ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №9

від 14.01.2015 р.

 

 

 

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

 

 

Комітету у закордонних справах

 

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І., Гузь І.В.,

                  Тарасюк Б.І., Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І., Заліщук С.П.,

                  Льовочкіна Ю.В.

 

Відсутні: Ларін С.М.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про проект Постанови про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо ситуації, яка склалась внаслідок триваючої з 27 лютого 2014 р. збройної агресії Російської Федерації проти України та вчинення на території України міжнародних злочинів (р.№1312, н.д.В.Вовк, О.Ляшко та ін.).

Вовк Віктор Іванович – народний депутат України.

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України – Керівник апарату.

Яневський Андрій Сергійович – другий секретар відділу США та Канади Департаменту Америки МЗС України.

Шевченко Катерина Георгіївна – директор Департаменту міжнародного права, повернення активів та відшкодування втрат, завданих тимчасовою окупацією АР Крим, Міністерства юстиції України.

 

2. Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо прискорення надання Україні повноцінної військової допомоги та статусу особливого союзника Сполучених Штатів Америки (р.№1298, н.д.А.Парубій та ін.).

Парубій Андрій Володимирович – народний депутат України.

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України – Керівник апарату.

Яневський Андрій Сергійович – другий секретар відділу США та Канади Департаменту Америки МЗС України.

 

3.  Про інформацію Міністерства закордонних справ України:

- щодо практики застосування Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дипломатичну службу»  від 11.01.2011 №2911-VI;

- щодо призначення глав дипломатичних представництв України в іноземних державах.

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України – Керівник апарату.

Яневський Андрій Сергійович – другий секретар відділу США та Канади Департаменту Америки МЗС України.

 

4. Про відновлення консультацій у Комітеті Верховної Ради  України у закордонних справах стосовно  кандидатур для призначення на посади глав дипломатичних представництв України.

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України – Керівник апарату.

Яневський Андрій Сергійович – другий секретар відділу США та Канади Департаменту Америки МЗС України.

 

5. Про Орієнтовний план роботи Комітету у закордонних справах  на другу сесію Верховної Ради України восьмого скликання.

 

6. Про визначення координаторів з проведення організаційних зборів груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами.

Ар’єв Володимир Ігорович – голова підкомітету  з питань міжпарламентських зв‘язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин.

 

7. Про Положення про Громадську раду при Комітеті у закордонних справах.

 

 

8. Різне:

- про квоти пропорційного представництва депутатських фракцій та груп  Верховної Ради України у ПА ОБСЄ.

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо прискорення надання Україні повноцінної військової допомоги та статусу особливого союзника Сполучених Штатів Америки.

Виступили: Парубій А.В., Пристайко В.В.,  Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови «Про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо прискорення надання Україні повноцінної військової допомоги та статусу особливого союзника Сполучених Штатів Америки» з наступними змінами та доповненнями:

1)      в назві та тексті проекту Постанови та в назві та тексті Звернення у словосполученні «статус особливого союзника» слово «особливого» замінити на слово «основного»;

2)      абзац другий Звернення викласти у такій редакції:

«Народні депутати України звертаються до Вас з проханням про забезпечення надання Україні повноцінної військової допомоги (в тому числі оборонними летальними видами озброєнь) та статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО (MNNA)».

3)      абзац дванадцятий  Звернення викласти у наступній редакції:

«Народні депутати України просять Вас  якнайшвидше ухвалити закони щодо надання Україні статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО (MNNA)».

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо ситуації, яка склалась внаслідок триваючої з 27 лютого 2014 р. збройної агресії Російської Федерації проти України та вчинення на території України міжнародних злочинів.

В ході розгляду члени Комітету підтримали необхідність визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду стосовно міжнародних злочинів, вчинених у зв’язку з триваючою збройною агресією Російської Федерації проти України. На думку Комітету прийняття Верховною Радою України згаданого проекту Постанови створить передумови для реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації як держави-агресора, сприятиме дотриманню принципу верховенства права, забезпеченню дії принципу невідворотності відповідальності та покарання, ефективному переслідуванню винних у скоєнні тяжких міжнародних злочинів та запобігатиме вчиненню нових злочинів з боку керівництва Росії.

Прийняття цього проекту Постанови також сприятиме підвищенню ефективності захисту національних інтересів України відповідно до визнаних у міжнародному праві та міжнародній практиці норм та моделей, підсиленню позиції нашої держави на міжнародних переговорах, відновленню її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів, забезпеченню конституційного устрою та порядку на всій території України.

В контексті визначення дати початку агресії Російської Федерації проти України, якою у тексті проекту Постанови визначено «27 лютого 2014 року», заступник Міністра закордонних справ України В.В.Пристайко зазначив, що з точки зору міжнародного права, початком агресії (окупації) є момент вторгнення іноземних військ на територію іншої суверенної держави. Порушення збройними силами Російської Федерації порядку перетину державного кордону України та перебування на нашій території відбулося ще 20 лютого 2014 року, про що МЗС України повідомило дипломатичними каналами Російську сторону.

Виступили: Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Пристайко В.В., Льовочкіна Ю.В.,

Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ:  Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови Верховної Ради України «Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо ситуації, яка склалась внаслідок триваючої з 27 лютого 2014 р. збройної агресії Російської Федерації проти України та вчинення на території України міжнародних злочинів» з урахуванням зазначеного уточнення, а саме в назві та тексті проекту Постанови дату «27 лютого 2014 року» замінити на «20 лютого 2014» року.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

3-4.  СЛУХАЛИ: Про інформацію Міністерства закордонних справ України:

- щодо практики застосування Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дипломатичну службу»  від 11.01.2011 №2911-VI;

- щодо призначення глав дипломатичних представництв України в іноземних державах.

Про відновлення консультацій у Комітеті Верховної Ради  України у закордонних справах стосовно  кандидатур для призначення на посади глав дипломатичних представництв України.

Виступили: Пристайко В.В., Тарасюк Б.І., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З урахуванням висловлених зауважень та пропозицій підготувати проект Закону України щодо відновлення консультацій у Комітеті Верховної Ради  України у закордонних справах стосовно  кандидатур для призначення на посади глав дипломатичних представництв України та надати членам Комітету на узгодження та підпису.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про Орієнтовний план роботи Комітету у закордонних справах  на другу сесію Верховної Ради України восьмого скликання.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: До 21 січня цього року подати до секретаріату Комітету пропозиції до Орієнтовного плану роботи Комітету у закордонних справах  на другу сесію Верховної Ради України восьмого скликання з метою його затвердження на наступному засіданні Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про визначення координаторів з проведення організаційних зборів груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами.

Виступили: Ар’єв В.І., Климпуш-Цинцадзе І.О., Заліщук С.П.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Звернутися до голів комітетів та керівників фракцій і груп у Верховній Раді України з проханням, у зв’язку з тим, що у Комітеті триває процес формування депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами,  народним депутатам України долучитися до роботи, а можливо, і обійняти керівні посади в  депутатських групах з міжпарламентських зв‘язків з Королівством Бельгія, Ірландією, Королівством Нідерланди, Південно-Африканською Республікою та Португальською Республікою.

 

2) Затвердити наступних координаторів з проведення організаційних зборів груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами:

 

№ п/п

ПІП координатора

Перелік країн

1

Ар’єв В.І.

Азербайджан, Ізраїль, Словаччина, Норвегія, Таїланд

2

Вовк В.І.

Бангладеш, Емірати, Угорщина, Чехія

3

Гопко Г.М.

Бразилія, Великобританія, Польща, США, Казахстан

4

Гузь І.В.

Аргентина, Латвія, Словенія, Франція

5

Заліщук С.П.

Катар, Пакистан, Корея, Кіпр

6

Климпуш-Цинцадзе І.О.

Італія, Киргизія, Німеччина, Австралія

7

Ларін С.М.

Болгарія, Естонія, Іран, Танзанія

8

Льовочкіна Ю.В.

В’єтнам, Індія, Румунія, Фінляндія, Швеція

9

Присяжнюк О.А.

Австрія, Грузія, Чорногорія, Конго, Китай

10

Тарасюк Б.І.

Канада, Литва, Японія, Туреччина, Греція

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про Положення про Громадську раду при Комітеті у закордонних справах.

Виступили: Тарасюк Б.І., Льовочкіна Ю.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Запропонований заступником Голови Комітету Тарасюком Б.І. проект Положення про Громадську раду при Комітеті у закордонних справах взяти за основу.

2) Членам Комітету надати пропозиції до згаданого Положення з метою його остаточного затвердження на наступному засіданні Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. Різне:

1) СЛУХАЛИ:  Про квоти пропорційного представництва депутатських фракцій та груп  Верховної Ради України у ПА ОБСЄ;

Виступили: Тарасюк Б.І., Климпуш-Цинцадзе І.О., Заліщук С.П.,

Гузь І.В.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Продовжити консультації на рівні Ради коаліції та голів фракцій щодо квот пропорційного представництва депутатських фракцій та груп  Верховної Ради України у ПА ОБСЄ.

 

2) СЛУХАЛИ:

- інформацію заступника Голови Комітету Тарасюка Б.І. щодо включення проекту Постанови  про питання участі України в Співдружності Незалежних Держав (р.№1015, н.д.Ю.Тимошенко, О.Ляшко та ін.) до порядку денного сесії Верховної Ради України;

- інформацію Голови Комітету Гопко Г.М. щодо візиту в Україну 20-21 січня 2015 року делегації Парламенту Грузії на чолі з Головою Комітету у закордонних справах Тедо Джаларідзе.

- інформацію Голови Комітету Гопко Г.М. про проведення 21 січня цього року міжкомітетських слухань щодо ратифікація Римського статуту та приєднання України до Міжнародного кримінального суду

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію взяти до відома.

 

 

  

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку