СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

24 серпня 2023 року

Веде засідання голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. …шановні запрошені. Є кворум, можна починати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можемо починати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий день, шановні колеги. По-перше, вітаю вас зі святом, з Днем незалежності і бажаю, щоб наступний День незалежності ми святкували вже після перемоги – повної і остаточної перемоги. Ми, очевидно, зробимо все, що треба з нашого боку, як представники парламентської дипломатії.

Колеги, будь ласка, подивіться на порядок денний, чи будуть у вас зауваження або пропозиції до порядку денного?

 

НЕМИРЯ Г.М. Пропозицій немає і зауважень немає. Пропоную назвати порядок денний сьогоднішнього засідання урочистого "Гора народила чи породила мишу".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за таку пропозицію. Тоді так, декілька мишей.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А можна, можна я теж підключуся до слушного зауваження?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ірина Володимирівна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже дякую.

До слушного зауваження пана Немирі і, користуючись присутністю уряду, хочу сказати, що ситуація дуже серйозна. Дійсно є лист Голови Верховної Ради з проханням надати весь перелік документів, які необхідно денонсувати. І нас там люблять попрікати наші колеги по монобільшості тим, що ми – старі обличчя, це правда. Я давно працюю в парламенті, 14 років, і дійсно такої дисципліни виконавчої уряду не пам'ятаю, коли є лист від Голови парламенту і ми не можемо цього добитися.

Знаєте, це не єдина історія, колеги. От вибачте, 15 секунд, але щоб ви зрозуміли, що відбувається. Парламент проголосував Закон про створення національного заповідника Биківня, уряд через три місяці прийняв інше рішення. Парламент проголосував за Закон про виплати нашим строковикам, курсантам, уряд досі не розробив нормативні акти, і ми зараз маємо масові такі от як би скарги від військових, що ніяких виплат досі немає. Тому проблема має дуже комплексний такий характер.

І я хочу попросити, щоб ми одним із підсумків нашого якби засідання звернулися до Голови Верховної Ради з проханням повернути "годину запитань до Уряду". Нам треба повертати міністра профільного закордонних справ до сесійної зали, спілкуватися з ним, міністра економіки, інших міністрів до сесійної зали.

Дуже дякую, колеги. Всіх зі святом, але я думаю, що, знаєте, пафос сьогодні – це найменш огидне, що ми можемо робити в ситуації, яка є в країні, коли пафосу багато, а наших спільних справ дуже мало.

 

ГОЛОВУЮЧА. Дякую, колеги.

Тоді я можу ставити на голосування порядок денний, так, якщо ніхто не проти.

Хто за те, щоб підтримати порядок денний?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. Я – за. І я вчергове хочу під стенограму висловити сподівання і запропонувати, щоб наступне засідання комітету відбулося в приміщенні комітету.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Підтримую. Підтримую повністю.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За. Доброго дня.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко?

Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за. І я за те, щоб наступне засідання було в комітеті в приміщенні Верховної Ради України. Ми ж бачимося в залі, скучили один за одним в нашій залі роботи комітету.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. Вибачте, це за порядок денний?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да, да.

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Ясько?

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Для демократії – проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 9 – за, 1 – проти.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А хотілось мотивацію почути, пане Яременко? Мотивація, чому ви проти?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Вона висловлена в чаті. Я вважаю, це профанаційно підкидати під якісь спеціальні події в останню секунду нам для роботи абсолютно з точки зору політики рішення, які не мають особливого значення. Це можна було зробити в будь-який день, вчора, якби уряд працював нормально і вносив це своєчасно. Цей символізм недоречний, зайвий, смішний і, чесно кажучи, образливий.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дуже мудро. Дуже мудро. От, знаєте… (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, колеги.

Ми – демократичний парламент і це дуже добре, плюралізм думок. Я підтримую плюралізм думок.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. У мене ще є оголошення, ще йдуть дві угоди і нас просять зібратися ще раз пізніше, щоб їх теж денонсувати.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А не можна зараз їх скинути.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Їх немає ще.

 

НЕМИРЯ Г.М. Їх якраз ногами несуть з Михайлівської площі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, колеги…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А, прекрасно.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ще не зареєстровані, їх просто ще не зареєстрували.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, колеги, з вашого дозволу, переходимо до розгляду пункту першого.

Будь ласка, Святослав Андрійович щось…

 

ЮРАШ С.А. Я просто дивлюся і дуже сумую, що в порядку денному немає групи дружби з Лівією. Документи якраз вчора передав, що вже там все є…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Давайте сьогодні без групи дружби з Лівією. Ми говорили, що в нас…

 

ЮРАШ С.А. Ні, вона створена. Вона створена, треба її просто прийняти і все, одне, це секунд десять.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я підтримую пропозицію про групу дружби з Лівією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, вже пізно, тому що ми вже перейшли… ми прийняли і проголосували, ми розглядаємо порядок денний. Але наступне засідання о 12-й, якщо воно буде, то тоді ми і Лівію…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. О 12:05…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 05 так, то, може, і Лівію розглянемо також. На найближчому засіданні, я обіцяю.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Давайте перейдемо до розгляду, бо не встигнемо...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Параграф перший, перепрошую, пункт перший порядку денного про проект Закону про зупинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про реадмісію.

І я прошу до слова Богдана Євгеновича Драп'ятого – заступника Міністра внутрішніх справ України. Богдане Євгеновичу, будь ласка, вам слово.

 

ДРАП'ЯТИЙ Б.Є. Доброго дня, шановний Олександр Олександрович, шановні члени комітету народні депутати. Насамперед приєднуюся до привітань голови комітету. Зі святом, з Днем незалежності України.

Вашій увазі пропонується розглянути проект Закону України про зупинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про реадмісію (реєстраційний номер 0219), внесений Кабінетом Міністрів України. Проектом закону пропонується зупинити дію зазначеної міжурядової угоди з державою-агресором Росією, вчинений 22 жовтня 2012 року в місті Москва, ратифікований Законом України від 5 червня 2013 року, у зв'язку з докорінною зміною обставин та унеможливленням виконання угоди через повномасштабну війну Росії проти України і розірванням дипломатичних відносин.

Також у зв'язку з тим, що під час підписання цієї угоди було укладено Виконавчий протокол до неї, уряд вчора схвалив Постанову Кабінету Міністрів України про зупинення дії Виконавчого протоколу про порядок реалізації Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про реадмісію, яка набиратиме чинність одночасно із цим законом. Здійснюючи акт безпрецедентної збройної агресії Росії проти України та в черговий раз грубо порушуючи низку міжнародно-правових актів, Росія доводить свою повну неспроможність діяти на основі цінностей та принципів міжнародного права. Відповідно приведення договірно-правової бази у відповідність до умов сьогодення відповідає національним інтересам України.

Просимо підтримати. Дякую за увагу.

Ще сьогодні зранку ми мали консультацію із Секретаріатом Кабінету Міністрів України, з Міністерством юстиції України та Міністерством закордонних справ України щодо пункту 1 цього проекту закону і пропонуємо виключити посилання на статтю 10 Угоди між Кабінетом Міністрів України.

Просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я тоді для уточнення хотів би надати слово нашим колегам з секретаріату стосовно того, що, власне, сказав Богдан Євгенович. Будь ласка.

 

ВАСИЛЕНКО О.І. Добрий день, шановні колеги. Значить, дійсно, запропонований Кабміном проект Закону про, акцентую увагу, про зупинення дії угоди – не про вихід, а про зупинення дії угоди – містить посилання на Віденську конвенцію, а також на статтю 10 самої угоди, яка прямо, в принципі, дозволяє зупинити її дію. Але вона містить один обов'язок для договірних сторін провести попередні консультації, що наразі є неможливим, виходячи з ситуації, а також відсутності дипломатичних відносин.

Тому ми вважаємо, що посилання на статтю 10 є недоречним у тексті законопроекту і пропонуємо залишити лише 62 статтю Віденської конвенції, а саме – частину її третю, яка якраз і дозволяє сторонам у разі такої ситуації зупинити дію угоди, в принципі, загалом без будь-яких на те умов.

Дякую. Тому статтю 10 пропонуємо все ж таки прибрати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми, не дивлячись на короткий термін опрацювання цього документу, ми узгоджували це питання і пропрацьовували разом з Міністерством юстиції, Міністерством закордонних справ, нашим юридичним управлінням. І також Богдан Євгенович в курсі цього всього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, колеги. Чи будуть запитання або хтось бажає виступити, висловитися з цього питання?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Є пропозиція приймати рішення у формулюванні комітету.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вибачте, не почула, пане Богдане, вибачте…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Пропозиція: приймати рішення з цього питання у формулюванні, запропонованому комітетом. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Підтримую пропозицію пана Яременка і звертаю увагу на те, про що сказали колеги і Богдан, і пан Немиря, що то такі розбіжності виникають, коли з пилу, з жару готуються ці денонсації, які давно мали підготувати. Хоча маємо зауважити, що саме Міністерство внутрішніх справ на сьогодні найбільш активно денонсує всю цю купу раніше прийнятих угод, і тут за це вам варто подякувати, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді, колеги, я ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати проект Закону про зупинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про реадмісію.

Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна? Марина Олегівна?

Пушкаренко?

Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко?.

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

 

БАРДІНА М.О. Бардіна теж – за. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 10 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Богдан Васильович, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. з порядку ведення. Пане голово, хотів через вас звернутися до колег по комітету. Ми знаємо порядок денний, розуміємо, що у нас дві угоди. Якщо у нас немає запитань по них, я пропоную без обговорення проголосувати підряд кожну з них для того, щоб заощадити час і наш, і колег із уряду.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Підтримую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тоді…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. В мене є, може, маленька ремарка. У нас зараз присутня заступник Міністра охорони здоров'я Слободніченко Марина Костянтинівна. І дві наступні угоди, які зараз от вносяться і по яких нам прийдеться збиратися, вони теж від Міністерства охорони здоров'я. Можливо би, ми просто їх ще не бачили, можливо, там і будуть якісь, можливо, вона б представила, щоб ми потім просто могли вже не запрошувати її на друге наше засідання, а проголосувати…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Підтримую, підтримуємо. Давайте ми дамо слово пані заступниці міністра, щоб вона представила і ці дві угоди, і наступні, які зараз заходять до нашого комітету.

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги, я хочу взяти слово і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. …і хочу не погодитися із запропонованим рішенням. Ми створюємо прецедент, коли ми приймаємо, розглядаємо щось, що не маємо і не бачили в очі взагалі, будь-що. Це якщо ми говоримо, що це неповага до комітету, то в даному випадку ми не маємо йти на поводу у тих, хто таку неповагу фактично демонструє.

Тому я проти такого рішення, щоб розглядати угоди, яких ще немає взагалі фізично. Більш того, я не буду приймати рішень в наступному засіданні, якщо воно буде в пожежному порядку скликатися сьогодні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді як вчинимо? Тобто Марині Костянтинівні все одно надамо слово, хоча би з приводу цього проекту Закону про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів та Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі попередження розповсюдження хвороби, що спричиняється вірусом імунодефіциту людини. Так?

Тоді, будь ласка, Марина Костянтинівна, вам слово.

 

СЛОБОДНІЧЕНКО М.К. Дякую.

Шановний пане голово, шановні народні депутати, вітаю вас всіх сердечно з сьогоднішнім святом. З великою повагою ставлюся до вас і, повірте, ніякої неповаги не проявляю до жодного з вас, хто тут присутній.

Я зі своєї сторони зараз презентую проект закону, який був вчора внесений Кабінетом Міністрів України. Це справді потрібний закон, яким ми денонсуємо Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі попередження розповсюдження захворювання, хвороби, яка спричинена вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ-інфекції).

Насправді в нас в основах охорони здоров'я, в Законі про основи охорони здоров'я передбачається надання медичної допомоги всім, незалежно від того чи є це громадянин України чи Росії, чи іноземний громадянин, у нас всеохоплююча медична допомога надається за основними принципами охорони здоров'я. Однак при всій повазі до наших громадян України, ми не можемо дозволяти будь-які договірні стосунки з країною-агресором. І саме така угода про попередження розповсюдження, яка в тому числі передбачає і здійснення взаємних наукових розробок, була укладена ще в 2003 році 28 січня. І тому, як і ряд інших угод, які були укладені Україною, з урядом України, з урядом Російської Федерації, іншими країнами СНД, дружніми до Росії, ми піднімаємо питання про їх денонсацію.

 Тому я прошу підтримати проект Закону України про припинення дії цієї Угоди, а саме – про співробітництво в галузі попередження розповсюдження хвороби, яка спричиняється вірусом ВІЛ-інфекції.

Я з повагою до вас не буду говорити про наступні угоди. Дуже сподіваюся, що ми зможемо зустрітися в рамках… в  межах парламенту, я залюбки підійду і проговорю наступні угоди, якщо буде на це ваша воля.

Дякую і прошу підтримати проект закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, чи будуть запитання до Марини Костянтинівни?

 

НЕМИРЯ Г.М. В мене є запитання. Шановна колега, а скільки за Міністерством охорони здоров'я таких двосторонніх угод з Росією, скільки з СНД і скільки з Білоруссю ще неденонсовані, продовжують де-юре діяти? У вас є така інформація?

 

СЛОБОДНІЧЕНКО М.К. Так, звичайно. Зараз ми денонсуємо три угоди. Власне, ось одна, яка зараз представляється вам, і ще дві буде. Ми просимо також підтримати сьогодні. 8 уже денонсовано.

 

НЕМИРЯ Г.М. А скільки залишається? У мене було питання про це.

 

СЛОБОДНІЧЕНКО М.К. Це всі, це всі.

 

НЕМИРЯ Г.М. Це всі? Це стосується і Росії, і СНД, і Білорусі?

 

СЛОБОДНІЧЕНКО М.К. Так.

 

НЕМИРЯ Г.М. Ви впевнені в цьому? Чи вам треба час вивчити це питання?

 

СЛОБОДНІЧЕНКО М.К. Я можу вам підготувати певний список, який ми вже денонсували, і список, який ми зараз вносимо. Вчора на засіданні уряду ми подали на денонсацію 4 угоди. Одна буде денонсована шляхом подання через Президента, і три – через парламент.

 

НЕМИРЯ Г.М. Ще раз, оце все, за ваше міністерство більше не буде ніяких двосторонніх угод, договорів з Росією, у рамках СНД і з Білоруссю? Це так?

 

СЛОБОДНІЧЕНКО М.К. Так. Ми провели аналіз, це всі угоди, так.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Якщо не буде запитань, то тоді я ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати проект Закону про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі попередження розповсюдження хвороби, що спричиняється вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ-інфекції). Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко?

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?.

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Тоді, оскільки ми домовилися консенсусом, що не будемо… а, ще одне?

Так, про проект закону, власне, я хотів поставити на голосування якраз. Я тоді ставлю на голосування, якщо ви не проти, проект Закону про вихід з Угоди про співробітництво держав–учасниць СНД у створенні, використанні та розвитку міждержавної мережі інформаційно-маркетингових центрів для просування товарів і послуг на національні ринки.

Хто за те, щоб підтримати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко? Нема.

Геращенко?

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін? Андрій Андрійович?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято. Дякую, колеги.

Ми завершили засідання, не на сьогодні, а це засідання.

 

СЛОБОДНІЧЕНКО М.К. До нових зустрічей!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До нових зустрічей, так. Дякую вам дуже. До побачення.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку