РІЧНИЙ ЗВІТ

про діяльність депутатської групи Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою

у 2018 році

 

       31 березня члени депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою, на запрошення Посольства Франції в Україні, взяли участь в урочистій церемонії відкриття щорічного (в цьому році він став ювілейним – його організовують вже п’ятнадцятий рік поспіль) фестивалю французької культури «Французька весна в Україні», що почалась о 20:30 на Софійській площі міста Києва.

       Цього року українців та гостей столиці України дивували вуличною виставою-перформансом «Повітря», що, за задумом її авторів, присвячена трьом французьким революційним цінностям: свободі, рівності та братерству.    Над втіленням цієї вистави-перформансу працювала українсько-французька команда, яку очолював режисер Влад Троїцький, і до складу якої входили гурт «Dakh Daughters», музично-театральна формація «NOVA OPERA», Президентський симфонічний оркестр України під диригуванням                 Гаста Вальтціга – що протягом усього часу тривалості вистави виконували музику французького композитора П’єра Тійуа, а за візуальну частину відповідали молоді українські художниці Анна Ходькова та Христина Ярош.

       Також члени депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою протягом усього квітня брали участь у різноманітних заходах, передбачених програмою «Французької весни-2018» у сферах образотворчого мистецтва, театру, кіно, літератури, музики та інших культурних сферах не лише у Києві, а й у Бердичеві, Дніпрі, Запоріжжі, Івано-Франківську, Львові, Одесі, Рівному та Харкові (зокрема, у фестивалях допрем’єрних показів, літературних читань, фотопроектів, зустрічах з майстрами французького кіномистецтва, театральних виставах, концертах музичних колективів, художніх виставках).

       1-7 квітня відбувся візит в Україну делегації Національних Зборів Французької Республіки, до складу якої входили, члени групи дружби «Франція-Україна» в Національних Зборах Французької Республіки:      Валеріа Фор-Мунтян – Керівник делегації, Голова групи дружби, Марк Лє Фюр – Співголова групи дружби, віце-президент Національних Зборів Французької Республіки, Бруно Боннель – Співголова групи дружби, Жан-Клод Леклабар – Співголова групи дружби, Філіп Мішель-Клайсбауер – Співголова групи дружби, Лоранс Трастур-Існар – Член групи дружби.

       Членів делегації, під час різних заходів в рамках програми візиту, супроводжували: з української сторони Олексій Гончаренко та Альона Шкрум – народні депутати України, Співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою, з французької сторони Ізабель Дюмон – Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні. Під час візиту члени делегації:

       - у місті Києві мали робочі зустрічі з Президентом України П.Порошенком; Міністром інфраструктури України В.Омеляном; заступником Міністра закордонних справ України В.Боднаром; Першим заступником Голови Верховної Ради України І.Геращенко; народними депутатами України-членами депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою, а також з представниками українських ділових кіл в Торгово-промисловій палаті України; керівництвом та працівниками Українського креативного та ІТ кластеру «ЮНІТ-Сіті» (що є одним з найбільших інноваційних парків Європи); керівництвом та професорсько-викладацьким складом Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»; французькими інвесторами в українські підприємства агропромислового комплексу; власниками (які є громадянами Франції) та працівниками Фермерського господарства в селі Жуківка Згурівського району Київської області;

       - відвідали міста Одесу та Кілію Одеської області (за окремою програмою, де відбулася робоча зустріч Валерії Фор-Мунтян з Головою Кілійської районної ради П. Бойченком та Кілійським міським головою Т. Бойченко). У місті Одеса мали робочі зустрічі з керівниками Асоціацій агробізнесу та провідними сільгоспвиробниками Одещини, з керівництвом Одеського державного аграрного університету, з Одеським міським головою Г. Трухановим, з Головою Одеської обласної ради А. Урбанським. За підсумками перебування в Одеській області була проведена прес-конференція для ЗМІ за участі членів делегації, а також О. Гончаренка та А. Урбанського;

       - перебували у Донецькій області за окремою програмою (з відвіданням КПВВ «Майорське», міст Авдіївки та Краматорська), де мали робочі зустрічі з головами та керівництвом Донецької ВЦА і Авдіївської ВЦА, командуванням підрозділів ЗСУ та ДПСУ, дислокованих у Донецькій області.

       По закінченні візиту французька сторона – у офіційному листуванні – високо оцінила його організацію з боку української сторони, окремо відзначивши значний особистий внесок у планування, зразкові організацію та реалізацію програми візиту керівництва та секретаріату депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою, а також ряду підрозділів Апарату Верховної Ради України й інших державних установ.

       26 березня, під час проведення Щорічного міжнародного фестивалю      «Дні франкофонії в Україні» (що тривав впродовж 17-27 березня, проводився в багатьох містах України і був направлений на популяризацію франкомовної культури та найголовніших цінностей сучасного світу – таких, як права людини, свобода слова, рівність, культурне розмаїття) Міністр закордонних справ України П. Клімкін заявив, що в Україні з 1 вересня 2018 року розпочнеться «Рік французької мови в Україні».

       В розвиток цього, з урахуванням консультацій з представниками французької сторони, що були проведені під час візиту в Україну делегації Національних Зборів Французької Республіки, О.Гончаренко, як Співголова депутатської групи дружби «Україна-Франція» у Верховній Раді України,              20 квітня направив до усіх, без винятку, Голів обласних рад та Голів обласних державних адміністрацій листи з пропозицією опрацювати питання доцільності та бажаності започаткування, налагодження та розвитку побратимських (партнерських) зв’язків між регіонами України, на чолі яких вони перебувають, та регіонами Франції, які їх цікавлять в якості побратимів (партнерів). Після отримання відповідей від ряду Голів обласних рад та Голів обласних державних адміністрацій з певними попередніми побажання щодо вибору потенційних регіонів-побратимів Франції для областей України, О.Гончаренко вжив належних заходів для подальшого опрацювання та реалізації цих побажань – як Посольством Франції в Україні, так і Посольством України у Франції.

       10-12 червня, під час офіційного візиту Голови Верховної Ради України    А. Парубія до Французької Республіки, у складі української делегації перебувала Співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою А. Шкрум.

       У Парижі делегати мали офіційні зустрічі в МЗС Франції, в Національних Зборах Французької Республіки, в Міжнародній дипломатичній академії, відвідали міжнародну виставку «Eurosatory», де мали робочі зустрічі на стендах компаній «Укроборонпром», «Аirbus» та «Thales»;, а також поспілкувались з представниками української громади у Парижі. Також українська делегація на чолі з А. Парубієм, за участі українських громадських організацій, взяла участь у Церемонії покладання квітів до монументу Анни Ярославни а також оглянула Культурний центр Анни Київської, що знаходиться у м. Санліс.

       Крім цього, в якості Співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою, А. Шкрум провела робочу зустріч із своїми французькими колегами – співголовами Груп дружби Сенату та Національних зборів Франції «Франція-Україна» Е. Мореєм та В. Фор-Мунтян, за результатами якої було обговорено попередній план заходів в рамках співпраці Груп дружби на 2019-й рік. Зокрема, серед іншого, було заплановано продовжувати комунікації з таких питань:

       - можливості проведення «Тижня української культури у Франції»;

       - залучення – як народних депутатів України, так і депутатів Сенату та Національних зборів Франції – до заходів в рамках реалізації «Року французької мови в Україні»;

       - можливості здійснення у 2019 році до Французької Республіки візиту у відповідь делегації народних депутатів України (враховуючи, що візит делегації Національних зборів Французької республіки в Україну відбувся ще у квітні 2018 року).

       14 липня ряд членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою, на запрошення Посольства Франції в Україні, взяли участь у Прийнятті (що відбулося в Мистецькому Арсеналі) на честь Дня взяття Бастилії – Національного свята Франції, що відзначається щороку, знаменує річницю з нагоди взяття 14 липня 1789 року революційно налаштованим населенням фортеці-в’язниці Бастилія і є символом єдності сьогоденної французької нації й примирення усіх французів (зважаючи, в тому числі, й на те, що через рік після взяття Бастилії, на Марсовому полі у Парижі, король Франції Людовик ХVI відмовився від абсолютизму та присягнув на вірність народу і Закону – що заклало підвалини конституційної монархії та якісного оновлення цивілізаційного поля Франції).

       На Прийняття також були запрошені українські дипломати, представники політичних, культурних та мистецьких кіл України, експерти та представники громадянського суспільства.

       20 вересня Співголовами було ініційовано та проведено розгорнуте засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою, участь у якому також взяли Голова Верховної Ради України А. Парубій (який ще раз наголосив на важливості активної комунікації й налагодження двосторонніх відносин з Французькою Республікою), В. Химинець – Директор Першого Європейського департаменту Міністерства закордонних справ України, В. Іващук – 1-й секретар Першого Європейського Департаменту Міністерства закордонних справ України,             П. Білаш – Начальник Управління сценічного та візуального мистецтва Міністерства культури України, Г. Талалаєва – заступник Начальника управління-Начальник відділу європейської інтеграції та взаємодії з міжнародними організаціями Міністерства культури України. На засіданні особливу увагу було приділено обговоренню питань, пов’язаних з проведенням  і залученням народних депутатів України як до заходів в рамках реалізації в межах мистецького формату «Тижня української культури у Франції» днів української культури у різних містах Франції, так і до заходів в рамках реалізації «Року французької мови в Україні».

       24 вересня міська рада Парижа проголосувала за присвоєння Олегу Сенцову звання почесного громадянина цього міста. Мер Парижа Анн Ідальго, у своєму публічному виступі на підтримку Олега Сенцова, заявила:                  «Париж визнаний столицею прав людини. Він втілює індивідуальні свободи, включаючи свободу вираження поглядів, і захищає демократію. Ми зобов’язані пропагувати ці цінності та боротися за їхнє шанування у всьому світі.           Олег Сенцов повинен бути звільнений!».

 

Співголови депутатської групи

Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків

з Французькою Республікою

 

                                                                                                   О.О. ГОНЧАРЕНКО

 

 

                                                                                                     А.І. ШКРУМ

 

 

20 грудня 2018 року

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти 8 скликання”

15 лютого 2019 14:23
14 лютого 2019 15:21
13 лютого 2019 12:28
08 лютого 2019 11:08
07 лютого 2019 11:16
18 січня 2019 10:52
09 січня 2019 11:39
04 січня 2019 11:42
03 січня 2019 11:26
27 грудня 2018 11:30