ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №75

від 04.10.2016 р.

вул.Грушевського,5, кулуари, 3 поверх

о 12.00

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні:  Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І., 

                  Ар’єв В.І., Заліщук С.П,

 

Відсутні: Присяжнюк О.А., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.,

                Луценко І.С.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про проект Постанови  про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій, парламентів іноземних держав, сторін збройного конфлікту на території Сирії щодо останніх подій в Сирії (р.№5214, н.д.С.Заліщук, Б.Тарасюк та ін.).

Заєць Андрій Іванович - директор Департаменту країн Близького Сходу та Африки Міністерства закордонних справ  України.

 

2. Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав щодо засудження і невизнання заборони Російською Федерацією Меджлісу кримськотатарського народу та щодо захисту корінного народу Криму міжнародним співтовариством (р.№5215, н.д.Р.Чубаров, М.Джемілєв, С.Заліщук та ін.).

Заєць Андрій Іванович - директор Департаменту країн Близького Сходу та Африки Міністерства закордонних справ  України.

3. Про звернення Голови Верховної Ради України до керівників національних парламентських делегацій у МПС щодо недопущення проведення чергової Асамблеї МПС в м.Санкт-Петербург (Російська Федерація) восени 2017 року.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

 

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету та додати питання про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени" (р.№5220, н.д.І.Геращенко, М.Іонова та ін.).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій, парламентів іноземних держав, сторін збройного конфлікту на території Сирії щодо останніх подій в Сирії.

Виступили: Заліщук С.П., Заєць А.І., Гопко Г.М., Вовк В.І., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: У зв’язку з висловленими у ході розгляду Міністерством закордонних справ України та членами Комітету зауваженнями рекомендувати авторам зазначеного вище проекту Постанови доопрацювати його та внести  на розгляд Верховної Ради України на заміну попереднього.

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав щодо засудження і невизнання заборони Російською Федерацією Меджлісу кримськотатарського народу та щодо захисту корінного народу Криму міжнародним співтовариством.

Виступили: Заєць А.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді Україні прийняти зазначений вище проект Постанови за основу та в цілому та ухвалити  Звернення.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени".

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що вказаний проект Постанови розроблено з метою забезпечення прав українських журналістів, незаконно затриманих та позбавлених волі органами влади Російської Федерації, рекомендувати Верховній Раді України прийняти його та ухвалити Заяву з наступними змінами та доповненнями:

1)                 до тексту проекту Постанови додати п.2 такого змісту:

         «Доручити Голові Верховної Ради України направити текст Заяви до парламентів держав-членів та керівництва Європейського Союзу, ОБСЄ, Ради Європи, а також США, Канади, Японії та Європейського Парламенту» та вважати п.2 проекту Постанови п.3;

2)     у проекті Заяви:

- абзаци перший-восьмий, у яких містяться перелік адресатів та звернення до них, вилучити;

- два останніх абзаци викласти у такій редакції:

«Такими діями представники Російської Федерації намагаються взяти у заручники тих, для кого захист прав людини і свободи, зокрема свобода слова, становлять основоположну цінність і суть їхньої роботи, а також залякати журналістів. Така злочинна мета не повинна бути досягнута, а ці дії заслуговують на засудження,

Звертаємося до Вас із наполегливим закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів владою Російської Федерації, яка грубо порушує права людини, сприяти негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до утримуваного Романа Сущенка. Лише спільними діями України та міжнародної спільноти ми можемо зупинити грубі порушення прав людини, які, на жаль, стають постійною практикою у Російській Федерації».

Результати голосування: одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Про звернення Голови Верховної Ради України до керівників національних парламентських делегацій у МПС щодо недопущення проведення чергової Асамблеї МПС в м.Санкт-Петербург (Російська Федерація) восени 2017 року.

Виступили: Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Затвердити проект зазначеного вище звернення та  рекомендувати Голові Верховної Ради України підписати і направити його керівникам національних парламентських делегацій у МПС.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку