Протокол №135

від 05.12.2018

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                              о 14.30

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,  Присяжнюк О.А,

                  Заліщук С.П., Луценко І.С.

 

Відсутні:  Вовк В.І. (відрядження), Ар’єв В.І. (відрядження),              

                 Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.

             

 Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1.               Про проект Закону про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією (реєстр.№0206, ПУ).         

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

Шевченко Марко Олександрович – заступник директора Департаменту протидії загрозам з боку Російської федерації – начальник політичного відділу Міністерства закордонних справ України.

Коледов Сергій Володимирович – т.в.о. директора Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

 

2.               Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про міжнародні договори України" щодо припинення міжнародних договорів України, укладених з державою-агресором    (реєстр.№0206-1, н.д. Ю.Левченко та інші).

 

3.               Про стан виконання Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України» (Постанова Верховної Ради України від 24 травня 2017 року № 2069-VIII).

Бешта Петро Петрович – заступник директора Політичного департаменту Міністерства закордонних справ України.

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

Мовчан Микола Петрович – заступник Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції.

Кіндратів Віталій Зіновійович - генеральний директор Директорату стратегічного планування та координації державної політики в галузі транспорту Міністерства інфраструктури України.

Ямковенко    Денис    Ростиславович  - державний   експерт   з   питань євроінтеграції Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства культури України.

Тивончук Андрій Петрович - директор Департаменту стратегічного розвитку сектору оборони та безпеки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Нечипоренко Олександра Володимирівна – заступник  директора Департаменту міжнародного торговельно-економічного співробітництва та європейської інтеграції - начальник управління співробітництва з Європейським Союзом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Ткачук Володимир Васильович – начальник управління міжнародного військового співробітництва департаменту стратегічного розвитку сектору оборони та безпеки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Канана Петро Віталійович – начальник відділу співробітництва з міжнародними організаціями Управління міжнародного співробітництва Департаменту воєнної політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва Міністерства оборони України.

Левченко Олександр Михайлович – радник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо-переміщених осіб України.

Рубан Антон Вадимович – прокурор відділу нагляду за додержанням законів та виконання судових рішень у кримінальних провадженнях Управління з розслідування злочинів проти основ національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України.

Тарасенко Олександр Володимирович – заступник директора Департаменту стратегії та європейської інтеграції Міністерства екології та природних ресурсів України.

Головата Олена Миколаївна – керівник експертної групи з питань євроінтеграції Директорату стратегічного планування, координації політики та євроінтеграції Міністерства соціальної політики України.

4.               Про безпекову ситуацію в Азовському морі та Керченській протоці (щодо реакції міжнародних партнерів та подальших кроків з метою посилення позиції України на міжнародній арені).

Бешта Петро Петрович – заступник директора Політичного департаменту Міністерства закордонних справ України.

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

Невен Шикіч – міжнародний спостерігач СММ ОБСЄ.

 

5.               Про створення в рамках Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки, Сейму і Сенату Республіки Польща комітету з питань співробітництва України, Литви і Польщі у сфері безпеки.

 

6.               Про зміну у складі Постійної делегації Верховної Ради України  в Парламентській асамблеї НАТО (подання депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА" щодо включення н.д.М.Саврасова  до складу Постійної делегації ВРУ у НАТО замість н.д.І.Фріз за квотою  зазначеної депутатської фракції).

 

7.               Про міжпарламентську співпрацю Верховної Ради України:

-                  про участь чотирьох народних депутатів України у П’ятій Глобальній конференції молодих парламентаріїв МПС, яка відбудеться 14-15 грудня 2018 року в м.Баку, Азербайджан.

-                  про участь представника ВРУ у Тбіліському форумі солідарності та інноваційного фінансування (ТФМСІФ 2018 року), який відбудеться 14-16 грудня 2018 року.

-                  про візит Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму до Республіки Польща у 2019 році;

-                  про відрядження заступника голови Комітету у закордонних справах Б.Тарасюка до м.Вільнюс (Литовська Республіка) у період з 11 по 12 грудня 2018 року.

-                  про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення.

 

8.               Про підготовку до чергової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (січень 2019 року) (інформація Голови Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ В.Ар’єва).

 

9.               Різне:

- про інформацію Г.Гопко за результатами візиту у складі делегації на чолі з Головою ВРУ до м.Брюссель (Бельгія);

- про звернення Боярської міської ради Києво-Святошинського району Київської області щодо невідкладного реагування на геополітичні, етнокультурні та ідеологічно-інформаційні виклики на західних кордонах України.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання:

- про візит до України делегації Парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії у складі 4 парламентарів у період з 20 по 23 грудня 2018 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Виступили: Тарасюк Б.І., Боднар В.М., Петухов С.І., Луценко І.С.,

Гузь І.В., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією» прийняти за основу і в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 2)  Підтримати пропозицію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка щодо визначення співдоповідачем від Комітету під час розгляду  проекту Закону України «Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією» на сесії Верховної Ради України  Голову Комітету у закордонних справах Гопко Г.М. наголосивши під час доповіді наступне:

- щодо ігнорування Міністерством закордонних справ України  прохання Комітету про отримання копії ноти, якою було заявлено Російській Федерації про бажання України припинити дію Договору про дружбу співробітництво і партнерство з Російською Федерацією, наголосивши при цьому, що Комітет  тричі звертатися до Міністерства закордонних справ України безпосередньо, а також до Президента та Голови Уряду України з проханням надати зазначену копію ноти, яка була надіслана за півгодини до початку засідання Комітету;

- щодо затягування Міністерством закордонних справ України та Президентом України протягом чотирьох місяців підготовки тексту зазначеного вище законопроекту, після направлення у вересні цього року зазначеної вище ноти російській стороні.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 1;

«утрималось» - 1.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про міжнародні договори України" щодо припинення міжнародних договорів України, укладених з державою-агресором    реєстр.№0206-1, н.д. Ю.Левченко та інші).

Виступили: Василенко О.І., Луценко І.С., Боднар В.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що зазначений вище проект Закону  не набрав голосів на свою підтримку («за» - 0, «проти» - 4, «утрималось» - 2)  рекомендувати  Верховній Раді України відхилити його.

 

3. СЛУХАЛИ: Про створення в рамках Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки, Сейму і Сенату Республіки Польща комітету з питань співробітництва України, Литви і Польщі у сфері безпеки.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати створення в рамках Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки, Сейму і Сенату Республіки Польща комітету з питань співробітництва України, Литви і Польщі у сфері безпеки.

2) Рекомендувати Голові Верховної Ради України доручити відповідним підрозділам Апарату Верховної Ради України  підготувати проект Статуту зазначеної Асамблеї з відповідною зміною до ст.9 та узгодити його дипломатичними каналами.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про візит до України делегації Парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії у складі 4 парламентарів у період з 20 по 23 грудня 2018 року.

Виступила: Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати  доцільним візит британських парламентарів до України в межах виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2018 рік, а також, в разі їх перебування на сході України, забезпечити делегацію транспортом, проживанням та сприяти заходам безпеки.

Результати голосування: одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Про безпекову ситуацію в Азовському морі та Керченській протоці (щодо реакції міжнародних партнерів та подальших кроків з метою посилення позиції України на міжнародній арені).

 

Інформацію представників Міністерства закордонних справ та Міністерства юстиції України щодо зазначеного питання було заслухано.

 

 

6-9. Розгляд зазначених  питань перенесено на наступне засідання Комітету у зв’язку з відсутністю кворуму.

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку