ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №22

від 20.04.2015 р.

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні:   Климпуш-Цинцадзе І.О., Тарасюк Б.І.,

Гузь І.В., Присяжнюк О.А., Луценко І.С.

                 

Відсутні: Вовк В.І. (відрядження),  Ар’єв В.І. (відрядження), 

Заліщук С.П. (відрядження),  Ларін С.М.,

Льовочкіна Ю.В. (відрядження).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України") (р.№0014, Президент України).

Чуприненко Роман Сергійович – заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з питань європейської інтеграції.

 

2. Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Президента Російської Федерації про необхідність дотримання Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод та звільнення незаконно утримуваного народного депутата України VIII скликання Надії Савченко (р.№2570, н.д.І.Крулько, Б.Тарасюк, І.Климпуш-Цинцадзе та ін.).

Тарасюк Борис Іванович – народний депутат України.

Плахотнюк Андрій Миколайович – начальник Управління Російської Федерації Міністерства закордонних справ України.

 

3. Проект Постанови про запровадження персональних санкцій проти осіб, відповідальних за незаконне ув'язнення в Російській Федерації народного депутата України, члена Постійної делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Савченко (р.№2571, н.д.І.Крулько, Б.Тарасюк, І.Климпуш-Цинцадзе та ін.).

Тарасюк Борис Іванович – народний депутат України.

Плахотнюк Андрій Миколайович – начальник Управління Російської Федерації Міністерства закордонних справ України.

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Президента Російської Федерації про необхідність дотримання Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод та звільнення незаконно утримуваного народного депутата України VIII скликання Надії Савченко.

Виступили: Тарасюк Б.І., Плахотнюк А.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови «Про звернення Верховної Ради України до Президента Російської Федерації про необхідність дотримання Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод та звільнення незаконно утримуваного народного депутата України VIII скликання Надії  Савченко» з наступними змінами та доповненнями:

1)     назви проекту Постанови та проекту Звернення викласти в такій редакції та  внести відповідні зміни до пункту 1 проекту Постанови: «Звернення Верховної Ради України до Президента Російської Федерації про вимогу звільнення незаконно утримуваного народного депутата України VIII скликання Надії Савченко, всіх інших заручників і незаконно утримуваних осіб відповідно до п.6 «Комплексу заходів з виконання Мінських угод» від 12 лютого 2015 року»;

2)     у проекті Звернення:

- після абзацу четвертого додати абзаци такого змісту: «Верховна Рада України 11 грудня 2014 року Постановою №30-VIII затвердила Звернення Верховної Ради України до Канцлера Федеративної Республіки Німеччини Ангели Меркель, Президента Французької Республіки Франсуа Олланда та Президента Російської Федерації Владіміра Путіна щодо звільнення протиправно утримуваної під вартою в Російській Федерації народного депутата України восьмого скликання, члена Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Вікторівни Савченко.

Верховна Рада України 13 січня 2015 року Постановою №83-VIII затвердила Звернення Верховної Ради України до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації та Президента Російської Федерації щодо звільнення української льотчиці та народного депутата України восьмого кликання Надії Вікторівни Савченко.

На зазначені звернення російська сторона не відреагувала».

     - абзаци 5, 6, 7 і 8 викласти в такій редакції:

«З огляду на п.6 «Комплексу заходів з виконання Мінських угод» від 12 лютого 2015 року, підтриманого Президентом Російської Федерації В.Путіним, Президентом України П.Порошенком, Президентом Французької Республіки Ф.Олландом і Федеральним канцлером ФРН А.Меркель та схваленого Резолюціє РБ ООН від 17 лютого 2015 року №2202, а також на «Протокол за результатами консультацій Тристоронньої контактної групи щодо спільних кроків, спрямованих на імплементацію Мирного плану Президента України Петра Порошенка та ініціатив Президента Росії Володимира Путіна від 5 вересня 2014 року», Верховна Рада України звертається до Президента Російської Федерації з вимогою:

-   звільнити від незаконного ув’язнення на території Російської Федерації народного депутата України VІІІ скликання, члена Постійної делегації України в ПАРЄ Надію Савченко,  яка 17 червня 2014 року була захоплена терористичним формуванням на сході України, незаконно переміщена через державний кордон і утримується під вартою на території Російської Федерації;

-        звільнити від незаконного ув’язнення всіх громадян України, в тому числі українського режисера Олега Сенцова, які були захоплені в полон на території України, перевезені на територію Російської Федерації та в супереч їх волі незаконно там утримуються;

-        використати весь свій вплив на незаконні збройні формування, які діють в окремих районах Донецької і Луганської областей України, з метою невідкладного звільнення заручників та незаконно утримуваних осіб за принципом «всіх на всіх».  

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про запровадження персональних санкцій проти осіб, відповідальних за незаконне ув'язнення в Російській Федерації народного депутата України, члена Постійної делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Савченко.

Виступили: Тарасюк Б.І., Плахотнюк А.М., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови «Про запровадження персональних санкцій проти осіб, відповідальних за незаконне ув'язнення в Російській Федерації народного депутата України, члена Постійної делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Савченко» з урахуванням зауважень висловлених Міністерством закордонних справ України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України").

Виступили: Чуприненко Р.С., Луценко І.С., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект та ратифікувати Фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України").

Результати голосування: одноголосно.

 

2) З метою  отримання інформації  від Уряду України щодо ефективності  залучення та використання іноземних кредитів; порядку обов’язкової експертизи  проектів кредитних угод; створення системи персональної відповідальності, державного та громадського контролю за цільовим використанням кожного кредиту  провести 20 травня 2015 року о 14.30 комітетські слухання на тему: «Механізми контролю для забезпечення прозорості та ефективності використання міжнародної допомоги».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку