ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №6

від 26.12.2014 р.

 

 

 

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

 

 

Комітету у закордонних справах

 

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І., Гузь І.В.,

                  Тарасюк Б.І., Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І.,

                   Заліщук С.П., Льовочкіна Ю.В.

 

Відсутні: Ларін С.М.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Про прийняття рішення  щодо:

 - проекту Закону про денонсацію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією (р.№0002, н.д.Ю.Левченко, О.Осуховський та ін.);

- проекту Закону про дзеркальні майнові санкції щодо Російської Федерації (р.№1206, н.д.Ю.Левченко, Ю.Бублик, О.Осуховський та ін.);

- проекту Постанови про визнання Російської Федерації країною-агресором (р.№1287, н.д.В.Балога).

Левченко Юрій Володимирович – народний депутат України.

Балога Віктор Іванович – народний депутат України.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

Александрович  Олександр Ярославович – директор Першого європейського департаменту МЗС України.

Василенко Володимир Андрійович – український правознавець, заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор, Надзвичайний і Повноважний Посол України.

 

2. Про проект Закону про денонсацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї (р.№0001-3, Кабінет Міністрів України).

Про проект Закону про денонсацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї  (р.№0001-2, н.д.В.Пинзеник, М.Матіос).

Александрович  Олександр Ярославович – директор Першого європейського департаменту МЗС України.

Романюк Юрій Петрович – заступник директора Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України.

Паламар Людмила Олександрівна – начальник відділу міжнародного оподаткування та імплементації міжнародних договорів Міністрів фінансів України.

 

3. Про затвердження персонального складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи.

Про розгляд листів народних депутатів України О.Б.Фельдмана,  В.В.Писаренка та Б.Ю.Берези щодо включення їх до складу Постійної делегації України в ПА РЄ як позафракційних.

Береза Борислав Юхимович – народний депутат України.

 

4. Про затвердження квот  пропорційного представництва депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у  постійних делегаціях Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій, українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

 

5.  Різне.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

 

Виступила: Гопко Г.М.,

 

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про денонсацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї (р.№0001-3, Кабінет Міністрів України).

Про проект Закону про денонсацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї  (р.№0001-2, н.д.В.Пинзеник, М.Матіос).

Виступили: Тарасюк Б.І., Климпуш-Цинцадзе І.О., Льовочкіна Ю.В.,

Романюк Ю.П., Вовк В.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати повернути внесений Кабінетом Міністрів України проект Закону про денонсацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї (р.№0001-3) на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи, враховуючи зауваження Міністерства закордонних справ України та Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утрималось» - 1.

 

2) Членам Комітету підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови «Про перегляд положень Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї» щодо доручення Кабінету Міністрів України провести переговори з Урядом Республіки Кіпр стосовно перегляду положень зазначеної вище Конвенції, передбачивши в ній норми, які відповідають вимогам модельної Конвенції Організації економічного співробітництва та розвитку.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

3) Рекомендувати проект Закону про денонсацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї, внесений народними депутатами України В.Пинзеником та М.Матіос,  повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання, враховуючи зауваження Міністерства закордонних справ України та Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про прийняття рішення  щодо:

 - проекту Закону про денонсацію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією (р.№0002);

- проекту Закону про дзеркальні майнові санкції щодо Російської Федерації (р.№1206);

- проекту Постанови про визнання Російської Федерації країною-агресором (р.№1287).

Виступили: Александрович О.Я., Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І.,

Тарасюк Б.І., Льовочкіна Ю.В., Василенко В.А., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України повернути  проект Закону України «Про денонсацію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією» (р.№0002)  суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання, зважаючи на висловлені представниками центральних органів виконавчої влади та членами Комітету зауваження.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» -  0;

«утрималось» - 1.

 

2) Доручити заступнику Голови Комітету Б.І.Тарасюку підготувати проект Закону України щодо припинення дії окремих статей Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Результати голосування: одноголосно.

 

3) Звернутися до Міністерства закордонних справ України з проханням подати до Комітету список угод з Російською Федерацією, які повинні бути денонсовані або дію яких необхідно припинити.

Результати голосування: одноголосно.

 

4) Рекомендувати Верховній Раді України повернути  проект Закону України «Про дзеркальні майнові санкції щодо Російської Федерації» (р.№1206)  суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання, зважаючи на висловлені представниками центральних органів виконавчої влади та членами Комітету зауваження.

 

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» -  0;

«утрималось» - 1.

 

5) Підтримуючи в цілому висловлену в проекті Постанови «Про визнання Російської Федерації країною-агресором» (р.№1287) ідею, але враховуючи необхідність суттєвого юридичного опрацювання та приведення проекту згаданого законодавчого акта у відповідність з нормами національного законодавства та міжнародного права, рекомендувати Верховній Раді України повернути зазначений проект Постанови  суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. 

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» -  0;

«утрималось» - 1.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про затвердження персонального складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи.

Про розгляд листів народних депутатів України О.Б.Фельдмана,  В.В.Писаренка та Б.Ю.Берези щодо включення їх до складу Постійної делегації України в ПА РЄ як позафракційних.

Виступили: Ар’єв В.І., Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І., Гузь І.В.,

Тарасюк Б.І., Льовочкіна Ю.В., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) З огляду на те, що станом на 26 грудня 2014 року є невизначеність щодо подальшого існування депутатської групи «Економічний розвиток» затвердити кандидатуру Лабазюка С.П., подану депутатською групою «Воля народу», членом Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» -  0;

«утрималось» - 1.

 

2) Враховуючи те, що народні депутати України О.Б.Фельдман, В.В.Писаренко та Б.Ю.Береза, які не входять до складу будь-якої фракції, звернулися до Комітету з проханням включити їх до складу Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ та провівши рейтингове голосування щодо цих кандидатур (за підтримку кандидатури Берези Б.Ю. висловились 7 членів Комітету, Писаренка В.В. – 1, Фельдмана О.Б. - 0), затвердити Березу Б.Ю. заступником члена згаданої Постійної делегації Савченко Н.В.

 

3) Враховуючи те, що депутатська фракція Партії «Блок Петра Порошенка» не надала кандидатури для включення до складу Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ, затвердити склад згаданої делегації без врахування згаданих кандидатур та повернутися до розгляду цього питання після того, як фракція визначиться з персональним складом у цій Постійній делегації.

 Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про затвердження квот  пропорційного представництва депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у  постійних делегаціях Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій, українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

В ході розгляду цього питання  члени Комітету не змогли визначитись,  щодо принципів розрахунку квот пропорційного представництва депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у  постійних делегаціях, а саме стосовно включення (не включення) до складу членів постійних делегацій народних депутатів, які не входять до складу будь-якої фракції. Гальмує процес розрахунку зазначених квот невизначеність стосовно наявності у складі Верховної Ради України восьмого скликання депутатської групи «Економічний розвиток». Також, на думку членів Комітету, головам депутатських фракцій та груп, було б доцільно, з метою забезпечення прозорості процесу, обговорити можливість обміну квотами на спільній зустрічі.

Виступили: Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Заліщук С.П., Осуховський О.І.,

Гузь І.В., Льовочкіна Ю.В., Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що згадані питання не можуть бути вирішені в межах компетенції Комітету, та з метою пришвидшення формування складу постійних делегацій Верховної Ради України, звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням невідкладно провести під своїм керівництвом робочу нараду голів депутатських фракцій та груп Верховної Ради України восьмого скликання, керівництва Комітету у закордонних справах, його членів для узгодження позицій депутатських фракцій та груп Верховної Ради України щодо принципів затвердження зазначених вище квот та можливого обміну ними.

Комітет, заслухавши народного депутата України, керівника Постійної делегації Верховної Ради України сьомого скликання у Парламентської асамблеї НАТО О.Осуховського та, з огляду на його професійний досвід та особисті контакти, рекомендує, по можливості, врахувати його бажання ввійти до складу Постійної делегації Верховної Ради України восьмого скликання у Парламентської асамблеї НАТО як позафракційного.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.  Різне.

СЛУХАЛИ: 1) Про початок формування депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами відповідно до оновленого Положення «Про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків», яке було затверджено Розпорядження Голови Верховної Ради України 24 грудня 2014 року (№1780).

Виступили: Ар’єв В.І., Вовк В.І., Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ:

- інформувати голів депутатських фракцій та груп Верховної Ради України щодо початку формування депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами  згідно затвердженого Положення;

- звернутись з проханням до народних депутатів України визначитись щодо роботи у зазначених групах та до 10 січня 2015 року надати заяви до секретаріату Комітету про входження до складу цих груп і заяви  про бажання їх очолити із зазначенням планів та пріоритетів щодо роботи відповідної групи;

- секретаріату Комітету розмістити інформацію про початок формування депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами на сайті Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2) СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Тарасюка Б.І. щодо необхідності створення Громадської (науково-консультативної) ради при Комітеті у закордонних справах.

Виступили: Тарасюк Б.І., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ:

- підтримати пропозицію заступника Голови Комітету Тарасюка Б.І. щодо створення Громадської ради при Комітеті у закордонних справах;

- доручити Тарасюку Б.І. розробити проект Положення про Громадську раду при Комітеті у закордонних справах.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку