Протокол №99

від 20.09.2017

 

 м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 14.15

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Присяжнюк О.А., 

                  Заліщук С.П., Льовочкіна Ю.В.

Відсутні: Вовк В.І.,  Ар’єв В.І. (відрядження), Ларін С.М.,

                 Луценко І.С.

 

 Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Закону про ратифікацію Протоколів № 15 та № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (реєстр.№0159, ПУ).

Петухов Сергій Ігорович -  заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції України.

Ткаченко Наталія Миколаївна – начальник Управління експертного забезпечення правосуддя Департаменту з питань судової роботи та банкрутства Міністерства юстиції України.

Сокоренко Маргарита Степанівна – начальник відділу представництва держави в міждержавних справах Секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції України.

Коваль Ірена Олексіївна - заступник керівника Секретаріат Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.

Подольський Дем’ян Олексійович –  начальник відділу прав людини та Ради Європи Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

2. Проект Закону про Державний бюджет України на 2018 рік (реєстр.№7000,КМУ).

Заяць Андрій Іванович - Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

3. Проект Постанови про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України (доопрацьований) (реєстр.№5463, н.д. Ляшко О., Вовк В. та ін.).

Литвинчук Ольга Степанівна – прокурор відділу Управління правового забезпечення Генеральної прокуратури України.

Ткаченко Наталія Миколаївна – начальник Управління експертного забезпечення правосуддя Департаменту з питань судової роботи та банкрутства Міністерства юстиції України.

Сокоренко Маргарита Степанівна – начальник відділу представництва держави в міждержавних справах Секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції України.

Коваль Ірена Олексіївна - заступник керівника Секретаріат Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.

Василенко Володимир Андрійович – Заслужений юрист України, Надзвичайний та Повноважний Посол України.

4. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про закордонних українців" (щодо співпраці із закордонними українцями) (реєстр.№7033, КМУ).

Дір Лариса Володимирівна - начальник Управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

Ратушний Михайло Ярославович – голова Української всесвітньої координаційної ради.

Заяць Іван Олександрович – народний депутат України І-IVскликань ВРУ.

5. Про відзначення 100-річчя української дипломатії.

Картиш Андрій Анатолійович – посол з особливих доручень Управління публічної дипломатії Міністерства закордонних справ України.

 

6. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

-                          про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Колумбія;

-                          про лист співголови депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Бельгія О.Сотник щодо здійснення восени ц.р.                                                                                                         візиту очолюваної нею  групи  до Бельгії;

Сотник Олена Сергіївна – народний депутат України.

-                          про відрядження делегації Комітету ВРУ з питань прав людини, національних меншин і міжнаціонаціональних відносин для участі  у спільному засіданні з підкомітетом Європейського Парламенту з прав людини, яке відбудеться 12 жовтня 2017 року в м.Брюссель (Бельгія);

-                          про візит делегації ВРУ на чолі з Першим заступником Голови ВРУ І.Геращенко до Республіки Казахстан з 27 по 29 вересня 2017 року;

-                          про проведення візиту депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Ірак до Іраку у період з 8 по 11 жовтня поточного року (лист н.д. І.Лапіна).

 

7. Про підготовку спільних комітетських слухань комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань національної безпеки і оборони та з питань європейської інтеграції на тему: «Стан виконання Річної національної програми та Стратегічного оборонного бюлетеня України» (18 жовтня 2017 року).

Толкачов Георгій Ігорович - начальник відділу НАТО Департаменту ЄС і НАТО Міністерства закордонних справ України.

 

8. Різне:

- про затвердження чергових звітів щодо виконання проектів, які впроваджуються Національним демократичним інститутом (NDI) за підтримки Комітету як бенефіціара.

Мері О'Хейген – Директор Національного Демократичного Інституту в Україні.

Віталія Дерябіна –  менеджер програми для політичних партій НДІ.

- про звернення заступника Голови Комітету В.Вовка щодо діяльності Голови Комітету.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання:

- про звернення Верховної Ради України до ООН щодо реформування організації;

- про міжнародну реакцію на прийняття Верховною Радою України Закону України «Про освіту» в частині викладання в середній школі мовами національних меншин.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколів № 15 та № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Виступили: Петухов С.І, Подольський Д.О., Тарасюк Б.І., Василенко О.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України щодо необхідності закріплення на законодавчому рівні права Верховного Суду України звертатися до Європейського суду з метою отримання консультативних висновків з принципових питань, які стосуються тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Конвенцією або протоколами до неї, а також те, що 20 червня 2017 року Верховною Радою України у першому читанні було прийнято законопроект реєстр. № 6232 від 23.03.2017 р., яким пропонується викласти у новій редакції значну частину процесуального законодавства України, серед іншого у якому можуть бути враховані, під час другого читання, зазначені повноваження Верховного Суду України, та беручи до уваги приписи частини сьомої статті 9 Закону України «Про міжнародні договори України», відкласти розгляд проекту Закону України «Про ратифікацію Протоколів № 15 та № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод» до прийняття Верховною Радою України проекту Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» (реєстр. № 6232 від 23.03.2017 р.) в цілому.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про Державний бюджет України на 2018 рік.

Державний секретар Міністерства закордонних справ України А.І.Заяць поінформував Комітет щодо забезпечення належного фінансування Міністерства закордонних справ України та дипломатичних представництв України  за кордоном у 2018 році.

Під час розгляду зазначеного питання члени Комітету позитивно відзначили врахування у проекті Державного бюджету України на 2018 рік призначень для забезпечення функціонування дипломатичної служби України на рівні 4 435,4 млн. грн., що дозволить забезпечити належні фінансові умови для ефективної роботи апарату Міністерства закордонних справ України та закордонних дипломатичних представництв.

Члени Комітету констатували, що відповідне збільшення призначень для МЗС у порівнянні із 2017 роком дозволить також забезпечити активізацію діяльності дипломатичної служби України, спрямовану на консолідацію міжнародної підтримки у протидії російській агресії, підвищення рівня її ефективності, захист інтересів громадян України та вітчизняного бізнесу за кордоном, просування національних інтересів тощо.

Виступили: Заяць А.І., Тарасюк Б.І., Петухов С.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Заслухати звіт Міністерства закордонних справ України щодо виконання видаткової частини Державного бюджету України на 2017 рік після 15 жовтня цього року.

2) Провести спільне засідання Комітету у закордонних справах з міністерствами закордонних справ, інформаційної політики та культури України, а також профільними комітетами ВРУ щодо стратегії популяризації України за кордоном.

3) Підтримати пропозиції МЗС України щодо врахування у проекті Державного бюджету України на 2018 рік виділення Міністерству додаткових коштів у сумі 287,8 млн.грн., а саме:

-      58,6 млн. грн. – видатки на затвердження проекту та початок будівництва службово-житлового комплексу Посольства України в Турецькій Республіці (бюджетна програма «Функціонування закордонних дипломатичних установ України та розширення мережі власності України для потреб цих установ», КПКВ 1401030);

-      225,6 млн. грн. – видатки на придбання у власність приміщення для потреб Посольства України в Румунії (бюджетна програма «Функціонування закордонних дипломатичних установ України та розширення мережі власності України для потреб цих установ», КПКВ 1401030);

-      3,6 млн.грн. – видатки на заміну автомобілів для апарату Міністерства закордонних справ України та потреб представництв МЗС України у м. Львів та м. Одеса (бюджетна програма «Керівництво та управління у сфері державної політики щодо зовнішніх відносин», КПКВ 1401010),

та звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з проханням при доопрацюванні показників проекту Державного бюджету України на 2018 рік  додатково передбачити зазначені вище  видатки для МЗС України,  що дозволить забезпечити необхідні потреби дипломатичної служби України для реалізації покладених на неї завдань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України (доопрацьований).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне  засідання Комітету у зв’язку з відсутністю автора законопроекту.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про закордонних українців" (щодо співпраці із закордонними українцями).

Виступили: Дір Л.В., Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Ратушний М.Я., Заяць І.О.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати повернути зазначений вище законопроект на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи у зв’язку із необхідністю залучення громадськості та організацій закордонних українців при підготовці змін до згаданого вище законодавчого акту.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про відзначення 100-річчя української дипломатії.

Виступили: Гопко Г.М., Такрасюк Б.І., Василенко В.А.

 

УХВАЛИЛИ: В рамках відзначення 100-річчя української дипломатії звернутися до Голови Верховної Ради України з пропозицією щодо проведення 22 грудня цього року урочистого засідання Верховної Ради України та виголошення звернення від імені Голови Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

6. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ.

 

6.1. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Колумбія.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Колумбія та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 6.2. СЛУХАЛИ: Про лист співголови депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Бельгія О.Сотник щодо здійснення восени ц.р.                                                                                                         візиту очолюваної нею  групи  до Бельгії.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на  важливість розвитку двостороннього співробітництва між Україною і Бельгією та необхідність поглиблення міжпарламентського діалогу підтримати доцільність зазначеного вище  візиту у складі 4 народних депутатів України протягом листопада 2017 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.3. СЛУХАЛИ: Про візит делегації ВРУ на чолі з Першим заступником Голови ВРУ І.Геращенко до Республіки Казахстан з 27 по 29 вересня 2017 року.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на  важливість розбудови двостороннього культурно-гуманітарного співробітництва між Україною і Казахстаном та необхідність поглиблення міжпарламентського діалогу підтримати доцільність зазначеного візиту у складі 2 народних депутатів України на чолі з Першим заступником Голови ВРУ І.Геращенко.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.4. СЛУХАЛИ: Про відрядження делегації Комітету ВРУ з питань прав людини, національних меншин і міжнаціонаціональних відносин для участі  у спільному засіданні з підкомітетом Європейського Парламенту з прав людини, яке відбудеться 12 жовтня 2017 року в м.Брюссель (Бельгія).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на важливість проведення  зазначеного спільного засідання Комітетів, що дозволить довести до депутатів Європарламенту позицію України щодо забезпечення дотримання прав людини на тимчасово окупованій території АР Крим, підтримати доцільність проведення згаданого візиту в межах установлених норм.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

 

6.5. СЛУХАЛИ: Про проведення візиту депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Ірак до Іраку у період з 8 по 11 жовтня поточного року (лист н.д. І.Лапіна).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: За результати голосування (результати голосування: «за»- 3, «утрималось» - 3, «проти» -0) рішення щодо доцільності згаданого візиту не було підтримано.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету Заліщук С.П. про підготовку спільних комітетських слухань комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань національної безпеки і оборони та з питань європейської інтеграції на тему: «Стан виконання Річної національної програми та Стратегічного оборонного бюлетеня України» (18 жовтня 2017 року).

Виступила: Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ: Ознайомитися з пропозиціями робочої групи з підготовки зазначених комітетських слухань, які будуть надіслані Заліщук С.П.  електронною поштою.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про затвердження чергових звітів щодо виконання проектів, які впроваджуються Національним демократичним інститутом (NDI) за підтримки Комітету як бенефіціара.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити піврічні звіти щодо результатів поточного моніторингу проектів міжнародної технічної допомоги: «Зміцнення демократичних партій та громадянських організацій» та  «Програми ефективної та відповідальної політики (U-RAP) (Компонент І)», які реалізуються за підтримки Комітету як бенефіціара,  та надіслати їх до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка про звернення Верховної Ради України до ООН щодо реформування організації.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на актуальність питання та зважаючи на  те, що реформування ООН є предметом дискусій в самій Організації, повернутися до розгляду  проекту Постанови ВРУ про Звернення Верховної Ради України до Генерального Секретаря ООН, Президента Ради Безпеки ООН та Президента Генеральної Асамблеї ООН (р.№1903, н.д.Б.Тарасюк, Г.Гопко, Ю.Тимошенко), що був направлений Комітетом суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про міжнародну реакцію на прийняття ВРУ Закону України «Про освіту» в частині в частині викладання в середній школі мовами національних меншин.

Відбулося обговорення питання (кворуму не було).

 

11. СЛУХАЛИ: Про звернення заступника Голови Комітету В.Вовка щодо діяльності Голови Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

У зв’язку з відсутністю Вовка В.І. зазначене питання не розглядалося.

 

 

 

Голова Комітету                                                           Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку