ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №112

від 28.02.2018 р.

 .Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 15.00

 

Комітету у закордонних справах

 Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 Присутні: Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Присяжнюк О.А.,

                  Ар’єв В.І., Заліщук С.П., Луценко І.С.,

                 Льовочкіна Ю.В.

Відсутні: Вовк В.І., Ларін С.М.,

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 1.                       Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв'язку із незаконною підготовкою виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України - в АР Крим та Севастополі (реєстр.№7546, н.д.М.Бурбак).

 

2.                       Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження політичних репресій Російської Федерації проти громадян України внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та звільнення політичних в'язнів - громадян України (реєстр.№8064, н.д.А.Парубій, І.Геращенко, та ін.).

Макеєв Олексій Сергійович – Директор Політичного департаменту Міністерства закордонних справ України.

Лінецький Сергій Володимирович – радник Першого заступника Голови Верховної Ради України.

 

3.                       Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про спільний контроль осіб, транспортних засобів, товарів та предметів у спільних пунктах пропуску через українсько-молдовський державний кордон (реєстр.№0175, КМУ).

Лисюк Юрій Олександрович – заступник директора Департаменту охорони державного контролю-начальник управління прикордонного контролю Державної прикордонної служби України.

Зінкевич Світлана Олексіївна – заступник начальника відділу міжнародного права, організації, адаптації та систематизації законодавства Державної прикордонної служби України.

 

4.                       Проект Закону про ратифікацію Листа про внесення змін № 2 до Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект "Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська") (реєстр.№0177, ПУ).

Кушніров Віталій Андрійович -  генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

 

5.                       Проект Закону про ратифікацію Листа про внесення змін № 3 до Фінансової угоди (Проект будівництва високовольтної повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС - Київська) між Україною та Європейським інвестиційним банком (реєстр.№0178, ПУ).

Кушніров Віталій Андрійович -  генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

 

6.               Про діяльність правоохоронних органів щодо інформування ЄС стосовно кримінального переслідування колишніх українських високопосадовців до яких застосовано обмежувальні заходи з метою запровадження міжнародних санкцій ЄС та ситуацію, що склалася у зв’язку зі зняттям санкцій з  Ю.Колобова і C.Клюєва.

Пікало Євген Сергійович – начальник Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України.

 

7.                       Про співпрацю з Міжнародним кримінальним судом щодо розслідування скоєних злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян під час мирних акцій протестів у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Пікало Євген Сергійович – начальник Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України.

 

8.                 Про Звіт щодо ходу і результатів виконання програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2017 році.

Баранов Вячеслав Миколайович – начальник відділу політичного планування Політичного департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

9.               Про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення.

 

10.            Про ситуацію щодо ухвалення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права» (запропонованого Міністерством юстиції України).

Петухов Сергій Ігорович - заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

Качка Тарас Андрійович – радник Міністра закордонних справ України.

Золотарьова Оксана Вадимівна – радник Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Костянтин Задой – кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального права КНУ імені Тараса Шевченка.

Антон Кориневич – кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка.

Марина Ліліченко – член адвокатської дорадчої групи, адвокат родин Небесної сотні.

 

11.            Про стратегію розблокування діяльності Комісії Україна-НАТО.

Саєнко Сергій Валерійович – т.в.о. директора Департаменту Європейського Союзу і НАТО Міністерства закордонних справ України.

 

12.            Про лист члена Комітету, голови підкомітету І.Луценко та керівника фракції Радикальної партії Олега Ляшка щодо необхідності внесення змін до проекту Постанови «Про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України» (реєстр.№5463, н.д.О.Ляшко, В.Вовк та ін.), яка була рекомендована Комітетом до прийняття Верховною Радою України.

Макеєв Олексій Сергійович – директор Політичного департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

13.            Різне:

-    про вакантні посади у секретаріаті Комітету;

-          про звіти NDI, IRI щодо результатів впровадження в Україні проектів, які реалізуються за підтримки Комітету.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання:

- про лист заступника Міністра закордонних справ України Кислиці С.О. щодо участі делегації Верховної Ради України у роботі Міжпарламентського союзу (МПС).

Результати голосування: одноголосно.

 

 1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв'язку із незаконною підготовкою виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України - в АР Крим та Севастополі.

Виступили: Васківнюк С.М., Тарасюк Б.І., Ар’єв І.В., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Враховуючи висловлені членами Комітету та представниками заінтересованих органів державної влади України зауваження, рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови за основу і в цілому та затвердити текст Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв’язку із незаконною підготовкою виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України – в АР Крим та Севастополі з такими змінами та доповненнями:

1) назву Звернення у Постанові та далі по тексту викласти у такій редакції:

 «Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв’язку із підготовкою незаконних виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь»;

2) у тексті Постанови:

п.1 викласти у такій редакції:

«1.       Визнати, що намір органів влади Російської Федерації та окупаційної адміністрації незаконно провести 18 березня 2018 року вибори Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь - є грубим порушенням Конституції та законодавства України, основоположних норм і принципів міжнародного права, у тому числі Статуту ООН, Гельсінського Заключного Акта Наради зі співробітництва і безпеки в Європі, Будапештського меморандуму 1994 року, Резолюції Генеральної Асамблеї ООН про територіальну цілісність України № 68/262, ухваленої 27 березня 2014 року на 68-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, інших міжнародно-правових актів, а також низки міжнародних договорів, сторонами яких є Україна та Російська Федерація.»;

3) у тексті Звернення:

абзац перший викласти у такій редакції:

«20 лютого 2014 року Російська Федерація розпочала агресивні дії, які протягом тижня перейшли у пряме військове вторгнення та тимчасову окупацію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, які є частиною суверенної території України у її міжнародно визнаних кордонах.»;

після абзацу першого додати абзац такого змісту:

«18 березня 2014 року Президентом Російської Федерації було підписано злочинний акт про незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.»;

після другого абзацу додати абзац такого змісту:

«Росія вчиняє воєнні злочини та злочини проти людяності відносно цивільного населення тимчасово окупованих територій України, включаючи вбивства, тортури, викрадення людей, примусове переміщення, депортацію цивільного населення, етнічну дискримінацію, примушування до вступу до військових формувань Російської Федерації та злочини проти власності.»;

в абзаці третьому перед словом «окупованих» додати слово «тимчасово»;

абзац четвертий викласти у такій редакції:

«Невизнання легітимності та засудження дій російського агресора з вимогою відновити територіальну цілісність України відображено у рішеннях Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, зокрема Резолюції 68/262 «Територіальна цілісність України» від 27 березня 2014 року, Резолюції 71/205 «Ситуація з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь» від 19 грудня 2016 року та Резолюції 72/190 «Ситуація з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна» від 19 грудня 2017 року.»;

після абзацу четвертого додати абзац такого змісту:

«Консолідована позиція міжнародної спільноти щодо незаконності окупації Криму та визнання Росії країною агресором також підтверджена численними рішеннями Ради Європи, ОБСЄ, Європейського Союзу, НАТО, інших міжнародних організацій, а також в рішеннях національних урядів.»;

в абзаці п’ятому після слова «норми» додати слова «і принципи»;

в абзаці шостому після слова «березня» додати слова «2018 року»;

в абзаці шостому слова «цинічний, реваншистський та агресивний настрій» замінити на слова «цинізм, реваншизм та агресивність політики»;

абзац сьомий викласти у такій редакції:

«Вважаємо такі наміри порушенням суверенітету України, чинних міжнародних договорів між Україною та Російською Федерацією, які підтверджують суверенітет, територіальну цілісність та Державний кордон України, а також свідомим викликом міжнародному співтовариству і насамперед державам-підписантам Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року.»;

абзац восьмий викласти у такій редакції:

«Організація і проведення т.зв. «виборів» Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та місті Севастополь є черговими спробами легітимізації їхньої незаконної анексії. Їх результати не матимуть жодних правових наслідків та не будуть визнані ані Україною, ані міжнародним співтовариством.»;

після абзацу восьмого додати абзац такого змісту:

«З огляду на це вітаємо рішення Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі, а також моніторингової місії Європейського Союзу не брати участь у спостереженні за незаконним виборчим процесом у окупованому Криму.»;

абзац дев’ятий вилучити;

в абзаці десятому слово «Звертаючись» замінити на слова «Верховна Рада України звертається», а слова «, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ закликає:» замінити на слова «із закликом:»;

в абзаці одинадцятому слова «Застосувати всі належні засоби, щоб застерегти органи влади та окупаційну адміністрацію Російської Федерації» замінити на слова «Вжити усіх можливих заходів, щоб застерегти органи влади Російської Федерації та окупаційну адміністрацію»;

абзац дванадцятий викласти у такій редакції:

«2. У разі проведення голосування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь - засудити його, не направляти до згаданого регіону спостерігачів, у тому числі у складі міжнародних місій, а також відзначити у висновках спостережних місій, в т.ч. направлених під егідою ПА ОБСЄ, факт нелегітимного голосування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та місті Севастополь, що суттєво спотворює результати голосування в цілому в Російській Федерації.»;

абзац тринадцятий викласти у такій редакції:

«3. Засудити порушення органами влади Російської Федерації та окупаційною адміністрацією суверенітету і територіальної цілісності України, а також прав і свобод людини на тимчасово окупованій частині її території.»;

абзац чотирнадцятий вилучити;

додати до тексту абзаци такого змісту:

«4. Запровадити додаткові санкції проти Російської Федерації, а також персональні санкції (обмеження) стосовно причетних до:

- організації незаконного голосування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь під час виборів до Державної Думи Російської Федерації у 2016 році та Президента Російської Федерації у 2018 році;

- систематичних порушень прав людини на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

5. Посилити спільні зусилля, щоб змусити Російську Федерацію повністю виконати наказ Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року у справі «Україна проти РФ» в частині належного забезпечення прав людини на тимчасово окупованих територіях.

6. Консолідувати тиск на Російську Федерацію задля початку постійного та прямого міжнародного моніторингу ситуації у Криму інституційними та конвенційними органами ООН, Ради Європи, ОБСЄ та інших міжнародних організацій, а також контролю за дотриманням Росією своїх обов’язків як окупаційної влади згідно з міжнародним гуманітарним правом.»

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження політичних репресій Російської Федерації проти громадян України внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та звільнення політичних в'язнів - громадян України.

Виступили: Макеєв О.С., Томак М., Лінецький С.В., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови за основу та в цілому і затвердити текст Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження політичних репресій Російської Федерації проти громадян України внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та звільнення політичних в’язнів-громадян України» з наступними змінами та доповненнями до тексту Звернення:

в абзаці 9:

- викласти список затриманих осіб в алфавітному порядку;

- слова «Сергій Литвинов» замінити на слова «Сергій Литвінов»;

останній абзац викласти в такій редакції:

«застосовувати всі можливі види санкцій до посадових осіб органів державної влади Російської Федерації, а також окупаційної адміністрації Російської Федерації, причетних до переслідування політичних в’язнів – громадян України».

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про спільний контроль осіб, транспортних засобів, товарів та предметів у спільних пунктах пропуску через українсько-молдовський державний кордон.

Виступили: Лисюк Ю.О., Тарасюк Б.І., Льовочкіна Ю.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний законопроект за основу та в цілому та ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про спільний контроль осіб, транспортних засобів, товарів та предметів у спільних пунктах пропуску через українсько-молдовський державний кордон.

Результати голосування: одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Листа про внесення змін № 2 до Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект "Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська").

Виступили: Кушніров В.А., Петухов С.І., Льовочкіна Ю.В., Луценко І.С.,

Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний законопроект за основу та в цілому та ратифікувати Лист про внесення змін № 2 до Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект "Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська").

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Листа про внесення змін № 3 до Фінансової угоди (Проект будівництва високовольтної повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС - Київська) між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Виступили: Кушніров В.А., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний законопроект за основу та в цілому та ратифікувати Лист про внесення змін № 3 до Фінансової угоди (Проект будівництва високовольтної повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС - Київська) між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 1;

«утрималось» - 1.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію Генеральної прокуратури України про діяльність правоохоронних органів щодо інформування ЄС стосовно кримінального переслідування колишніх українських високопосадовців до яких застосовано обмежувальні заходи з метою запровадження міжнародних санкцій ЄС та ситуацію, що склалася у зв’язку зі зняттям санкцій з  Ю.Колобова і C.Клюєва.

Виступили: Пікало Є.С., Заліщук С.П., Ар’єв В.І., Льовочкіна Ю.В.,

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Генеральної прокуратури України щодо зазначеного вище питання взяти до відома.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію Генеральної прокуратури України про співпрацю з Міжнародним кримінальним судом щодо розслідування скоєних злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян під час мирних акцій протестів у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Виступили: Заліщук С.П., Пікало Є.С., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Інформацію Генеральної прокуратури України щодо зазначеного вище питання взяти до відома.

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства юстиції України про ситуацію щодо необхідності ухвалення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права» (запропонованого Міністерством юстиції України).

Виступили: Петухов С.І., Заліщук С.П., Льовочкіна Ю.В., Луценко І.С.,

Качка Т.А., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що ЦОВВ не мають єдиної узгодженої позиції відносно деяких положень зазначеного вище проекту Закону, що призводить до зволікання із внесенням вказаного законопроекту на розгляд ВРУ, а також беручи до уваги те, що питання внесення змін до кримінального законодавства України відноситься до предмету відання Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності,  звернутися  до Голови  згаданого Комітету А.Кожем’якіна з пропозицією створити на базі очолюваного ним Комітету робочу групу з метою узгодження позицій та подальшого внесення вказаного законопроекту на розгляд Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

9. СЛУХАЛИ: Про затвердження поточних та заключного звітів проектів міжнародної технічної допомоги, які впроваджуються Міжнародним республіканським інститутом (IRI) і Національним демократичним інститутом міжнародних відносин (NDI) за підтримки Комітету (в якості бенефіціара).

Виступили: Гузь І.В., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ:  Затвердити звіти NDI та IRI, які реалізуються за підтримки Комітету Верховної Ради України у закордонних справах як бенефіціара, та надіслати їх до Міністерства економічного розвитку та торгівлі України:

- щодо результатів поточного та заключного моніторингу проекту міжнародної технічної допомоги «Зміцнення багатопартійної демократії України»;

- щодо результатів поточного моніторингу проекту міжнародної технічної допомоги «Програми ефективної та відповідальної політики (U-RAP) (Компонент І)»;

- щодо результатів поточного та заключного моніторингу проекту міжнародної технічної допомоги «Зміцнення демократичних партій та громадянських організацій».

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про лист члена Комітету, голови підкомітету І.Луценко та керівника фракції Радикальної партії Олега Ляшка щодо необхідності внесення змін до проекту Постанови «Про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України» (реєстр.№5463, н.д.О.Ляшко, В.Вовк та ін.), яка була рекомендована Комітетом до прийняття Верховною Радою України.

Виступили: Луценко І.С., Макеєв О.С., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: 1) Повернутися до розгляду проекту Постанови «Про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України» (реєстр.№5463, н.д.О.Ляшко, В.Вовк та ін.) та переголосувати рішення Комітету від 4 жовтня 2017 року (Протокол №101).

Результати голосування: одноголосно.

 

2) Підтримати доцільність прийняття такої Постанови та, з метою приведення її положень у відповідність до Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», а також враховуючи висловлені пропозиції, рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект Постанови Верховної Ради України «Про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України» з наступними змінами та доповненнями:

1. У вступній частині проекту Постанови:

- абзац перший викласти у такій редакції: «Зважаючи на триваючу збройну агресію Російської Федерації проти України, тимчасову окупацію території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя  та окремих районів Донецької та Луганської областей;»;

- абзаци 12 та 13 поміняти місцями;

- новий абзац 13 після слів «Актуальні питання зовнішньої політики України» доповнити словами «та Законом України від 18.01.2018 № 2268-VIII «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях»,».

2. У постановляючій частині:

- пункт 1 виключити. Пункти 2-4 вважати пунктами 1-3 відповідно;

- абзаци перший, другий нового пункту 1 викласти у такій редакції:

«1. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

вжити необхідних заходів для утворення міжвідомчого координаційного органу з метою узагальнення правової позиції держави у питанні відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації та підготовки консолідованої претензії України до Російської Федерації щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України;»;

- пункт 2 викласти у такій редакції:

«2. Рекомендувати Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України та Міністерству оборони України у межах своїх повноважень сприяти Кабінету Міністрів України у питанні створення єдиної бази даних доказів вчинення акту агресії Російською Федерацією проти України, скоєння воєнних та злочинів проти людяності, які призвели до особливо тяжких наслідків.

Рекомендувати Генеральній прокуратурі України посилити співпрацю із Службою безпеки України та Міністерством оборони України і продовжити надання Міжнародному кримінальному суду усіх відповідних доказів, матеріалів та документів, необхідних для проведення ним розслідування зазначених злочинів, скоєних вищими посадовими особами Російської Федерації та керівництвом окупаційної адміністрації Російської Федерації в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь та в окупованих районах Донецької та Луганської областей.».

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про стратегію розблокування діяльності Комісії Україна-НАТО.

Під час обговорення зазначеного питання, члени Комітету  звернули увагу, що на офіційному сайті НАТО міститься інформація, що серед країн-партнерів, які заявили про своє прагнення стати членами НАТО Україна не згадується. Також на сайті міститься інформація, що Україна формально не прагне членства в НАТО, що не відповідає дійсності і суперечить положенням чинного законодавства.

Виступили: Саєнко С.В., Заліщук С.П., Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернути увагу Міністерства закордонних справ України на його недопрацювання, зокрема Місії України при НАТО, щодо зазначеної вище недостовірної інформації, яка міститься на сайті Північноатлантичного Альянсу, та вжити оперативних заходів з метою її виправлення.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 

12.  СЛУХАЛИ: Про Звіт щодо ходу і результатів виконання програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2017 році.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Заслухати Міністра закордонних справ України про звіт щодо ходу і результатів виконання програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2017 році та пріоритетів міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

13. СЛУХАЛИ: Про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення.

Виступили: Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Провести 13 березня засідання підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх  та багатосторонніх відносин Комітету щодо зазначеного вище питання, запросивши представників Міністерства закордонних справ України, Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції та Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

14 СЛУХАЛИ: Про лист заступника Міністра закордонних справ України Кислиці С.О. щодо участі делегації Верховної Ради України у роботі Міжпарламентського союзу (МПС).

Виступили: Тарасюк Б.І., Подольський Д., Льовочкіна Ю.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Взявши до уваги позицію Міністерства закордонних справ  України і відзначивши, що МПС не може розглядатись як міжнародний форум ефективний для захисту національних інтересів України та протидії збройній агресії Російської Федерації проти нашої держави, рекомендувати Голові Верховної Ради України мінімізувати участь народних депутатів України у роботі сесій МПС, обмеживши у майбутньому кількість делегації Верховної Ради України до 2-3 народних депутатів та 1 члена секретаріату.

Результати голосування: одноголосно.

 

15. СЛУХАЛИ: Про вакантні посади у секретаріаті Комітету.

Виступили: Тарасюк Б.І., Нестеренко Л.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України Боднару П.О. з проханням щодо оголошення та проведення конкурсу на зайняття вакантних посад у секретаріаті Комітету, відповідно до умов проведення конкурсу та посадових обов’язків, які визначені в Посадових інструкціях на ці посади та запросити його взяти участь у засіданні Комітету з метою інформування членів Комітету стосовно ситуації, яка склалася з проведення зазначеного вище конкурсу.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку