СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

01 серпня 2023 року

Веде засідання голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кворум є. Дякую.

Шановні колеги, починаємо засідання нашого комітету. Будь ласка, подивіться порядок денний, чи будуть якісь пропозиції або зауваження?

 

НЕМИРЯ Г.М. У мене є пропозиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги, я ще минулого тижня запропонував винести в порядок денний питання, яке пов'язане, скажімо так, з елегантно сформульованою проблемою: перспективи міжпарламентського співробітництва і парламентської дипломатії в умовах де-факто заборони виїздів народних депутатів станом на сьогодні у закордонні відрядження. Я вважаю, що це важливе питання, оскільки воно прямо має стосунок до сфери відповідальності нашого комітету, в назві навіть якого з'явився вперше за всю історію існування Верховної Ради вимір міжпарламентського співробітництва. Тому я вважаю, це логічно поставити, ми мали б обговорити, обмінятися думками, висловити свою позицію і допомогти якнайшвидше врегулювати це питання.

Дякую. Пропоную включити його в порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я хочу підтримати пана Немирю. Нагадати, що ми неодноразово ставили питання відряджень на нашому комітеті, навіть проводили таке засідання. На жаль, нам тоді не надали відповідну інформацію, хто там, коли, скільки разів, які відрядження відвідував. Останнім часом після скандальних чергових там грандіозних, які були і минулого року, з цим стало легше, але зараз ми бачимо знову загострення на фоні того, що хтось порушив правила і політичну культуру. І звичайно, це є ненормально.

І друге. Я хочу ще додати до пропонованої теми Григорія Михайловича наступне. Ми єдиний комітет, який жодного такого спільного нашого відрядження за ці чотири роки, окрім дуже важливого відрядження в Суми, не здійснили, хоча ми планували і Францію, і Німеччину якраз на тому етапі, коли це було дуже важливо з точки зору зміни позиції Бундестагу щодо поставок зброї і таке інше.

Мені прикро, що кожен з нас насправді багато для цього зробив на різних зустрічах, в різних форматах. Але комітет, ми так і не зустрілися з нашими колегами не в онлайн-форматі. І попри те, що робота парламенту закінчується, якщо, дай боже, будуть для цього передумови, за рік, за кілька місяців, я думаю, що нам варто все-таки як комітету реалізувати наш план, який ми неодноразово приймали, і провести таке виїзне засідання. Зокрема, та сама Франція залишається, як мене, більш актуальною в контексті міжпарламентського співробітництва, ніж на сьогодні є Німеччина, де позиція Бундестагу є потужною, і вона змінилася, в тому числі завдяки роботі колег. Але варто виконувати те, що ми самі наприймали в рамках комітету.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Справа в тому, що зараз парламентські канікули, тому зараз, мабуть, важко ставити це питання, але…

 

НЕМИРЯ Г.М. Які канікули? У парламенту України немає канікул з початку війни. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, я маю на увазі французький парламент, я маю на увазі конгрес. 

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми ж не говоримо, що ми завтра виїжджаємо до Франції, правда?

Пане Мережко, дивіться, ми наголосували наших візитів і у французький конгрес, і асамблею, не конгрес, а Національну асамблею, Сенат, і в Бундестаг, і ми нічого не реалізували. І дуже добре, що там працювали як би кожен, і ви в тому числі, ви велику тут робите роботу, і ми вам за це дуже вдячні. І в рамках, до речі, нашої, я вважаю, хорошої практики, наших діалогів онлайн з парламентами інших країн, ми багато робимо, це правда. Але ви самі знаєте, що особисте спілкування – це є особисте спілкування. І мені дуже прикро, що ми комітетом не реалізували ці напрацювання, за які ми самі голосували, ми не виконали наш перспективний план.

Тому я пропоную, щоб ми і це питання обговорили, і, звичайно, мова йде про осінь, яку ми маємо планувати не сьогодні на завтра, а на кілька місяців тому, і все-таки реалізувати ці наші наміри.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тобто, я розумію так, що є пропозиція стосовно… поставити, включити в порядок денний два питання. Перше питання - це те, що формулює Григорій Михайлович, про фактичну заборону поїздок, або відряджень; а друге питання - питання про спільні комітетські поїздки або відрядження в інші країни. Так? Я можу ставити на голосування обидва питання?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми включаємо в це засідання ці питання, да? Зараз включаємо до засідання?

 

НЕМИРЯ Г.М. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто треба голосувати за це чи ні?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Треба голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді я ставлю на голосування першу пропозицію, від Григорія Михайловича, стосовно, як він це сказав, де-факто заборони відряджень.

Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію і включити в порядок денний?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги! Пане голово, ви абсолютно неправильно сформували мою пропозицію. Моя пропозиція не стосувалася стосовно де-факто заборони відряджень. Моя пропозиція, яку я двічі письмово висловив в чаті комітеті, вона зовсім по-іншому сформульована, вона сформульована… (Не чути) Перспективи міжпарламентського співробітництва та парламентської дипломатії в умовах де-факто заборони відряджень народних депутатів за кордон. От, як формулювалася моя пропозиція. Вона має пряме відношення до сфери відповідальності нашого комітету, навіть в назві якого згадується міжпарламентське співробітництво.

Тому наполегливо, колеги, прошу, і хочу нагадати нашу попередню історію, коли, власне, зусиллями комітету було скасовано дурний порядок взагалі, коли 95 відсотків часу комітету займало обговорення відряджень. В даному випадку ми обговорюємо не відрядження, а перспективи міжпарламентського співробітництва і парламентської дипломатії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Я тоді ставлю на голосування в цьому формулюванні, про яке зараз сказав Григорій Михайлович. Хто за те, щоб  підтримати цю пропозицію?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. Доброго дня, колеги! На сьогоднішнє засідання утрималася. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Вітаю! Вітаю, колеги! Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за. І перепрошую, що не відключила мікрофон на якусь хвилинку. Дякую. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова? Немає.

Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С.  Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?.

 

РУДЕНКО О.С. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін - за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш? Святославе?

 

ЮРАШ С.А.  Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько - за. Бо я підтримую розмови про участь наших членів комітету максимально в міжпарламентській діяльності.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 6 - за, 6 - утримались.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Давайте зараз я Марію Миколаївну попрошу включитися до розмови.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Давайте.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. І щоби вона сказала свою позицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А поки ми чекаємо, ми можемо проголосувати за друге питання, те, що запропонувала Ірина Володимирівна.

 

 ЯРЕМЕНКО Б.В. Ну, ми проголосували за це питання, ну, не прийнято рішення. Ну, колеги, це ж несерйозно, що ми будемо чекати і вертатися, коли хтось підключиться… (Не чути) Йдемо далі.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дивіться, я теж вважаю, що ховати голову в пісок в обговоренні питання дуже неправильно. Насправді абсолютно правий Григорій Михайлович, що, по-перше, парламент не може втрачати свою суб'єктність. По-друге, ми ж розуміємо, що всі ці заборони не будуть стосуватися кількох людей в парламенті. По-третє, мова йде зараз не про якусь там обструкцію комусь, а як ми бачимо далі нашу діяльність, які ми можемо дати рекомендації Голові Верховної Ради.

У нас в порядку денному стоїть, наприклад, обговорення сьогодні питання групи дружби з Грецією. От як група дружби з Грецією в цих умовах має працювати? Тільки онлайн. Чи їм можна буде працювати з Грецією? До речі, дуже важлива країна.

Марія Миколаївна підключилась. Марія Миколаївна, ми зараз обговорюємо питання, запропоноване Григорієм Михайловичем, щодо того, щоб обговорити на комітеті, як Комітет з міжпарламентського співробітництва має діяти в умовах на… (Не чути) заборону відряджень.

Дуже дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Марія Миколаївна, ви за це питання?

 

ІОНОВА М.М. Я дуже за це питання, тільки бажано, щоб ми все ж таки спільно підтримали, була спільна позиція комітету.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 7 – за, 6 – утрималось. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ставлю на голосування наступне питання. Але прошу Ірину Володимирівну чітко сформулювати, щоб ми знали, за що ми голосуємо.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми голосуємо за наступне. Обговорити питання виїзного засідання Комітету з закордонних справ і міжпарламентського співробітництва згідно прийнятих нами планів нашої роботи. І мова йшла саме про відрядження до Німеччини, до Франції. Я вважаю, що Франція є на сьогодні актуальною, бо бачимо там проблеми з…(Не чути) спілкування, в тому числі з Національною асамблеєю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна, то ми голосуємо за Францію, за те, щоб… або взагалі за обговорення цього питання?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За обговорення питання виконання попередніх рішень комітету щодо виїзних засідань, які сам комітет і не виконав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді я ставлю на голосування цю пропозицію про включення в порядок денний. Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Ви знаєте, скажу, що парламентський "батальйон Монако" доповниться новим десантно-штурмовим взводом. Я утримався. Я думаю, не на часі все це, і плани можуть коригуватися. Давайте якось подивимося на це з позиції здорового глузду.

Спасибі.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Колеги, давно ще, я так розумію, планувалося це відрядження, і, дійсно, це важливі країни, ключові наші партнери, тому важливо, дійсно, все-таки нам спробувати все-таки провести ці зустрічі. Тому підтримую. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. Іонова – за. Ми профільний комітет, тому не їздити у відрядження і не спілкуватися – це, навпаки, бездіяльність комітету.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за, враховуючи, що поїздку у Францію я минулого року сама пропонувала і домовлялася, і потім якось воно виходило не дуже,коли в нас не виходило в результаті їхати після погоджених дат.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 12 – за, 1 – утримався. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Будуть ще пропозиції чи ні якісь до порядку денного?

 

ІОНОВА М.М. Я там руку піднімала.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

_______________. Якраз те, що стосується вашої пропозиції, яку обговорювали в чаті, по візиту до теж Сполучених Штатів до Вашингтонського саміту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так це ми обговоримо в рамках обговорення питання про поїздки взагалі.

 

ІОНОВА М.М. Добре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще хтось бажає висловитися або запропонувати щось додати до порядку денного?

Я не бачу. Тоді ми можемо голосувати в цілому за порядок денний.

Хто за те, щоб підтримати порядок денний з урахуванням двох додаткових питань, за які ми проголосували? Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За. Але я вважаю ті два додаткових питання кон'юнктурними. Але оскільки колектив "за", я за запропонований порядок денний без цих двох питань. Спасибі.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Пушкаренко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін - за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Ми можемо зараз перейти до обговорення порядку денного. І перше питання в порядку денному – це проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною... перепрошую, проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Канади про мобільність молоді.

І я прошу до слова Андрія Володимировича Чеснокова, заступника міністра з питань європейської інтеграції Міністерства молоді та спорту України. Будь ласка, Андрій Володимирович, вам слово

 

ЧЕСНОКОВ А.В. Дякую, пане голово.

Шановні народні депутати, хочу представити вам законодавчу ініціативу Мінмолодьспорту, щойно зазначений законопроект (реєстраційний номер 0213 від 19.07.2023). Хочу поінформувати, що на переговорах щодо цієї угоди наполягала канадська сторона ще до початку повномасштабного вторгнення. Була утворена делегація, делегація уряду України, яку я очолював, яка вже під час повномасштабного вторгнення завершила ці переговори, зважаючи на те, що Канада просила продовжити їх у можливий для України час.

Цей проект закону розроблений Мінмолодьспорту відповідно до положень статті 9 Закону України "Про міжнародні договори України ". Ним пропонується ратифікувати Верховною Радою України Угоду між Урядом України та Урядом Канади про мобільність молоді. Схвалення проекту закону дозволить ратифікувати її і дозволить виконати внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання нею чинності.

Крім зазначеного, очікується, що ратифікація Угоди між Урядом України та Урядом Канади про мобільність молоді в рамках її імплементації забезпечить правові підстави для організації обмінів молоді України та Канади, метою якого є отримання кращого розуміння культури суспільства, мови іншої держави за допомогою подорожей, тимчасового працевлаштування та набуття життєвого досвіду за кордоном.

Слід додати, що міністерством розпочато підготовку імплементації Угоди між Урядом України та Урядом Канади про мобільність молоді, а саме розроблено проект Постанови Кабінету Міністрів України про затвердження порядку виконання Угоди між Урядом України та Урядом Канади про мобільність молоді, який надсилався на погодження заінтересованим органам та наразі опрацьовується міністерством. Варто також зазначити, що у ході переговорів в протоколі переговорів було зафіксовано, що імплементація угоди в повному обсязі буде забезпечена лише після завершення воєнного стану в Україні.

З огляду на визначене, зважаючи на важливість для двосторонніх відносин між Україною та Канадою вказаної угоди, прошу підтримати цей законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, Андрію Володимировичу.

Чи будуть запитання до Андрія Володимировича? Або хтось, може, бажає висловитися?

Я не бачу. Колеги, в мене прохання: якщо хтось бажає виступити, то піднімайте руку в системі, щоб я міг побачити.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я хотів би задати запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. На жаль, можливо, я не помітив, можливо, я не знайшов на сайті Верховної Ради самої цієї угоди. Чи бачили колеги, чи мали можливість ознайомитись із цією угодою?

І друге. Я наскільки розумію весь цей процес, угода була підписана в квітні і внесена от лише 19-го, тобто десь два тижні, трошки більше тому. У чому є поспіх з ратифікацією цієї угоди?

І я поясню, чому я задаю це питання. Питання мобільності молоді – це, власне, йдеться про можливість працевлаштування. Якщо йдеться про можливість працевлаштування, то це питання ринку праці. Якщо це питання ринку праці, то тоді це питання також і демографії, і ситуації з ринком праці в Україні в умовах війни. Якщо це питання молоді, це також питання демографії, питання ринку праці в умовах війни.

Значить, я просто не маю можливості прочитати, як визначається молодь. Зрозуміло, що я не бачу тут якоїсь навали або запиту від канадійської молоді приїхати працювати в Україну, навіть молоді українського походження, тут займати робочі місця і ставати тут до праці. Але натомість це створює додаткові вимоги і, можливо, прямо або непрямо стимулює питання виїзду молоді з України, а, більше того, ті, які вже виїхали, працевлаштовуватися там.

Я просто задаю це питання, мислю вслух, як-то кажуть, оскільки, на жаль, я не знаю, чи мали інші колеги ознайомитись з текстом цієї угоди, я не мав такої можливості. Тому я був би вдячний, якщо б заступник міністра відповів на ці запитання з точки зору от цих питань, не просто угоди як такої та її ратифікації (мобільність, молодь – це дуже добре), а перспектив для ринку праці України Канади: вигоди, переваги, недоліки, ризики, фінансові наслідки.

Будь ласка. Дякую.

 

ЧЕСНОКОВ А.В. Дякую, пане Григорію.

Передусім я хочу відзначити, що відповідно до пункту… (Не чути)   розділу І статті 3 молодь визначається як молодь віком від 18 до 35 років. І всі, скажімо так, учасники угоди – це теж визначено в цій статті, - є три категорії осіб, молодих людей, але всі ці три категорії можуть в'їхати на територію Канади і на територію України виключно на 12 місяців і один раз мають право скористатись перевагами цієї угоди. Це молоді люди, які в'їжджають для вивчення мови; це молоді люди, які в'їжджають для роботи за трудовим контрактом, попередньо погодженим з працедавцем, на 1 рік; і це студенти закладу освіти, які отримали заздалегідь узгоджене місце роботи, пов'язане зі сферою навчання, сторони, що приймає.

На сьогоднішній день, я хочу сказати, що я, звичайно, погоджуюсь з всіма тими, скажімо так, думками щодо демографії, демографічного провалу, який на сьогоднішній день утворився в Україні. Ми в міністерстві також опрацьовуємо це питання по поверненню української молоді і по затриманню української молоді в тих громадах, в яких вони зараз перебувають. У даному випадку ця угода жодним чином, її ратифікація, ну, зокрема ратифікація цієї угоди, вона жодним чином на цю ситуацію, скажімо так, не вплине, оскільки ми говоримо про розробку механізму, про який просила канадська сторона. Чому просила? Тому що вони просять укладати такі угоди з тими державами, де існують певні адміністративні труднощі в прибутті громадян Канади на територію цієї держави і можливістю працевлаштування. Як ви знаєте, у нас безвізовий режим з Канадою на сьогоднішній день, але громадяни Канади не можуть працювати, їм треба отримати дозвіл на застосування праці іноземця або особи без громадянства. І, власне, через це канадська сторона просила, аби у їхніх громадян була можливість прибувати в Україну.

Громадяни України, враховуючи те, що ця програма існує в Канаді вже дуже давно, і громадяни України, в принципі, мали можливість, в угоді зазначено, що існував меморандум про взаєморозуміння по цій угоді, який, на жаль, не запрацював, тому що для громадян Канади в тому меморандумі не було передбачено ось тих, скажімо так, можливостей по працевлаштуванню в Україні, тимчасовому, які передбачені цією угодою.

Знову ж таки для того, щоб угода була повною мірою імплементована і канадська сторона була нотифікована про виконання внутрішньодержавних процедур, на нашу думку, на думку Міністерства юстиції, завершення цих внутрішньодержавних процедур передбачатиме подання, скажімо так, нашим міністерством після ратифікації угоди проекту постанови про порядок її застосування, і це буде стосуватися передусім громадян Канади в Україні. Тому що громадяни України можуть на сьогоднішній день, в принципі, в'їхати в Канаду за іншими, скажімо так, можливостями, які створені попри візовий режим, отримати візу як особи, які отримали тимчасовий захист. Водночас знову ж таки для того, щоб ця угода була задіяна, то громадянин Канади повинен отримати буде в порядку імплементації, про яку я говорю, передбачено, що вони мають отримати підтвердження. Є там невеликий набір документів, пов'язаний з кожною із трьох категорій, про які я говорив. Вони повинні отримати від центрального органу виконавчої влади, який розробляє, реалізує молодіжну політику, отримати підтвердження. На підставі цього підтвердження...

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Олександре Олександровичу, може зробимо паузу? Нам не треба переказувати закон. Можна, з вашого дозволу, два питання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Скажіть, будь ласка, шановний пане заступнику,  все красиво сказано про прохання Канади, шановний пан Немиря абсолютно точно звернув увагу на хвилю канадської молоді, яка планує приїхати до нас на роботу, а міністерство має уявлення, хоча б приблизне, про кількість канадських молодих людей, які хочу до нас хочуть приїхати на роботу? Це перше питання.

І друге питання. Можливо, Олександр Олександрович як визнаний класик науки міжнародного права мене поправить. Ми знаємо, що норми міжнародного права, в тому числі або міжнародного договору, яке стає частиною нашого законодавства, або згоду на обов'язковість яких дає Верховна Рада, має пріоритет над нашими внутрішніми законодавчими актами, чи ви не передбачаєте певну законодавчу колізію між тими законами, які обмежують тимчасово на період війни виїзд української молоді (а 35 років - це вже, можливо, і молодий, можливо, не дуже), і навіть варіанти певних судових позовів з урахуванням того, що норма міжнародного договору матимуть пріоритет над нашим законодавством? І чи варто взагалі зараз збурювати в такий спосіб ситуацію? Спасибі.

 

ЧЕСНОКОВ А.В. Ну, я дуже коротко відповім на це запитання, на останню його частину, що угода набирає чинності - це те, власне, в проекті закону, про що написано, в перший день другого місяця після отримання останньої дипломатичної ноти, якою сторони повідомляють одна одну про завершення внутрішньодержавних процедур. Українська сторона не має наміру до завершення воєнного стану нотифікувати канадську сторону. Ось і все, це по-перше.

По-друге, я сказав, що очікується, що в тому порядку, про який я говорю і який уряд має намір затвердити в рамках імплементації цієї угоди, буде зазначено, що і порядок, і відповідна угода, вона буде імплементована тільки після завершення воєнного стану.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Ви мене не переконали, вибачте, будь ласка, навіть вашим, я б сказав, трохи зверхнім стилем по відношенню до мене. Тоді для чого так поспішати? Можливо, є інші, нагальні, чи нагальніші питання, для того щоб не збурювати громадську думку, принаймні зараз? І ви уявляєте собі, як буде сказано в засобах масової інформації, що нам дозволили виїзд?

Спасибі. На цьому давайте завершимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Людмила Олександрівна, будь ласка.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Я хочу спитати. Я хочу представника Мінмолодьспорту ще раз спитати, щоб він ще раз пояснив, у якому нормативно-правовому акті буде зазначено про імплементацію та порядок набрання чинності угодою?

 

ЧЕСНОКОВ А.В. Порядок застосування угоди буде передбачено в постанові Кабінету Міністрів України.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Ну, це досить смішно звучить, оскільки угода як міжнародний акт має вищу юридичну силу, набагато вищу, ніж навіть ординарні законі, я не кажу вже про постанови Кабінету Міністрів чи інші підзаконні акти. Таким чином, як я розумію, логіка, що Мінмолодьспорту намагається підзаконним актом обмежити дію закону України, який має вищу юридичну силу навіть, ніж кодекс?

 

ЧЕСНОКОВ А.В. Зовсім ні. Якщо ви подивитесь текст угоди, там в статті 7 "Імплементація угоди" зазначено про те, що ми передбачаємо… створюємо наглядовий комітет, відповідальний за виконання та моніторинг дії цієї угоди, що ми визначаємо спільно квоти. Тобто без цих простих речей, які в тому числі передбачені угодою, в нашому, скажімо так, нормативному полі це буде закріплено порядком, імплементація угоди не є можливою. Тобто я не сперечаюся щодо примату міжнародних документів, ви абсолютно в цьому праві. І я не сказав, що, скажімо так, постанова Кабміну буде визначати. Тобто, навіть якщо угода набуде чинності, фактично її реалізація буде неможлива без створення тих механізмів і обміну тією інформацією, яка передбачена її статтею 7.

Тому в даному випадку йдеться про просто створення ще одного механізму у взаємовідносинах з державою, яка є стратегічним партнером.

Дякую.

 

ВАСИЛЕНКО О.І. Пане Чесноков, дозвольте вже? В Законі України "Про міжнародні договори України", доводжу до вашого відома, написано, що у разі, якщо міжнародний договір потребує імплементації, то він має прийматися Верховною Радою разом з імплементаційним законом. Якщо такого закону немає, тоді немає можливості взагалі приймати таку угоду.

 

ЧЕСНОКОВ А.В. Немає необхідності приймати ще один додатковий закон, оскільки ті питання, які регулюються законодавством, зокрема питання видачі дозволу на працевлаштування іноземця або особи без громадянства, що регулюється законодавством, ці питання внесено в текст угоди на прохання, зокрема, Державної міграційної служби та служби у справах праці. Тобто фактично та норма, про яку ви щойно сказали, вона є надмірною для цієї угоди, оскільки все, що регулюється законодавством, включено в тіло міжнародного договору.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перепрошую, колеги, мені здається, тривога зараз, я чую. У вас є тривога чи ні?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Є, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді як вчинимо? Зробимо перерву?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Давайте закінчимо це питання і зробимо перерву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді, колеги, які будуть пропозиції стосовно цього питання?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Відкласти на період після завершення особливого періоду, і після завершення відповідно надзвичайного стану в Україні, чи воєнного стану.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще будуть якісь пропозиції? Я не бачу.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Підтримую Богдана.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді я ставлю на голосування пропозицію Богдана Васильовича відкласти це питання на період після завершення воєнного стану. Я правильно сформулював?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Так, абсолютно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, хто за цю пропозицію?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна? Марина Олегівна?

 

БАРДІНА М.О. Бардіна  - за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Копиленко? Сказав, що підтримує. Олександр Любимович? 

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. За, колеги.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Кривошеєв?

 

КРИВОШЕЄВ І.С. Кривошеєв – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, колеги.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Відклали розгляд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, Андрію Володимировичу.

 

ЧЕСНОКОВ А.В. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До побачення. А ми, колеги, робимо перерву до закінчення повітряної тривоги, так?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Тоді давайте якось зберемося по першому повідомленню в чаті ,чи як, чи буде окреме засідання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте тоді ми почекаємо, наші колеги з секретаріату напишуть, коли є така змога продовжити засідання, в чаті, і ми одразу підключимося.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Добре.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Бережіть себе, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. До побачення.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Тоді ми продовжуємо засідання комітету. У нас через повітряну тривогу була перерва, зараз ми повертаємося до роботи.

Наступне, друге питання порядку денного – це про проект Постанови Верховної Ради України про Звернення Верховної Ради України до парламентів країн-членів ООН та міжнародних парламентських організацій щодо підготовки Російською Федерацією проведення 10 вересня 2023 року незаконних парламентських виборів на тимчасово окупованих територіях України.

У нас є представник МЗС, начальник Шостого територіального управління Ілля Євгенійович. Ілля Євгенійович, ви підключилися?

 

КВАС І.Є. Да, я з вами. Добрий день, колеги.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Олександре Олександровичу, у нас же ж була створена робоча група з напрацювання цього документа. Керівником робочої групи був Богдан Васильович. Цей документ був напрацьований, в принципі, силами робочої групи. Так що, може би, Богдан Васильович в даному…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді Богдану Васильовичу слово. Так, звичайно. Богдане Васильовичу…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дякую.

Шановні колеги, на виконання вашого рішення відпрацювала онлайн робоча група, і на ваш розгляд внесено проект Постанови і Звернення Верховної Ради України до держав-членів ООН щодо намірів Російської Федерації провести вибори на тимчасово окупованих територіях України.

Під час роботи робочої групи я запропонував такий підхід, що Верховна Рада зробить два звернення, заяви. Одна - упереджувальна, яка внесена зараз на ваш розгляд, з тим щоб підготувати світове співтовариство, розігріти його до того, що ця подія є, на неї треба реагувати, на неї потрібно звернути увагу, і звернути увагу не лише в інформаційному плані, ми ще й рекомендуємо кілька конкретних дій для держав-партнерів, для інших держав. Це і засудити подібні дії Російської Федерації, відмовитися від участі в них шляхом надсилання спостерігачів і так далі. І даємо певні викладки, роз'яснення, політичні оцінки, навіщо Росія проводить вибори, намагаючись при цьому вживати лексику, яка зрозуміла для максимально більшої кількості країн світу, не для тих, які традиційно вже розібралися в питанні, але і для тих країн Глобального Півдня, для яких більш, скажімо, зрозумілі є певні визначення, як колоніальна політика і так далі, з тим щоб спробувати досягнути максимально більшого розуміння країн світу і підтримки. Звичайно, тобто ми просимо світове співтовариство дати оцінки, і сподіваємося на те, що… готуємо до того, що хтось з наших партнерів все ж таки, можливо, не визнає легітимність російського парламенту, обраного внаслідок проведення виборів на тимчасово окупованих територіях України.

Ми розпочали, робоча група розпочала роботу над другою заявою. На жаль, так вийшло, що трішки в час не вписалися. Звичайно, було б краще, якби на попередньому засіданні парламенту вже було б… це на тиждень дало би більше часу МЗС і іншим працювати з цією заявою. Ми не повторимо, я сподіваюся, цю помилку з наступною заявою, вона буде на початку вересня внесена на розгляд комітету, з тим щоб фактично там відразу там після проведення виборів, ми розуміємо, що ніщо росії не завадить зробити цей черговий злочин, вона робить це системно, цілеспрямовано, вона зробить це і цього разу, але ми спробуємо максимально швидко провести відповідне рішення парламенту, де вже теж дати більш чіткі оцінки, не тільки політичні, але й правові. Ми свідомо не загострювали увагу на правовому аспекті, для того щоб зробити більш динамічним текст. В цьому проекті звернення навмисно не даємо посилання на норми міжнародного права, ми це зробимо в наступному, коли фактично матимемо справу не з намірами, а з фактом порушення з боку російської федерації. Ми дамо більше правових оцінок, але ж з тими ж політичними рекомендаціями, які містяться і в цьому проекті. Такий задум, текст перед вами, колеги.

Я хочу і співробітникам секретаріату, і, зокрема, окремо пану Іллі Квасу подякувати за роботу спільну над проектами, МЗС. Колеги, будь ласка, давайте обговоримо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, до Богдана Васильовича є запитання? Я не бачу...

 

КОПИЛЕНКО  О.Л. У мене  є пропозиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

КОПИЛЕНКО  О.Л. Ви знаєте, ґрунтовний документ, професійний, люди працювали в контакті між комітетом, МЗС. Я думаю, що у нас є всі підстави проголосувати, тим більше, це перша частина, а друга буде вже після цієї ганебної події. Давайте голосувати і підтримувати наших колег.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Олександре Олександровичу, можна слово?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Людмила Олександрівна.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шановні члени комітету, Богдан Васильович вчора висловив пропозицію в постанові виписати доручення комітетам, народним депутатам, а також народним депутатам - керівникам депутатських груп і постійних делегацій у наших міжнародних організаціях, доручення щодо донесення змісту цієї постанови.

Подивіться, будь ласка - я щойно скинула в чат, - чи ви не проти, щоб була затверджена така постанова разом із зверненням?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, будь ласка, подивіться.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Спасибі.

Ми зараз обговоримо питання, як ми будемо працювати із заборонами на відрядження. Але принаймні, чим займатися, ми розуміємо. Майбутні спроби невизнання легітимності російського парламенту або будь-які інші рішення на знак протесту проти дій росії – це один з напрямків міжпарламентської дипломатії, мені здається, на найближчу перспективу. І я підтримую, дійсно, це була моя пропозиція, в постанові закріпити. Ми рідко це робимо, можливо, ніколи не робили. Мені здається, треба почати робити, це ж і є якраз оця роль методична нашого комітету - готувати пропозиції для інших членів парламенту і різних інституцій, які існують в парламенті.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Григорій Михайлович, ви хотіли, так, висловитися?

 

НЕМИРЯ Г.М. Ні, я планую проголосувати і підтримати.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми подаємо від комітету. Готуємо на подачу від комітету цю постанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В мене, якщо можна, тільки одне запитання до Богдана Васильовича і до Іллі Євгеновича. Це параграф, який стосується переговорів. Тобто в мене яке питання. Наскільки я розумію, ну, питання зовнішньої політики, взагалі питання ведення переговорів – це прерогатива Президента. Тобто чи може тут парламент, так би мовити, втручатися в це питання, чи, може, залишити це все-таки на розсуд Президента, вирішувати це питання? Як ви вважаєте? Це питання до Богдана Васильовича і Іллі Євгеновича.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Пане голово, а ви б могли уточнити, до якого моменту тексту? Це до моменту звернення?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так-так. Це у тексті звернення, це у тексті звернення стосовно ... (Не чути)

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Мені треба його відкрити, мені треба відкрити, я не пам'ятаю точне формулювання. Якщо, можливо, хтось із секретаріату нагадає, про що йде мова, я тоді поясню.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми теж щось дивимося.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Пане голово, а ви можете процитувати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Олександр Олександрович, вас нечутно. Ми не чуємо, Олександр Олександрович, включіть мікрофон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так-так, я зараз шукаю текст якраз у нас в чаті, має бути текст. А, ось текст звернення: "Продовжуючи реалізацію... ", - це десь наприкінці.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Це четвертий абзац з кінця.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. "Визнати, що незаконні дії російської федерації ще раз підтверджують неможливість проведення мирних переговорів до повного виведення російських окупаційних військ з міжнародно визнаних..." Тобто питання яке: залишити цей абзац чи ні?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Це ж позиція Президента, ми її просто посилюємо і показуємо, що Президент, відмовляючись вести переговори з російською федерацією до виведення російських військ з території України, має повну підтримку українського суспільства, і парламенту зокрема. Тому, ну, це ж тут не є… ніякої нашої ініціативи я не бачу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді у мене запитань немає. Якщо у колег теж немає запитань, ми можемо поставити на голосування спочатку текст цієї постанови, заяви, а потім треба ставити… Або разом можна? Людмила Олександрівна, як краще, поставити обидва документи разом?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Разом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді я ставлю на голосування.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Підтримати та внести на розгляд Верховної Ради від членів комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді хто за те, щоб підтримати…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. …та внести на розгляд Верховної Ради від членів комітету постанову.

Мережко?.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко?

Пушкаренко? Немає.

Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Іонова? Марія Миколаївна? Немає.

Кривошеєв? Немає.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін? Немає.

Юраш? Святослав Андрійович?

 

ЮРАШ С.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Ясько? Єлизавета Олексіївна?

 

ЯСЬКО Є.О. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую. 9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, колеги. Дякую, Ілля Євгенович. Дуже дякую вам за співпрацю. Завжди раді вас бачити. До побачення.

А ми переходимо до наступного питання.

 

КВАС І.Є. Дякую. Дякую, шановні народні депутати. Приємно співпрацювати в рамках робочої групи.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Спасибі, пане Ілля.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Наступне питання - міжпарламентська співпраця: про зміни в керівному складі депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв'язків з Грецькою Республікою. Хто може з цього питання виступити?

Людмила Олександрівна, може, ви? Чи Світлана Петрівна?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є протокол зборів цієї групи, де група зібралася і вирішила, ухвалила рішення обрати головою депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв'язків з Грецькою Республікою Медяника В'ячеслава Анатолійовича, увільнивши його з посади секретаря цієї групи, а секретарем групи обрати члена групи Якименка Павла Віталійовича. Ми повинні просто затвердити ці зміни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи будуть якісь запитання, або хтось бажає висловитися?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Давайте затвердимо.

 

НЕМИРЯ Г.М. У мене є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Григорій Михайлович, я знаю, що ви любите Грецію.

 

НЕМИРЯ Г.М. Так, я дуже люблю Грецію, щойно повернувся з неї. І я не є членом цієї групи дружби, але так вийшло, що під час мого відрядження з Греції я мав можливість спілкуватися з головою парламенту Греції, з його заступником, з лідерами двох фракцій: від уряду і від опозиції. І я всім їм ставив питання, як вони оцінюють зв'язки по лінії груп дружби. Вони сказали: "Ми не знаємо нічого про це, на жаль".

Отакий фідбек. Я, на жаль, не мав можливості спілкуватися з колегами. Але, якщо я вже згадав про це відрядження, і це я проклав як місток до наступного питання, то я думаю, що якось треба по-іншому підходити взагалі до нашої ролі в діяльності або бездіяльності груп з міжпарламентських зв'язків. Тому що фактично наша робота зводиться до затвердження протоколів, іноді просто надсилаються якісь звіти, але якогось розуміння пріоритетів, чи вони співпадають, чи ні, яка ефективність, ну, немає цього. Може, можливо взагалі нам треба від цього відмовитися, як відмовились від затвердження або незатвердження відряджень, я не знаю. Але принаймні я не відчуваю, що у назві нашого комітету є ця функція така. Якщо вона є, є відповідальність, але якусь роль тут комітету я не бачу. Це просто, можливо, треба подумати і обговорити це питання, або якось скоригувати, або відмовитись, внести зміни до нашої сфери відповідальності, і вже залишити відповідальність на самих групах дружби. Тому що так просто це формалізм, дуже чистий, і мало що від нього є. Це не лише один приклад Греції, у мене є інші, я просто за браком часу не буду.

А щодо питання відрядження до Греції, як вони мають відношення до стану нинішнього де-факто заборони відряджень, я про це розкажу, вже коли ми будемо розглядати це питання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді я можу поставити це питання, затвердити ті зміни в керівному складі, які пропонуються. І будемо сподіватися, що, власне, це стане поштовхом для більш активної діяльності цієї групи дружби.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Богдан Васильович хоче сказати щось.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Богдане Васильовичу, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Пане голово і шановні колеги, можливо, є сенс започаткувати такий прецедент - і пану голові комітету надіслати такий політичний лист новообраному голові цієї групи дружби, в якому рекомендувати працювати більш активно, можливо, з якимись конкретними, зрозумілими рекомендаціями встановити тісні робочі зв'язки, перш за все, з колегами в грецькому парламенті, по-друге, з посольством України в Греції, по-третє, з посольством Греції в Україні. І якісь політичні рекомендації, що в основу своєї роботи покласти проведення інформаційної роботи щодо необхідності забезпечення повної підтримки Грецією процесу надання Україні озброєнь, інших форм, методів підтримки України у війні проти Російської Федерації. І в тому числі можемо зараз відразу ж нагадати про необхідність співпраці з греками у питанні невизнання результатів виборів на тимчасово окупованих територіях, ну і засудження всієї політики Росії. І заодно нагадати про необхідність звітувати. Я не знаю, на жаль, не перевіряв, не готувався, чи звітували вони хоча б раз, але там, здається, і не було голови, тому нікому було цю роботу організувати. Дійсно, є якісь шанси, хоча новообраний голова мною не помічений в активній міжнародній роботі, діяльності, і зрештою його відсутність тут, ну так, сумні якісь такі навіює думки. Але давайте принаймні зі свого боку зробимо, що можемо, для того, щоб людям підказати, що б вони могли зробити краще і більше за те, що вже зроблено.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Цю пропозицію треба ставити на голосування чи ні, стосовно листа, який пропонує Богдан Васильович?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Пане голово, це на ваш розсуд. Можна, це просто була думка, яку я, щоб не голосувати, на ваш розсуд, оскільки у нас колеги цілком в секретаріаті професійні для того, щоб такий лист короткий зробити, швидко підготувати, а ви вже, як вирішите: чи потрібно це робити, чи ні. Але, мені здається, таке спілкування з нашого боку, яке мінімальне, його майже немає, було б дуже доцільно з усіма групами дружби, з тим щоб ми все-таки давали якісь політичні і методичні вказівки.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ви знаєте, можливо, мені здається, в цьому є сенс, в тому, щоб, по-перше, привітати новообраного голову групи дружби і, по-друге, порадити, що треба зробити, що можна зробити на цій посаді. Тобто тоді в мене прохання до наших колег із секретаріату підготувати такий невеличкий лист для нового керівництва цієї групи дружби. Тоді я ставлю на затвердження зміни в керівному складі.

Хто за те, щоб підтримати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко?

 

_______________. (Не чути)

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Пушкаренко? Нема.

Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Кривошеєв?

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін?

Юраш? Святослав Андрійович?

 

ЮРАШ С.А. За. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

10 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ми можемо почати обговорення додаткового питання порядку денного, яке запропонував Григорій Михайлович, стосовно відряджень. Я тоді прошу до слова Григорія Михайловича.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую, пане голово.

Перш ніж почати, я просто хочу для себе з'ясувати, можливо, колеги допоможуть мені в цьому. Згідно з повідомлень засобів масової інформації зараз де-факто припинені будь-які відрядження, зокрема є моє спілкування з деякими колегами, в яких вже було підписано розпорядження про відрядження навіть в складі урядової делегації. Не дозволили їм перетнути кордон, незважаючи на підписані відрядження. Наскільки я також знаю, нові розпорядження про відрядження не підписуються.

В зв'язку з цим у мене запитання: чи хтось, може, знає, на підставі чого зараз припинено відрядження і взагалі не випускаються народні депутати в законні відрядження згідно з Законом про народних депутатів за кордон?

Я був би дуже вдячний, хто б мені це пояснив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я, чесно кажучи, Григорій Михайлович, я не знаю, в чому причина. Я теж можу робити якісь висновки на підставі відкритих джерел інформації, тобто з преси, але я розумію, що, можливо, треба почекати, тому що, можливо, будуть зміни в самому розпорядженні стосовно відряджень і це займе якийсь час.

 

НЕМИРЯ Г.М. Це дуже відверта і щира відповідь, але все ж таки ми ж не просто такі, окремішні громадяни, ми ж комітет. Комітет, до сфери відповідальності якого відноситься питання міжпарламентського співробітництва, ширше – парламентська дипломатія. І, безумовно, візити – це ж є інструменти здійснення цієї функції.

І тому можна чекати, а, можливо, просто ми приймемо сьогодні рішення - і звернемося до Голови Верховної Ради, до будь-кого, до Президента, тому що є натяки, нібито це звідти йде. Мені цього достеменно невідомо. Можемо просто одне: як довго чекати? Можемо більш розширено, що, шановні колеги, оскільки до нашої функції ми вважаємо, що парламентська дипломатія є складовою частиною наших спільних зусиль до забезпечення міжнародної підтримки і єдності країн світу щодо підтримки України у війні проти Росії, просимо повернути цей порядок. Якщо є випадки, окремі зловживання цим - це окремі випадки. Але так, я думаю, це наносить шкоду, це наносить шкоду не лише з точки зору здійснення парламентом і нашим комітетом своєї функції, це наносить шкоду національним інтересам України. Саме так, я серйозно до цього відношуся. Це не має відношення до окремих.

Чекати? Це не позиція, яку я можу підтримати. Тому от, перше… Можливо, крім вас, хтось знає ще з колег, на підставі чого от зараз де-факто припинені відрядження? З вашої відповіді я так зрозумів, можливо, неправий, що нібито готується новий порядок відряджень. То чому він готується, хто його готує, так само, як колись було?

Пам'ятаєте, ми прийняли рішення, був такий спротив внутрішній, ну, не злобний, а такий, трішки дружній спротив розгляду цього питання. Ми прийняли, і ми скинули з себе цей тягар розгляду цих відряджень. Можливо, нам хтось зараз його хоче повернути? Я не хочу цього.

Тому я звертаюсь ще до інших колег: можливо, у колег є якась додаткова інформація, чого припинені ці відрядження?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я бачу, Ірина Володимирівна хоче виступити. Можливо, у неї є додаткова інформація. Ірина Володимирівна, будь ласка. І Богдан Васильович. А, Богдан Васильович, перепрошую, Богдан Васильович.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Так, дякую, пане голово.

Колеги, ви знаєте, що в мене теж давно засвідчене мною є певне ставлення до цього питання відряджень. Я вважаю, що і Конституція, і закони України дають право, встановлюють право народного депутата бувати за кордоном, як у відрядженнях, так і з якоюсь приватною, не встановленою метою, причому робити це без обмежень.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Що-що? Я не почула вас.

 

 ЯРЕМЕНКО Б.В. Пані Ірино, я для всіх, не до вас звертаюсь. До всіх звертаюсь, просто висловлюю позицію про відрядження.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я не почула.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Про те, що я вважаю, що має право народний депутат, безумовно, от перебувати і їздити за кордон, як у офіційні відрядження, так і з якоюсь, ну, скажімо так, неофіційною метою.

І, очевидно, що в Конституції і в законах таке право, можливість прописані невипадково, тому що це гарантії і захисту прав, інтересів виборців наших, які можуть перебувати за кордоном, проживати там, і прав народних депутатів, в тому числі, наприклад, поскаржитися в європейські інституції на, скажімо, якісь там уявні чи справжні порушення демократії, прав, свободи і так далі. Плюс всі ми обрані від політичних партій, і на сьогодні як держава-кандидат на вступ до Європейського Союзу, ну, фактично ми вже включилися в певні партійні процеси в рамках Європейського Союзу, отже, це частина великої політичної роботи.

І хоча я є прихильником того, що, звичайно, повинно каратися ті відрядження, де, ну, перш за все, державні кошти використовуються незаконно; там, де немає чітко визначеної офіційної причини для перебування за кордоном. І, очевидно, ну, це не може каратися загальною забороною або загальними обмеженнями на здійснення відряджень. Мені здається, що наша конструктивна роль може бути на сьогодні - я це пропоную вже від початку повномасштабної агресії, у той час, коли ми тут штампували ці рішення на виїзди десятками, я відмовлявся це робити, - я це пропоную постійно: давайте звернемо увагу керівника парламенту на те, що нам треба внести серйозні зміни в законодавство.

Очевидно, треба дати доручення регламентному комітету розробити систему обмежень і покарань для тих, хто зловживає, яким чином це можна робити. Обмежень, мається на увазі, якщо ти їдеш не в службове відрядження, ти не маєш права використовувати дипломатичний паспорт; якщо ти їдеш з приватною метою якоюсь, не встановленою, тобто ти повинен стояти чергу на кордоні, ти не можеш користуватися ніякими пільгами і привілеями, але ти маєш право виїхати з якоюсь метою, яка тобі як народному депутату зрозуміла, і ти несеш за це відповідальність винятково перед своїми виборцями, а не перед ким-небудь ще. І відповідно якщо народний депутат їде в службове відрядження, де витрачаються державні кошти і так далі, це дійсно питання, яке повинно врегулюватися внутрішніми якимись розпорядженнями, де, цілком зрозуміло, повинна бути роль керівника парламенту і повинні надаватися відповідні підтверджуючі документи, які дають право на користування дипломатичним паспортом і на застосування певних імунітетів і привілеїв для народних депутатів, у тому числі права користуватися підтримкою, як офіційна делегація наших посольств за кордоном, що теж достатньо важливо.

Мені здається, що ми повинні на це звернути увагу. І ми повинні от зараз скористатися цим моментом, запропонувати внести ці зміни в законодавство. З одного боку, досить чітко закріпити право на відрядження, право на використання дипломатичного паспорту, і відповідно покарання за зловживання цим правом. Це теж буде абсолютно справедливо, тому що, на жаль, зловживання ми бачили від представників, мені здається, без винятку у всіх політичних партій, принаймні засоби масової інформації про це говорили.

Тому проблема, очевидно, є, ми не повинні на неї закривати очі, але ми не повинні через цю проблему зривати роботу, яку визнає і Президент. Він, з одного боку, робить заяви, де звертає увагу на наявність цих порушень; з іншого боку, він же відзначає, що він вдячний тим депутатам, які працюють. І тут уже, вибачте, ми всі бачили мільйон доказів того, що в Україні на сьогодні немає опозиції влади, що стосується роботи з іноземними партнерами. Тобто я можу сказати, що з того, що я бачив, роботу по відрядженням, робота всіх колег, незалежно від партійної приналежності, є і професійною, і дуже потрібною для України.

Тому мені здається, що ми як профільний комітет повинні зробити все можливе для того, щоб робота, де вона ведеться, і там, де вона повинна вестись по закону, вона відбувалася без будь-яких обтяжень, без будь-яких проблем. А там, де є зловживання, ми повинні допомогти встановити якусь систему покарань за ці зловживання або обмеження можливостей зловживати статусом народного депутата.

Тому я вдячний колезі Немирі за ініціативу цієї розмови. Вона, ну, просто перезріла, тому що це, коли просто преса обговорює, і навіть іноземні журналісти питають мене про те, що чи правда, що вам заборонено виїжджати за кордон, ну, це така, знаєте, собі певна національна ганьба, і це те, що сприймається як приниження ролі і значення парламенту, не індивідуально народного депутата, а в цілому парламенту. І ми повинні виправити цю помилку. Я розумію… Ще раз, тобто навіть у спілкуванні з іноземною пресою я пояснюю, що в даному випадку такі обмеження реалізують суспільну думку, яка дуже негативна до зловживань з боку влади в період війни, але, ну, пояснення для преси - це пояснення для преси, ми все-таки повинні бачити всю картину цілком. І вся картина цілком полягає в тому, що порушення – окремо, робота - окремо. І робота на сьогодні не забезпечена. Тобто ми не можемо сказати, що в нас створилася та ситуація, яка дозволяє парламенту і індивідуальним членам парламенту повністю і якісно виконувати свої, закріплені в Конституції і в законах, функції.

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Можна доєднатися, колеги, бо я трішечки вискочила з однієї наради, але слухаю уважно?

Я дякую пану Богдану за фахові, абсолютно правильні акценти, і хочу додати акценти. Безумовно, ми зараз обговорюємо відрядження. В той же час, ми як Комітет у закордонних справах, міжпарламентського співробітництва, мені здається, як і Комітет євроатлантичної інтеграції, маємо ще акцентувати і Президента, я не бачу насправді по цьому так само загроз. Це не є там порушення єдності. Ми маємо разом відстоювати цінності, і в першу чергу Голови Верховної Ради, щодо цінностей.

Я все своє політичне життя, довге, там 14 років, але ви, сподіваюсь, ніхто не будете цього заперечувати, відстоюю ще і право жінок на гендерну рівність і поєднувати материнство і кар'єру. Зараз ми всі, всі політичні партії, маємо дуже серйозні проблеми з нашими, в першу чергу, депутатками місцевих рад, коли було заборонено виїзд жінкам. От всі жінки можуть виїжджати, навіть там за волонтерською місією, окрім жінок, які… особливо коли мова йде про жінок місцевих органів влади, ще й не отримують за це зарплату, за свої функції представницькі в місцевих органах влади. Або якщо це бездітні жінки, або жінки які мають дорослих дітей, або жінки з малими дітьми, вони не мають права виїжджати за кордон згідно цих дивних неконституційних указів. Або зараз заборонено і жінкам, вже які мають дітей за кордоном. От наші там зараз партнери міжнародні приймають українських дітей, а українська влада жінкам-мамам забороняє, по суті, виїжджати їх провідувати або вивезти в планах безпеки. Це теж безумство.

Я хочу додати, що у нас є більше інформації, на жаль, що, дійсно, тут є історія цих заборон, має, на жаль, адресність - це Офіс Президента. Зрозуміла мета, є проблеми сьогодні певні якісь. О'кей, у всіх інституцій влади є там якісь іміджеві проблеми, і є бажання перекласти відповідальність за ці проблеми на парламент. Це неправильно.

За нашою інформацією, в цих нових правилах, які зараз збираються впроваджувати, знову буде обмеження міжпартійного відрядження, що є неправильним. Тому що я сподіваюсь, що всі сторони сьогодні бачать, що, наприклад, ми з "Батьківщиною" дуже активно працюємо у форматі EPP. Є дуже багато речей які змінюються. На рівні урядів вони проговорюються в партійних форматах на самітах EPP, асамблеях EPP. Так само, як сьогодні "слуги", можемо по-різному, дійсно, там певні теми дискутувати всередині країни, але я віддаю належне, що "слуги" активізували роботу сьогодні з ліберальною партією, як і "Голос". І багато тих речей, які важливі є на рівні потім урядів, проговорюються в міжпартійному форматі. І я б хотіла, щоб в наших рекомендаціях сьогоднішніх, які ми маємо, я думаю, як заяву таку, нехай не публічну, або листа за підсумками цього обговорення, надіслати Голові Верховної Ради рекомендації, що міжпартійне співробітництво залишається активною складовою міжпарламентської роботи. Ми всі представники політичних партій.

Далі. До відома, за нашою інформацією, сьогодні перевіряються всі історії відряджень, відпусток за свій рахунок, запросила влада роумінг операторів щодо депутатів. Знаєте, ми так дуже швидко скотимося до авторитарної країни, і це матиме дуже негативні наслідки не тільки дискредитації повної роботи парламенту, тому що тут перекреслиться вся та важлива міжпарламентська робота, яка робиться, а й взагалі парламенту як незалежної інституції. Я думаю, що задача і нас всіх, як і керівництва парламенту, дати сигнали, що це дуже неправильно і небезпечно, повне таке обнулення і дискредитація парламенту, але і партії влади все-таки донести цю позицію до Президента, його Офісу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Ірина Володимирівна, мені здається, є дуже просте і ефективне вирішення цього питання, власне, про те, що сказав Богдан Васильович. Тобто кожен депутат має право законодавчої ініціативи. Тобто можна запропонувати свій законопроект, який вирішує…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вибачте, так зараз порушується Конституція. Ви розумієте, порушується Конституція, тому що Конституція і статус народного депутата дуже чітко виписано. І питання в тому, що, звичайно, дивіться, я б не хотіла, щоб зараз ми грали вар'ята, що називається, і не розуміли, що ми говоримо про одні і ті ж самі речі. Безумовно, можна подавати зараз в суд на ці рішення. Це не будуть популярні рішення, очевидно, що тут іміджево… суспільство не підтримає такі рішення. Тому що суспільство традиційно не любить парламент, не любить депутатів, і будь-які їх утиски - це позитивний, на жаль, популістський позитивний сигнал.

В той же час, ми як представники все-таки представники парламенту маємо захищати право парламенту на виконання наших повноважень. Я погоджуюсь з тим… В нас є регламентний комітет, він розглядає багато питань. І, вибачте, право законодавчої ініціативи… Я хочу вам сказати, пане Мережко, що моя законодавча ініціатива в цьому парламенті дуже часто не розглядається тільки тому, що я представляю "Європейську солідарність". Багато нашої ініціативи або крадеться потім - будь ласка, нехай, - подається від інших сил, для того щоб розглянути.

Зараз Богдан подав правильні ідеї, але вони, як на мене, по-перше, потребують часу, по-друге, мало реалістичні, тому що... ну, з багатьох причин. Я думаю, що, якщо... Моя інша пропозиція: провести зустріч з Головою Верховної Ради. Ми ж, дивіться, ми ж не говоримо зараз про публічну складову цієї історії, вона не є популярною. Але це неправильно, коли ми самі, своїми руками постійно дозволяємо обнулювати парламент, і ви це бачите. І якщо ми говоримо про сильну державу, вона має мати сильний парламент. Сильний парламент – це там, де є певні, ну, імунітети в депутата, і вони визначені Конституцією теж. Вони сьогодні порушуються. Так само порушується... Яке ще потрібно право жінці, якщо в нас немає загальновійськового обов'язку для жінок? А в нас сьогодні сотні тисяч жінок, їм заборонено право на виїзд. І ця тема, на жаль, популярна в суспільстві, хоча ми як еліти маємо відстоювати, що це не є правильно. Це, вибачте, будь ласка, перекреслює дуже багато речей, за які ми боролися: право гендерної рівності і поєднувати материнство і кар'єру.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, хто ще бажає висловитися? Так, Богдан Васильович. Ще раз, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я коротку репліку. Пане голово, я, як правило, з вами погоджуюсь, але зараз змушений вступити в дискусію. Я вважаю, що право індивідуальної законодавчої ініціативи, яке ми всі маємо, в даному випадку не спрацює. Тому що ситуація створена штучно внаслідок... цілеспрямовано внаслідок управлінських рішень керівництва держави. І розібратися з цим можна лише, ініціювавши дискусію відповідну на тому ж рівні. Ніякі наші ініціативи не будуть розглянуті залом, тільки, ну, просто тому що процедурно їх туди не допустять, якщо ми не зробимо, не викладемо системно всі свої аргументи Голові Верховної Ради і не закличемо його дати відповідні доручення на розробку відповідних законодавчих актів. Довго це, реалістично, чи ні, ну, побачимо. Іншого шляху для себе, чесно кажучи, чи для парламенту, я не бачу. І я би підтримав у даному випадку колегу Геращенко з пропозицією все ж таки ініціювати в результаті нашого обговорення звернення до Голови Верховної Ради, пояснивши от ті аргументи, які ми розглянули: і про право народного депутата, і про зловживання, необхідність визначення, і про те, що на сьогодні закордонні відрядження дуже часто вже є частиною продовженням внутрішньої політики, мається на увазі ці партійні зв'язки і так далі. Все це потребує серйозної дискусії і розуміння на рівні і глави парламенту, і глави держави. От без цього ми далі будемо заручниками такого, я б сказав, дуже поверхового погляду на відрядження народних депутатів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, хто ще бажає висловитися? Будь ласка, Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги, дивіться, минулого разу я звертав увагу, що питання відряджень абсолютно чітко регулюється в законах про комітети, про статус народного депутата, там все чітко, абсолютно чітко виписано. Це ніколи, підкреслюю, ніколи не було і не має бути проблемою, тому що депутат має права, до цих прав належить право також спілкуватися з виборцями. У даному випадку, коли ми говоримо - я лише про цей аспект,-  що виїхало у нас 7, майже більше 7 мільйонів українців, звісно, що, можливо, половина – це діти, але інші – це виборці наші, з якими багато моїх колег і я спілкуємося. Це перше.

Друге. Міжнародна діяльність передбачає контакти як по лінії двосторонній, що ми обговорювали групи дружби з окремими країнами, так у рівнях міжнародних організацій, їх парламентських асамблей, так і багато інших речей, в тому числі міжпартійного. Я хочу нагадати тим, хто хоче обмежити міжпартійні відрядження, про статус народного депутата, там прямо про це говориться, що це складова. Тому що в парламенті представлені ж партії, виборці ж голосують, і в даному випадку, коли у нас зараз має запрацювати пропорційна система з відкритими списками, а до цього за половину за партії голосують також, це важлива складова. І коли ми, з одного боку, правою рукою говоримо, що дуже важливо, щоб до кінця цього року почалися передвступні переговори про членство України в Європейському Союзі, а, з іншого боку, маємо намір – сподіваюся, що це не так, - обмежити міжпартійні зв'язки з найбільшими фракціями Європейського парламенту, які складають абсолютну більшість складу Європейської комісії, то, ну, щось не так відбувається. Коли ми говоримо, що дуже важливо, щоб Вашингтонський саміт НАТО нарешті щось там зробив щодо майбутнього членства України, а, з іншого боку, фактично ставимо на паузу все, що стосується контактів, це також абсолютна нісенітниця.

І, більш того, я хочу нагадати, що - можливо, мої колеги, Ірина або інші, хто брали участь в Парламентській асамблеї ОБСЄ, підтвердять це чи спростують, - навіть відрядження, офіційні відрядження народних депутатів – членів постійних делегацій Верховної Ради України в парламентських асамблеях, принаймні більшості з них, не фінансуються.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Почали фінансувати з цього року, але не повністю. Оплачують квитки на літак і частково готель. Ну, те, що стосується ОБСЄ. Я от двічі їздила у відрядження до…

 

НЕМИРЯ Г.М. До цього і цього не було.

Тому моя пропозиція зводиться до наступного. Так, як і було минулого разу. Я готовий взяти відповідальність на себе, і розумію, що у голови комітету є, можливо, якісь внутрішні обмеження. Але я можу, якщо буде згода, за моїм підписом як першого заступника на Голову Верховної Ради України підготувати такого листа за підсумками обговорення цього питання, так, як воно було сформульовано. І просто секретаріат тоді систематизує ті пропозиції, які були. Можливо, треба дати часу ще до там кінця наступного робочого дня. Дати письмові пропозиції. Ми їх узагальнимо, я розішлю всім членам комітету. Якщо не буде інших пропозицій, то за моїм підписом, щоб убезпечити голову комітету від справедливої або несправедливої критики, це буде направлено на Голову Верховної Ради. Я абсолютно впевнений, що він це сприйме коректно і з повагою.

Дякую.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дуже партнерська пропозиція. Пане голово, слово за вами, тут від вас залежить.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми з Марією теж готові підписати цього листа, якщо це не зашкодить.

 

ІОНОВА М.М. З радістю, звичайно. Головне, щоб пан Мережко все ж таки це підняв, теж з керівництвом Верховної Ради це все проговорив і організував.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Олександр Олександрович, ми вас не чуємо, включіть мікрофон.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте. Я хотів сказати, що по-перше, я довіряю керівництву Верховної Ради в цьому питанні. І єдине, що я можу зробити, то поставити цю пропозицію, яка пролунала, на голосування. Тобто, якщо інших пропозицій немає, то тоді я ставлю пропозицію Григорія Михайловича на голосування.

Ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати пропозицію Григорія Михайловича?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко? Немає.

Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За, звичайно.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Кривошеєв? Немає.

Руденко? Руденко? Ольга Сергіївна? Немає.

Шараськін? Немає.

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Не почула. А, утримався. Почула, почула. Дякую.

Ясько?

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Пушкаренко? Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Колеги, тільки зміг підключитися. Яке питання, скажіть, будь ласка?

 

НЕМИРЯ Г.М. Шановні колеги, питання таке: голосуємо за те, щоб за результатами обговорення цього питання про перспективи міжпарламентського співробітництва направити ті пропозиції, які пролунали, в листі до Голови Верховної Ради, для того щоб довести до нього думку і висловлювання, пропозиції колег-членів народних депутатів. Цей лист буде направлений за моїм підписом як першого заступника голови комітету. Так, як це було минулого разу, коли ми обговорювали питання відряджень.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Я зрозумів.

Шановні колеги, оскільки, я перепрошую, бо ми відключались, потім я був у дорозі, оскільки я утримався... Григорію Михайловичу, дякую, що ви так швидко, лаконічно все пояснили. Оскільки я утримався до включення до порядку денного даного питання, тому і в даному випадку я утримуюсь.

Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

6 – за, 3 – утрималося. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, переходимо до останнього питання порядку денного...

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 4 – утрималось, вибачте. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відрядження, власне. Так, відрядження, комітетські відрядження.

Будь ласка, я тоді прошу до слова Ірину Володимирівну, оскільки вона була ініціатором обговорення цього питання.

Будь ласка, Ірино Володимирівно.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Шановні колеги, мені здається, що дуже важливо, щоб ми самі ж виконували наші ж рішення. Комітет кожну сесію починає з обговорення наших перспективних планів. І ми кілька разів голосували, зокрема, і необхідність активізувати наше міжпарламентське співробітництво. По суті, я хочу подякувати комітету, якраз це та частина роботи, яку я вважаю дуже важливою, за наш постійний такий онлайн-діалог з комітетами закордонних справ або комітетами такими збірними, там нашими конференціями з парламентами країн як і ЄС, так і в нас і Британія була, і Канада, і Сполучені Штати, і країни там уже Глобального Півдня потихеньку підключаються, це дуже важливо.

В той же час мені, здається, що ми маємо виконувати наші безпосередні рішення. І мені дуже прикро, що рік тому зірвалося наше таке відрядження до Бундестагу. Насправді саме міжпарламентський діалог свого часу змінив позицію уряду Німеччини щодо необхідності поставок таки Україні зброї, щодо можливості поставок нам не тільки касок, а й "леопардів". І цей діалог потрібно підтримувати.

Німеччина, наскільки я знаю - ми всі спілкуємося з нашими німецькими колегами на рівні і міжпарламентських асамблей, - чекають там такого нашого візиту, і є про що говорити. Така ж історія з Францією. І ми приймали це рішення, щодо таких відряджень. І я би хотіла, щоб ми повернулися до цієї нашої важливої роботи, і запропонувати, щоб ці наші візити в рамках комітету були підготовлені.

Більше того, нещодавно, наприклад, Комітет нацбезпеки відвідував Німеччину, і вони мали дуже там важливі зустрічі не лише з профільним комітетом, а й відвідували, наприклад, табір підготовки наших військових, які зараз проходять ці тренінги в Німеччині. Це теж дуже важлива складова, яка потребує, як мені здається, тут не тільки такого усвідомлення, що є такі тренінги, а розуміння, як вони відбуваються, що ми тут можемо посилити, як ми можемо збільшити такі активності наших колег.

Тобто я вважаю, що наш комітет може сформувати такий порядок денний відрядження, який працюватиме не лише на поглиблення міжпарламентського діалогу, а на поглиблення і посилення ключової теми – це допомоги Україні в санкційному тиску на Російську Федерацію і забезпечення нас зброєю.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хто ще бажає виступити?

 

НЕМИРЯ Г.М. Я хочу виступити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги, я обіцяв, просто як приклад того, що може бути, коли от у нас буде таке свавільне рішення щодо… виконуватись щодо обмеження прав депутатів на здійснення міжнародної діяльності. От я був у відрядженні в Греції. Я хочу сказати, що якимось чином, не буду говорити як, але от я, окремий депутат, мав зустрічі. Серед інших, я згадав про керівництво парламенту, лідерів двох фракцій, від опозиції і від влади, начальником Генштабу Греції, дуже цікава зустріч з двома його заступниками. Я був на авіабазі, де здійснюється підготовка пілотів для F-16 з інших країн, не з України. Я мав розмову з колегами з Ізраїлю там,
 в Греції, які співробітничають з Міністерством оборони Греції щодо постачання найсучасніших навчальних комплексів для навчання пілотів на F-16, що скорочує на 30 відсотків  час на їх навчання.

Я також дізнався, що наше посольство про деякі речі не знає, і вони були раді, що також у них ж ця інформація. Я направив цю інформацію і по лінії Генштабу, і по лінії Міноборони, сподіваюся, що вона буде корисною. Я не зробив жодного посту на фейсбуці, де я про це б розказав. Але в даному випадку я також абсолютно щиро вірю, що депутати, які виїжджають, вони виїжджають… І, до речі, це відрядження не було здійснено… ні копійки з держбюджету на це пішло.

Також йшлося про окремі проблеми у відносинах Греції з  Туреччиною, які ускладнюють відносини України з Грецією щодо постачання тієї зброї, яка, дійсно, стара ще зброя є у Греції в надлишковому обсязі.

Я просто про такі речі хочу колегам сказати, які утримуються, з різних причин, що йдеться не про особисту тут якусь річ. Йдеться про те, що це є можливості, це є інструменти. Це, якщо ми щиро говоримо про те, що ми маємо бути… якось робити все, щоб допомогти Україні перемогти, а не програти, це має бути перше.

Стосовно нашого обговорення, я думаю, є просто конкретна річ. Я просто маю певний досвід, як воно працювало в різних комітетах. Знову ж таки, якщо пан голова погодиться, з повагою до його особистої думки, то я міг би від свого імені як першого заступника направити листа на відповідно послів тих країн, з якими ми запланували здійснення, повідомити про бажання комітету здійснити відрядження до цих столиць.  І щоб ми якось рухались, ну, так, операційно після нашого засідання. Якщо є підтримка, прошу тоді, пане голово, погодити це, я відправлю, це зроблю, за підтримки всіх членів комітету.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорію Михайловичу питання: а в які країни, ви вважаєте, пріоритетом, в які країни?

 

НЕМИРЯ Г.М. Ті, які ми самі запропонували. Це Сполучені Штати Америки, це Франція, Німеччина. У нас була ще Великобританія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я, може, помиляюся, знову тривога повітряна.

 

НЕМИРЯ Г.М. Ну, просто давайте ми проголосуємо це.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте проголосуємо тоді.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Можна одне зауваження, буквально пів хвилини?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шановні члени комітету, ми неодноразово розглядали це питання, про поїздку нашого комітету. Ну, десь раз в три місяці ми це питання розглядаємо. Кожного разу секретаріат готує документи, голова підписує, на посольства, на Міністерство закордонних справ, тобто наші закордонні представництва працюють з цим питання. Але поки позитивної відповіді від наших візаві немає. Ми, звичайно, після рішення… (Не чути)

 

НЕМИРЯ Г.М. Колеги, я прошу ще одне, поновити,
 давайте я підпишу цього листа. І важливо, щоб у мене була підтримка комітету для відповідних контактів, як по лінії нашого МЗС, так і по лінії відповідних міністерств і дипустанов тих країн, куди ми хочемо поїхати.

 

БОГДАНОВА В.О. Ми в липні, якраз останній раз це в липні ми писали.

(Загальна дискусія)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми з Марією можемо підписати так само ці листи, і переконані, що буде хороша реакція, починаючи від нашого посольства в Німеччині, Сполучених Штатах і закінчуючи… (Не чути) дуже подивовані, що немає відповіді.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ні-ні, відповідь проходимо, немає відповіді від візаві, а посольства працюють. А немає відповіді від комітетів. Тобто, да, комітети отримали наше прохання про зустріч, і вони… Можливо, це пов'язано з тим, що зараз у них відпускний період, можливо, з осені почнеться робота. Але на виконання рішення цього Олександр Олександрович спокійно підпише лист, звичайно, ми підготуємо, немає питань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, колеги, я тоді поставлю на голосування пропозицію Григорія Михайловича в такому вигляді і формулюванні, яке він запропонував, і ми закриємо засідання через повітряну тривогу.

Ставлю на голосування. Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна?

Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Я утримувався перед, я утримаюсь і зараз.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Пушкаренко?

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Пушкаренко - за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Кривошеєв? Немає.  

Руденко? Руденко? Немає.

Шараськін? Немає.

Юраш? Юраш?

Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. І Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 7 – за, 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

 

НЕМИРЯ Г.М. … (Не чути) секретаріат підготувати якомога скоріше такого листа, ми за узгодженням з головою комітету, я його направлю і допоможу всім нам, щоб ми все ж таки поїхали в розумні строки в ці відрядження.

 

БОГДАНОВА В.О. У мене питання. Це рішення комітету, а чому не голова комітету підписує лист? Це ж таке…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Комітет вирішив доручити.

 

БОГДАНОВА В.О. Зрозуміло. Все, готуємо лист за підписом Григорія Михайловича. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Я закриваю засідання і бажаю всім нам спокійного і безпечного дня. Дякую.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку