ЗВІТ про РОБОТУ депутатської групи

верховної ради україни з міжпарламентських

зв’язків з італійською республікою за 2016 рік

 

Супровід та наповнення інформацією про поточну діяльність групи  окремої сторінки Депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою, створеної за ініціативи Співголови групи Алєксєєва С.О. на офіційному веб-порталі ВРУ в розділі «Міжнародна діяльність».

 

Нещодавно отримано відповідь Міністерства закордонних справ України на лист Співголови групи Алєксєєва С.О. щодо розвитку торговельно-економічних відносин між Україною та Італією, де зазначено, що відповіді низки міністерств (Мінагрополітики, Мінфін, Мін’юст, Мінрегіон) продемонстрували дещо формальне ставлення до розгляду порушених у листі питань, в той же час, потрібними є конкретні економічні та інвестиційні проекти і програми співробітництва у сферах взаємного інтересу України та Італії.

Надалі листом Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України І.О. Климпуш-Цинцадзе центральним та місцевим органам виконавчої влади дано доручення надати МЗС пропозиції щодо проектів двостороннього співробітництва, враховуючи пропозиції до концепції розвитку торговельно-економічних відносин між Україною та Італією.

 

31 БЕРЕЗНЯ 2016 - Зустріч співголови міжпарламентської групи дружби Україна-Італія Сергія Алєксєєва  з Надзвичайним та Повноважним послом Італійської республіки в Україні Фабріціо Романо та делегацією з регіону Базиліката на чолі з його віце-губернатором Альдо Берлінгуером, що відбулася у Верховній Раді України. Тема зустрічі - поглиблення культурних та економічних зв’язків Італії з Україною. В рамках політичної програми члени групи дружби Україна-Італія одержали запрошення відвідати парламент Італії.

 

15 КВІТНЯ 2016 - Засідання групи дружби за участі Надзвичайного та Повноважного Посла Італійської республіки в Україні Фабріціо Романо. Обговорено можливість відвідати парламент Італії задля налагодження зв’язків з італійськими колегами. Організація цього візиту стала можливою завдяки безпосередньому сприянню Фабріціо Романо.

 

22 КВІТНЯ 2016 - Візит співголови міжпарламентської групи дружби Україна-Італія Сергія Алєксєєва разом з мером Києва Віталієм Кличком до Флоренції. Візит дозволив налагодити культурні та економічні зв’язки між цим італійським містом та Києвом. Під час візиту вдалося домовитись про проведення спільного бізнес-форуму наступного року, виставки українських митців (художників та скульпторів) та встановлення у Флоренції пам’ятника Тарасові Шевченку. Під час візиту порушувалося  питання підписання між Києвом та Флоренцією меморандуму про співпрацю, що дозволить надати новий імпульс співпраці між містами-побратимами.

27-31 ТРАВНЯ 2016 - офіційна делегація українського парламенту (Ганна Гопко, Сергій Алєксєєв, Оксана Корчинська, Ніна Южаніна, Віктор Романюк, Анатолій Денисенко, Анна Романова, Андрій Шинькович) відвідала м. Рим. Відбулась низка важливих заходів, зокрема конференція стосовно українського питання, зустрічі з національними делегаціями в ПА ОБСЄ, ПА НАТО, ПА РЄ та спільне засідання Комітету з питань закордонних справ.

- Зустріч голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганни Гопко в зовнішньополітичному відомстві Італії з першим заступником міністра закордонних справ Італії Вінченцо Амендола, який підтвердив тверду позицію Італії щодо територіальної цілісності України, включно із Кримом.

- Зустріч офіційної делегації українського парламенту з Головою італійської делегації в ПА НАТО А.Манчуллі у Римі. Співголова міжпарламентської групи дружби Україна-Італія Сергій Алєксєєв зазначив, що Україна очікує отримати від Альянсу Комплексний пакет допомоги для розвитку оборонних спроможностей нашої держави відповідно до стандартів НАТО.

Співголова міжпарламентської групи дружби Україна-Італія Оксана Корчинська відзначила, що країни НАТО, які десятиліттями не знали  військових дій на своїй території, повинні звернути увагу на те, що в центрі Європи ведеться гібридна війна, що  є небезпекою для всієї Європи, на що має бути відповідна реакція. Вона повідомила, що займалась питанням організації шляхів евакуації цивільного населенні і може поділитися цим досвідом і вважає, що треба співпрацювати у цьому напрямі.

Заступник співголови міжпарламентської групи дружби Віктор  Романюк зазначив,  що коли розпочалась спецоперація російських військових у Криму, ані українська армія, ані сили НАТО не були готові до цього, тому необхідно налагоджувати координацію зусиль задля протистояння подібній агресії. Також повідомив про свою участь у лютому 2016 р. у ході проти російської агресії в Україні, що відбулася в Римі. Приводом для проведення такої акції стала необхідність привернути увагу світової спільноти до дворічної військової агресія Росії проти України.

Зустріч офіційної делегації українського парламенту із членами національної італійської делегації в ПА ОБСЄ та її керівником П.Романі у Римі. Як зазначили члени української делегації, задля якомога швидшого миру на Донбасі необхідно продовжити санкції проти Російської Федерації. На думку українських політиків, санкції – це єдиний дипломатичний інструмент, яким можна «стримувати» керівництво Росії. Аналогічну позицію народні депутати України висловили і під час спільного засідання в Комітеті у закордонних справ Палати депутатів Італії.

- Зустріч офіційної делегації українського парламенту з активістами української громади в Римі у приміщенні Посольства України в Італії. Під час зустрічі Ганна Гопко, Анатолій Денисенко, Сергій Алєксєєв, Оксана Корчинська, Анна Романова, Ніна Южаніна та Віктор Романюк повідомили про результати зустрічей та домовленостей, що були досягнуті. Наші співвітчизники поставили запитання народним депутатам з найбільш актуальних тем і мали змогу одразу отримати на них відповіді. Чи не найбільше питань виникло до члена міжпарламентської групи дружби Україна-Італія, голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної щодо податкового та митного законодавства та перспектив внесення змін до нього.

- Зустріч співголів міжпарламентської групи дружби Сергія Алєксєєва та Оксани Корчинської з керівником Управління міжпарламентських зв’язків  Палати депутатів Італійської Республіки у Римі, де вони перебували разом із іншими парламентарями Обговорювалося можливість підписання Меморандуму про співпрацю між Верховною Радою України та Палатою депутатів Італійської Республіки головами обох парламентів.

Під час зустрічі голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної з її італійським колегою главою Комісії Палати депутатів з питань фінансів Мауріціо Бернардо обговорювали двосторонню співпрацю та експертну допомогу. Оскільки для України є цікавим досвід Італії у проваджені фіскальних реформ.

На зустрічі народного депутата України Анни Романової з італійськими парламентаріями — членами Комітету з питань виробничої діяльності, торгівлі та туризму Дж. Бенаматі, В. Кармані та Т. Арлотті було обговорено можливості застосування досвіду Італії щодо законодавчого забезпечення туристичної галузі для стимулювання міжнародного та внутрішнього туризму в Україні. Анна Романова під час спілкування із заступником міністра культурного спадку та туризму Д. Б’янкі презентувала можливості туристичної галузі України, а Оксана Корчинська багато уваги приділяла питанню охорони здоров’я та реформуванню медичної галузі.

Італійці зацікавилися туристичними можливостями України — до Анни Романової звернулося одне з трьох найбільших видань Італії Corrіere della Sera із проханням надати таку інформацію для публікації. Раніше у березні 2016 р. відбулася зустіч Анни Романової з італійським журналістом та бізнесменом Мауро Воерціо, автором багатьох статей про Україну, які розвінчують путінську пропаганду в Італії. Мауро давно займається розвитком італійського туризму в Україні (його компанія  -  Ucraina Viaggi).

Член групи дружби Анатолій Денисенко під час візиту на зустрічах наголошував, що наша країна приваблива для інвесторів, зокрема італійських. Через санкції Італія частково втратила російський ринок і Україна може зайняти це місце.

Член групи дружби Андрій Шинькович провів зустрічі з італійськими підприємцями щодо обміну досвідом та залучення італійських технологій в українське виробництво.

За підсумками візиту до українського парламенту від наших італійських колег надійшов проект Меморандуму про взаєморозуміння між Палатою депутатів Італійської Республіки та Верховною Радою України.

Окрім того, ухвалено рішення серед членів нашої міжпарламентської групи дружби Україна—Італія визначити депутатів, які відповідатимуть за зв’язки з конкретними регіонами Італії. Це сприятиме залученню інвестицій до України, роз’ясненню політичної ситуації всередині країни. У подальшому така співпраця може перейти на рівень співпраці вже між регіонами України та Італії, коли підприємці знаходитимуть спільні інтереси.

 

 

 

05 СЕРПНЯ 2016 - Італійський парламент не підтримав скасування санкцій проти РФ, чим підтвердив тверду та послідовну позицію в цьому питанні. Співголова міжпарламентської групи дружби Україна-Італія Сергій Алєксєєв від імені групи привітав таке рішення, та нагадав, що саме за головування Італії в ЄС були ухвалені санкції, однак, на жаль, в цій країні ще багато проросійськи налаштованих рухів,  які постійно порушують питання можливості скасування санкцій.

 

12 СЕРПНЯ 2016 - Співголова міжпарламентської групи дружби Україна-Італія Сергій Алєксєєв висловив подяку Надзвичайному та Повноважному послу Італії в Україні Фабріціо Романо за вагомий внесок у розвиток відносин між країнами.  За час каденції в Україні з січня 2012 по серпень 2016 року відносини між нашими країнами вийшли на якісно новий рівень і за останні декілька років важливих двосторонніх зустрічей на найвищому рівні між керівництвом України та Італії відбулося більше, аніж за всі роки незалежності нашої країни.

 

10 ЖОВТНЯ 2016 - Співголова міжпарламентської групи дружби Україна-Італія Сергій Алєксєєв засудив рішення групи парламентаріїв  чотирьох регіональних італійських  парламентів відвідати Крим (без погодження з українською стороною) і зазначив, що їхній візит до окупованого Криму означатиме порушення норм міжнародного права  та має отримати відповідну оцінку міжнародних інституцій.

 

13 ЖОВТНЯ 2016 - Зустріч співголови міжпарламентської групи дружби Україна-Італія Сергія Алєксєєва з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним послом Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа в рамках підготовки зустрічі посла з  міжпарламентською групою дружби.

Давіде Ла Чечіліа поділяє необхідність розвитку міжпарламентських відносин. На його думку, це найкращий спосіб розвитку відносин між Україною та Італією та обміну думками між парламентаріями, тож він готовий долучитися до роботи нашої групи дружби.

21-22 жовтня 2016відбувся ІІІ Міжнародний туристичний форум в м.Левіко (регіон Трентіно-Альто-Адідже, Італія). В рамках окремої секції учасникам форуму були презентовані туристичні можливості України, зокрема, в секторі медичного та оздоровчого туризму, завдяки сприянню Секретаря Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, члена групи дружби А.Романової та президента Української асоціації медичного туризму В.Янішевської.

 

 

 

 

Крім того, Співголова міжпарламентської групи дружби Україна-Італія Оксана Корчинська взяла участь у наступних заходах:

 

1.                           В травні місяці 2016 року як співголова групи організувала зустріч з керівництвом Міністерства охорони здоров’я Італійської Республіки.

 

2.                           Зініціювали і підписали Меморандум про співпрацю між Міністерством охорони здоров’я Італійської Республіки (італійська сторона підписала в травні 2016 року) та Міністерством охорони здоров’я України (українська сторона підписала у вересні 2016 року).

 

3.                           Як співголова групи провела зустріч з Головою Комітету Палати депутатів Італії із соціальних питань М.Марадзіті.

 

4.                           Були з візитами в дитячих лікарнях м.Рим та Центральній дитячій лікарні області Лаціо (травень 2016 року).

 

5.                           Мали кількаденний візит у Ватикан, де відвідали провідну ватиканську дитячу лікарню «Bambino Gesu» (травень 2016 року).

 

6.                           З ініціативи Державної служби з питань ветеранів війни та учасників АТО України прийняла участь 04 жовтня 2016 року в презентації італійських компаній, які займаються ортопедією та протезування.

 

 

 

Співголова Депутатської групи ВРУ

з міжпарламентських зв’язків

з Італійською Республікою                                                  С.О. Алєксєєв

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти 8 скликання”

15 лютого 2019 14:23
14 лютого 2019 15:21
13 лютого 2019 12:28
08 лютого 2019 11:08
07 лютого 2019 11:16
18 січня 2019 10:52
09 січня 2019 11:39
04 січня 2019 11:42
03 січня 2019 11:26
27 грудня 2018 11:30