ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №20

від 07.04.2015 р.

 

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

Комітету у закордонних справах

 

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І., Гузь І.В.,

                  Тарасюк Б.І., Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І.,

                  Заліщук С.П., Ларін С.М.

 

Відсутні: Льовочкіна Ю.В., Луценко І.С.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про відсіч збройній агресії Російської Федерації та подолання її наслідків" (доопрацьований) (р.№2332, н.д.О.Сироїд, Г.Гопко).

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

 

2. Проект Закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі технічного захисту інформації, підписаної в м. Мінську 22 січня 2003 року (р.№0006, Кабінет Міністрів України).

Корнейко Олександр Васильович – перший заступник Голови Адміністрації державної служби зв’язку та захисту інформації України.

Шульга Ігор Володимирович – консультант Адміністрації державної служби зв’язку та захисту інформації України.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

 

3. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Ісландії про реадмісію осіб (р.№0007, Кабінет Міністрів України).

Сергієнко Юрій Вікторович – перший заступник Голови Державної міграційної служби України.

Науменко Наталія Миколаївна – директор Департаменту у справах біженців та іноземців Державної міграційної служби України.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

 

4. Проект Закону про ратифікацію Листа про внесення змін до Фінансової угоди (Проект будівництва високовольтної повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС - Київська) між Україною та Європейським інвестиційним банком (р.№0009, Президент України).

Светелік Олександр Дмитрович – заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України.

 Кушніров  Віталій Андрійович – заступник начальника управління стратегії та розвитку ПЕК та інвестиційної політики, начальник відділу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

 

5. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України, Урядом Республіки Білорусь і Урядом Республіки Польща про точку стику державних кордонів України, Республіки Білорусь і Республіки Польща (р.№0010, Кабінет Міністрів України).

Данилко Ігор Олександрович – полковник, голова української делегації змішаних (спільних) прикордонних комісій з перевірки (огляду) проходження лінії державного кордону Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

 

6. Про здійснення Верховною Радою України  міжпарламентського співробітництва на рівні депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2015 році.

Алєксєєв Сергій Олегович - народний депутат України.

Корчинська Оксана Анатоліївна – народний депутат України.

 

7. Про затвердження персонального складу Української частини   Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща.

 

8. Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн.

Тіміш Григорій Іванович – народний депутат України.

 

9 . Різне.

 

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету. 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про відсіч збройній агресії Російської Федерації та подолання її наслідків" (доопрацьований).

Виступили: Гопко Г.М., Климпуш-Цинцадзе І.О., Зеркаль О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати необхідність прийняття зазначеної Заяви та, враховуючи висловлені зауваження Міністерства закордонних справа України, рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Постанови за основу та в цілому та затвердити Заяву про відсіч збройній агресії Російської Федерації та подолання її наслідків з такими змінами та доповненнями:

1)     в тексті Заяви  слово «анексія» замінити на словосполучення «незаконна анексія» у відповідному відмінку;

2)     в частині І:

-                        в абзаці третьому після слів «про входження Автономної Республіки Крим» додати слова «та міста Севастополя»;

-                        в абзаці шостому слово «Восход» замінити на слово «Восток»;

-                        в абзаці шістнадцятому третє речення викласти в такій редакції: «Постачання російських окупаційних сил відбувається, зокрема, за допомогою так званих «гуманітарних конвоїв», які регулярно скеровуються Російською Федерацією на територію України шляхом несанкціонованого перетину українсько-російського державного кордону на порушення чинного законодавства України та міжнародних правил, встановлених Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, що ставить під сумнів гуманітарний характер таких конвоїв.»;

-                        абзац вісімнадцятий (останній) викласти у такій редакції: «Масштабна, тривала концентрація Збройних Сил Російської Федерації поблизу державного кордону України, прискорена мілітаризація Кримського півострову, регулярні навчання збройних сил поблизу кордонів України та на території Криму з проведенням бойових стрільб, розглядаються Україною як неприхована загроза силою, що суперечить Принципу 4 статті 2 Статуту ООН, зобов‘язанням  Російської Федерації відповідно до пункту 2 Меморандуму про гарантії безпеки у зв‘язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року»;

3)     в останньому реченні абзацу третього частини ІІІ слова «націоналізації» та «конфіскації» замінити на словосполучення «незаконної націоналізації» та «незаконної конфіскації» відповідно;

4)     підпункт 7 абзацу четвертого частини ІV  викласти у такій редакції: «- вітатиме розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру та безпеки».

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 

2. CЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі технічного захисту інформації, підписаної в м.Мінську 22 січня 2003 року.

Виступили: Корнейко О.В., Шульга Є.В., Зеркаль О.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект та ратифікувати Протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі технічного захисту інформації.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Ісландії про реадмісію осіб.

Виступили: Сергієнко Ю.В., Науменко Н.М., Зеркаль О.В.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект та ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Ісландії про реадмісію осіб.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Листа про внесення змін до Фінансової угоди (Проект будівництва високовольтної повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС - Київська) між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Виступили: Кушніров В.А.,  Зеркаль О.В.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект та ратифікувати Листа про внесення змін до Фінансової угоди (Проект будівництва високовольтної повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС - Київська) між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України, Урядом Республіки Білорусь і Урядом Республіки Польща про точку стику державних кордонів України, Республіки Білорусь і Республіки Польща.

Виступили: Данилко І.О., Зеркаль О.В.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект та ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України, Урядом Республіки Білорусь і Урядом Республіки Польща про точку стику державних кордонів України, Республіки Білорусь і Республіки Польща.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про здійснення Верховною Радою України  міжпарламентського співробітництва на рівні депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2015 році.

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І.,  Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Заліщук С.П.,  Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Алєксєєв С.О., Корчинська О.А.

 

УХВАЛИЛИ: 1) З метою активізації міжпарламентської взаємодії між Україною та Італією та  поглиблення співпраці на євроінтеграційному, інформаційному,  економічному напрямках, підтримати пропозицію співголів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою С.О.Алєксєєва та О.А.Корчинської  щодо доцільності здійснення візиту делегації згаданої депутатської групи до Італії у 2015 році.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

2) З огляду на те, що українсько-грузинські відносини на сучасному етапі мають стратегічний характер, зумовлений збігом стратегічних завдань зовнішньої політики наших країн, та враховуючи той факт, що у січня 2015 року Україну відвідала делегація Парламенту Грузії на чолі з Головою Комітету у закордонних справах Тедо Джапарідзе, рекомендувати здійснити візит до  Грузії на рівні Комітету Верховної Ради України у закордонних справах з залученням членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грузією протягом 2015 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про затвердження персонального складу Української частини   Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща.

Виступили: Гопко Г.М., Климпуш-Цинцадзе І.О.

 

УХВАЛИЛИ: Відповідно до подань депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням такий склад Української частини   Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща:

 

СИРОЇД

Оксана Іванівна

Заступник Голови Верховної Ради України, співголова Міжпарламентської асамблеї (за посадою)

АРЕШОНКОВ

Володимир Юрійович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

КУБІВ

Степан Іванович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

КУРЯЧИЙ

Максим Павлович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

НАСАЛИК

Ігор Степанович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

МАТВІЄНКО

Анатолій Сергійович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

СПІВАКОВСЬКИЙ

Олександр Володимирович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

ЮРИНЕЦЬ

Оксана Василівна

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

ВАСЮНИК

Ігор Васильович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

ВОЙЦЕХОВСЬКА

Світлана Михайлівна

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

КСЕНЖУК

Олександр Степанович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

ХМІЛЬ

Михайло Михайлович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

ПАПІЄВ

Михайло Миколайович

Представник депутатської фракції

"Опозиційний блок"

ПАВЛЕНКО

Юрій Олексійович

Представник депутатської фракції

"Опозиційний блок"

ПОДОЛЯК

Ірина Ігорівна

Представник депутатської фракції

Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ"

АМЕЛЬЧЕНКО

Василь Васильович

Представник депутатської фракції

Радикальної партії Олега Ляшка

ТАРАСЮК

Борис Іванович

Представник депутатської фракції

політичної партії “Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"”

МАРТИНЯК

Сергій Васильович

Представник депутатської групи

"Воля народу"

ПИСАРЕНКО

Валерій Володимирович

Представник депутатської групи

"Відродження"

ОСУХОВСЬКИЙ

Олег Іванович

Не входить до будь-якої фракції

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн.

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Тіміш Г.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити народних депутатів України Бурбака М.Ю. та Тіміша Г.І. співголовами депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з Румунією.

Результати голосування: одноголосно.

 

2) Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення наступних депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад:

 

  п/п

Країна

Керівники

  1.  

Республіка Албанія

Курило В.С. - керівник

  1.  

Королівство Марокко

Євлахов А.С. - керівник

  1.  

Королівство Бахрейн

Поляков М.А. - керівник

  1.  

Саудівська Аравія

Присяжнюк О.А. - керівник

  1.  

Алжирська Народна Республіка

Поляков М.А. - керівник

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9 . Різне:

СЛУХАЛИ: Про засідання Громадської ради при Комітеті.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Провести організаційні збори  Громадської ради при Комітеті та рекомендувати заступнику Голови Комітету Тарасюку Б.І. координувати їх проведення.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

  

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку