ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №63

від 21.04.2016 р.

 

м.Київ, вул.Грушевського, 5, кулуари ВРУ

о 12.00

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Ларін С.М.,

                 Луценко І.С.

 

Відсутні: Вовк В.І. (відрядження), Ар’єв В.І. (відрядження),

                 Присяжнюк О.А., Льовочкіна Ю.В.(лікарняний).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження порушень Російською Федерацією прав і свобод кримськотатарського народу (№4476, н.д. А.Парубій, Р.Чубаров).

Чубаров Рефат Абдурахманович  – народний депутат України.

 

2. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2016 році.

 

3. Про проведення в Україні міжнародної конференції «Європа Карпат: український аспект» (кінець травня 2016 року, м.Яремча, Івано-Франківська обл.).

Юринець Оксана Василівна – народний депутат України.

 

4. Різне:

-  про виїзне засідання Комітету;

- про організацію парламентських слухань на тему «Актуальні питання зовнішньої політики України: економіка, безпека, культура»;

- про включення до складу Громадської Ради при Комітеті  Міжнародної громадської організації  "Інтернаціональний Союз України";

-  про переведення старшого консультанта секретаріату Комітету Стасюк А.М. на посаду головного консультанта секретаріату Комітету.

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.,

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ:  Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження порушень Російською Федерацією прав і свобод кримськотатарського народу.

Виступили: Чубаров Р.А., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначену вище Постанову Верховної Ради України за основу і в цілому та затвердити Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження порушень Російською Федерацією прав і свобод кримськотатарського народу з такими змінами та доповненнями:

1. У проекті Постанови:

- назву, пункти 1 та 2 проекту після слів «Парламентської Асамблеї ОБСЄ» доповнити словосполученням «Парламентської асамблеї НАТО».

2. У проекті Звернення:

- назву після слів «Парламентської Асамблеї ОБСЄ» доповнити словосполученням «Парламентської асамблеї НАТО»;

- у абзаці першому після слів «Загальної декларації прав людини 1948 року,» додати словосполучення «Конвенції про запобігання злочинів геноциду та покарання за нього 1948 року», вилучивши його з кінця абзацу відповідно;

- у абзаці другому слово «недопустимим» замінити словом «неприпустимим»;

- абзаци четвертий, шостий викласти у наступних редакціях відповідно:

«нагадуючи, що системні порушення прав людини є підставою для притягнення відповідної держави до відповідальності згідно з міжнародним правом»,

«засуджуючи протиправну окупацію та спробу анексії Криму Російською Федерацією»;

- у абзаці восьмому слово «Україною» замінити словосполученням «Верховною Радою України»;

- абзац шістнадцятий у кінці після словосполучення «етноциду кримськотатарського народу» доповнити словосполученням «і порушенням Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1966 року;»;

- у абзаці двадцять першому словосполучення «окупації та протиправній анексії» замінити на словосполучення «протиправній окупації та спробі анексії».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2016 році.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ:  Про проведення в Україні міжнародної конференції «Європа Карпат: український аспект» (кінець травня 2016 року, м.Яремча, Івано-Франківська обл.).

Виступили: Юринець О.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Виходячи з міркувань важливості налагодження конструктивного міжпарламентського співробітництва, сприяння у вирішенні складних історичних питань зацікавлених країн Карпатського регіону, у першу чергу, із Республікою Польща, підтримати ідею проведення Міжнародної конференції «Європа Карпат: український аспект» в Івано-Франківській області у травні цього року без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. Різне:

4.1. СЛУХАЛИ:  Про виїзне засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ:  Провести  виїзне засідання Комітету у м.Ужгороді у травні-червні 2016 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.2. СЛУХАЛИ: Про організацію парламентських слухань на тему «Актуальні питання зовнішньої політики України: економіка, безпека, культура».

Виступили: Тарасюк Б.І.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Провести  парламентські слухання на тему «Актуальні питання зовнішньої політики України: економіка, безпека, культура» восени 2016 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.3. СЛУХАЛИ: Про включення до складу Громадської Ради при Комітеті  Міжнародної громадської організації  "Інтернаціональний Союз України".

Виступили: Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Не включати до  складу Громадської Ради при Комітеті  Міжнародну громадську організацію  "Інтернаціональний Союз України".

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

 

4.4. СЛУХАЛИ: Про переведення старшого консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Стасюк Анастасію Миколаївну на посаду головного консультанта секретаріату Комітету у закордонних справах.

Виступили: Богданова В.О., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати кандидатуру Стасюк А.М. для призначення на посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України  у закордонних справах як таку, що успішно пройшла стажування на згаданій вище посаді.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку