ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №87

від 14.03.2017 р.

 

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

Комітету у закордонних справах

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,

                  Ар’єв В.І., Заліщук С.П.                  


Відсутні: Присяжнюк О.А., Луценко І.С. (відрядження),

                Ларін С.М.,  Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Норвегія про технічне та фінансове співробітництво (реєстр.№0127, КМУ).

Трегуб Олена Миколаївна – директор Департаменту координації міжнародної програми Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

 

2.  Проект Закону про приєднання України до Міжнародної конвенції про рятування 1989 року (реєстр.№0132, ПУ).

Довгань Віктор Миколайович - Заступник Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції.

Кононенко Максим Олексійович – заступник директора Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Работньов Володимир Геннадійович – заступник директора  Державного координаційного комітету казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба».

Смуригін Євген Олеговича – начальника відділу взаємодії з установами з питань діяльності підприємства казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба».

Петренко Дмитро Сергійович – заступник Голови Державної служби з безпеки на транспорті.

Балибердін Дмитро Олександрович – помічник Голови Державної служби з безпеки на транспорті.

 

3. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів (реєстр.№0134, КМУ).

Довгань Віктор Миколайович - заступник Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції.

Кононенко Максим Олексійович – заступник Директора Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

 

4. Про заслуховування Звіту про хід і результати виконання Програми діяльності КМУ у 2016 році в частині захисту суверенітету України та міжнародної політики.

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Бешта Петро Петровичзаступник Директора політичного департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

5. Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до нової Адміністрації та Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій за Будапештським меморандумом та включення України до двостороннього безпекового формату  (реєстр.№6111, н.д. О.Ляшко, М.Бурбак та ін.).

Брисюк Ярослав Володимирович – заступник директора Департаменту Америки – начальник відділу США та Канади Міністерства закордонних справ України.

 

6. Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Голів Держав та Урядів: Президента Французької Республіки Франсуа Олланда, Канцлера Федеративної Республіки Німеччини Ангели Меркель, Президента Російської Федерації Владіміра Путіна та Президента України Петра Порошенка - представників країн-учасниць "нормандського формату" щодо вирішення збройного конфлікту на сході України та виконання Мінських домовленостей (реєстр.№6040, н.д. О.Вілкул).

Бешта Петро Петровичзаступник Директора політичного департаменту Міністерства закордонних справ України.

Біла Катерина Олегівна – в.о. начальника відділу нерозповсюдження та контролю над озброєннями Департаменту міжнародної безпеки Міністерства закордонних справ України.

 

7. Про лист Голови депутатської фракції  Радикальної партії Олега  Ляшка щодо змін у складі Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ.

 

8. Про лист Голови депутатської фракції  Радикальної партії Олега  Ляшка щодо забезпечення представництва зазначеної фракції в постійних делегаціях ВРУ відповідно до квот пропорційного представництва.

 

9. Про резолюції Асамблеї Португальської Республіки щодо «засудження визнання незаконності КПУ» та «продовження стану війни на Сході Європи».

 

10. Про пріоритетні напрямки співпраці депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2017 році.

 

11. Про звіти Національного демократичного інституту міжнародних відносин (NDI) та  Міжнародного Республіканського Інституту  (IRI) щодо результатів впровадження в Україні проектів, які реалізуються за підтримки Комітету як бенефіціара.

Мері О’Хаген –  Директор NDI .

Віталія Дерябіна – керівник програми для політичних партій NDІ.

Перната Катерина Юріївна - Виконавчий директор представництва IRI в Україні.

Поліщук Анастасія Вікторівна - Координатор програм представництва IRI в Україні.

 

12. Про проект програми  проведення VIII сесії Міжпарламентської асамблеї Сейму і Сенату Республіки Польща, Сейму Литовської Республіки та Верховної Ради України (27-28 березня ц.р., м.Варшава).

 

13. Різне:

- про підписання Меморандуму про співробітництво між ВРУ та Конгресом США;

- про навчальний візит народних депутатів України до Норвегії у травні 2017 року (Північно-Балтійська ініціатива для ВРУ);

- про депутатське звернення народного депутата України В.Романюка щодо візиту народного депутата України М.Скорика до Молдови.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання про пропозицію парламентаріїв Сейму Литовської Республіки щодо європейського плану для України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів.

В ході розгляду зазначеного законопроекту було зазначено, що відповідно до частини третьої статті 20 Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів (далі – Угода), з дати набрання чинності цією Угодою, Угода між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік та Урядом Соціалістичної Федеративної Республіки Югославія про
міжнародне автомобільне сполучння, укладена 18 червня 1970 року (далі – Угода 1970 року), втрачає чинність.

Однак, в Угоді не згадується Протокол до Угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік та Урядом Соціалістичної Федеративної Республіки Югославія про міжнародне автомобільне сполучення, укладений 1985 року (далі – Протокол 1985 року), який у разі припинення дії Угоди 1970 року залишатиметься чинним. Також хотіли би зазначити, що в розумінні Віденської конвенції про право міжнародних договорів та Закону України «Про міжнародні договори України» вказаний Протокол 1985 року є окремим міжнародним договором.

Таким чином, у разі набрання чинності Угодою між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів та одночасної чинності Протоколу 1985 року до Угоди 1970 року виникає «правова невизначеність», на необхідності запобігання чому наголошує Конституційний суд України у своїй правовій позиції відносно норм права, які не містять достатніх і завершених правових механізмів реалізації положень, як того вимагає принцип правової держави (Рішення Конституційного суду України від 30 травня 2001 року № 7-рп/2001).

Заступник Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції Довгань В.М.  висловився за підтримку позиції Комітету.

Виступили: Довгань В.М., Василенко О.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Кабінету Міністрів України  з пропозицією розглянути можливість відкликання згаданого законопроекту відповідно до статті 104 Регламенту Верховної Ради України з метою його доопрацювання з урахуванням висловленого зауваження, а саме, передбаченням в його тексті положення щодо припинення дії Протоколу 1985 року, та повторного внесення на розгляд Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання України до Міжнародної конвенції про рятування 1989 року.

Виступили: Довгань В.М., Петренко Д.С., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу і в цілому та приєднатися до Міжнародної конвенції про рятування 1989 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Норвегія про технічне та фінансове співробітництво.

Виступили: Трегуб О.М., Заяць А.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу і в цілому та ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Норвегія про технічне та фінансове співробітництво.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до нової Адміністрації та Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій за Будапештським меморандумом та включення України до двостороннього безпекового формату.

Виступили: Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Заяць А.І., Брисюк Я.В.,

Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Доопрацювати текст зазначеного  вище Звернення враховуючи пропозиції членів Комітету та Міністерства закордонних справ України та внести на розгляд Верховної Ради України доопрацьований проект Постанови долучивши до його співавторів членів Комітету.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.


 

5. СЛУХАЛИ: Про лист Голови депутатської фракції  Радикальної партії Олега  Ляшка щодо змін у складі Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України внести наступні зміни до складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи:

- затвердити  членом Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ народного депутата України ЛЯШКА Олега Валерійовича за квотою  депутатської фракції Радикальної партії Олега  Ляшка  замість народного депутата України ВОВКА Віктора Івановича;

- затвердити  заступником члена Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ народного депутата України ВОВКА Віктора Івановича за квотою  депутатської фракції Радикальної партії Олега  Ляшка замість народного депутата України ЛОЗОВОГО Андрія Сергійовича.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про резолюції Асамблеї Португальської Республіки щодо «засудження визнання незаконності КПУ» та «продовження стану війни на Сході Європи».

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію Міністерства закордонних справ України щодо направлення звернення Комітету Верховної Ради України у закордонних справах на імя Голови Комітету у закордонних справах та португальських громад Парламенту Португальської Республіки С.Пінту стосовно неприйнятності для нашої держави формулювань, висловлених в текстах зазначених вище резолюцій.   

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про звіти Національного демократичного інституту міжнародних відносин (NDI) та  Міжнародного Республіканського Інституту  (IRI) щодо результатів впровадження в Україні проектів, які реалізуються за підтримки Комітету як бенефіціара.

Виступили: Мері О’Хаген, Гузь І.В., Перната К.Ю., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити піврічні звіти щодо результатів поточного моніторингу проектів міжнародної технічної допомоги: «Зміцнення демократичних партій та громадянських організацій» та  «Програми ефективної та відповідальної політики (U-RAP) (Компонент І)» та «Зміцнення демократичних партій та організацій громадянського суспільства в Україні», які реалізуються за підтримки Комітету як бенефіціара,  та надіслати їх до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

2) Розгляд звіту Міжнародного Республіканського Інституту  (IRI) щодо результатів впровадження в Україні проектів, які реалізуються за підтримки Комітету як бенефіціара, перенести на наступне засідання Комітету та запросити керівництво IRI.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про лист Голови депутатської фракції  Радикальної партії Олега  Ляшка щодо забезпечення представництва зазначеної фракції в постійних делегаціях ВРУ відповідно до квот пропорційного представництва та відкликання згоди на обмін неповними квотами між  фракціями  Радикальної партії Олега Ляшка та Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», який відбувся  при розподілі  місць депутатських фракцій ВРУ під час формування постійних делегацій ВРУ в органах міжнародних парламентських організацій та українських частин у двосторонніх та тристоронніх міжпарламентських інституціях).

Виступили: Ар’єв В.І., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що питання  персонального представництва у міжпарламентських інституціях розглядається Комітетом на підставі відповідних подань депутатських фракцій, а питання взаємообміну частинами  квот пропорційного представництва визначається  депутатськими фракціями шляхом проведення переговорів між собою і  Комітет в межах своєї компетенції не може впливати на рішення фракцій щодо зазначеного питання, рекомендувати Голові Верховної Ради України  провести робочу нараду голів депутатських фракцій Радикальної партії Олега Ляшка  та Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» для узгодження позицій зазначених депутатських фракцій щодо принципів обміну між ними частинами квот пропорційного представництва у деяких постійних делегаціях ВРУ в органах міжнародних парламентських організацій та українських частин у двосторонніх та тристоронніх міжпарламентських інституціях з метою ефективного формування складу постійних делегацій ВРУ.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про пріоритетні напрямки співпраці депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2017 році.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Голів Держав та Урядів: Президента Французької Республіки Франсуа Олланда, Канцлера Федеративної Республіки Німеччини Ангели Меркель, Президента Російської Федерації Владіміра Путіна та Президента України Петра Порошенка - представників країн-учасниць "нормандського формату" щодо вирішення збройного конфлікту на сході України та виконання Мінських домовленостей.

Виступили: Бешта П.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Голів Держав та Урядів: Президента Французької Республіки Франсуа Олланда, Канцлера Федеративної Республіки Німеччини Ангели Меркель, Президента Російської Федерації Владіміра Путіна та Президента України Петра Порошенка - представників країн-учасниць "нормандського формату" щодо вирішення збройного конфлікту на сході України та виконання Мінських домовленостей, поданий народним депутатом України О.Вілкулом, відхилити.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12. СЛУХАЛИ: Про проект програми  проведення VIII сесії Міжпарламентської асамблеї Сейму і Сенату Республіки Польща, Сейму Литовської Республіки та Верховної Ради України (27-28 березня ц.р., м.Варшава).

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу заступника Голови Комітету Б.Тарасюка щодо включення до  програми  проведення VIII сесії Міжпарламентської асамблеї Сейму і Сенату Республіки Польща, Сейму Литовської Республіки та Верховної Ради України (27-28 березня ц.р., м.Варшава) питань, які є актуальними для України з метою відстоювання її національних інтересів.

Результати голосування: одноголосно.

 
 

13. Різне:

 

13.1.  СЛУХАЛИ: Про навчальний візит народних депутатів України до Норвегії у травні 2017 року (Північно-Балтійська ініціатива для ВРУ).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ:       Рекомендувати Голові Верховної Ради України  направити делегацію Верховної Ради України до Норвегії, враховуючи пропозиції надані комітетами Верховної Ради України,  у такому складі:

-        Гузь Ігор Володимирович – заступник Голови Комітету у закордонних справах;

-        Арешонков Володимир Юрійович заступник Голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України;

-        Соляр Володимир Миронович голова підкомітету з питань кримінального законодавства Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності;

-        Алексєєв Ігор Сергійович голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб) Комітету з питань правової політики та правосуддя;

-        Соболєв Єгор Вікторович Голова Комітету з питань запобігання і протидії корупції;

-        Юринець Оксана Василівна голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету з питань європейської інтеграції;

-        Сюмар Вікторія Петрівна Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

13.2. СЛУХАЛИ:  Про підписання Меморандуму про співробітництво між ВРУ та Конгресом США.

Виступили: Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України підписати оновлений текст Меморандуму про співробітництво між Верховною Радою України та Конгресом Сполучених Штатів Америки під час запланованого  візиту до Сполучених Штатів Америки  із врахуванням ряду зауважень, що були висловлені в ході розгляду зазначеного питання заступником Голови Комітету, членом депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з США В.Вовком та містили консолідовану позицію керівництва згаданої депутатської групи.


Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України направити лист на адресу Голови Сейму Литовської Республіки з висловленням  подяки комітетам з європейських справ та у закордонних справах Сейму Литовської Республіки за вказану ініціативу, яка є дуже важливою та актуальною для України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

13.4. СЛУХАЛИ: Про депутатське звернення народного депутата України В.Романюка щодо візиту народного депутата України М.Скорика до Молдови.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію Державного секретаря МЗС України А.І.Зайця  щодо Звіту про хід і результати виконання Програми діяльності КМУ у 2016 році в частині захисту суверенітету України та міжнародної політики.

Виступили: Заяць А.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Державного секретаря МЗС України А.І.Зайця  щодо виконання Програми діяльності КМУ у 2016 році в частині захисту суверенітету України та міжнародної політики взяти до відома та затвердити Звіт щодо ходу і результатів її виконання у межах компетенції Комітету.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку