Звіт

щодо роботи депутатської групи ВРУ

з міжпарламентських зв’язків

з Королівством Швеція

 

Березень-серпень 2015 р.

 

Почавши свою роботу у березні 2015 року, після формування складу депутатської групи, членами групи було визначено перелік пріоритетних питань cпівпраці між Україною і Швецією: поглиблення двостороннього міжпарламентського діалогу, залучення досвіду, зміцнення існуючих економічних зв’язків, просування інтересів України.

За час діяльності групи для реалізації поставлених цілей було здійснено ряд робочих зустрічей, проведено 4 робочих засідання групи, 2 зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеції в Україні Андреас фон Бекерат та візит делегації у складі депутатів-членів групи у Стокгольм.

Голова депутатської групи О.Співаковський 11 березня 2015 року прийняв участь у зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з Прем’єр-міністром Королівства Швеція Стефаном Льовеном, 15-17 березня - зустріч делегації зі Швеції на чолі зі спікером Ріксдагу Урбаном Аліном в рамках візиту делегацій голів парламентів держав Північної Європи та Балтії, квітень-вересень – планові зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеція в Україні Андреас фон Бекерат. Було проведено та надалі заплановано подальші переговори з організаціями NEFCO та Sida з питань залучення та інформування громади по темі шляхів фінансування проектів муніципалітетів з енергоефективності.

Олександр Співаковський разом з депутатами-членами групи Олександром Горбуновим, Костянтином Іщейкіном, Тарасом Кремінем здійснили триденний робочий візит (26-29 серпня 2015) до м.Стокгольм.

 Cеред основних завдань візиту було  встановлення контактів на різних рівнях для розвитку стійких двосторонніх відносин між Україною та Швецією, а також заручення підтримкою шведських колег, як на рівні забезпечення надійного економічного та політичного партнера з боку Швеції, так і експерта у сфері розвитку енергетичного сектору.

У рамках візиту депутати зустрілися з Послом України в Королівстві Швеція Ігорем Сагачем, який разом з представниками Королівського технологічного університету, допомогав у розробці програми робочої поїздки. Також провели зустрічі з депутатом Рікстагу Крістером Хаммарбергом, який очолює депутаську групу зв’язків з Україною у Шведському Парламенті, представниками МЗС, мерії міста Стокгольм, Агенції Швеції з енергетики, а також з керівництвом енергетичної компанії SWECO та заходи у Королівському технологічному університеті. Попередньо було зібрано питання, які мають бути вирішені в ході зустрічей: щодо ефективного функціонування енергетичного сектору в Швеції, залучення досвіду в області міжнародного позиціювання країни, розвиток двосторонніх проектів та багато інших питань.

Щодо конкретних цифр надання допомоги Швеції для України: 10 млн. євро шведської допомоги направлено на допомогу переселенцям, обговорюється надання кредиту під низький відсоток у розмірі 100 млн. євро, 25 млн.євро виділяється щорічно на підтримку реформ.  

Наразі планується візит делегації групи з міжпарламентських зв’язків Шведського Риксдагу в Україну наприкінці жовтня або у листопаді ц.р.

За результатами роботи групи, депутатами було сформовано подальший план діяльності групи для імплементації порад та застосування досвіду Швеції, а також поглиблення співпраці України з Королівством Швеція.

 Вересень-грудень 2015 р.

 

За період вересень-грудень 2015 року депутатською групою ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Королівством Швеція в рамках реалізації ключових напрямків співпраці було виконано та проведено ряд заходів.

·        8-9 жовтня 2015 р. Київ відвідав депутат шведського Риксдагу, керівник Групи з міжпарламентських зв’язків Швеція-Україна п. Крістер Хаммарберг. Він мав зустрічі у ВРУ з керівництвом Групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Швеція, керівництвом Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків. Під час візиту обговорювались питання організації візиту в Україну делегації Групи з міжпарламентських зв’язків Королівства Швеції з Україною, який заплановано на травень-червень 2015 р. та інші питання міжпарламентської співпраці.

·        29-30 жовтня 2015 р. Другий візит керівника Групи з міжпарламентських зв’язків з ВРУ п. Крістера Хаммарберг. Організовано зустріч Крістера Хаммарберга у Міністерістві внутрішніх справ України з заступником начальника Управління міжнародних зв'язків Русланом Івановичем Фуфалько. Обговорено позицію Швеції щодо територіальної цілісності України та надання цільової допомоги Швеції на проведення низки реформ. Сторони також обмінялись досвідом щодо профільних питань. Також було організовано та проведено зустріч п. Крістера Хаммарберга з заступником Міністра Кабінету Міністрів України - директором Урядового офісу з питань європейської інтеграції Наталією Андріївною Гнидюк. Обговорили питання європейської інтеграції, було відзначено ініціативи, які необхідно провести українській стороні для прискорення процесу та інші питання співпраці України та Швеції.

·        16-17 листопада 2015 р. Дводенний офіційний візит делегації Верховної Ради України на чолі з Головою ВРУ Володимиром Гройсманом до Королівства Швеція. Олександр Співаковський, як керівник депутатської групи дружби «Україна-Швеція», разом з народними депутатами України Наталією Кацер-Бучковською та Іриною Луценко увійшли до складу делегації. Під час візиту парламентська делегація відвідала Державний архів Швеції та «Місто майбутнього» Хаммарбю Хьостад у місті Стокгольм. Також українській делегації було презентовано концепцію та основні засади будівництва сучасного міста з використанням найновітніших технологій містобудування, енергозбереження, енергопостачання та надання комунальних послуг. Відбулася зустріч делегації з членами Групи Риксдагу з питань співробітництва з Україною. Під час зустрічі обговорили з шведськими колегами можливості  подальшої координації співпраці на міжнародному рівні, у міжнародних парламентських організаціях стосовно конфлікту на Сході України. Керівник групи дружби Крістер Хаммарберг запевнив, що усі політичні сили шведського парламенту підтримують Україну і будуть надалі відслідковувати необхідність надавати допомогу. Зустрілися з Третім Віце-спікером Риксдагу, Головою Робочого комітету Риксдагу з питань гендерної рівності пані Есабелою Дінгізян. Під час зустрічі з Прем'єр-міністром Швеції паном Стефаном Льовеном, було обговорено ряд питань стосовно внутрішніх реформ в Україні, питання європейської інтеграції України, конституційної реформи у частині децентралізації і реформування судової влади та інші важливі та актуальні питання для України. Важливим висновком цього візиту є те, що Швеція підтримує Україна у всіх сферах, у тому числі у питаннях пов’язаних з Російською агресією, внутрішніми реформами України та Європейської інтеграції.

·        Протягом усього періоду - виявлення можливостей програм, що пропонуються міжнародними організаціями Sida, NEFCO шляхом проведення зустрічей з представниками та встановлення контактів з зацікавленими сторонами в округах.

·        1 раз на місяць - проведення робочих засідань депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Королівством Швеція.

·        Протягом усього періоду - участь у заходах та побудова комунікацій  між депутатською групою з міжпарламентських зв’язків з Королівством Швеція та Посольством Швеції в Україні.

 

Ключові напрямки роботи депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків

з Королівством Швеція.

 

Відповідно до затвердженої Урядом Швеції Стратегії 11 березня 2015 року підписано Угоду між Урядом України та Урядом Королівства Швеція про співробітництво у сфері розвитку.

      Метою укладання Угоди є погодження напрямів співробітництва у 2014-2020 роках, механізмів розробки проектів, огляду стану та результатів їх реалізації.

Напрями співробітництва:

§        посилення економічної інтеграції з країнами ЄС та розвиток ринкової економіки;

§        зміцнення демократії, підвищення поваги до прав людини та подальший розвиток держави на основі принципів верховенства права;

§        покращення стану природного середовища, зменшення негативного впливу на клімат, підвищення стійкості до впливів навколишнього середовища та кліматичних змін.

Механізмом українсько-шведської співпраці є проведення щорічних зустрічей між представниками Мінекономрозвитку та Sida, під час яких відбувається перегляд портфеля проектів, що фінансуються Урядом Швеції, узгоджується оновлений список проектів та обговорюються напрями майбутньої співпраці, а за результатами підписується відповідний Протокол.

 

Ключові напрямки співпраці

 

 

 

Напрямок

 

Довідка

 

1

Співпраця з Шведським агенством з питань міжнародної співпраці та розвитку (Sida).

В цій програмі вже взяло участь понад 13 українських організацій. Бюджет програми – 4,9 млн.євро, що розподіляється пропорційно на розвиток демократії та забезпечення прав людини (62%), незалежні ЗМІ (24%), охорону довкілля (14%).

 

2

 

Співпраця з НЕФКО

(Nordic Environment Finance Corporation/NEFCO)

Головне завдання НЕФКО – фінансування економічно вигідних екологічних проектів у суміжних зі Скандинавськими країнами регіонах Східної Європи. НЕФКО фінансує проекти зі скорочення екологічно небезпечних викидів, таких як парникові гази і токсичні речовини, зменшуючи навантаження на екологію Балтійського моря.

 

3

 

Підтримка децентралізації в Україні.

30 вересня ц.р. у Брюсселі за ініціативою Комітету регіонів ЄС (КР) відбулося перше засідання Робочої групи КР з Україною щодо реформ з децентралізації влади та місцевого самоврядування.

 

4

Засади гендерної рівності у Швеції.

Швеція активно виносить питання гендерної рівності на обговорення в різних міжнародних та регіональних організаціях, включно ЄС, ООН, Рада Європи та Рада міністрів країн Північної Європи. За підсумками парламентських та місцевих виборів 2014 р. кількість жінок, обраних до Шведського Риксдагу, становить 43,5%, до органів місцевої та регіональної влади – 43%. За цими показниками Швеція посідає 1 місце серед 30 країн Європи (дослідження здійснювалось у 2014 р.). 

 

 

§        За період співробітництва з 1995 по 2014 роки Урядом Швеції було виділено близько 215 млн. євро для реалізації проектів технічної допомоги.

§        У березні 2014 року Урядом Швеції затверджено Стратегію співробітництва Швеції у цілях реформ з країнами Східної Європи, Західних Балкан та Туреччини на  2014 – 2020 роки.

§         Загальний обсяг фінансування, що надаватиметься на впровадження Стратегії, складає близько 8 млрд. шведських крон (900 мільйонів євро), з яких обсяг допомоги Україні складатиме близько 25 млн. євро щорічно.

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти 8 скликання”

15 лютого 2019 14:23
14 лютого 2019 15:21
13 лютого 2019 12:28
08 лютого 2019 11:08
07 лютого 2019 11:16
18 січня 2019 10:52
09 січня 2019 11:39
04 січня 2019 11:42
03 січня 2019 11:26
27 грудня 2018 11:30