РІЧНИЙ ЗВІТ

Про діяльність депутатської групи Верховної Ради України

 з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія

за 2018 рік

29 травня 2018 року. Зустріч представників групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія з Першим заступником Голови Верховної Ради України Іриною Геращенко

29 травня у Верховній Раді делегація на чолі із керівником депутатської групи  з міжпарламентських зв’язків з Україною Собранія Республіки Македонія Йованом Мітрескі зустрілися з першим заступником Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко. На зустрічі також були присутні народні депутати України – Керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія Андрій Шинькович, член групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія Михайло Кобцев, Надзвичайний і Повноважний Посол Македонії в Україні Столє Змейкоскі, члени депутатської групи Собранія Республіки Македонія з міжпарламентських зв’язків з Україною Ейюп Алімі, Весна Пемова, секретар групи Біляна Огненовська, помічник Надзвичайного і Повноважного посла Македонії в Україні Алла Мілошевіч.

Представники парламентів обговорили активізацію міжпарламентського діалогу, зокрема у торгівельно-економічній сфері.

Ірина Геращенко поінформувала про реформи в Україні , зокрема, про  децентралізацію, дерегуляцію,  ухвалений  Парламентом Закон України «Про приватизацію державного і комунального майна», що сприяє прозорості приватизаційних процесів.

Також вона висловила сподівання, що в перші сесійні дні червня буде ухвалено законопроект «Про Вищий антикорупційний суд .

Ірина Геращенко також розповіла про погіршення безпекової і гуманітарної ситуації на Донбасі, збільшення обстрілів, про загиблих і поранених, в тому числі останні трагічні новини про вбитих українських дітей.

Інформуючи про роботу гуманітарної підгрупи ТКГ, І. Геращенко зауважила, що питання звільнення заручників залишається заблокованим, і вони перебувають в повній ізоляції як на тимчасово окупованому Донбасі, так і в Криму. Політик звернула увагу, що жодних представників міжнародних гуманітарних місій, зокрема й МКЧХ, не допускають до тимчасово окупованих територій України. Вона наголосила, що до заручників та політв’язнів не допускають представників МКЧХ, лікарів та родичів. При цьому політик звернула увагу на стан здоров’я О. Сенцова та В. Балуха, які оголосили безстрокове голодування.

«Єдиною умовою припинення голодування Олега Сенцова – це звільнення усіх політв’язнів. Ми розраховуємо на підтримку всіх країн світу щодо тиску на РФ задля розблокування процесу звільнення незаконно утримуваних громадян України», – зауважила Геращенко.

У свою чергу, депутат македонського парламенту Йован Мітрескі наголосив на необхідності посилити співпрацю між країнами, зокрема, і на міжпарламентському рівні. Він запевнив, що Республіка Македонія підтримуватиме усі ініціативи України, спрямовані на політико-дипломатичне врегулювання конфлікту на Донбасі.

29 травня 2018 року. Делегація парламентарів Республіки Македонія відвідала Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського

Делегація парламентарів Республіки Македонія на чолі з головою депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Україною Собранія РМ Йованом Мітрескі 29 травня відвідала Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського.

Депутатів супроводжували Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Македонія в Україні Столе Змейкоскі та керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія народний депутат України Андрій Шинькович.

Гості оглянули Науково-технічну бібліотеку ім. Г.Денисенка та Алею видатних конструкторів, життя і діяльність яких була пов’язана з КПІ, ознайомилися з експозиціями Державного політехнічного музею КПІ ім. Ігоря Сікорського та зустрілися з керівництвом університету.

Участь у зустрічі взяли проректор з міжнародних зв’язків, член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, заступник проректора Євген Поліщук та інші. Сергій Сидоренко розповів гостям про історію та сьогодення університету, а також про інноваційну діяльність київських політехніків. Після презентації учасники зустрічі обговорили можливу співпрацю обох країн у освітній сфері.

30 травня 2018 року. Зустріч представників груп міжпарламентських зв’язків України та Республіки Македонія

Українсько-македонські стосунки виходять на новий рівень завдяки активній роботі політиків та дипломатів. Про це на зустрічі з македонською делегацією заявив керівник групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія Андрій Шинькович.

Він нагадав, що у березні минулого року в українському парламенті була створена група дружби, македонські колеги створили відповідну групу у вересні 2017 року. За цей час у Києві та Скоп’є пройшли ряд офіційних зустрічей, у тому числі візит міністра закордонних справ України Павла Клімкіна до Македонії.

«На жаль, Україна втратила позиції металургійного експортера через війну на Донбасі. Але є інші сфери, за рахунок яких можна збільшити товарообіг між нашими країнами. Україна та Македонія розпочинають новий етап ділових відносин», –повідомив Андрій Шинькович.

Депутат також підкреслив, що під час візиту до Скоп’є у листопаді 2017 року  українська делегація мала змогу пересвідчитися у тому, що македонський ринок може запропонувати чимало доступних і якісних товарів.

Народний депутат подякував за співпрацю делегації парламентаріїв у складі Йована Мітрескі, Весни Пемової, Ейюпа Алімі, Біляни Огненовської та Надзвичайному і Повноважному Послу Македонії в Україні Столє Змейкоскі.

За підсумками візиту сторони досягли ряду домовленостей. Окрім економічної та політичної співпраці було вирішено прийняти на відпочинок в Україну групи дітей із Македонії, а також налагодити культурний обмін між студентами країн.

Наприкінці зустрічей співрозмовники висловили сподівання, що співпраця між Македонією та Україною буде продовжувати поглиблюватися як на парламентському, так і на урядовому рівнях.

30 травня 2018 року. Зустріч представників груп міжпарламентських зв’язків України та Республіки Македонія з керівництвом Міністерства закордонних справ України

Заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар закликав представників македонського парламенту, які відвідали Київ з офіційним візитом, приєднатися до антиросійських санкції ЄС. Про це йшлося на офіційній зустрічі у МЗС України у середу, 30 травня.

Українська сторона підкреслила, що між країнами існує багато спільного, у тому числі євроатлантичні прагнення. Водночас, за словами Боднаря, «наші спільні цілі декого дратують. І ми, і ви є об’єктами впливу і втручання третьої сторони – Росії».

За даними представника міністерства, з боку Росії на Україну найближчим часом планується широкомасштабний гібридний вплив, і жодних симптомів деескалації конфлікту на даний час немає. Українська сторона подякувала  македонським парламентарям за підтримку суверенітету та територіальної цілісності нашої держави.

У свою чергу, керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія у Верховній Раді Андрій Шинькович зауважив, що не у всіх Балканських країнах є групи дружби з Україною. «Активний діалог з македонськими колегами засвідчує взаємну зацікавленість сторін у співпраці», – підкреслив він.

Під час візиту також обговорили перегляд Угоди про вільну торгівлю, та перспективи уведення безвізового режиму між Україною та Македонією на постійній основі, який сприятиме розвитку туризму та бізнес-відносинам.

Депутати Собранія Республіки Македонія наголосили на активній позиції посла України у РМ Наталії Задророжнюк. Також вони подякували українській стороні за прийом і запевнили у своїй підтримці.

Делегація у складі керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Україною Собранія Республіки Македонія Йована Мітрескі, депутатами Весною Пемовою та Ейюпом Алімі прибула до Києва 29 травня. На зустрічі з українськими дипломатами також був присутній Надзвичайний і Повноважний Посол Македонії в Україні Столє Змейкоскі.

 

Народний депутат України

Керівник групи з міжпарламентських

зв’язків з Республікою Македонія                                 А.В. Шинькович

 

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти 8 скликання”

15 лютого 2019 14:23
14 лютого 2019 15:21
13 лютого 2019 12:28
08 лютого 2019 11:08
07 лютого 2019 11:16
18 січня 2019 10:52
09 січня 2019 11:39
04 січня 2019 11:42
03 січня 2019 11:26
27 грудня 2018 11:30