Звіт щодо роботи депутатської групи ВРУ

з міжпарламентських зв’язків

з Королівством Швеція

 

Почавши свою роботу у березні 2015 року, після формування складу депутатської групи, членами групи було визначено перелік пріоритетних питань cпівпраці між Україною і Швецією: поглиблення двостороннього міжпарламентського діалогу, залучення досвіду, зміцнення існуючих економічних зв’язків, просування інтересів України.

За час діяльності групи для реалізації поставлених цілей було здійснено ряд робочих зустрічей, проведено 4 робочих засідання групи, 2 зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеції в Україні Андреас фон Бекерат та візит делегації у складі депутатів-членів групи у Стокгольм.

Голова депутатської групи О.Співаковський 11 березня 2015 року прийняв участь у зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з Прем’єр-міністром Королівства Швеція Стефаном Льовеном, 15-17 березня - зустріч делегації зі Швеції на чолі зі спікером Ріксдагу Урбаном Аліном в рамках візиту делегацій голів парламентів держав Північної Європи та Балтії, квітень-вересень – планові зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеція в Україні Андреас фон Бекерат. Було проведено та надалі заплановано подальші переговори з організаціями NEFCO та Sida з питань залучення та інформування громади по темі шляхів фінансування проектів муніципалітетів з енергоефективності.

Олександр Співаковський разом з депутатами-членами групи Олександром Горбуновим, Костянтином Іщейкіном, Тарасом Кремінем здійснили триденний робочий візит (26-29 серпня 2015) до м.Стокгольм.

 Cеред основних завдань візиту було  встановлення контактів на різних рівнях для розвитку стійких двосторонніх відносин між Україною та Швецією, а також заручення підтримкою шведських колег, як на рівні забезпечення надійного економічного та політичного партнера з боку Швеції, так і експерта у сфері розвитку енергетичного сектору.

У рамках візиту депутати зустрілися з Послом України в Королівстві Швеція Ігорем Сагачем, який разом з представниками Королівського технологічного університету, допомогав у розробці програми робочої поїздки. Також провели зустрічі з депутатом Рікстагу Крістером Хаммарбергом, який очолює депутаську групу зв’язків з Україною у Шведському Парламенті, представниками МЗС, мерії міста Стокгольм, Агенції Швеції з енергетики, а також з керівництвом енергетичної компанії SWECO та заходи у Королівському технологічному університеті. Попередньо було зібрано питання, які мають бути вирішені в ході зустрічей: щодо ефективного функціонування енергетичного сектору в Швеції, залучення досвіду в області міжнародного позиціювання країни, розвиток двосторонніх проектів та багато інших питань.

Щодо конкретних цифр надання допомоги Швеції для України: 10 млн. євро шведської допомоги направлено на допомогу переселенцям, обговорюється надання кредиту під низький відсоток у розмірі 100 млн. євро, 25 млн.євро виділяється щорічно на підтримку реформ. 

Наразі планується візит делегації групи з міжпарламентських зв’язків Шведського Риксдагу в Україну наприкінці жовтня або у листопаді ц.р.

За результатами роботи групи, депутатами було сформовано подальший план діяльності групи для імплементації порад та застосування досвіду Швеції, а також поглиблення співпраці України з Королівством Швеція.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти 8 скликання”

15 лютого 2019 14:23
14 лютого 2019 15:21
13 лютого 2019 12:28
08 лютого 2019 11:08
07 лютого 2019 11:16
18 січня 2019 10:52
09 січня 2019 11:39
04 січня 2019 11:42
03 січня 2019 11:26
27 грудня 2018 11:30