ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №33

від 01.07.2015 р.

 

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Гузь І.В., 

                  Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І., Заліщук С.П.

 

Відсутні: Климпуш-Цинцадзе І.О. (відрядження),

                Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В., Луценко І.С.

 

Порядок денний засідання Комітету:

1. Про актуальні питання  міжнародних відносин та  плани роботи Комітету.

 

2. Різне:

- про звернення народного депутата України 2-го скликання Верховної Ради України В.І.Шевченка з проханням розглянути на засіданні Комітету питання щодо підвищення рівня захисту об’єктів атомної енергетики України за умов воєнних дій в Україні.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про актуальні питання  міжнародних відносин та  плани роботи Комітету.

 

1) Інформацію заступника Голови Комітету В.Вовка про стан реалізації заходів із підготовки правової позиції щодо захисту національних інтересів України під час розділення коштів і майна колишнього СРСР.

Виступили: Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Заліщук С.П.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Заслухати інформацію Міністерства закордонних справ України, Міністерства фінансів України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України  про стан реалізації заходів із підготовки правової позиції щодо захисту національних інтересів України під час розділення коштів і майна колишнього СРСР на наступному засіданні Комітету 15 липня 2015 року. Обговорення питання провести в  закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

2) Інформацію Голови Комітету Г.Гопко  щодо стану та перспектив реформування системи дипломатичної служби в сучасних умовах.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ: Заслухати інформацію Міністерства закордонних справ України про стан та перспективи реформування системи дипломатичної служби в сучасних умовах на наступному засіданні Комітету 15 липня 2015 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

3) Інформацію заступника Голови Комітету І.Гузя про стан і перспективи призначення керівників дипломатичних представництв України до низки іноземних держав.

Виступили: Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Заслухати інформацію Міністерства закордонних справ України про стан і перспективи призначення керівників дипломатичних представництв України до низки іноземних держав на наступному засіданні Комітету 15 липня 2015 року. Обговорення питання провести в  закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

4) Інформацію заступника Голови Комітету В.Вовка щодо роботи органів державної влади України з реалізації Постанови Верховної Ради України «Про Заяву Верховної Ради України «Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР», які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян» №145-VIII, яка була прийнята Верховною Радою України 4 лютого 2015 року, проте Заява так і не була направлена до Секретаріату Міжнародного кримінального суду.

Вовк В.І. зазначив, що враховуючи позицію Міністерства закордонних справ та  Міністерства юстиції України заява про визнання юрисдикції МКС щодо згаданих вище злочинів має бути зроблена Президентом України із урахуванням прийнятої Постанови, що відповідає вимогам Закону України «Про міжнародні договори України», оскільки Римський статут Міжнародного кримінального суду є фактично міждержавним договором.

Міністерство закордонних справ України 27 лютого 2015 року направило лист на адресу Глави Адміністрації Президента України разом з проектом  звернення Президента України на адресу Секретаря МКС щодо визнання Україною юрисдикції Суду стосовно вказаних у Заяві Верховної Ради України  злочинів.

Проте, за наданою  МЗС України інформацією, Президент України Порошенко П.О. досі не підписав переданий йому лист, і як результат Заява щодо визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР», які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян  до цих пір не передана до МКС в установленому порядку.

Виступили: Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи необхідність у підвищенні ефективності захисту національних інтересів України в умовах збройної агресії та неоголошеної війни з боку Російської Федерації звернутися до Голови Верховної Ради України В.Гройсмана з проханням направити лист Президентові України з рекомендацією підписати згадане звернення, що дасть можливість оперативно передати його до Секретаріату Міжнародного кримінального суду  та розпочати проведення Судом розслідування ситуації щодо вказаних злочинів.

Результати голосування: одноголосно.

 

5) Інформацію Голови Комітету Г.Гопко про реалізацію центральними органами виконавчої влади нового напрямку діяльності «культурна дипломатія».

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Заслухати інформацію Міністерства закордонних справ України та Міністерства культури України про реалізацію центральними органами виконавчої влади нового напрямку діяльності «культурна дипломатія» на наступному засіданні Комітету 15 липня 2015 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

6) Інформацію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка  щодо включення представника Комітету Верховної Ради України у закордонних справах до складу Колегії Міністерства закордонних справ України.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи великий дипломатичний та політичний досвід заступника Голови Комітету Тарасюка Бориса Івановича  рекомендувати Міністру закордонних справ України включити його до  складу Колегії МЗС.

Результати голосування: одноголосно.

 

7) Інформацію члена Громадської ради при Комітеті у закордонних справах А.Веселовського щодо внутрішньополітичної ситуації по периметру українських кордонів.

Виступили: Веселовський А.І., Тарасюк Б.І., Гузь І.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Провести у вересні цього року розширене засідання Комітету з метою заслуховування інформації РНБО України, СБУ, МЗС, МВС, Генпрокуратури, Прикордонної служби, заступників голів обласних держадміністрацій прикордонних регіонів щодо внутрішньополітичної ситуації, яка склалася  по периметру українських кордонів.

Обговорення питання провести в  закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. Різне:

СЛУХАЛИ: Про звернення народного депутата України 2-го скликання Верховної Ради України В.І.Шевченка з проханням розглянути на засіданні Комітету питання щодо підвищення рівня захисту об’єктів атомної енергетики України за умов воєнних дій в Україні.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Беручи до уваги, що згідно з Додатком до Постанови Верховної Ради України №22-VIII від 04.12.2014 «Про перелік і кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання» питання розвитку ядерної енергетики та ядерної безпеки відносяться до відання Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, передати звернення В.І.Шевченка на розгляд зазначеного Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку