ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №64

від 11.05.2016 р.

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 14.30

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Гузь І.В.,. Тарасюк Б.І.,  Ар’єв В.І.,

                  Заліщук С.П, Луценко І.С.

 

Відсутні: Вовк В.І.,  Присяжнюк О.А., Ларін С.М.,            

                Льовочкіна Ю.В. (лікарняний).

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про проект Закону про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів (реєстр.№0090, н.д.І.Фріз, І.Гринів та інші).

 

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасового обмеження права виїзду за кордон членів Кабінету Міністрів України та/або керівників центральних органів виконавчої влади після прийняття рішення про відставку Кабінету Міністрів України з метою уникнення ними відповідальності (реєстр.№3826, н.д.В.Рабінович).

Гаман Олександр Віталійович – заступник директора Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України.

Горяйнов Роман В'ячеславович – начальник управління консульського забезпечення Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України.

Пеняк Сергій Іванович – головний спеціаліст Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства  Міністерства юстиції України.

Литвинчук Ольга Степанівна – заступник начальника відділу правового аналізу Управління правового забезпечення Генеральної прокуратури України.

Карпенко Олександр Віталійович – начальник служби Управління правого забезпечення Служби безпеки України.

 

3. Про проект Закону про внесення змін до статті 380 Митного кодексу України (щодо створення сприятливих умов використання автомобілів з іноземною реєстрацією) (реєстр.№4223, н.д. В.Балога).

Балога Віктор Іванович – народний депутат України.

Ковалікова Любов Іванівна – Головний державний інспектор відділу здійснення організації митних формальностей щодо товарів і громадян Управління організації митного контролю Департаменту організації митного контролю Державної фіскальної служби.

 

4. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2016 році.

Артеменко Андрій Вікторович – народний депутат України,  керівник депутатських груп з міжпарламентських зв’язків Верховної Ради України з Державою Катаром та Державою Кувейт.

 

5. Про розгляд комплексного плану реформування дипломатичної служби України.

 

6. Про затвердження тексту проекту Постанови ВРУ «Про започаткування переговорного процесу щодо внесення змін до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру 1993 року» (до проекту Закону №0084 на виконання попереднього рішення Комітету ).

 

7. Про звернення заступника Голови Комітету І.Гузя щодо відмови йому у в’їзді до Республіки Білорусь 25 квітня 2016 року на міжнародному пункті пропуску «Дольськ - Мохро».

Гаман Олександр Віталійович – заступник директора Департаменту консульської служби.

Горяйнов Роман В'ячеславович – начальник управління консульського забезпечення Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України.

 

8. Про розгляд звернення народного депутата України Єленського В.Є. щодо повторного погодження його відрядження до Брюсселю 21-24 березня 2016 року.

 

9. Про затвердження чергових звітів проектів міжнародної технічної допомоги, які реалізуються установами IRI та NDI за підтримки Комітету (в якості бенефіціара).

 

10. Різне:

- про звернення обласних, районних рад, міських та районних у містах щодо сучасних аспектів україно-російських відносин;

- щодо надання пропозицій для підготовки заключного документа  VII засідання Міжпарламентської Асамблеї Україна – Польща – Литва.

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Заліщук С.П., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання:

- про ініціативу голови підкомітету Комітету Заліщук С.П. щодо звернення Комітету у закордонних справах до телекомпанії ВВС.  

- про інформацію заступника Голови Комітету  Тарасюка Б.І.   щодо візиту делегації польсько-української парламентської групи Сейму та Сенату Республіки Польща на чолі з М.Дворчиком у травні 2016 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зазначений вище законопроект зняти з розгляду у зв’язку з його відкликання суб’єктами законодавчої ініціативи.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до статті 380 Митного кодексу України (щодо створення сприятливих умов використання автомобілів з іноземною реєстрацією).

Виступили: Балога В.І., Ковалікова Л.І., Ар’єв В.І., Луценко І.С.,

Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати до прийняття Верховною Радою України проекту Закону про внесення змін до статті 380 Митного кодексу України (щодо створення сприятливих умов використання автомобілів з іноземною реєстрацією) за умови  внесення до тексту законопроекту поправок наступного змісту:

У другому абзаці частини третьої статті 380 Митного кодексу України слова «до одного року» замінити на слова «до трьох місяців».

Абзац другий частини третьої статті 380 Митного кодексу України доповнити таким реченням: «Дія цього положення поширюється на громадян-резидентів, що проживають в межах території України, де діє режим місцевого прикордонного руху відповідно до чинних міжнародних договорів України».

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасового обмеження права виїзду за кордон членів Кабінету Міністрів України та/або керівників центральних органів виконавчої влади після прийняття рішення про відставку Кабінету Міністрів України з метою уникнення ними відповідальності.

В ході розгляду представники Міністерства закордонних справ України, Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України не підтримали прийняття зазначеного вище законопроекту.

Виступили: Горяйнов Р.В., Пеняк С.І., Карпенко О.В., Литвинчук О.С.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Відхилити поданий народним депутатом України В.Рабіновичем проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасового обмеження права виїзду за кордон членів Кабінету Міністрів України та/або керівників центральних органів виконавчої влади після прийняття рішення про відставку Кабінету Міністрів України з метою уникнення ними відповідальності».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету І.Гузя щодо відмови йому у в’їзді до Республіки Білорусь 25 квітня 2016 року на міжнародному пункті пропуску «Дольськ - Мохро».

         В ході розгляду представник Міністерства закордонних справ України поінформував, що протягом 2016 року подібні випадки мали місце стосовно ще двох народних депутатів України – Першого заступника Голови Верховної Ради України І.Геращенко та заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Ю.Гарбуза. Згідно листа за підписом т.в.о. Міністра закордонних справ України О.Зеркаль, заступнику Голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах І.Гузю було відмовлено у в’їзді до Республіки Білорусь через заборону його в’їзду до Російської Федерації.

Виступили: Гопко Г.М., Горяйнов Р.В., Гузь І.В., Заліщук С.П.,

Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Звернувся до Міністерства закордонних справ України із проханням передати відповідну ноту щодо зазначеного вище інциденту  до Міністерства закордонних справ Республіки Білорусь. У зверненні до Міністерства закордонних справ України, серед іншого, нагадати про необхідність призначення Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Білорусь, відсутність якого знижує рівень представництва України на відповідних міжнародних заходах.

2) Направити звернення від Голови Верховної Ради України  із відповідними листами до Президента Парламентської асамблеї Ради Європи та до Генерального секретаря Ради Європи з метою відповідного міжнародного впливу на органи державної влади Республіки Білорусь з  метою унеможливити обмеження свободи пересування громадян України, у тому числі, народних депутатів України, територією Республіки Білорусь.

3) Звернувся до Постійної Комісії з міжнародних справ Палати представників Національних зборів Республіки Білорусь з метою врегулювання вищезгаданого питання та з проханням вжити заходів щодо недопущення подібних прикрих випадків у майбутньому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

5. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2016 році.

 

5.1. СЛУХАЛИ: Про організацію робочого візиту до Італійської Республіки 25-27 травня 2016 року делегації депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою.

Виступили: Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: У рамках виконання п.5-6 Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік підтримати здійснення візиту делегації Верховної Ради України до Італії у складі членів зазначеної депутатської групи та представника Комітету у закордонних справах – Голови Комітету Гопко Г.М.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.2. СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка щодо необхідності візиту до Польщі делегації депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на важливість  двостороннього співробітництва між Україною та Республікою Польща не лише в контексті налагодження конструктивного міжпарламентського співробітництва, а також в сприянні вирішенню складних історичних питань обох країн, та у рамках виконання п.5-6 Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік відрядити до Польщі членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща  за наявності запрошення від польської сторони.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.3. СЛУХАЛИ: Про звернення керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою  Корея С.М.Ларіна щодо візиту до Республіки Корея депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою  Корея.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного вище питання на наступне засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.4. СЛУХАЛИ: Про організацію офіційного візиту  делегації групи дружби «Катар-Україна» Консультативної Ради «Аль-Шура» Держави Катар  до України у 2016 році.

Виступили: Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Катар  А.В.Артеменка щодо організації офіційного візиту  делегації групи дружби «Катар-Україна» Консультативної Ради «Аль-Шура» Держави Катар  до України у 2016 році з огляду на необхідність продовження налагодження двосторонньої міжпарламентської співпраці між нашими державами, а також враховуючи те, що офіційне запрошення відвідати Україну було надіслано Головою Верховної Ради України катарській стороні  у листопаді 2015 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.5. СЛУХАЛИ: Про пропозицію голови підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин В.І.Ар’єва  щодо включення до порядку денного засідання Комітету питання про зміни у складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Кувейт.

Виступили: Ар’єв В.І., Артеменко А.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Включити зазначене питання до порядку денного засідання Комітету.

2) Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити  співголовами депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Кувейт  народних депутатів України АРТЕМЕНКА Андрія Вікторовича та ПАЦКАНА Валерія Васильовича на підставі відповідного подання зазначеної депутатської групи.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.6. СЛУХАЛИ: Про запрошення Голови  Комісії з зовнішньої політики Палати Депутатів Парламенту Румунії Ласло Борбелі Голові Комітету у закордонних справах.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Відрядити делегацію Комітету у закордонних справах до Румунії на запрошення Голови  Комісії з зовнішньої політики Палати Депутатів Парламенту Румунії Ласло Борбелі в рамках виконання п.5-6 Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік у другій половині цього року, а саме, після проведення виборів до Парламенту Румунії.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.7. СЛУХАЛИ: Про звернення Голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Власенка С.В. щодо візиту в Україну 13-15.06.2016 делегації Комісії з питань територіального самоврядування та регіональної політики Сейму Республіки Польща з метою обміну досвідом у сфері реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на важливість обміну досвідом у сфері реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади, що сприятиме удосконаленню українського законодавства на засадах Європейської хартії місцевого самоврядування, підтримати ініціативу С.Власенка щодо проведення згаданого вище візиту.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.8. СЛУХАЛИ: Про лист керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією Шипка А.Ф. щодо робочого візиту зазначеної депутатської групи до Чорногорії у травні 2016 року.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на необхідність продовження налагодження  двосторонньої міжпарламентської співпраці між Україною та Чорногорією, а також враховуючи те, що візит здійснюватиметься без залучення фінансових ресурсів Верховної Ради України, вважати зазначену поїздку доцільною за умови надання офіційного запрошення від чорногорської сторони.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про затвердження тексту проекту Постанови ВРУ «Про започаткування переговорного процесу щодо внесення змін до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру 1993 року» (до проекту Закону №0084 на виконання попереднього рішення Комітету ).

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: На наступному засіданні Комітету заслухати інформацію Міністерства закордонних справ України, Служби безпеки України  щодо зазначеного вище питання в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про розгляд звернення народного депутата України Єленського В.Є. щодо повторного погодження його відрядження до Брюсселю 21-24 березня 2016 року.

Виступили: Тарасюк Т.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету та запросити народного депутата України Єленського В.Є. до участі у ньому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про затвердження чергових звітів проектів міжнародної технічної допомоги, які реалізуються установами IRI та NDI за підтримки Комітету (в якості бенефіціара).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити звіти щодо результатів поточного моніторингу проектів міжнародної технічної допомоги: «Зміцнення багатопартійної демократії в Україні»,  «Зміцнення політичних процесів в Україні (Компонент ІІІ)» та «Зміцнення демократичних партій та організацій громадянського суспільства в Україні», які реалізуються за підтримки Комітету як бенефіціара,  та надіслати їх до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції   Заліщук С.П. про необхідність звернення Комітету у закордонних справах до телекомпанії ВВС щодо неприпустимості вживання терміну «громадянська війна» для опису російської агресії проти України, який неодноразово прозвучав у документальному фільмі «Хто збив MH17?», що вийшов у ефір ввечері 3 травня 2016 р. на телеканалі  BCC2.

За наданою інформацією той самий некоректний термін також був присутній у відповідній статті-описі про даний документальний фільм авторства Майка Радіна на сайті BCC від 25 квітня 2016 р.

Виступили: Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Членам Комітету Верховної Ради України у закордонних справах звернутися до керівництва британського суспільного мовника BBC, а саме до виконавчого  директора Сера Говарда Стрінгера, генерального директора Лорда Холла у Біркенхеді та голові BCC Трасту пані Рони Ферхед з заявою про неприпустимість вживання терміну «громадянська війна» для опису російської агресії проти України.

Запропонувати приєднатися до зазначеного звернення членам Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції та членам депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Гопко Г.М. про проведення у Комітеті Верховної Ради України у закордонних справах «Дня Африки».

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З нагоди відзначення Дня визволення Африки, який за рішенням Організації Об’єднаних Націй святкується щорічно 25 травня,  провести 30 травня 2016 року у Комітеті  зазначений вище захід.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про розгляд комплексного плану реформування дипломатичної служби України.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І., Гузь І.В.

 

УХВАЛИЛИ: На наступному засіданні Комітету заслухати інформацію Міністерства закордонних справ України щодо плану реформування системи дипломатичної служби у зв’язку з прийняттям Закону України «Про державну службу України», а також щодо призначення послів України в іноземних державах та представників України при міжнародних організаціях.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. Різне:

10.1.СЛУХАЛИ: Про звернення обласних, районних рад, міських та районних у містах щодо сучасних аспектів україно-російських відносин.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію, викладену у зверненнях обласних, районних рад, міських та районних у містах щодо сучасних аспектів україно-російських відносин, взяти до відома.

 

 

10.2. СЛУХАЛИ: Щодо надання пропозицій для підготовки заключного документа  VII засідання Міжпарламентської Асамблеї Україна – Польща – Литва.

 

УХВАЛИЛИ: Членам Комітету надати пропозиції  для підготовки заключного документа  VII засідання Міжпарламентської Асамблеї Україна – Польща – Литва та на наступному засіданні Комітету затвердити їх.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про інформацію заступника Голови Комітету  Б.Тарасюка    щодо візиту делегації польсько-української парламентської групи Сейму і Сенату Республіки Польща на чолі з Керівником групи М.Дворчиком у травні 2016 року.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію заступника Голови Комітету  Тарасюка Б.І.   щодо візиту делегації польсько-української парламентської групи Сейму і Сенату Республіки Польща на чолі з Керівником групи М.Дворчиком взяти до відома.

2) Членам Комітету взяти участь у зустрічі з польською делегацією, яка відбудеться 16 травня 2016 року.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку