ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №76

від 05.10.2016 р.

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 15.00

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І.,  Гузь І.В.,. Тарасюк Б.І.,  Ар’єв В.І.,

                  Заліщук С.П, Льовочкіна Ю.В.

 

Відсутні: Присяжнюк О.А., Ларін С.М., Луценко І.С.

         

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат (р.№4480, н.д. Луценко І., Єднак О. та ін.).

Мовчан Микола Михайлович – заступник директора Департаменту -  начальник відділу рослинного світу Департаменту охорони  природних ресурсів Міністерства екології та природних ресурсів України.

 

2. Про проект Закону України «Про припинення дії окремих статей Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією» (реєстр.№0005 від 10.02.2015, н.д.Б.І.Тарасюк, В.І.Вовк та ін.).

Герасименко Олег Владиславович – Посол з особливих доручень Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

 

3. Про Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо порядку виїзду з України народних депутатів України» (реєстр.№5038, н.д.В.Денисенко, Д.Лубінець та ін.).

Денисенко Вадим Ігорович – народний депутат України.

Кагляк-Мейдмані Ярослава Олексіївна – заступник начальника Управління - начальник відділу з питань діяльності органів державної влади та державного Управління конституційного та адміністративного законодавства Департаменту публічного права Міністерства юстиції України.

Махнюк Анатолій Васильович –  генерал-майор, директор Департаменту охорони державного кордону Державної прикордонної служби України.

Лисюк Юрій Олександрович – генерал-майор, заступник директора Департаменту охорони державного кордону – начальник управління прикордонного контролю Державної прикордонної служби України.

Середній Віктор Васильович – полковник юстиції, заступник начальника управління правового забезпечення Державної прикордонної служби України.

Литвинчук Ольга Степанівна – заступник начальника відділу правового аналізу управління правового забезпечення Генеральної прокуратури України.

 

4. Про проміжні результати участі України в якості непостійного члена в Раді Безпеки ООН (січень – вересень 2016 року).

Праведник Андрій Іванович – в.о. директора Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

Герасименко Олег Владиславович – Посол з особливих доручень Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

 

5. Про запрошення делегації Комітету у закордонних справах відвідати Болгарію у грудні поточного року (лист Голови Комісії з питань зовнішньої політики Народних Зборів Республіки Болгарія Д.Грозданової).

 

6. Про складання повноважень Голови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща (лист народного депутата України Тарасюка Б.І.).

 

7. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами у 2016 році.

 

8. Про стан і перспективи завершення підготовки проекту Закону «Про дипломатичну службу».

Ярмілко Юрій Анатолійович – директор Департаменту менеджменту персоналу Міністерства закордонних справ України.

 

9.  Про відрядження члена Комітету з питань рівності та недискримінації ПАРЄ П.Унгуряна в якості доповідача по резолюції ПАРЄ «Права дітей пов’язані з сурогатним материнством» до м.Страсбург у період  з 9 по 12 жовтня 2016 року.

 

10.  Про інформацію Міністерства закордонних справ України стосовно стану підготовки до укладання договорів про створення зон вільної торгівлі між Україною та іноземними державами.

 

11. Різне:

- про розширення складу делегації Верховної Ради України для участі у 135-й Асамблеї Міжпарламентського Союзу, яка відбудеться у м.Женева (Швейцарія) у період з 23 по 27 жовтня 2016 року;

- про відрядження народного депутата України Л.Денісової до Грузії в якості міжнародного наглядача за парламентськими виборами у період з 7 по 9 жовтня поточного року;

- про лист Асоціації інноваційної та цифрової освіти С.Куценко щодо вивчення англійської мови.

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету та додати питання про лист народного депутата України С.Власенка щодо його відрядження до м.Страсбург (Французька Республіка) у період з 9 по 14 жовтня 2016 року з метою участі у роботі Комітету з правових питань та прав людини ПАРЄ.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат.

Виступили: Мовчан М.М., Ар’єв В.І., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати прийняття Верховною Радою України проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону України «Про припинення дії окремих статей Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією».

Виступили: Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтвердити  висновок Комітету від 25 березня 2015 року щодо внесення згаданого законопроекту на розгляд Верховної Ради України для прийняття остаточного рішення.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 1;

«утрималось» - 2.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо порядку виїзду з України народних депутатів України».

Виступили: Денисенко В.І., Кагляк-Мейдмані Я.О., Литвинчук О.С.,

Махнюк А.В., Ар’єв В.І., Льовочкіна Ю.В.,  Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати прийняття Верховною Радою України проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо порядку виїзду з України народних депутатів України в першому читанні.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 1;

«утрималось» - 2.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проміжні результати участі України в якості непостійного члена в Раді Безпеки ООН (січень – вересень 2016 року).

Виступили: Праведник А.І., Герасименко О.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України щодо проміжних результатів участі України в якості непостійного члена в Раді Безпеки ООН (січень – вересень 2016 року) взяти до відома.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про запрошення делегації Комітету у закордонних справах відвідати Болгарію у грудні поточного року (лист Голови Комісії з питань зовнішньої політики Народних Зборів Республіки Болгарія Д.Грозданової).

Виступила : Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Голови Комітету Г.Гопко щодо запрошення Комітету у закордонних справах від Голови Комісії з питань зовнішньої політики Народних Зборів Республіки Болгарія Д.Грозданової відвідати Болгарію у грудні 2016 року взяти до відома.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про складання повноважень Голови депутатської групи Верховної Ради України  з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща (лист народного депутата України Тарасюка Б.І.).

Виступили: Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Гузь І.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати клопотання народного депутата України Б.Тарасюка та зняти з нього  повноваження керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща.

2) Провести на поточному тижні засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща з метою обрання нового керівника вказаної депутатської групи.

3) Затвердити координатором з проведення зазначеного засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща заступника Голови Комітету Гузя І.В.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

7.  Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами у 2016 році.

 

7.1. СЛУХАЛИ: Про лист Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О. (копія додається), у якому, серед іншого, міститься пропозиція розглянути можливість запрошення Голови Народної Скупщини Республіки Сербії Майї ГОЙКОВИЧ здійснити візит в Україну у 2017 році.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Взявши до уваги необхідність подальшої розбудови українсько-сербських міжпарламентських зв’язків (останній візит на найвищому парламентському рівні відбувся у 2011 році) вважати доцільним запрошення М.Гойкович до Україні у 2017 році.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7.2. СЛУХАЛИ: Про лист МЗС України щодо  візиту в Україну групи депутатів Національних зборів Кенії в період з 10 по 13 жовтня 2016 року.

 Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на можливість встановлення прямих міжпарламентських зв’язків між Україною та Кенією, які слугуватимуть зміцненню сприятливої для України позиції в політичних та урядових колах, вважати  візит  групи депутатів Національних зборів Кенії  до України у 2016 році доцільним (терміни візиту мають бути уточнені додатково).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7.3. СЛУХАЛИ: Про лист керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з  Республікою Корея Ларіна С.М. щодо  запрошення  Спікера Національної Асамблеї  Республіки Корея  Чонга Се Гюна  відвідати Україну у 2017 році.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість розбудови двостороннього економічного, культурного і гуманітарного співробітництва між Республікою Корея і Україною та необхідності поглиблення  міжпарламентського діалогу  Комітет підтримати доцільність направлення запрошення  Спікеру Національної Асамблеї  Республіки Корея відвідати Україну у 2017 році.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7.4. СЛУХАЛИ: Про лист  співголови  депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Грецькою Республікою В.С.Курила  щодо візитів парламентської групи дружби «Греція-Україна» до України у листопаді 2016 року та депутатської групи дружби «Україна-Греція» до Греції навесні 2017 року.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету та запросити співголову  депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Грецькою Республікою В.С.Курила.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

 

 

7.5. СЛУХАЛИ: Про пропозицію заступника Голови Комітету В.Вовка щодо залучення керівників депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами до участі  у зустрічах керівництва Верховної Ради України з іноземними колегами.

Виступили: Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію заступника Голови Комітету В.Вовка та рекомендувати Голові Верховної Ради України залучати керівників відповідних депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами до участі  у зустрічах керівництва Верховної Ради України з представниками іноземних держав з метою гармонізації   міжпарламентської співробітництва Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про стан і перспективи завершення підготовки проекту Закону «Про дипломатичну службу».

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про відрядження члена Комітету з питань рівності та недискримінації ПАРЄ П.Унгуряна в якості доповідача по резолюції ПАРЄ «Права дітей пов’язані з сурогатним материнством» до м.Страсбург у період  з 9 по 12 жовтня 2016 року.

Виступили: Ар’єв В.І., Вовк В.І.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати здійснення зазначеного вище відрядження народним депутатом Унгуряном П.Я. до м.Страсбург у період  з 9 по 12 жовтня 2016 року доцільним.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про лист народного депутата України Власенка С.В. щодо його відрядження до м. Страсбург (Французька Республіка) у період з 9 по 14 жовтня 2016 року з метою участі у роботі Комітету з правових питань та прав людини ПАРЄ.

Виступили: Ар’єв В.І., Вовк В.І.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість питань, що будуть розглядатися на засіданнях Комітету з правових питань та прав людини ПАРЄ, вважати здійснення згаданого відрядження народним депутатом Власенком С.В. у зазначений термін доцільним.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України стосовно стану підготовки до укладання договорів про створення зон вільної торгівлі між Україною та іноземними державами.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію надану Міністерством закордонних справ України стосовно стану підготовки до укладання договорів про створення зон вільної торгівлі між Україною та іноземними державами взяти до відома.

 

 

12. Різне:

12.1. СЛУХАЛИ: Про відрядження народного депутата України Л.Денісової для участі, як представника ПАЧЕС в якості міжнародного наглядача за парламентськими виборами в Грузії у період з 7 по 9 жовтня 2016 року.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що зазначене вище відрядження не потребуватиме фінансових витрат Верховної Ради України та беручи до уваги необхідність поглиблення двосторонніх відносин між Україною та Грузією, вважати відрядження Л.Денисої до Грузії доцільним.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12.2. СЛУХАЛИ: Про розширення складу делегації Верховної Ради України для участі у 135-й Асамблеї Міжпарламентського Союзу, яка відбудеться у м.Женева (Швейцарія) у період з 23 по 27 жовтня 2016 року.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи актуальність та чутливість для України питань, які будуть порушені під час роботи зазначеної Асамблеї посилити склад делегації Верховної Ради України та рекомендувати Голові Верховної Ради України відрядити таких народних депутатів України до м.Женеви для участі у згаданому заході у період з 23 по 27 жовтня 2016 року:

·        Іонову М.М. – голову української делегації на 135-й Асамблеї Міжпарламентського Союзу, заступника Голови Комітету з питань європейської інтеграції;

·        Чубарова Р.А. – члена Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин;

·        Герасимова А.В. – голову підкомітету з питань оборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва Комітету з питань національної безпеки і оборони;

·        Сотник О.С. - голову підкомітету з питань адаптації українського законодавства до законодавства Європейського Союзу (ЄС), забезпечення його відповідності зобов'язанням України у рамках Ради Європи (РЄ) та оцінки відповідності законопроектів міжнародно-правовим зобов'язанням України у сфері європейської інтеграції Комітету з питань європейської інтеграції;

·        Висоцького С.В. – заступника Голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики;

·        Попова І.В. – заступника Голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції;

·        Тарасюка Б.І. – заступника Голови Комітету у закордонних справах.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12.3. СЛУХАЛИ: Про лист Асоціації інноваційної та цифрової освіти С.Куценко щодо вивчення англійської мови.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію щодо листа Асоціації інноваційної та цифрової освіти С.Куценко стосовно вивчення англійської мови взяти до відома.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку