СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики

та міжпарламентського співробітництва

06 квітня 2023 року

Веде засідання Голова Комітету Мережко О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вже є кворум. А, ще одна особа, один колега і ми можемо починати. Тоді почекаємо трошки.

Доброго дня, шановні колеги! Ми починаємо наше засідання, кворум є. Тоді ми... Будь ласка, подивіться порядок денний, чи будуть у вас якісь пропозиції або запитання до порядку денного?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Давайте затверджувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді я, колеги, з вашого дозволу, ставлю на голосування і заодно проведемо перекличку. Тобто хто за те, щоб підтримати порядок денний? Хто – за?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Можна? Я перепрошую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна, так? Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. У нас є зауваження, у нас є зауваження до порядку денного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Колеги, знаєте, я хочу вас поінформувати. По-перше, дозвольте привітати пана Немирю з днем народження, який вчора минув, сказати, що ми вас всі дуже шануємо, любимо. Дякуємо за професійність і патріотизм.

По-друге, я ознайомилась уважно з порядком денним, колеги, і там знову є у нас дві делегації абсолютно однопартійні. Це мова іде і про Іспанію, і про Грецію. Я хочу вас поінформувати про наступне. Днями у Іванни Климпуш, яка є головою Комітету з питань євроінтеграції, було адресне запрошення на форум демократичний діалог до Вашингтона, в якому онлайн, до речі, брали участь і пан Зеленський, і пан Байден, їй два тижні не підписували відрядження, поки ми не додали до делегації пана Мережка. Це посилило, безумовно, делегацію, зробило її транспарентною. Але ми бачимо, що залишаються подвійні стандарти, коли у нас формується делегація з представника опозиційної сили або кількох, це неможливо. До речі, в цей час паралельно у Вашингтоні, коли працювала делегація у складі пані Іванни і пана Мережка, в Нью-Йорку працювала делегація пана Маслова і пані...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна, не чутно, не чутно.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Паралельно, коли у Вашингтоні працювала делегація пана Мережка і пані Климпуш, розбавлена паном Мережком для того, щоб вона була транспарентною, в Нью-Йорку працювала делегація пана Маслова і пані Забуранної і там не було питань до складу однопартійного цієї делегації.

Я хочу сказати, що це треба припинити. І тому я пропоную, щоб ми два питання, які в нас там є, да, це Іспанія і Греція, вилучили до моменту, коли до цих делегацій будуть додані представники інших фракцій. Я відразу хочу сказати, що ми туди вже делегуємо, зокрема щодо Іспанії, двох наших представників – це пані Южаніну і пана Величковича. Ми зараз так само будемо делегувати наших представників до делегації в Грецію. Я написала листа на пана Стефанчука і пана Мережка, і голів всіх груп дружби з вимогою, щоб вони не формували свої делегації…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ірина Володимирівна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не чутно, Ірина Володимирівна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Це неприпустимо.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ірина Володимирівна, дозвольте одне слово, будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. По Греції. Туди делегація ще не формувалась. Це Міжпарламентська Асамблея Православ'я.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Чудово.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми будемо ухвалювали зараз рішення чи взагалі доцільно, Ірина Володимирівна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Хорошо. Супер. Це ми зараз все ухвалимо, нам в останню хвилину скинули все це. Але я пропоную Іспанію відкласти на наступний комітет, зібратися в понеділок. А до цього, я так розумію, пан голова цієї делегації або ініціатор поїздки, щоб вони звернулися до всіх фракцій з проханням делегувати туди своїх представників. Делегують представників "Голосу", "Батьківщини", груп, і ми вже делегуємо туди двох депутатів, і ми відразу цю делегацію підтримаємо. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна, декілька уточнень, з вашого дозволу. По-перше, всі матеріали були з понеділка, висіли в СЕДО, тобто вони були надані своєчасно. По-друге, стосовно саміту, Summit for Democracy це називається. Я не знаю, чесно кажучи, про що ви говорите, тому що я отримав особисте запрошення, воно в мене є в електронному вигляді від конгресмена США. Тобто це… Конгресмен США, я розумію, він до "ЄС" не має відношення, тобто він не є членом фракції "ЄС", хоча можу помилятися. І стосовно вашої пропозиції про депутатську групу дружби до Королівства Іспанії. Я правильно розумію, що ви пропонуєте взагалі цей пункт з порядку денного прибрати?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дивіться, я пропоную наступне. Щоб ми зараз вилучили цей пункт з порядку денного, звернулися до голови групи дружби, чи співголови групи дружби з Королівством Іспанія з проханням сформувати делегацію транспарентну за участі представників всіх депутатських фракцій і груп. Надіслати це всім депутатам членам групи дружби з Іспанією, чи співголовам фракцій, щоб вони знали про інформування цієї делегації і делегували представників своїх груп до цієї дуже важливої делегації. І ми дуже оперативно приймемо позитивне рішення. Я переконана, що і група "Батьківщина" фракція, і група "Голос" делегують своїх депутатів до цієї групи дружби. І ми так її і посилимо. Тому що там я почитала, це дуже цікаво, там, наприклад, є такий рядок: Микола Тищенко – член групи. Ну,  вказали б, що він позапартійний тоді там, навіть не вказали його приналежність. Але ж ми розуміємо, що він "слуга" від плоті і крові "слуга". Але розбавили, да, позапартійним, чи позафракційним Тищенком цю свою групу і подають її як міжпарламентську делегацію. Це неправильно.

Я вважаю, нам важливі дуже взаємини з Іспанією. Іспанія великі молодці сьогодні в контексті підтримки зброєю України. Там є велика українська діаспора, і сьогодні треба працювати. Ми вітаємо від нашої фракції ініціативу формування делегації і організацію цього візиту. Ми можемо допомогти там в питаннях певних там контактів і таке інше. Там сильні позиції дуже і нашої діаспори, вона є активною, і представництво партії, яка входить до сім'ї ЕРР. Але ми просимо, щоб була сформована делегація міжпартійна, міжфракційна.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді є два варіанта. А хто ще? А, будь ласка, Марія Миколаївна. Будь ласка.

 

ІОНОВА М.М. Колеги, добрий. Просто для уточнення. Уточнений порядок денний ми отримали вчора 5 квітня. Принаймні у мене так на пошті. Може, у когось якось по-іншому.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Подивіться, будь ласка, в СЕДО. Ми відправляємо в СЕДО в понеділок, і уточнений, конечно, ми  трошки змінюємо.

 

ІОНОВА М.М. Я по Греції.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Якраз про Грецію. Мова про Грецію, да…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Лист по Греції ми отримали у вівторок. Голова комітету доручив поставити його до порядку денного і одразу ми вас інформували.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Тому нехай голова комітету коректно формулює… Нехай голова комітету коректно формулює свої зауваження. В понеділок ніякої Греції не було. Це свіжа абсолютно історія.

Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Це не Греція. Це Міжпарламентська Асамблея Православ'я. І рішення комітету у нас же ж є.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В Окей, ми прочитали. Можна говорити скорочено. Дуже дякую. Дуже дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перед тим як надам слово Богдану Васильовичу, дійсно, хотілося б привітати Григорія Михайловича і подякувати за співпрацю. Привітати з днем народження і побажати того, що ми всі прагнемо, зрозуміло, це насамперед перемоги, доброго здоров'я і здійснення всіх планів і мрій.

А зараз, будь ласка, слово Богдану Васильовичу.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дякую. Я теж приєднаюсь до привітань з нагоди дня народження шановного колеги, пана Немирі. Я хочу подякувати секретаріату, в це засідання, як ніколи, завчасно ми отримали повний пакет документів і мали можливість підготуватися повною мірою. І на відміну від попередніх разів цього разу навіть не суттєво змінювався порядок денний, проект порядку денного з моменту, коли ми його, дійсно, отримали в понеділок перший раз.

Шановні колеги, у нас дуже часто, практично на кожному засіданні повторюємо одну і ту саму ситуацію, коли насолоджуючись на етапі затвердження порядку денного красномовністю колег, ми фактично вступаємо в обговорення питання по суті. Я не бачу підстав так себе поводити. Ми повинні або зняти питання з порядку денного, або включити його, а далі у нас буде можливість все це детально обговорити. Але раз ми вже вступили в таку полеміку, то у мене не всі аргументи, які я зараз почув, однаково добре чи позитивно мною сприймаються з однієї простої причини. Міжпарламентські групи взаємовідносин з іноземними парламентами – це непартійна історія. Наполягати на включення представників всіх партій, присутніх у парламенті, до складу делегацій цих груп дружби ми не можемо, тому що партії не мають ніякого відношення до формування цих груп дружби.

Я хочу нагадати, що відповідно до всіх нормативних документів, регламентів і так далі ці групи дружби є, членство в групі дружби пов'язане винятково з індивідуальною ініціативою, бажанням та інтересом народного депутата. Не делегують на відміну від членства в комітетах фракції політичних партій своїх представників до всіх груп дружби. Тому в деяких з них цілком може бути, що навіть і не представлені всі політичні партії, які є в парламенті. Тому немає ніякого сенсу роздувати з мухи слона, давайте, якщо є пропозиція щось вилучити з порядку денного, проголосуємо цю пропозицію і почнемо працювати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді, колеги, ставлю на голосування питання, пропозицію Ірини Володимирівни вилучити з порядку денного питання про візит депутатської групи дружби до Королівства Іспанії.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. Я – за з очевидних причин. Колеги, є певні принципи формування таких груп і коли ми, припустимо, обиралося керівництво тих чи інших груп, то, як правило, або заступник, або секретарі таких груп, вони з розумних позицій, логіки обиралися представники різних фракцій. Тому тут має бути баланс. В даному випадку, оскільки питання підготовлене таким чином, що там немає абсолютно, підкреслюю, абсолютно цього балансу, я підтримую колег, які пропонують відкласти це питання до того моменту, коли буде надана можливість фракціям відповідним або колегам, які є членами цих груп, а, можливо, вони не знали, що такий візит планується, висловити свою позицію і делегувати туди. Таким чином я підтримую перенесення цього питання.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. Добрий день. Я утрималася.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Він утримався.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я хочу нагадати колегам, що вже є кілька заяв  Держдепу Сполучених Штатів, Європейського парламенту, які звертають увагу України на необхідність дотримання плюралізму парламентського і свободи слова. Я би дуже хотіла, щоб колеги з більшості дуже серйозно ставилися до цих заяв, дуже серйозно. Насправді, коли до нас приїжджають міжнародні делегації парламентські, чи це Сполучені Штати, чи це європейські країни, вони завжди мають багатопартійну складову. І це дуже важливо.

Тому я за те, щоб ми вилучили це питання і поставили його в порядок денний, коли буде сформована багатопартійна делегація. Ми ідемо до Європейського Союзу і НАТО і починається це із взаємоповаги, з парламентського плюралізму, в тому числі з дотримання парламентських принципів. Мені дуже прикро, пане Богдане, щоразу це повторювати, повірте, будь ласка. Мені здається, що... Хотілось би, щоб, знаєте, це було як отче наш, формування таких партійних правильно сформованих делегацій, про яку би тут не ішлося платформу.

Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Іонова?

 

ІОНОВА М.М. Іонова – за. І хотіла би підтримати, що якщо ми хочемо бути демократією, то якраз це парламентська традиція, щоб були представники різних фракцій. І ми вже в черговий раз обговорюємо те саме питання, хотілось, щоб все ж таки ми його виправили і був баланс.

Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко? 

 

РУДЕНКО О.С. Доброго дня! Утрималась.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін?

 

 ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. Утримався.     

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ясько.

Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я хочу подякувати колезі, яка згадала мене по імені у своєму виступі. Справа в тому, що для того, щоб бути демократами, нам треба виконувати закони своєї країни і слідувати своїм законом, а не інструкціям Державного департаменту. Тому від всієї душі, поділяючи принцип формування делегації Верховної Ради в той спосіб, щоб він відображав партійний баланс, гендерний баланс, будь-який інший баланс, що передбачено законодавством, я ще раз нагадую, якщо у нас є проблеми з групами дружби, вони повинні вирішувати ці проблеми самостійно на своїх засіданнях, формувати делегації, розглядати діяльність керівництва, якщо воно, скажімо, щось неправильно робить в плані організації роботи делегацій. Якщо виникають питання, ми можемо заслухати групу дружби на своєму засіданні, тоді ми почуємо всі позиції і керівництва групи дружби, і тих учасників, які, можливо, постраждали, не будучи включеними в делегацію. Зараз ми займаємося просто переливанням з пустого в порожнє, тому, звичайно, я проти цієї пропозиції.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ясько?

 

БОГДАНОВА В.О. Ясько пише в чат…

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько вже є. Але я не знаю, про що ми говоримо, тому що я підключилася хвилину тому. Я тільки чула виступ Богдана Васильовича дуже мотивований і активний. Але чого це стосується, підкажіть мені, будь ласка.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Єлизавета Олексіївна, щодо виключення пункту шостого порядку денного.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Про візит депутатської групи до Королівства Іспанії в період з 17 по 21 квітня. Виключити його з сьогоднішнього розгляду.

 

ЯСЬКО Є.О. Давайте я утримаюсь.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую.

1 – проти, 6 – утримались, 4 – за. Рішення не прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Тобто це питання залишається в порядку денному. Тоді ми можемо поставити на голосування порядок денний, так?

Будь ласка, хто за те, щоб підтримати порядок денний?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. Я – за. Але я залишаю за собою право, як і колеги, дізнатися у наших колег по фракції чи було їм відомо про формування такої групи для поїздки і у випадку, якщо не було їм відомо, я обов'язково, як і мої колеги, сподіваюся, винесемо це питання на наступне засідання.

Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За. За. І ми ще не зайшли в розгляд питання, по якому всі коментарі звучать, тому є можливість сьогодні ще нам почути від колег з інших фракцій чи знали вони про цю поїздку.

Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Олександр Любимович, ви нас чуєте?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За. За. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – утрималась.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Іонова?

 

 ІОНОВА М.М. Утрималась. 

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За. 

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Яременко?

 

 ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. 9 – за, 2 – утримались.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято. Тобто можемо починати розгляд питань порядку денного.

І перше питання, яке стоїть в порядку денному, – це проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки про торговельне, економічне і технічне співробітництво. Із цього питання доповідає Тарас Андрійович Качка, заступник Міністра економіки України – торговий представник України.

Будь ласка, Тарасе Андрійовичу.

 

КАЧКА Т.А. Доброго дня, колеги. Дякую вам. Вітання з Дубая, ми тут завершуємо переговори про угоду про вільну торгівлю. І водночас у нас є така вже практика, тенденція – ми денонсуємо угоди з тими країнами, які до нас максимально ворожі. І Сирійська Арабська Республіка якраз належить до таких. На минулому засіданні комітету, наскільки я пам'ятаю, розглядалося питання денонсації угоди в сфері транспорту. Угода, про яку мова іде в цьому законопроекті, – це Угода про торговельне, економічне співробітництво, вона укладена на початку 2000-х років, є дуже рамковою, вона фактично не є преференційною в плані доступу на ринок. І тому це лише така базова економічна угода, яка укладалася ще в 90-х, на початку нульових, вона давно не застосовується. Всі вже останні спроби, якісь активності по цих годах були в районі 2009-2010 років. Ми також під час підготовки цього документа оцінювали ситуацію на невизначене майбутнє у випадку нормалізації відносин з Сирійською Арабською Республікою. Такий сценарій подій закладає необхідність укладення нових угод більш сучасних, тому що за 20 років, в принципі, світ пішов далі. Тому у зв'язку з політичною потребою чітко артикулювати зменшення відносин з Сирійською Арабською Республікою, ми пропонуємо цю угоду розірвати. І відповідно не бачимо від цього ніяких негативних наслідків економічних. І загалом, навпаки, створюємо ще поле для того, щоб в майбутньому, коли будуть відносини нормальні, працювати над сучасною договірною базою.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дуже дякую.

Колеги, чи будуть запитання до Тараса Андрійовича? Хтось бажає поставити запитання?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Позиція – голосувати. Мені здається, очевидне питання.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Давайте голосувати. Богдан правий абсолютно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки.

Хто – за?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря?  Григорій Михайлович?

Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. Пробачте, у мене зв'язок пропав. Яке питання ми голосуємо?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Питання перше. Вихід з Угоди з Сирією.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря? Немає.

10 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

 

КАЧКА Т.А. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, Тарас Андрійович. Завжди раді вас бачити. До побачення.

 

КАЧКА Т.А. Запрошуйте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми переходимо до наступного питання порядку денного. Про стан перегляду договірно-правової бази України з Російською Федерацією, з Російською Білорусь та країнами СНД. Масштабне питання.

І я прошу до слова тимчасово виконуючого обов'язки директора Шостого територіального департаменту МЗС Іллю Євгенійовича Кваса.

Будь ласка, Ілля Євгенійович.

 

КВАС І.Є. Добрий день, шановні народні депутати. Радий прийняти участь в нашому сьогоднішньому засіданні. Хотів би почати з загальної такої оцінки, що наразі за оцінкою МЗС разом з центральними органами виконавчими влади триває активна робота з перегляду договірно-правової бази з російською федерацією, з Республікою Білорусь та угодами, укладеними у рамках СНД.

Я хотів би тут зробити таке уточнення. Так як сформульовано питання в порядку денному з країнами СНД, воно, на мій погляд, створює певну невизначеність. І деякі центральні органи виконавчої влади, які присилали нам інформацію, просто здійснили перелік угод, які вони мають з країнами СНД. Я впевнений, що організатори засідання мали на увазі перегляд договірно-правової бази саме багатосторонніх угод укладених, стороною яких є Україна, в рамках СНД. З цього ми, в принципі, і виходимо.

Минулого року в липні місяці міністерство ініціювало доручення віце-прем'єр-міністра з питань європейської інтеграції Стефанішиної щодо необхідності проведення центральними органами виконавчої влади аналізу доцільності збереження чинності міжнародних договорів, укладених в рамках СНД і вжиття невідкладних заходів щодо виходу з них або припинення, або зупинення дій для України у відносинах з Російською Федерацією і Республікою Білорусь.

За пропозицією МЗС урядом було підтримано заходи з оптимізації роботи органів виконавчої влади. Наслідком цього стала суттєва активізація роботи з припинення або зупинення дії відповідних угод з росією, Білоруссю в рамках СНД.  

Слід враховувати, що в процесі роботи з припинення дії багатосторонніх угод в рамках СНД є небезпека появи правової неврегульованості в окремих сферах двосторонньої взаємодії, яку можна подолати лише шляхом ревізії двосторонньої договірно-правової бази з країнами СНД, окрім російської федерації та Республіки Білорусь. І в цьому зв'язку є, триває робота з визначення доцільності підписання нових угод у певних сферах.

Це я кажу для того, щоб ви розуміли, шановні народні депутати, що є певні обмеження щодо припинення дії низки двосторонніх угод у певних сферах, про які нам сигналізують центральні органи виконавчої влади, і ми маємо зважати на ці потреби. При проведенні аналізу і прийнятті рішень про припинення дії двосторонніх угод з росією, Білоруссю, а також в рамках СНД МЗС, окрім політичної думки, підходить дуже зважено і надає право центральним органам виконавчої влади здійснювати всі відповідні внутрішні процеси і проводити аналіз можливих наслідків, негативних в тому числі наслідків від припинення дії таких двосторонніх… таких міжнародних договорів.

Можу сказати, що зараз ми фіксуємо появу нового тренду на зупинення дії міжнародних договорів по відношенню до Республіки Білорусь, а також в рамках СНД по відношенню до росії та Республіки Білорусь. Це є свідченням того, що це надає певний простір для маневру в разі якоїсь кардинальної зміни ситуації. Ми є свідомими, що такі зміни можуть статися не в середньостроковій перспективі, але водночас, зважаючи на ті сфери діяльності, за які відповідають органи влади, і необхідність взаємодії в певних сферах. Ми свідомо йдемо… Ми погоджуємо такий підхід і таким чином має місце не повне припинення дії міжнародних договорів, а зупинення їх дії, що дає можливість за певних передумов відновити співпрацю.

Також щодо інвентаризації договірно-правової бази. І якщо фіксувати повне припинення дії міжнародних договорів, ми можемо тільки за наслідками.. за отриманням повідомлень від контрагентів про їхню згоду з позицією, з рішенням України про припинення або зупинення дії певних міжнародних договорів. І тут існують певні складнощі, оскільки, як відомо, відносини з російською федерацією, дипломатичні відносини розірвано, з Республікою Білорусь дипломатичні відносини зведені до мінімуму. У цьому зв'язку отримання повідомлень від контрагентів на нашу нотифікацію про припинення або зупинення дії міжнародних договорів відтерміновується в часі, а деколи доводиться чекати по декілька місяців, особливо у випадках з російською федерацією, є випадки, що по три-чотири місяці немає повідомлень про прийняття російською стороною позиції України з того або іншого питання. Якщо говорити про певну динаміку, динаміку цього процесу, ми брали період початку масштабної збройної агресії російської федерації на території України. І щодо міжнародних договорів з російською федерацією ми зафіксували припинення дії 75 міжнародних договорів. Це означає, що Україна виконала  внутрішні державні процедури і були ухвалені необхідні нормативно-правові акти, якими фіксується ухвалення Урядом України або державою Україна певних рішень щодо припинення дії міжнародних договорів. З часу проведення нашого попереднього засідання у липні минулого року, за останні вісім місяців було припинено дію понад 40 міжнародних договорів з російською федерацією. Таким чином, наразі динаміка виходу чи припинення дії міжнародних договорів з російською федерацією є десь 5 міжнародних договорів на місяць.

Певна кількість, зараз 10 міжнародних договорів ще перебуває в процесі підготовки прийняття необхідних нормативно-правових актів.

Щодо припинення міжнародних договорів з Республікою Білорусь. За нашими даними спочатку масштабного вторгнення припинено дію понад 100 міжнародних договорів з російською федерацією. Варто відзначити тут, що майже третина, ну, значна кількість з цього числа десь до 40 міжнародних договорів становлять документи міжрегіонального характеру, що зрозуміло, у випадку сусідньої країни.

Що стосується міжнародних договорів у рамках СНД. Спочатку масштабного вторгнення МЗС опрацювало 73 проекти нормативно-правових актів щодо виходу України з міждержавних і міжвідомчих договорів в рамках СНД, або щодо припинення, зупинення їхньої дії у відносинах з російською федерацією і Білоруссю.

Результатом проведеної роботи з березня 2022 року є прийняті рішення про вихід з 29 міжнародних договорів в рамках СНД. Прийнято 14 законів України, які стосуються 17 угод, 2 Укази Президента, 10 Постанов Кабінету Міністрів.

Ну, власне кажучи, низка проектів рішень, як я вже казав, перебувають на етапі міжвідомчого погодження. Кожного тижня заходять на МЗС на погодження, от сьогодні буквально зайшли дві угоди: в рамках СНД від Міністерства внутрішніх справ і угода про трудову діяльність, соціальний захист громадян – Угода між Урядом України, Урядом Російської Федерації. Таким чином можу констатувати, що процес триває, він активізувався. Якихось проблемних питань у цьому зв'язку я не бачу.

В мене, власне кажучи, я доповідь закінчив. Готовий буду відповісти на можливі запитання. Тут присутні мої колеги з Другого територіального департаменту, відповідальний за відносини з Республікою Білорусь, і договірно-правовий департамент, заступник директора Олег Павлиш.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, Ілля Євгенійович.

Перед тим, як ми перейдемо до запитань, я просто хотів зробити невеличке уточнення стосовно формулювання країни СНД. Справа в тому, що це формулювання з доручення, яке ми отримали від Голови Верховної Ради, і ми перенесли саме в такому формулюванні. Хоча я погоджуюся з вами: мабуть, мається на увазі ті договори, які були укладені в рамках СНД. Мабуть, так треба це інтерпретувати.

А зараз, будь ласка, колеги, у кого є питання чи бажання виступити, висловитися?

 

НЕМИРЯ ГМ. У мене є запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую за надану цю інформацію. Ми вже другий раз повертаємося до цього питання. І очевидно, в порівнянні з минулим разом є відчутний прогрес.

Натомість для того, щоб члени комітету розуміли глибину цього питання, я був би дуже вдячний, якщо б ви повідомили членам комітету, скільки ще, як довгий шлях ще перед нами стосовно російської федерації окремо, по двосторонці по Білорусі і того, що є в рамках СНД. Чи не могли б ви сказати, станом на сьогодні скільки ще залишається таких договорів, угод, де Україна є стороною-учасницею в рамках двосторонки з росією і СНД?

Дякую.

 

КВАС І.Є. Дякую за запитання, Григорію Михайловичу.

Щодо договірно-правової бази з російською федерацією, це найбільш складне питання, тому що достеменної кількості міжнародних договорів, укладених з російською федерацією, наразі визначити практично неможливо, оскільки за весь час з часу встановлення дипломатичних відносин подекуди міжвідомчі договори, про укладання якихось міжвідомчих договорів інформування МЗС не здійснювалося. За нашою оцінкою ми вважаємо, що існує понад 300 чинних міжнародних договорів з російською федерацією. Наразі ми опрацювали вихід з березня по цей час 75 документів. Відповідним чином можна розуміти про обсяг проблеми.

Щодо Республіки Білорусь, за нашою оцінкою договірно-правова база складає десь понад 200 документів. Ми вийшли зараз вже десь зі 100 документів, понад 100 документів. Тобто половина шляху пройдена.

Щодо міжнародних договорів в рамках СНД, також десь кількість, загальна кількість угод понад 200 документів. Потрібно пройти, потрібно припинити чинність, чинними залишаються ще понад 100 міжнародних документів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Олександр Олександрович, у мене питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Любимович, будь ласка.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Спасибі.

Я хотів запитати шановного представника МЗС, можливо, це наївно, але, можливо, це виходить за рамки нашого питання і, можливо, це не сфера відповідальності МЗС, але ви згадали міжвідомчі документи. Є такий пласт документів, на який свого часу ніхто не звертав увагу. Це численні угоди, що їх укладали в Криму Рада міністрів Автономної Республіки Крим з урядом Москви, з урядом Татарстану, Башкортостану, Тюмені. Ще раз кажу, у нас ніхто на це не звертав увагу, але цей пласт кримської дипломатії був дуже потужним. Ваша думка, як до цього ставитися: забути про це чи потрібен якийсь формально політичний акт для скасування, можливо, так? Не знаю, дайте пораду.

 

КВАС І.Є. Дякую за запитання. Дійсно, можна припустити, що існує великий пласт документів, які зараз важко зрозуміти, який підхід до них застосовувати і що потрібно робити для припинення їхньої дії. Я хотів би… Не знаю, я зараз не готовий відповісти на питання, що робити з політичної точки зору.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Ви це для себе помітите, а потім подумаєте, а, може, разом подумаємо. Будь ласка, давайте так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Любимович і, до речі, це в продовження вашого запитання і запитання Григорія Михайловича. Є пропозиція прийняти рішення для того, щоб звернутись до МЗС з проханням доопрацювати це питання, визначити термін, в рамках якого вони зможуть це зробити, і повернутись до цього питання пізніше, так.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Підготувати і надати список.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Остаточний список. Звернутись до МЗС, щоб МЗС підготувало і надало остаточний список, в тому числі і спробувало відповісти на це запитання, яке Олександр Любимович поставив. Як ви вважаєте, колеги?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Підтримуємо вас.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте тоді я з вашого дозволу ставлю на голосування цю пропозицію звернутися  до МЗС з проханням, так?

 

_______________. Обговорення вже закрито, все?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перепрошую, вибачте, я обговорення ще не закрив. Може, хтось ще бажає виступити? Вибачте, колеги. Тоді я ставлю на голосування цю пропозицію. За результатами розгляду... 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. За результатами розгляду звернутися до МЗС України з проханням проаналізувати повністю договірно-правову базу разом із відповідальними міністерствами і надати комітету узагальнений і узгоджений список договорів чинних, які потребують виходу або припинення з метою інформування керівництва Верховної Ради, народних депутатів, а також з метою здійснення ефективного парламентського контролю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто – за?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко?

Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, колеги. Ілля Євгенійович, дуже вам дякую. Ще одне питання, тому з вами продовжуємо роботу. Але дуже вам дякую за це питання.

 

ІОНОВА М.М. Просто вона перепідключається, вибачте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А ми переходимо до наступного питання. Теж Ілля Євгенійович буде доповідати.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Колеги, вибачте, я – за. В мене щось було зі зв'язком. Вибачте заради бога.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ми врахували.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую. Да, вибачте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступне питання про участь Верховної Ради України у міжпарламентських утвореннях на предмет їх відповідності національним інтересам та доцільності подальшої присутності України. З цього питання теж Ілля Євгенійович буде доповідати. Але я так розумію, що йдеться про конкретну справу, пов'язану з парламентською асамблеєю… Міжпарламентською асамблеєю СНД.

Будь ласка, Ілля Євгенійович.

 

КВАС І.Є. Дякую, Олександре Олександровичу.

В принципі, да, спочатку ми підготували таку загальну довідку щодо участі Верховної Ради у міжпарламентських утвореннях, регіональну таку зробили по континентах, по країнах чи по міжнародних організаціях, де існують такі міжпарламентські утворення. Але потім ми зрозуміли, що це більше стосується, мабуть, участі України або відносин України з Міжпарламентською асамблеєю держав-учасниць СНД в контексті попереднього звернення комітету про надання, сприяння або висловлення думки МЗС як зробити, щоб з вебсторінки міжпарламентської асамблеї зникло повідомлення про участь України в цій структурі.

Результат нашого аналізу, а також попередніх рішень, судових рішень в цьому зв'язку, свідчить про те, що статус Міжпарламентської асамблеї СНД, як консультативного інституту міжпарламентського співробітництва, він фактично вичерпався в січня 96-го року, коли набрала чинність конвенція міжпарламентської асамблеї. Відтак Постанова, яку ухвалила Верховна Рада України, про приєднання до Угоди про міжпарламентську асамблею у 2001 році, по суті, є політичним актом і не породжує для України та для самої Верховної Ради жодних юридичних наслідків, він не може розглядатися як правовий акт у розумінні статті 150 Конституції України.

У відповіді на попередній запит комітету МЗС рекомендувало чи висловило пропозицію, що можливим виходом з цього питання було б направлення будь-якого документу, це, можливо, буде лист Голови Верховної Ради або лист за підписом голови Комітету з міжпарламентських зв'язків, зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. Тобто ми даємо тут простір для діяльності Верховної Ради і МЗС як зовнішній орган не може рекомендувати якусь одну пропозицію або вносити якусь пропозицію, на яку має пристати Верховна Рада України.

 

БОГДАНОВА В.О. Ілля Євгенійович, Олександр Олександрович, дозволите одну ремарку?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

БОГДАНОВА В.О. Ілля Євгенійович, повністю з усім згодні, крім одного. Постанова, яка була ухвалена Верховною Радою, вже стала частиною нашого законодавчого поля, який би характер вона не носила.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. І залишається нею, поки…

 

БОГДАНОВА В.О. І залишається, поки ми не ухвалимо інший якийсь відповідний законодавчий акт. Навіть якщо вона політичного характеру.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. У зв'язку з цим секретаріат разом з юридичним управлінням проаналізували цю ситуацію і дійшли висновку, що все-таки необхідно прийняти Постанову про вихід Верховної Ради України з Угоди про Міжпарламентську асамблею держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав. Цей проект надавався в документах всім членам комітету. Ми пропонували би розглянути цей проект постанови і за згоди вашої внести цю постанову від комітету. Зараз ми ще раз копію, фотокопію надішлемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка, подивіться текст.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Надішлете де?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. В чат. Воно надіслане, але ми зараз ще раз в чат продублюємо наш, виокремимо.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Мені скиньте, мені, будь ласка, на мій телефон скиньте глянути.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Вона з понеділка була надіслана в документах до другого питання, до третього питання.

 

БОГДАНОВА В.О. Скидаю, Ірина Володимирівна, скидаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вже є. Вже в чаті є.

 

БОГДАНОВА В.О. Зараз Ірині Володимирівні скидаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Вже є. Колеги…

 

БОГДАНОВА В.О. Ірина Володимирівна, подивіться, ви отримали?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я бачу, да, дивлюсь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поки колеги дивляться, чи будуть ще запитання до Іллі Євгенійовича?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Олександр Олександрович, можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Я думаю, що це настільки зрозуміле питання, що не варто витрачати на нього стільки часу. Взагалі це могла бути навіть не постанова, а просто заява про те, що ми з цього виходимо, не вважаємо себе і членами. Воно взагалі не варто, як кажуть, такої кількості рухів. Я думаю, форма, то така справа. Давайте ухвалимо це рішення і все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Можна слово взяти?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Богдан Васильович, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дякую.

Я переглянув. Спасибі за проект постанови. Мені бракує там концептуально посилання на положення Конституції України і про європейську інтеграцію. Мені здається, що членство в СНД, тобто ми його позбуваємося, якщо ми його мали, в рамках того, що прийняті політичні рішення про інтеграцію зовсім в іншому напрямку і з огляду на збройну агресію російської федерації. Що стосуються збройної агресії чи потрібно в цій постанові згадка це на політичний розсуд колег усіх: можемо робити, можемо ні. Але я би почав в частині, яка підводить до резолютивної, я би все-таки почав не з того, що ми колись увійшли в СНД відповідно до постанови якоїсь чи рішення якогось, а почав би з того, що в Україні прийняті рішення про вступ до Європейського Союзу. І потім відповідно згадуємо постанову, якою ми увійшли в СНД і приймаємо рішення скасувати відповідне рішення. Все, далі по тексу я підтримую, і підтримую пана Олександра в тому, що це вже такі техніко-редакційні правки, в принципі, треба проголосувати принципове рішення. Ми дійсно повинні прийняти постанову Верховної Ради, але головне просто рішення політичне по суті, що ми виходимо.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Богдан Васильович, можливо СНД в цьому документі і не треба згадувати агресію, тому що йдеться загалом про СНД, не тільки про росію.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Ще раз кажу, тобто, бачите, я сам оговорився. Логіка така, я думаю, є, що ми вийшли все-таки з СНД і почали цей процес в 2014 році саме через збройну агресію російської федерації. Але знову-таки, тобто це я ж сам обмовився, що можна згадувати, можна ні. Але принципово ми не можемо продовжувати інтеграцію в рамках СНД оскільки ми інтегруємось в Європейський Союз, і будь-які інші інтеграції суперечать цьому курсу затвердженому в Конституції. Оце має бути відображено, тому що це є основа нашого рішення, ніщо не будь інше.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, будь ласка, Людмила Олександрівна.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Тоді що, голосуємо підтримати внесення від комітету проекту постанови, запропонованої з правками Богдана Васильовича щодо Конституції?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Да, щодо європейської інтеграції.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да, статті Конституції щодо європейської інтеграції. Голосуємо?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати цей проект постанови з відповідними поправками, які запропонував Богдан Васильович.

Хто – за?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко? За.

Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Прощай, немытая россия. "За", звичайно.

 

МОСОЛОВ Ю.О. 10 – за. Рішення прийнято.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шановні члени комітету, ми тоді доопрацюємо проект постанови, підготуємо всі документи, і запропонуємо в СЕДО вам для підписання. В чаті повідомлю, коли це буде готово.

Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, колеги, за одностайність.

Переходимо до наступного питання. Вибачте, Ілля Євгенович, дуже вам дякую. І до побачення.

Ми переходимо до наступного питання міжпарламентської співпраці.

Четвертий пункт. Про участь парламентської делегації Верховної Ради України в розширеному засіданні Міжнародного секретаріату Міжпарламентської асамблеї православ'я, яке відбудеться у місті Халкідіки, Греція в період з 29 червня по 3 липня 2023 року.

Я прошу до слова… Я так розумію, Людмила Олександрівна, так? Це… ні? А, Юрій Олександрович, будь ласка. Юрій Олександрович, будь ласка.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шановні члени комітету, на адресу Голови Верховної Ради надійшло запрошення за підписом Генерального секретаря Міжпарламентської асамблеї православ'я Максимуса Харакопулоса щодо проведення в Халкідіки чергового, але урочистого 30-го засідання Генеральної асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Православ'я.

Звертаю вашу увагу на те, що з 14-го року Україна не бере участі у заходах МАП. У нас було рішення 17 грудня 14-го року Комітету у закордонних щодо цього. І 3 вересня 19-го року наш комітет на своєму засіданні також ухвалив рішення утриматись від формування постійної делегації та приймати рішення кожного разу при отриманні наступного такого запрошення. Єдине, що в цьому… З цього разу можу звернути увагу, цього разу запрошення надійшло за підписом генерального секретаря, хоча мало б прийти за підписом президента асамблеї.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Чи хтось бажає виступити або поставити запитання? Богдан Васильович, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. А можна…  (Не чути) генеральний секретар, президент?

 

МОСОЛОВ Ю.О. А там, в принципі, їх кілька посадових осіб. В цій асамблеї є тільки президент, скарбник і генеральний секретар.  

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. А хто зараз президент?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Як 19-го і 14-го року пан Гаврилов, Державна Дума, Компартія, знаходиться під санкційними списками ЄС.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. (Не чути)беспартийные коммунисты.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Но верующие.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віруючий атеїст.

Так, колеги, що будемо робити з таким явищем, феноменом?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Судячи з того, що росіянин посоромився підписати, вони, розуміючи, що ми не розглянемо позитивно, вони нас хочуть дуже, щоб ми взяли участь у заході. Питання в тому, я не відслідковував ніколи ситуацію детально там, наскільки в нас є можливість там провести якісь свої рішення. Відкидати таку можливість, православ'я – це прекрасна релігія, як і всі інші, тобто нічого особливого, але яка конкретна ситуація, політичні розклади, чи є шанси зафіксувати якусь позицію політичну в рамках цієї організації теж, чи поїхати просто грюкнуть дверима і вийти звідти, якщо там… Треба думати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є пропозиція, Богдане Васильовичу? У Людмили Олександрівни якраз є пропозиція.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Це я випадково. Але так, нагадати можу, минулого разу Єленський з'їздив в Грузію, так їх взагалі в парламент не пустили. Минулого разу була сесія, в Грузії проходила, і було прийнято рішення комітету, це ще минулого скликання було, Єленський і Ар'єв мали поїхати, Ар'єв не поїхав, Єленський поїхав, так трапилося, що взагалі і сесія сама не відбулася, бо їх просто в парламент не пустили. Грузини…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Всіх чи тільки нашу делегацію?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Всіх. Ні, всіх, бо мав же ж головувати там цей же ж Герасимов, ой, Гаврилов і грузини сказали: "А як таке може бути, щоб агресор сидів в кріслі спікера парламенту?". І просто цю асамблею не пустили. Засідання там не відбулося.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, так. Тут, дійсно, ці так звані депутати Держдуми – це ж фактично воєнні злочинці, тобто вони брали участь в спробі анексії, голосували за закони, які є частиною злочину по суті. Тобто а яке рішення?

Так-так, будь ласка, Богдан.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Можна питання? А ми могли б дати запит на МЗС з тим, щоб вони... Я так розумію, що інші країни все-таки сформували постійні делегації, щоб нас поінформували про склад чи, можливо, це є десь на сайті? Це все подивитись просто, проаналізувати політичний розклад там, хто буде на цьому зібранні і відповідно які настрої, тому що приймати рішення зараз дуже важко. Відмовлятись тільки тому, що там десь є росіяни, ну, з ООН ми ж не виходимо, там теж є росіяни. Але їхати не знаючи, що ми можемо досягнути, щоб знову-таки не виглядати, що ми в гордом одиночестве. Тобто якщо вони нас там просто можуть ізолювати з нашою позицією – цього теж не можна допустити. Тому для прийняття якогось зваженого рішення їхати чи не їхати, потрібно краще розуміти політичну ситуацію зараз в організації і відповідно на заході.

Юрій Олександрович...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Можна... можна до обговорення?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ірина Володимирівна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вибачте, щось у мене не працює ручка жовта, щоб підняти її, тому так, тому так прошу доєднатись до обговорення.

Перше. Мені теж здається, що зараз наша позиція, парламенту, в цілому, що ми на всіх міжпарламентських таких площадках виступаємо за вилучення звідти російської делегації. І, наприклад, ОБСЄ ми блокуємо засідання, де були росіяни. Мені здається, єдиним майданчиком, де ще залишається російська делегація... (Не чути) це міжпарламентський союз. Все-таки в усіх інших делегаціях, в міжпарламентських, вірніше, асамблеях або заходах ми не беремо участь, якщо там є росіяни. Це перша історія.

Друга історія. Мої відчуття, що зараз на порядку денному буде стояти,  принаймні ми будемо дуже наполягати на цьому, я бачила, до речі, вчора заяву і Євгенії Кравчук зі "Слуг народу", що вони також будуть просувати чи вона якось так підтримала, що необхідно вже в сесійну залу винести закони щодо заборони церкви російської, цієї московської. Ми будемо на цьому наполягати, тому що всі ці останні події показують, що парламент самоусунувся, і ми не можемо стояти осторонь.  Якщо парламент зараз буде просувати і приймати цей закон, по-перше, про розрив орендних відносин з історичних приміщень з Московським патріархатом.

Друге рішення важливе. Це, в принципі, заборона церкви, яка там мала корені в країні-агресорі, то мені здається, що це також накладе дуже серйозну таку політичну історію на те, як росіяни будуть поводитися по відношенню до української, можливо, делегації на цьому конгресі православ'я. Тому я теж пропоную. Дивіться, мова йде ще про червень. Давайте ми сформулюємо два листа. Один з них сформулюємо як зазначив пан Богдан до МЗС. А другий якраз до Комітету у справах релігії, який зараз Єленський очолює в уряді. Він є експертом в цих питаннях. Давайте почуємо, або запросимо його на це обговорення на наступне засідання, і потім будемо приймати рішення. Тому що, я вважаю, що це ситуація, яка потребує, ми не є всі експертами в цих питаннях, і вона потребує тут більш такого, мені здається, ґрунтовного обговорення, враховуючи всю палітру, всю картинку. Я би навіть СБУ запросила послухати це, от серйозно вам говорю. У них є своя там інформація щодо всіх цих впливів, і після цього приймати рішення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто є пропозиція перенести, так я розумію?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Не просто перенести, треба підготуватись до…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Три листи. Дивіться, пропозиція така, що ми перенесемо розгляд цього питання на засідання, до якого ми отримаємо компетентну інформацію і позицію щодо участі делегації української, формування делегації або разової участі в цьому заході від трьох інституцій. Перша – це МЗС. Друга – це комітет у справах релігій при уряді, який очолює Єленський якраз, він є експертом у цьому питанні визнаним. І третя – Служба безпеки України.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я б ще ПЦУ додав би.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так, звичайно, ми можемо написати тоді… Або до ради… да, ПЦУ. Це сьогодні канонічна українська церква і нехай би вони дали нам… Можна ПЦУ і можна тоді звернутися і до не тільки офісу Епіфанія, а і до греко-католиків. Давайте отримаємо їх позицію, це було би…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Може, не листом. Може, нам зробити в рамках комітету робочу групу невелику на одне питання і просто провести Zoom засідання з цього приводу, щоб всіх запросити.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Можемо.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. І сформувати якусь позицію, вислухати всі думки і попробувати сформувати позицію, а потім ми її просто затвердимо на комітеті, якою б вона не була.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Коли ми говоримо про лист, то це може бути лист-запрошення на таке обговорення так само як і СБУ. Давайте, це хороша ідея. Це може бути якесь неформальне навіть таке обговорення, просто щоб ми розуміли більш їх позицію. Тим більше, Рада Церков любить писати листи на Верховну Раду щодо Стамбульської конвенції чи партнерства. Тому давайте тут їх послухаємо, їм буде приємно.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. До запрошених ще Службу зовнішньої розвідки треба додати, СБУ, очевидно, ПЦУ, Державний комітет з питань релігій, колег із комітету гуманітарного.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. А Мінкульт?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Можна і Мінкульт, можна. Це дійсно це питання, де хотілось би почути позицію всіх і прийняти рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це дуже велика масштабна тема, це тягне на слухання навіть комітетське – релігійна дипломатія.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Воно зараз буде не зайвим, тому що я вам чесно хочу сказати, що є таке відчуття, що ця тема, вона і в середині країни… Ви ж бачите, які відбуваються події важкі в регіонах і правильні в той же час. Тому якщо ми тут будемо більш компетентні в цьому питанні, воно нам не завадить.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В Все правильно. Коментують всі: від Папи Римського до Fox News. І тема, актуальність в залежності від наших рішень наростатиме незалежно від наших рішень.

Тому в цілому треба було б зрозуміти, що ми будемо з цим робити, як ми будемо інформаційні напади на себе відбивати. Тому що зрозуміло, що тут і навіть якщо наша делегація поїде, то її, абсолютно зрозуміло, організовано будуть звинувачувати в тому, що Україна переслідує православну церкву от якусь.

Тому да, краще тут провести такі експертні слухання, можливо, на наступному тижні. Якщо потрібно, наступний тиждень у нас пленарний, найближчим часом я готовий, якщо треба, модерувати цю дискусію, якщо інших бажаючих немає, якщо пан голова не матиме…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, добре. Тоді, Богдане Васильовичу, ви будете модерувати, так, і ми проведемо, може, за два тижні, так, чи?...

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Через тиждень можемо, наступний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Через тиждень?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да, наступний же в нас пленарний, а через тиждень, щоб не було такого. Бо пленарний тиждень, там явно будуть у нас комітети. Комітет по-любому треба проводити буде, а в же через тиждень.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Числа 18-го, 17-го, да, понеділок-вівторок через…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. А, там же ж Пасха.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якраз під Пасху…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Після, після.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, після Пасхи або замість.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, тоді приймаємо рішення консенсусом, так, треба?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Думаю, да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І, Богдане Васильовичу, будь ласка, ви будете тоді модерувати, так, це обговорення.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Добре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тоді ми це питання вирішили, так.

Можемо переходити до наступного питання: про проект Меморандуму про співробітництво між Асамблеєю Республіки Мозамбік та Верховною Радою України. Будь ласка…

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шановні члени комітету, до Верховної Ради надійшла пропозиція посольства нашого, посла пані Абравітової. За результатами зустрічі Першого заступника Голови Верховної Ради Корнієнка на майданчиках Міжпарламентського союзу з представниками парламенту Мозамбіку народилася така ідея підписання Меморандуму. Потім цей проект Меморандуму був нами доопрацьований секретаріатом з МЗС ще додатково, і ви його маєте в матеріалах до засідання комітету.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Чи будуть запитання або хтось бажає висловитися?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Давайте підтримаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Давайте тоді з пропозиціями? Будь ласка, Юрій Олександрович.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Там єдина, одна невеличка пропозиція – співпраця, зустріч не між парламентами, а все ж таки зустрічі між представниками парламентів, більш…

 

КОПИЛЕНКО О.Л. В робочому порядку все це. Давайте голосувати.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми мали на увазі з пропозиціями МЗС.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Давайте тоді, я ставлю на голосування підтримати з пропозиціями МЗС, так.

Хто – за?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря?

Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Іонова?

Руденко?

 

ІОНОВА М.М. Іонова – за.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За, звичайно.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Наступне питання про візит, яке ми залишили в порядку денному, про візит депутатської групи дружби до Королівства Іспанії у період з 17 по 21 квітня 2023 року. Чи є представник групи дружби на зв'язку у нас?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. От справжня причина перенести розгляд цього питання.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Супер, да.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Немає з ким обговорювати.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Немає з ким обговорювати. Друзі, давайте перенесемо і просто скажемо в робочому порядку представнику групи дружби, що нехай зв'яжеться з усіма фракціями і всій групі дружбі напишуть про формування цієї делегації, сформують транспарентну групу дружби, ми її за три хвилини з вами розглянемо в будь-який день. Це ж очевидно, що ми все це підтримаємо, крім принципу…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. … (Не чути) з тією поправкою, що не з усіма фракціями… (Не чути)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Абсолютно. Абсолютно, окрім ОПЗЖ. 

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я маю на увазі, що всім членам групи просто… Ви повинні розуміти, що всі члени групи дружби поінформовані. Ну, якщо якоїсь фракції немає, немає її представників у групі дружби, то насильно їх туди включати?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні. Дивіться, наприклад, у нас... Ми взагалі не знаємо як вона формувалася, тому що були активні групи дружби, якісь формувалися … (нерозбірливо) У нас зараз долучилися члени до неї, вони поїдуть. Пане Богдане, у нас же… Дивіться, я от… не сприйміть це, що я просто критикую. Я думаю, що багато нових людей чотири роки тому зайшли в парламент, можливо, щось робилося тоді, знаєте, не те, що з поганих намірів, але, наприклад, через дійсно незнання. Але зараз вже є досвід парламентський і треба його врахувати, і все виправити, і хай їдуть, ми їм тільки допоможемо.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Ні, пані Ірино, якщо ви пригадаєте чи подивитесь голосування, я цей принцип підтримую і…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Абсолютно. Абсолютно.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Але ми не повинні на себе брати ту роботу, яку повинно зробити керівництво цієї групи. Я теж не пригадую як вона формувалася, але це робота в рамках групи. Ми лише повинні переконатися, що керівництво групи поінформувало всіх членів групи. Якщо хто завгодно, з яких завгодно фракцій хоче долучитися до групи дружби, то вони мають право, які питання.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Абсолютно. Дивіться, ми з вами говоримо про одне й те саме. Єдине, що я вважаю, що якщо керівництво групи дружби не дотрималось принципу, маємо їм про це сказати і вони це врахують, це ж дружня порада, професійна дружня порада.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Давайте тоді просто запросимо на наступне засідання…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я, наприклад, вчора з великим задоволенням долучилась під час обговорення якогось законопроекту, де ми зробили альтернативний, на засідання Комітету нацбезпеки і оборони, мені там робили зауваження по певним нашим новелам, я все це зафіксувала. І я до цього ставлю не критично, а так, що, окей, вони є профільний комітет, я це врахувала. От мені б хотілось, щоб наше обговорення ми сприймали абсолютно як професійне обговорення, де нам потрібно врахувати, що це є правильна позиція, яку ми підказуємо в тому числі керівникам групи дружби от і все. От Австралію ми ж всі обговорювали. Я вам хочу сказати, що ми не встигли, наприклад, представник нашої фракції зробити візу. Якби раніше поінформували про цю поїздку, там би вона була більш транспарентна. І ніхто ж її не блокував. Але вказали правильну історію, що там мають бути представники тих фракцій, які хочуть брати активну участь в міжпарламентській діяльності.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Негулевський підключився.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Давайте секретаріат, уповноважену, запросити керівника групи дружби на наступне засідання, і повідомити, що ми забагато не ставитиме запитань.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вже є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вже є. Давайте підключимо його зараз.

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П. Доброго дня, колеги.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Доброго.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Пан Ігор, у нас у деяких членів комітету виникло питання, чи поінформовані всі члени групи дружби про те, що готується така делегація, чи мали вони можливість висловити свою згоду, чи незгоду брати участь в роботі делегації? І чи є у вас в групі дружби представники всіх фракцій? Тобто чи всі фракції відповідно знали про те, що така делегація готується? Оце питання виникло.

Дякую.

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П. Так, дивіться, по-перше, всі члени делегації були проінформовані. Створився чат, де всі проінформовані про які зустрічі. Всім була дана можливість зробити зауваження до програми, яку предлагає нам посольство. Всі могли поправити, де, що і як. Це, по-перше.

По-друге. Так, у нас є два позафракційних в групі, та один представник "За майбутнє". Із семи чоловік троє не з "Слуги народу".

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будуть ще запитання до пана Ігоря?

Будь ласка, Ірина Володимирівна. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я долучусь до обговорення. Дуже дякую.

Дивіться, по-перше, це однопартійна фактично група, тому що Микола Тищенко він є "Слуга народу". Це перша історія.

Друга. Наскільки мені відомо, не всі були поінформовані про цю делегацію.

Друге. Я хочу сказати, що ми вважаємо, що вона має бути розширена, ну наша фракція, за рахунок представників нашої фракції. Ми не знали як формувалася делегація. І зараз депутати нашої фракції доєдналися до групи дружби з Іспанією.

Я буду говорити про нашу фракцію. І я буду просити колег підтримати доєднання до цієї делегації двох представників нашої фракції. Це Ніна Южаніна і це Микола Величкович. Ніна є представником, як ви знаєте, комітету податкового. Дуже багато питань сьогодні у наших є в тому числі біженців щодо цього напрямку. Микола, він, мені здається, в одному комітеті якраз з організатором делегації працює. І я думаю, що наші колеги посилять цю делегацію. Тому ми наполягаємо на включенні їх до делегації.

Також наша порада. Я зараз написала, я просто вас інформую, листа на Голову Верховної Ради, на голову комітету і на голів всіх груп дружби, що при формуванні делегації враховуйте міжнародний і наш український парламентський досвід, що це має бути все-таки делегація, де є влада і опозиція. Зараз опозиція працює, тим більше особливо назовні, в системі one voice з  владою, але це парламентська правильна традиція, яка наближає нас до ЄС і НАТО. І враховуйте це при формуванні делегації, тим більше всі тут видатки не за рахунок Верховної Ради, а люди беруть їх на себе. Тому тільки позитив буде, якщо делегація буде транспарентна. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу до слова Марію Миколаївну.

 

ІОНОВА М.М.  Дякую.

Я просто хотіла нагадати, що, я не знаю, чи пан Немиря ще на зв'язку, бо він інформував про... (Не чути) члени групи дружби не знали про формування цього візиту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає на зв'язку, так, Григорія Михайловича?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Да, але ми тому рекомендуємо, щоб голова групи дружби чи співголова... До речі, в листі написано, що ви співголова групи дружби з Австрією. Це помилка чи ви є і співголова групи дружби з Іспанією, чи хто тоді...

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П. Я голова групи дружби, не співголова групи дружби з Австрією.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Хорошо. Супер. А з Іспанією хто голова групи дружби?

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П. У нас було дві співголови, Совгиря у нас ушла до Конституційного Суду,  то бишь я остався один з головою.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Тобто ви і співголова з Іспанією, і голова з Австрією, правильно?

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П.  Так, не бачу тут нічого такого.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні, я теж не бачу, я уточнюю, тому що я прочитала це в листі, я уточнюю, я ж нічого вам не говорю.    

От. Але, можливо, варто. Ну, знову-таки от ми обговорювали, ви пізніше підключилися, обговорювали це питання в нашому комітеті, що, можливо, у вас, тим більше, було двоє співголів і двоє від "слуг народу" – це не зовсім відповідає парламентській традиції. Можливо, от ми не маємо права втручатися жодним чином в роботу групи дружби, але парламентська традиція, що, можливо, ви зберіть групу дружби і виберіть співголову… (Не чути)

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Можна я трошки доповім? Буквально внесу… хвилиночку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Людмила Олександрівна.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. У нас в цій групі дружби, ми тільки що от подивилися, немає, крім "слуг", "Платформи – за життя" і "За майбутнє", а також Тищенко, не знаю, позафракційний, і Демченко, ой, Дубінський позафракційний.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Правильно, от я ж про це і говорю.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Всі остальні просто "Слуги народу". Треба, щоб увійшли в цю делегацію представники інших фракцій, їх тут немає.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Абсолютно. Дивіться, пані Валерія. Пані Валерія, можна? Пан Олександр, одна репліка, я перепрошую, і ми вас уважно вислухаємо. Вибачте, у мене немає руки підняти жовтої, але якраз…

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Ну, руки у вас є і я їх бачу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я маю на увазі жовтенької… загубився десь цей значок, ви розумієте, про що я.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Буває, да.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дивіться, ми закінчуємо це обговорення. Але, на жаль, ви пізніше підключилися до нашої дискусії. Дійсно всі, ми не знали як… От наша фракція дуже активна в міжпарламентській діяльності і ми не знали навіть як формувалася група дружби з Іспанії, ніхто не підходив, не збирав ці підписні листи, тому що наші би депутати доєдналися, в нас є ті, хто активно працюють з цією країною. Тому це теж порада. Будь ласка, колеги, от, можливо, давайте ми відкладемо це питання на день. Голова групи дружби почув це, він зараз звернеться до фракцій: до "Європейської солідарності", до "Голосу", до "Батьківщини", скаже, що ця група існує, хто хоче долучитися до цієї групи, сформує делегацію за участі цих груп і ми завтра-післязавтра проголосуємо вашу делегацію. Це буде дуже правильно. Дякую.

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П.  Дивіться… А можна я репліку… (Не чути) Дивіться, ця делегація готовилась уже більше трьох неділь. І дуже поважні гості вже підтвердили… Гості, приймаюча сторона, дуже поважні, підтвердили вже участь в зустрічах. Тому я вважаю, що некоректно буде відміняти їх. А з приводу того, що других членів немає в групі дружби,  так треба було в 19-му році записуватись в ту групу дружби і вести якісь, пропонувати якісь пропозиції і вести якийсь діалог. Тому я отак тільки бачу це.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Любимович, будь ласка.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. У мене одразу кілька пропозицій. Давайте все-таки встановимо якийсь регламент, бо ми ходимо по колу, говоримо одне і теж безперервно.

Крім того, говорили про конкретний візит, який, в принципі… Я не думаю, що він зробить якісь космічні прориви в наших відносинах, хоча зіграє, я думаю, важливу роль. А вже зараз говоримо про групу дружби, принцип парламентської демократії. Взагалі, я думаю, що всі ці виступи Перікла на захист афінської демократії давайте перенесемо на якісь інші слухання, а зараз проголосуємо конкретно за цю поїздку і все, без ґвалту і крику, як би сказав Шевченко. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Марія Миколаївна, будь ласка.

 

ІОНОВА М.М. Колеги, ніякого немає ґвалту і шуму. Ми тут абсолютно конструктивно… Знаєте, чуючи іноді теж здивування від наших партнерів, що виходить тільки одна партія у нас є в Україні. Щоб ми виглядали як український парламент, я ж не говорю як фракція якась, щоб ми як український парламент виглядали там демократичним парламентом, проєвропейським парламентом, а не представлені однією фракцією. Вам про це говорять не тільки народні депутати, не тільки секретаріат. З розумінням поставтеся. Ми, дійсно, знову обговорюємо те саме питання, тому що немає змін. Відбулися зміни би, і ми би бачили документи, які повністю відповідають демократичним парламентським традиціям, не було би так довго цього обговорення. Ви ж будете там представляти український парламент. І тому так важливо… Як би це ніхто не дає право формувати групу з однієї фракції. Зрозумійте правильно, ми виглядаємо дико просто. Тому порада абсолютно дружня, щоб виглядали ми там достойно як демократичний парламент, просто це зараз виправити. І повірте, немає ніякої проблеми долучити в делегацію інших членів фракцій. Мені здається, що, навпаки, якби це посилить вас. І тут не проблема в інших зустрічах, які вже встановлені. Вам про це скаже і посол, і пані посол наша, тобто наші дипломатичні служби. Тут же у нас в комітеті фахові люди, вони так само це все розуміють і так само це все підтримують. Тому це просто дружня порада, ми ще встигаємо це все зробити, виправити і виглядати достойно. Ми просто не дуже розуміємо, чому такий супротив.

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П.  Можна слово?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, пане Ігорю, будь ласка.

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П. Дякую вам дуже за дружню пораду, але ще раз наголошую, з семи членів делегації три не з "Слуги народу". Це половина. Про що ми можемо далі говорити?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо вам ще раз за ваш коментар, але хочемо звернути вашу увагу ще раз на наступне. Ви працюєте в вашому комітеті, перед вами люди, які… на кожному засіданні ми обговорюємо ту чи іншу делегацію групи дружби. Значить, вона… Може, ви не були тоді настільки поінформовані як формуються групи дружби, але це ненормально, якщо вона, як ще раз вам наголошує секретаріат комітету, формується тільки сама група дружби, не тільки ця делегація, а група дружби виключно з представників монобільшості плюс ОПЗЖ.

Тому ми просимо вас поінформувати інші фракції, що існує така група дружби і депутати щоб знали, що вона є, доєдналися до неї, почали активно працювати. Тим більше з Іспанією всі активно, багато хто працює. Це країна, яка допомагає нам, військовим дуже серйозно і таке інше.

І я пропоную, щоб ми переходили зараз до голосування. Ніхто не зазіхає на дати вашого відрядження, ніхто не зазіхає на скасування зустрічей. Єдине зауваження, і за це будуть голосувати члени комітету, якщо це не буде враховано, ми будемо про це знову говорити з Головою Верховної Ради, це матиме публічний знову резонанс. Вона не може бути сформована з членів однієї фракції, тому що Коля Тищенко – це член "Слуги народу". От ви можете його виключати хоч мільярд тисяч раз, але так це є.

Тому я пропоную поставити на голосування, що ми підтримуємо цю делегацію, вказані дати, але з зауваженням, що туди включаються від "Європейської солідарності" Южаніна і Величкович, бо вони долучились до групи дружби з Іспанією, і вони будуть тут працювати, повірте, дуже активно. А також рекомендувати включити до делегації представників "Голосу" і "Батьківщини", які долучаться до цієї групи дружби.

От моя пропозиція, прошу її проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло, хоча, наскільки я розумію, логіка, вона підказує те, що це право групи дружби визначатися з тих, хто входить у цю групу дружби, тобто її члени. Тобто ця логіка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так, дивіться, правильно, я тут з вами не сперечаюсь. Пане Олександр, я тут не сперечаюсь. От ще раз зауважую, що якщо у випадку, якщо "Батьківщина" і "Голос" делегують у групу дружби своїх людей…

Тому що наша фракція навіть не знала про її існування. Це означає, що в 19-му році були якісь discommunication. Ну, таке буває, зараз ми це виправляємо.

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П.   Це дуже плохо, що ви, негарно, що ви не знали про існування… (Шум у залі)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Це дуже погано дійсно, що ви як співголова так інформували, я з цим погоджуюсь.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Давайте голосувати, ми можемо зараз до вечора тут сидіти. Давайте голосувати.

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П.  У 19-му році потрібно було записуватись і вести… (Не чути)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ви знаєте, в 19-му році потрібно було її транспарентно …

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П.  А тут на грані поїздки в Іспанію на колінці всі, різко захотіли стати в групі дружби з Іспанією.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ви знаєте, мова йде про міжпарламентський діалог. Поїздка в Іспанію – це трошки приватна історія, ми ж не про туризм зараз говоримо. Ви ведіть себе, будь ласка, коректно на нашому комітеті, і я роблю зауваження голові комітету, щоби наші гості, які до нас доєднуються, і наші колеги шанували наш комітет. І зі співголовою фракції "Європейська солідарність" розмовляйте в іншій тональності.

Мої колеги – не туристи, мої колеги дуже активно працюють назовні. Дякую за розуміння. Дякую за розуміння.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Тоді я припиняю обговорення своїми диктаторськими повноваженнями і ставлю на голосування…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так. Чудове… це мудро…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. …пропозиції, які пролунали. Тобто Олександра Любимовича, я так розумію, проголосувати в тому вигляді, в якому вона є. Це перша пропозиція, так.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Да, голосувати і все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування: хто за те, щоб підтримати цей візит депутатської групи дружби?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря? Нема.

Бардіна?

Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Проти.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. Проти.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко?

Шараськін? 

 

ШАРАСЬКІН А.А. Проти. 

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш? Святослав Андрійович? Немає.

Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. Я підтримую за максимальної участі представництва різних фракцій в цій поїздці.

 

 МОСОЛОВ Ю.О. Ми зараз голосуємо в такому вигляді, як є.

 

ЯСЬКО Є.О. Я свою позицію озвучила.

 

ІОНОВА М.М. Так, Ліза, це друге питання, це друга пропозиція Ірини, там, де представники інших фракцій. А зараз так, як є.

 

ЯСЬКО Є.О. Добре. То як ми голосуємо? І там, і там голосуємо?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Да, і там, і там, утримайся, будь ласка.

 

ЯСЬКО Є.О. Добре, утримаюсь.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Раз ніхто не здогадався голову дружби запитати, чи може він включити, попросити групу дружби включити представників інших політичних фракцій до складу делегації, мені здається, елементарне питання, яке треба було поставити замість того, щоб виховувати його, вчить і створювати якихось...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так ми ж попросили це. 

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  ... подвійних стандартів... (Не чути) ми одні групи дружби примушуємо щось робити, інші ні. Тому я підтримую в тому вигляді, в якому є. Так не можна вести дискусію.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Богдан Васильович?.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Ігоре, може, все-таки можливо, щоб ви включили ще людей і дійсно все було ... (Не чути)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Буде скандал. (Шум у залі)

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П.  Я не бачу тут просто скандалу, розумієте?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А я бачу.

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П.   (Не чути) а за день до голосування на колінці  решили всі дружно представити Україну. Надо було з 19 року... (Не чути)

 

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я перепрошую, пане Мережко, а це що така за розмова  зараз відбувається?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо, ми зараз голосуємо. Рішення не прийнято.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми уже проголосували, рахуйте вже, рахуйте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Який результат?

 

МОСОЛОВ Ю.О. 3 – за, 3 – проти, 1 – утримався.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення не прийнято.

Колеги, тоді я маю поставити друге, на голосування другу пропозицію, але у мене проблема як сформулювати, тому що ми ж не можемо прийняти рішення включити в групу дружби  ті прізвища, які…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми не можемо включати в групу дружби, до групи дружби доєдналися вже депутати і пропозиція моя звучить наступним чином. Підтримати …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вони вже є членами цієї групи дружби, так? Я перевірю тоді…

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П. Але Міністерство закордонних справ уже затвердило групу.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А міністерство не може затвердити, тому що групу дружби затверджує парламент. Ми напишемо листа…

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П.   Делегацію затвердило вже.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Міністерство закордонних справ не має жодного відношення до делегації парламенту. Повірте, будь ласка, людині, яка працює в профільному комітеті. Не чуєте, нехай вам це прокоментує ваш колега пан Мережко. Зараз ми голосуємо за формування делегації і моя пропозиція звучить наступним чином.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, давайте.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Моя пропозиція звучить наступним чином. Підтримати візит делегації групи дружби до Іспанії, до Королівства Іспанії в складі, який там у нас вказаний в цьому листі від пана співголови чи голови групи дружби в Іспанії, з врахуванням включення туди членів групи дружби пані Южаніної, пана Величковича від "Європейської солідарності", а також членів групи дружби від "Батьківщини" і "Голосу", якщо вони висловлять таке бажання доєднатися до групи дружби і стати членами цієї делегації. Сьогодні зв'яжетесь ви з "Голосом" і "Батьківщиною". Я ж думаю, у вас є телефони голів цих фракцій, і вирішите це питання, доєднаєте їх прізвища. Наш комітет… оперативно секретаріат включить ці прізвища і делегація піде на Голову Верховної Ради України, а ми всі оперативно це підпишемо. 

Від "Європейської солідарності" я вже включила двох людей – це  Величкович і Южаніна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми не можемо включати в групу дружби без згоди… Треба спочатку ввійти, я так розумію.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Листи від них треба.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Від них є листи, вони в СЕДО є ці листи.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немає. По-перше листів немає, Ірина Володимирівна. Але вони вже мають вісім груп дружби, розумієте.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Давайте голосувати, Олександр Олександрович. Знову втягуємося в дискусію.

 

 _______________. Треба з якоїсь групи їм вийти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немає. Да, ми не маємо право їх включити.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вони вже відмовилися, вони відмовилися і ми їх… Вони записались в цю групу дружбу. Сьогодні це технічне питання, яке вирішиться за дві хвилини. Давайте голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я ставлю на голосування…(Загальна дискусія)

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Колеги, дивіться, розклад голосів зрозумілий. Дивіться, ми зараз потрапимо в ситуацію, коли ми не приймемо жодного рішення. Тому я би апелював знову-таки до голови групи дружби переосмислити свою позицію. Виховайте тих, хто в 19-му році не хотіли з вами працювати, от зараз будуть працювати. Розумієте? Тому заради того, щоб зберегти основну делегацію, мені здається, є смысл зараз вам піти на компроміс.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Абсолютно.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я вважаю неправильним нав'язувати вам, але зараз рішення, позитивне рішення по делегації фактично в ваших руках: або ви підете на компроміс, або ні. Голосів, ви бачите, що не було для того, щоб прийняти рішення в тому вигляді, в якому ви запропонували, делегацію. Тому на ваш розсуд, дивіться, що ви скажете, як прокоментуєте, так зараз ситуація і складеться.

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П. Я вас розумію. Дякую вам за ваш виступ. Але як можна голосувати за людей, яких немає в групі дружби офіційно на дану секунду? І як можна ставити це питання на голосування, якщо їх немає?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Тоді, як я і пропонувала, колеги, дивіться…

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П. Я вас не перебивав. Дозвольте.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Колеги, я на початку просто засідання…

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П. Дозвольте, я вас не перебивав.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …пропонувала його перенести. Дякую. Я з Марією покидаю засідання і пропоную перенести розгляд його на наступний раз. Дуже дякуємо всім за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так ми ставимо на голосування пропозицію, Ірина Володимирівна, чи ні?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Напевно, переносимо вже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо ми не ставимо на голосування пропозицію, значить попередня пропозиція…Тоді…

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ольга Сергіївна, ви на зв'язку? Руденко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  У нас уже кворуму немає.

 

БОГДАНОВА В.О. Є. Кворум є.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Є? Окей. Тоді голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нехай Ольга проголосує за мою попередню пропозицію, оскільки ми не питали її думку.

 

РУДЕНКО О.С. Так, вибачте. Руденко, да, на зав'язку. Скажіть, будь ласка, попередня…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. З вами є кворум.

 

РУДЕНКО О.С. …пропозиція, що ви мали на увазі?

 

 

РУДЕНКО О.С. Що у вас відбувається?

 

РУДЕНКО О.С. Що у вас відбувається? Ні, я знаю, що відбувається. Тільки повторіть, будь ласка, перший раз ми голосували за пропозицію як вона є, да?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да. Як вона є, а ви не проголосували.

 

РУДЕНКО О.С. Давайте я "за" проголосую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. А давайте ще раз всі проголосуємо за…

 

МОСОЛОВ Ю.О. Так немає ж Геращенко з Іоновою. 

 

_______________. (Не чути)

 

БОГДАНОВА В.О. Все. Тоді ставте Руденко – за, вона підключилася пізніше трохи. Це ж під стенограму, всі чують. Ольга Сергіївна…

 

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за. Руденко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Тоді виходить 4 – за. Я навіть назву. Мережко, Копиленко, Руденко і Яременко – за. Проти – Геращенко…

 

ЯСЬКО Є.О. Колеги, я б ще хотіла також під стенограму. Тому я насправді "За". Але якщо дійсно Ігор проведе засідання, якщо будуть нові члени, і це якось вирішиться. Тому що дійсно тут конфлікту немає. Але навіщо нам додаткові конфлікти. Я думаю, що Ігор все зробить і все буде добре.

 

ЯСЬКО Є.О. Але після.

 

ЯСЬКО Є.О.  Давайте, за таку умову я також – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Геращенко, Іонова – проти були. А Ясько – за?

 

ЯСЬКО Є.О. Так.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько – за. Тоді виходить "За"…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. І Шараськін був – проти.

 

НЕСТЕРЕНКО О.Л. …да, Шараськін – проти. 5 – за. 3 – проти.  Геращенко, Іонова, Шараськін – проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято.

 

ЯСЬКО Є.О. Але якщо Ігор може під стенограму також нам пообіцяти, щоб потім у нас також не було конфліктів, то це було б прекрасно.

 

НЕГУЛЕВСЬКИЙ І.П.  Колеги, дякую за роботу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, пане Ігоре.

І ми переходимо до наступного останнього питання порядку денного про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Еквадор.

А хто може виступити з цього питання?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Кого координатором? Тут треба координатора вибрати. Хто може себе запропонувати? Або члени комітету, кого запропонують.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, хто бажає виступити в ролі координатора утворення цієї групи дружби з Еквадором?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Бажаючі відсутні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Святослав Андрійович, він набив руку. Він професіонал у створенні.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Професійний координатор. Правильно, давайте за нього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми можемо прийняти рішення, якщо він відсутній. Так?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді я ставлю на голосування. Хто за те, щоб зробити координатором для утворення депутатської групи дружби з Еквадором Святослава Андрійовича Юраша.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря? Немає.

Бардіна? Немає.

Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Так, будемо називати Юраша координатором Сандиністської революції, да, Данієлем Ортегою. Я – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Є.

Геращенко? Немає.

Іонова? Немає.

Руденко?

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін? Немає.

Юраш? Немає.

Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Яременко?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Одного… п'ять.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. У нас нема кворуму.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Да.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Тоді перенесемо на наступне засідання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, на жаль, переносимо.

Дуже вам дякую, колеги. Майже встигли все зробити. Дякую і до побачення.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку