щодо включення до порядку денного питання про відрядження членів депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща до Польщі 25-26 березня 2019 року (лист співголови депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща О.Юринець).

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію Надзвичайного і Повноважного Посла України в Латвійській Республіці О.П.Міщенка щодо українсько – латвійських відносин.

Виступили: Міщенко О.П., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Надзвичайного і Повноважного Посла України в Латвійській Республіці О.П.Міщенка щодо перспектив просування політичних та торговельно-економічних інтересів України в Латвії та розвитку міжпарламентського співробітництва між країнами взяти до відома.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколів, що стосуються зміни Конвенції про міжнародну цивільну авіацію.

Виступили: Коршук С.М., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний законопроект за основу і в цілому та ратифікувати Протоколи, що стосуються зміни Конвенції про міжнародну цивільну авіацію.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3.СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди про співробітництво у сфері розвитку між Урядом України та Урядом Турецької Республіки.

Виступили: Перевезенцев О.Ю., Боднар В.М., Соломко М.Д., Тарасюк Б.І., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний законопроект за основу і в цілому та ратифікувати Угоду про співробітництво у сфері розвитку між Урядом України та Урядом Турецької Республіки.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.СЛУХАЛИ: Про запрошення представників азербайджанського парламенту взяти участь у якості спостерігачів на президентських виборах, які відбудуться 31 березня 2019 року (лист керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою М.Курячого).

Виступили: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи позицію Міністерства закордонних справ України підтримати пропозицію керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою М.Курячого та рекомендувати Голові Верховної Ради України надіслати дипломатичними каналами запрошення представникам азербайджанського парламенту взяти участь у якості спостерігачів на президентських виборах, які відбудуться 31 березня 2019 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.СЛУХАЛИ: Про запит народного депутата України Осуховського О.І. стосовно дій Посла України в Іспанії Щерби А.А. під час проведення в Мадриді заходу з вшанування 5-ї річниці Революції Гідності.

Виступили: Боднар В.М., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Заслухавши виступ заступника Міністра закордонних справ України БОДНАРА В.М., який зокрема повідомив про надсилання народному депутату України Осуховському О.І. листа-відповіді від МЗС України від 13.03.2019 №203/12-110-536, взяти до відома інформацію із зазначеного питання.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6-7.СЛУХАЛИ: Про візит Спікера Сенату Республіки Кенія до України у період з 24 по 25 квітня 2019 року.

Про візит Спікера Національної Асамблеї Республіки Кенія до України у період з 13 по 15 травня 2019 року.

Виступили: Щербатюк М.Д., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Беручи до уваги позицію МЗС України:

1)     підтримати здійснення візиту до України Спікера Національної асамблеї Парламенту Кенії Дж.Мутурі 13-15 травня 2019 року;

2)      запропонувати кенійській стороні перенести візит до України Спікера Сенату Парламенту Кенії К.Лусаки на другу половину року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.СЛУХАЛИ: Про запрошення Голови ВРУ здійснити візит до Республіки Болгарія у 2019 році (лист Голови Народних Зборів Республіки Болгарія Ц.Караянчевої).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що такий візит сприятиме активізації двостороннього діалогу і ознайомленню болгарської сторони з актуальною ситуацією в Україні у контексті російської агресії, вважати його проведення протягом 2019 року доцільним.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

 

9.1. СЛУХАЛИ: Про візит Комітету ВРУ у закордонних справах до Марокко у 2019 році (рішення Комітету від 04.04.2018).

Виступили: Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Відкласти розгляд питання з метою узгодження позиції членів Комітету щодо готовності взяти участь у згаданому візиті.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9.2. СЛУХАЛИ: Про участь українських парламентарів в роботі Міжпарламентської конференції щодо майбутнього ЄС, яка відбудеться 1-2 квітня 2019 року в м.Бухарест (Румунія) (лист Посла України в Румунії О.Банькова).

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати участь народних депутатів України у згаданому заході доцільною та рекомендувати Голові ВРУ затвердити делегацію українських парламентарів у складі членів комітетів ВРУ у закордонних справах та з питань європейської інтеграції, а також провести у вказаний період об’єднаний візит членів вказаних комітетів до парламенту Румунії.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9.3. СЛУХАЛИ: Про візит Комітету у закордонних справах до Республіки Мальта протягом березня-травня 2019 року (лист Надзвичайного та Повноважного Посла в Італійській Республіці Є.Перелигіна).

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на результати голосування («за»-3, «проти»-0, «утрималось»-3) рішення щодо візиту Комітету до Республіки Мальта у вказаний період вважати не прийнятим.

 

 

9.4. СЛУХАЛИ: Про участь Голови Комітету з питань інформатизації та зв’язку О.Данченка в Міністерській зустрічі з питань цифрової економіки ЄС, що відбулася 28 лютого 2019 року (лист Голови Комітету О.Данченка).

В ході розгляду члени Комітету зазначили, що участь представників ВРУ у згаданому заході не передбачена Орієнтовним планом міжнародних обмінів ВРУ на 2019 рік, а також те, що відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України від 06.06.2011 №476 «Про порядок здійснення Верховною Радою України міжнародних обмінів» Верховна Рада України не здійснює фінансування відряджень народних депутатів України за кордон у складі урядових делегацій або делегацій міністерств та відомств.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи результати голосування («за»-1, «проти»-0, «утрималось»-5) Комітет не підтримав здійснення вказаного візиту за рахунок коштів передбачених для забезпечення міжнародної діяльності Верховної Ради України.

 

 

9.5. СЛУХАЛИ: Про включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2019 рік низки заходів, запропонованих Комітетом з питань інформатизації та зв’язку (лист Голови Комітету О.Данченка).

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І, Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи те, що Україна потребує адекватної системи кібернетичної безпеки, а поглиблення співробітництва із США суттєво посилює спроможності нашої держави у протидії кіберзагрозам, підтримати доцільність проведення візиту делегації Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку до Конгресу та Сенату США (м.Вашингтон, травень-червень 2019 року) в межах виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9.6. СЛУХАЛИ: Про включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2019 рік низки заходів, запропонованих Комітетом з питань європейської інтеграції (лист заступника Голови Комітету М.Іонової).

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І, Ар’єв В.І.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати проведення візиту Комітету з питань європейської інтеграції до Італійської Республіки в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік та відповідно до встановлених в п.5 та п.6 Розпорядження Голови Верховної Ради України від 06.06.2011 р.№476 доцільним.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9.7. СЛУХАЛИ: Про включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2019 рік низки заходів, запропонованих Комітетом з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (лист Голови Комітету А.Диріва).

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Беручи до уваги позицію МЗС України, підтримати пропозицію Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи щодо включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2019 рік візиту представників Верховної Ради України до м.Відень (Австрія) з метою участі у Генеральній конференції МАГАТЕ (вересень 2019 року).

Результати голосування: одноголосно.

 

9.8. СЛУХАЛИ: Про візит Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму до Республіки Польща (лист Голови Комітету А.Палатного).

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що у згаданому вище листі відсутня інформація щодо міжпарламентської складової візиту та немає відомостей щодо офіційного запрошення польської сторони, повернутися до розгляду порушеного питання після отримання відповідної інформації від Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму в установленому порядку.

Результати голосування: одноголосно.

 

9.9. СЛУХАЛИ: Про відрядження членів депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща до Польщі 25-26 березня 2019 року (лист співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща О.Юринець).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на те, що такий візит сприятиме подальшому налагодженню конструктивних та добросусідських відносин між обома країнами, вважати його організацію доцільною в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9.10. СЛУХАЛИ: Про організацію у 2019 році візиту членів групи дружби «Алжир-Україна» до України (лист МЗС України).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи важливість міжпарламентської складової українсько-алжирського співробітництва, вважати доцільним здійснення візиту алжирських парламентарів, членів зазначеної групи дружби до України в межах виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9.11. СЛУХАЛИ: Про організацію візиту у 2019 році членів групи дружби «Чорногорія-Україна» в Україну (лист керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією А.Шипка).

Виступили: Гопко Г.М., Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на необхідність активізації зусиль в просуванні парламентської дипломатії, зміцненні та поглибленні подальшого співробітництва обох країн в багатьох напрямках, вважати проведення зазначеного вище візиту в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік доцільним згідно існуючих норм.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9.12. СЛУХАЛИ: Про відрядження н.д. В.Галасюка до м.Відень (Австрійська Республіка)  у період з 27 по 29 травня 2019 року з метою участі в Регіональному семінарі СОТ спільно з Об’єднаним віденським інститутом (лист народного депутата України В.Галасюка).

Виступили: Гопко Г.М., Вовк В.І., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати відрядження народного депутата України В.Галасюка до м.Відень (Австрійська Республіка) з метою роботи у вказаному форумі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9.13. СЛУХАЛИ: Про відрядження Голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики В.Сюмар до м.Оттава (Канада) 28 травня 2019 року з метою участі у другій зустрічі Міжнародного Великого Комітету з питань дезінформації та «фейкових новин» (лист Голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики В.Сюмар).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що такий візит сприятиме активізації двостороннього діалогу в контексті актуальності для нашої країни теми «фейкових новин» та інформаційної безпеки в часи російської агресії, вважати його організацію в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік доцільною.

Результати голосування: одноголосно.

 

9.14. СЛУХАЛИ: Про організацію візиту у 2019 році членів групи дружби «Словенія-Україна» в Україну (лист керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків зі Словенією В.Мисика).

Виступили: Гопко Г.М., Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на необхідність налагодження продуктивних та конструктивних контактів, а також поглиблення міжпарламентського співробітництва між Україною та Словенією, вважати доцільним проведення зазначеного вище візиту в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік згідно існуючих норм.

Результати голосування: одноголосно.

 

10. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з небезпекою припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (реєстр.№10017,н.д. О.Ляшко, В.Вовк та ін.) (закритий режим).

 

11. СЛУХАЛИ: Про перспективи посилення двосторонньої співпраці між Україною та Угорщиною (закритий режим).

 

12. СЛУХАЛИ: Про пропозицію Керівника депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою, заступника Голови Комітету Б.Тарасюка щодо активізації співпраці з турецькими колегами у 2019 році.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість розвитку двостороннього співробітництва та поглиблення міжпарламентського діалогу між парламентаріями обох країн вважати доцільним в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік здійснити:

- об’єднаний візит депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою та членів Комітету ВРУ у закордонних справах до Туреччини;

- візит до України групи з міжпарламентських зв’язків Туреччина-Україна Великих Національних Зборів Туреччини.

Результати голосування: одноголосно.

 

13. СЛУХАЛИ: Про пропозицію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка щодо делегування українських парламентарів для участі у 140-у засіданні Асамблеї Міжпарламентського союзу та пов’язаних із нею заходах з 4 по 11 квітня 2019 року до м. Доха (Держава Катар).

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка здійснити вказане відрядження відповідно до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік та сформувати делегацію Верховної Ради України у наступному складі:

 

ПАРУБІЙ

Андрій Володимирович  

 

Голова Верховної Ради України, Глава делегації

ТАРАСЮК

Борис Іванович

Заступник Голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, заступник Глави делегації

 

ЄМЕЦЬ

Леонід Олександрович

 

народний депутат України, член делегації

ЗАРУЖКО

Валерія Леонідівна

 

народний депутат України, член делегації

ЛУБІНЕЦЬ

Дмитро Валерійович

 

народний депутат України, член делегації

СОТНИК

Олена Сергіївна

 

народний депутат України, член делегації

ШКРУМ

Альона Іванівна

народний депутат України, член делегації

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                                                                                  Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                                                                  О.ПРИСЯЖНЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку