Протокол №133

від 08.11.2018

 

  м.Київ, вул.Грушевського, кулуари, 2 поверх

                                                     о 12.00

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,                 

                  Ар’єв В.І.,  Присяжнюк О.А, Заліщук С.П.,

                  Луценко І.С.

 

 Відсутні: Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В. 

 

 

Порядок денний засідання Комітету:

 

1.               Про  потенційні небезпечні наслідки паспортизації іноземними державами громадян України (для прийняття рішення).

2.               Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

-                  про візит до України делегації парламентарів Республіки Польща на чолі з віце Маршалком Сейму Республіки Польща пані Беатою Мазурек;

-                  про візит до України делегації групи дружби Чехія - Україна у період з 27 по 29 листопада 2018 року;

-                  про візит до України делегації групи дружби Єгипет - Україна Палати представників  Арабської Республіки Єгипет у період з 20 по 23 листопада 2018  року;

-                  про лист Луценко І.С. щодо відрядження до м.Оттава (Канада) з метою участі у Міжнародній конференції з народонаселення та розвитку (МКНР) у період з 21 по 25 жовтня 2018 року;

-                  про візит Голови Народної Скупщини Республіки Сербія М.Гойковича в Україну у січня-лютому 2019 року;

-                  про доцільність запрошення Спікера Національної Асамблеї Парламенту Кенії Дж.Мутурі та Спікера Сенату Парламенту Кенії К.Лусаки відвідати Україну;

-      про робочий візит до України делегації Парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії;

-                  звіт про участь парламентської делегації ВРУ в роботі 139-ї сесії Міжпарламентського Союзу;

-                  про  участь народного депутата України І.Попова в семінарі з питань досягнення Цілей сталого розвитку для Геополітичної групи Міжпарламентського союзу «12+», який відбудеться в м.Єрусалим (Держава Ізраїль) у період з 20 по 22 листопада 2018 року;

-                  про участь члена делегації ВРУ у МПС Л.Ємця в 8-му Форумі Альянсу Цивілізацій ООН, який відбудеться в м.Нью-Йорк (США) у період з 17 по 21 листопада 2018 року;

-       про участь членів Постійної делегації ВРУ в Парламентській асамблеї ГУАМ у спостереженні за другим туром президентських виборів у  Грузії, який відбудеться в кінці листопада на початку грудня 2018 року;

-                  про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення.

 

3.               Різне:

-                  про кандидатуру від Комітету до складу Міжвідомчої робочої групи з розгляду проблемних питань щодо вдосконалення законодавства у сфері застосування, реалізації і моніторингу спеціальних обмежувальних заходів (санкцій).

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про  потенційні небезпечні наслідки паспортизації іноземними державами громадян України (для прийняття рішення).

Виступили:  Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: 1) Звернутися до Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України та  причетних центральних органів виконавчої влади (Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України, Державної міграційної служби України, Державної прикордонної служби України) з пропозиціями:

-  невідкладно інформувати Державну міграційну службу України у разі встановлення документально підтверджених фактів добровільного набуття громадянства іншої країни представниками української влади, у т. ч. органів місцевого самоврядування та державними службовцями, зокрема достовірних фактів наявності та використання ними паспорту громадянина іншої країни;

- підготувати та надіслати на адресу Комітету пропозиції щодо удосконалення чинного законодавства України у сфері громадянства з метою практичної реалізації положення Конституції України про єдине громадянство України, в тому числі з метою забезпечення жорсткого контролю у питанні добровільного набуття громадянства іншої країни представниками української влади та державними службовцями.

Результати голосування: одноголосно.


2. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ.

 2.1. СЛУХАЛИ: Про візит до України делегації парламентарів Республіки Польща на чолі з віце Маршалком Сейму Республіки Польща пані Беатою Мазурек.

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Підтримати візит делегації польських парламентарів до України в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2018 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

2.2. СЛУХАЛИ: Про візит до України делегації групи дружби Чехія – Україна у період з 27 по 29 листопада 2018 року.

Виступила: Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на те що, зазначений вище візит сприятиме активізації двостороннього діалогу і ознайомленню чеських парламентарів з актуальною ситуацією в Україні в контексті російської агресії, вважати його організацію доцільною у запропонованому у листі форматі в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2018 рік, зокрема і поїздку делегації на схід України.

Результати голосування: одноголосно.

 

2.3. СЛУХАЛИ: Про візит до України делегації групи дружби Єгипет – Україна Палати представників  Арабської Республіки Єгипет у період з 20 по 23 листопада 2018 року.

Виступили: Гопко Г.М., Присяжнюк О.А.

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість розвитку двостороннього співробітництва та налагодження міжпарламентського діалогу між парламентарями обох країн вважати  доцільним  візит єгипетських парламентарів  до України в межах установлених норм та в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2018 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

2.4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови  підкомітету з міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Луценко І.С. щодо відрядження до м.Оттава (Канада) з метою участі у Міжнародній конференції з народонаселення та розвитку (МКНР) у період з 21 по 25 жовтня 2018 року.

Виступили: Луценко І.С., Гопко Г.М.

 Інформацію Луценко І.С. щодо зазначеного відрядження заслухано.

 

 2.5. СЛУХАЛИ: Про візит Голови Народної Скупщини Республіки Сербія М.Гойковича в Україну у січня-лютому 2019 року.

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: З огляду на важливість активізації двосторонніх відносин на міжпарламентському рівні, а також підтримку активного політичного діалогу з сербською стороною, вважати здійснення візиту Голови парламенту Сербії в Україну на початку 2019 року доцільним.

Результати голосування: одноголосно.

 

2.6. СЛУХАЛИ: Про доцільність запрошення Спікера Національної Асамблеї Парламенту Кенії Дж.Мутурі та Спікера Сенату Парламенту Кенії К.Лусаки відвідати Україну.

Виступила: Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на можливість встановлення прямих міжпарламентських зв’язків з кенійською стороною, які слугуватимуть зміцненню сприятливої для України позиції в політичних та урядових колах, вважати за доцільне направити запрошення зазначеним вище особам.

Результати голосування: одноголосно.

 

2.7. СЛУХАЛИ: Про робочий візит до України делегації Парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

Виступили: Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що британські парламентарі не змогли здійснити візит до України у 2018 році, вважати доцільним проведення  зазначеного візиту протягом 2019 року в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік, а також у разі їх перебування на сході України, забезпечити делегацію автотранспортом та сприяти заходам безпеки.

Результати голосування: одноголосно.

 

2.8. СЛУХАЛИ: Звіт про участь парламентської делегації ВРУ в роботі 139-ї сесії Міжпарламентського Союзу.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням:

 1) дати доручення відповідним підрозділам Апарату Верховної Ради України:

-        врахувати обрання до керівних органів Міжпарламентського союзу народних депутатів України Л.Ємця, О.Сотник та А.Шкрум під час формування Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік;

-        передбачити в Орієнтовному плані міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік участь представників Верховної Ради України у заходах МПС у відповідності до плану заходів на 2019 рік затвердженого на 203 засіданні Керівної ради МПС;

-        у разі звернення, надати методичну допомогу співдоповідачу Б.Тарасюку у підготовці за української ініціативи ключової доповіді на 140-й сесії МПС з проекту Резолюції на тему: “Неприпустимість використання найманців як засобу підриву миру і порушення прав людини” та врахувати зазначене вище при формуванні делегації на 140-у сесію МПС;

2) розглянути можливість особистої участі у 140-й сесії МПС 6-10 квітня 2019 року у Катарі (м. Доха) з врахуванням робочого графіку у першій декаді квітня 2019 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

2.9. СЛУХАЛИ: Про участь народного депутата України І.Попова в семінарі з питань досягнення Цілей сталого розвитку для Геополітичної групи Міжпарламентського союзу «12+», який відбудеться в м.Єрусалим (Держава Ізраїль) у період з 20 по 22 листопада 2018 року.

Виступили:  Тарасюк Б.І., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати за доцільне відрядити народного депутата України І.Попова з 19 по 23 листопада ц.р. до Держави Ізраїль (м. Єрусалим) для участі в згаданому заході МПС в рамках Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

2.10. СЛУХАЛИ: Про участь члена делегації ВРУ у МПС Л.Ємця в 8-му Форумі Альянсу Цивілізацій ООН, який відбудеться в м.Нью-Йорк (США) у період з 17 по 21 листопада 2018 року.

Виступили:  Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Вважати за доцільне відрядити народного депутата України Л.Ємця до м.Нью-Йорк (США) для участі в згаданому заході як члена Бюро Постійного комітету Міжпарламентського союзу з питань ООН у складі делегації Міжпарламентського союзу.

Результати голосування: одноголосно.

 

 2.11. СЛУХАЛИ: Про участь членів Постійної делегації ВРУ в Парламентській асамблеї ГУАМ у спостереженні за другим туром президентських виборів у  Грузії, який відбудеться в кінці листопада на початку грудня 2018 року.

Виступили: Гопко Г.М., Вовк В.І.

 УХВАЛИЛИ: З огляду на важливість подальшого розвитку міжпарламентського співробітництва з грузинською стороною вважати участь членів Постійної делегації ВРУ в ПА ГУАМ у спостереженні за  другим туром президентських виборів у  Грузії доцільною у межах виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2018 рік.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 2.12. СЛУХАЛИ: Про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення.

 Розгляд зазначеного питання перенесено на наступне засідання Комітету.

 

 3. СЛУХАЛИ: Про кандидатуру від Комітету до складу Міжвідомчої робочої групи з розгляду проблемних питань щодо вдосконалення законодавства у сфері застосування, реалізації і моніторингу спеціальних обмежувальних заходів (санкцій).

 Розгляд зазначеного питання перенесено на наступне засідання Комітету.

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

            Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку