СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики

та міжпарламентського співробітництва

21 грудня 2022 року

Веде засідання голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий день, шановні колеги! Перед тим, як ми почнемо наше засідання, я хотів би сказати декілька слів. Ми з вами в майбутньому, в найближчому майбутньому, будемо зосереджувати нашу увагу на діяльності груп дружби, тобто треба буде напрацювати, виробити пріоритети.

Я тут хотів би, користуючись нагодою, звернутися до Єлизавети Олексіївни. Єлизавето Олексіївно, пам'ятаєте, ми приймали ще до 24 лютого, до моменту початку повномасштабної агресії, ми приймали пріоритети. Але виникла потреба переглянути їх і адаптувати з урахуванням умов повномасштабної російської агресії проти України, тобто звернути увагу на цю специфіку. Тому ми присвятимо одне з найближчих засідань, включимо в порядок денний якраз питання визначення цих пріоритетів, а потім ми будемо проводити засідання за участю голів і співголів груп дружби для того, щоби ознайомити і визначити пріоритети для них вже. Тобто ми повертаємося до цієї важливої теми, оскільки групи дружби, як ви знаєте, є дуже важливим чинником і важелем дипломатії, парламентської дипломатії. Дуже дякую. Ну, це таке невеличке повідомлення.

А зараз ми можемо повернутися до нашого засідання, офіційно розпочати його. Будь ласка, колеги, перед вами є порядок денний. Чи будуть якісь зауваження до порядку денного або пропозиції?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Да, є кворум. Кворум є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я бачу, хтось підняв руку, так?

Богдане Васильовичу, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. У мене є пропозиція вилучити пункт 6 з порядку денного, про підтвердження повноважень чи створення групи з міжпарламентських зв'язків зі Святим Престолом. Питання навіть не в моїй позиції, яку я оприлюднював про недоцільність за формальними ознаками створення такої групи, а в тому, що виникла специфічна політична ситуація. Лідер цього державного утворення дозволяє собі постійні заяви, які передбачають різне трактування, зокрема, останніми днями понтифік висловився про причини війни між Україною і Росією як наявність якихось озброєнь, які комусь хочеться пустити в дію. Я думаю, що за цих політичних обставин нам треба вибрати кращий час для розгляду питання про створення цієї групи. Тому пропоную вилучити.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, колеги.

До речі, чи є  представник цієї… Тоді я поставлю на голосування цю пропозицію. Чи може будуть ще якісь пропозиції? Я бачу, там піднята рука є.

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. А можна повторити пропозицію, бо тільки   підключилися і не чули. Вибачте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірино Володимирівно, Богдан Васильович  запропонував вилучити з порядку денного шосте питання про  затвердження депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв'язків зі Святим Престолом Ватикану у зв'язку з некоректними висловлюваннями понтифіка, я так зрозумів.

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую за  роз'яснення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але я надаю слово Святославу Андрійовичу. Будь ласка.

 

ЮРАШ С.А. Саме через некоректні висловлювання чи різноманітні трактування тих висловлювань, які з'являються постійно, і потрібно працювати активніше з державою, яка представляє понад мільярд віруючих по всьому світу. І в тому контексті робота по всіх фронтах є фундаментально важливою, щоби закріпляти якраз позицію понтифіка щодо України. Ми  знаємо, що були і інші зі сторони понтифіка заяви щодо України і позитивного формату. А конкретні ремарки щодо позиції Росії, які  класифікували її як в порівнянні її з нацистською Німеччиною і так далі. І щоби ця позиція була стабільною, потрібно якраз  різноманітних гравців, які  відстоюють при Папі Римському адекватну  позицію щодо війни, яку Росія масштабувала в Україні.

І саме тому я вважаю, що треба не підтримувати позицію пана Яременка, а дозволити нашим колегам сформувати групу дружби, яка буде якраз закріпляти позицію понтифіка щодо України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Хтось ще бажає висловитися взагалі по порядку денному або з цього питання?  Я не бачу.

Тоді є дві пропозиції, я  ставлю в порядку черговості. 

Перша пропозиція Богдана Васильовича. Виключити з порядку денного це питання, питання шосте, про затвердження депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків зі Святим Престолом Ватикану.

Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я – за.

Я вважаю, що затверджувати групу з міжпарламентських зв'язків з державою, де немає, відсутній просто по суті, де-факто і де-юре, парламент, – це нонсенс. Вона може називатись будь-як інше, у нас є міжфракційні об'єднання, але група з міжпарламентських зв'язків, вона передбачає, що мають бути представлені два парламенти. Український парламент представлений. Який парламент буде з боку Ватикану? Це моє питання.

Тому я підтримую цю пропозицію – зняти з розгляду.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Я утримався з тих міркувань, що можна шукати назву, і наш молодий колега Святослав переконливо  висловив свою позицію.  

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Утримались, так?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Так.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за.

І саме з тих міркувань, які висловив Григорій Немиря. Все-таки ми не маємо перетворювати міжпарламентські групи дружи  в маразм. У Ватикані немає парламенту і якщо у нас буде створено міжфракційне об'єднання, ми його підтримаємо, це будь ласка, або там якась група діалогу з Ватиканом, це що завгодно. Але там немає парламенту. І мені дуже дико, що у нас такі  працюють тут подвій6ні стандарти, і ми підтримуємо міжпарламентську групу дружби з країною, де апріорі немає парламенту. Це все одно, якщо ми будемо створювати групи дружби з королівськими родинами в країнах, де немає короля і королеви.

Я – за, категорично за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко. Немає.

Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Підтримую позицію Святослава Юраша якраз про те, що потрібно спілкуватись, але не в такому форматі. Тому – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. За зняття, так?

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. Проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Колеги, я утримаюсь, тому що я проводила консультації з МЗС з цього питання, і чітка позиція МЗС, що нам потрібно створювати цю групу дружби, що в нас є всі можливості це зробити. Тому я не бачу в цьому проблему. Хоча застереження, які були висловлені раніше, я також їх висловлювали. Але якщо в нас є така позиція держави, мені здається, ми повинні бути одним голосом. Тому я – утримаюсь.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 5 – за, 4 – утримались і 1 – проти. Голоси розділились.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто рішення прийнято чи ні?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні, вибачте, рішення прийнято. Що значить розділились? 5 – за.

(Загальна дискусія)

  

БАРДІНА М.О. Мені здається, що Шараськін неправильно зрозумів. Він підтримав коментарі Юраша і проголосував "за".

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Правильно, він сказав, що він підтримує позицію Юраша, як і всі ми її підтримуємо, що потрібно мати діалог з Ватиканом, але при цьому не в форматі групи дружби міжпарламентської. Ми всі підтримуємо Юраша. Ми можемо делегувати Юраша як окрему особу, давайте зробимо відрядження Юраша від нашого комітету на діалог з Ватиканом.

 

_______________. І Шараськіна.

 

ЮРАШ С.А. Я такого не просив і не проситиму.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. І Шараськіна, будь ласка, і діалог з Ватиканом, без проблем. Але до чого тут група дружби? От уявіть собі їх відрядження, і вони будуть писати: ми їдемо спілкуватися з парламентом Ватикану. Чи як? Тут же немає парламентської складової в цій групі дружби.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ми залишаємо в порядку денному, тому що рішення не було прийнято, я так зрозумів. Тобто це питання залишається...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні, я вважаю, що рішення було прийнято. У нас 5 – проти, тобто, вірніше, у нас 5 – за пропозицію Яременка. Це більшість.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 5 – за,  4 – утримались і 1 – проти.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ну, правильно, ну, хорошо 1 – утримався. Но це ж не 5 – за і 5 – утримались. 5 "за" – це більшість.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, більшість – це 6. А 5 – за, 4 – утримались, 1 – проти – це не більшість. Тому рішення не прийнято.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. По цифрах. У нас 5 – за… Ну, добре, я вам просто скажу, що буде. Дивись, Святе, не те що ми там проти діалогу з Ватиканом, реально, але на цьому рішенні зараз всі вийдуть з чату комітету і не буде кворуму.

Тому моя пропозиція – підтримати рішення Яременка і запропонувати шановному пану Святославу придумати формат, який буде відповідати…

 

ЮРАШ С.А. Я не входжу в групу дружби з Святим Престолом, я… (Не чути)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ну, порадите людям, які туди входять, поясните їм, що такої групи дружби не може бути.

 

ЮРАШ С.А. Ну, так МЗС пояснив, що може, і МЗС має перевагу в зовнішній політиці над позицією депутатів, конкретно… (Не чути)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Пане Святославе, МЗС не має переваги над парламентом. Парламент…

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Шановний головуючий, давайте все-таки йти за процедурою. В нас є офіційний кворум. Якщо ми не вписуємося в цей кворум, значить, це питання залишається – і ми йдемо далі. А хто вийде ще, а хто не вийде, це його особиста справа. А завтра я вийду, чи сьогодні, а хтось інший вийде? І всі повиходимо. Куди? Давайте йти за порядком денним.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я проконсультувався з секретаріатом. Я зрозумів, що це питання залишається в порядку денному, тобто обговоримо його, коли дійде черга.

Ще раз запитання стосовно того, чи будуть ще якісь зауваження або пропозиції стосовно порядку денного. Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. У мене дуже пряма пропозиція і запитання одночасно. Більше місяця тому я запропонував, щоб до розгляду комітету внесли порядок про відрядження. І 8 грудня, тобто це вже два тижні тому, ми розглянули, я запропонував, на ваше прохання, пане голово, назву питання, обґрунтування внесення і таке інше. І в мене питання - вже в нас є переписка, другий том пішов, - коли все ж таки це питання, безневинне питання, буде  в порядку денному комітету?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Григорій Михайлович, ставимо вашу пропозицію зараз на голосування.

Єдине, що я хотів би додати,  сьогодні об 11:00 була зустріч з Головою і керівництвом Ради, і якраз будуть відповідні зміни до розпорядження про відрядження, і ця функція буде з нас знята, наскільки я зрозумів.

Але ставлю на голосування пропозицію Григорія Михайловича.

 

НЕМИРЯ Г.М. Пане голово, вибачте, ну, не треба це перетворювати в те, що не має бути з вашого боку. Питання може розглядатися, коли воно підготовлено. Матеріали якісь були роздані для того? Його вносити вже непотрібно, воно є, ми погодили це – потрібно просто його розглянути. Я так розумію, що на сьогодні воно не розглянуте, тому я задаю питання, чи буде    воно внесено на наступне засідання. Так чи  ні?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Михайлович, я  ставлю вашу пропозицію винести  на наступне засідання це питання зараз…

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В.  Я перепрошую, я руку підняла, я підняла руку. Можна долучитися?

 

НЕМИРЯ Г.М Його не треба ставити на голосування, воно давно внесено і погоджено.

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В.  Можна долучитись? Я підняла руку якраз саме  з цього питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ірина Володимирівна.

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Я хочу підтримати пана Немирю, він не ставить зараз прохання, я не чула в його виступі прохання поставити це сьогодні на голосування. Пан Немиря  задав питання керівництву комітету і секретаріату комітету, що у нас було прийнято рішення розглянути це питання. Безумовно, це серйозне питання, воно потребує підготовки.

І я хочу сказати, що в рамках підтримки пана Немирі я так само, як ви бачили, надіслала листа з пані Іоновою на Голову Верховної Ради пана Стефанчука, на Керівника Апарату пана Штучного. І ми отримали таку дуже, в хамській манері відписку відносно того, що це було звернення, а не запит. Ми надішлемо запит, зареєструємо його. Більше того, запит звучить з трибуни Верховної Ради, це добре, ми зможемо його показати нашим виборцям, цю всю історію.

І я хочу підтримати пана Немирю, що мова не йшла про те, щоби сьогодні ставити це на голосування. Але ми просимо роз'яснення зараз від голови комітету і від апарату нашого комітету, коли фізично, технічно зможуть підготувати це питання для повноцінного розгляду? Коли комітет отримає відповіді на ці питання? Коли комітет отримає відповідну інформацію, фактаж, щоби ми могли ґрунтовно його розглянути з цифрами, не просто, знаєте, з голосу?

Ну, я би просила дуже пана Мережка, який є професором шановним, не перетворювати наш комітет на щось таке несерйозне. Тому що будь-яке питання, воно потребує фактажу: цифри в даному випадку, дані по фракціям, по людям, по фінансуванню, що було за рахунок Верховної Ради, що було за власний рахунок, кому відмовили. Тому я дуже прошу, щоб ми почули зараз відповідь на питання, яке задав шановний перший заступник пана Мережка пан Немиря. Ставити це питання на голосування не треба.

Дуже дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. І ми дуже просимо з повагою ставитися до колег. Пан Мережко, це, ну, дивіться, це зараз питання поваги. Перший заступник комітету нічого вас не просив ставити на голосування, але просить вашої відповіді. Коли – наступного тижня, за два тижні, за місяць, коли наш секретаріат опрацює це питання і винесе його на порядок денний?

Дуже дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ірина Володимирівна, секретаріат не може це питання підготувати. У нас є дані тільки виключно щодо наших членів комітету. Ми не знаємо...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Давайте почнемо з малого – з членів нашого комітету, без проблем. Коли ви можете підготувати таку інформацію: скільки було відряджень членів нашого комітету, в складі яких делегацій, що було сплачено з Верховної Ради України, що було за власний рахунок. Коли в нас, наприклад, формувалися від нашого комітету, ми приймали, я хочу нагадати, що пан Голова Верховної Ради відмовляє у відрядженнях на основі того, що це не передбачено нашим календарним планом. Ми проголосували календарний план роботи комітету, куди включили конкретні відрядження. От коли ми їх виконали, куди ми разом поїхали? У нас було нещодавно відрядження в Сполучені Штати Америки, там не було від нашого комітету жодної людини. Була пані Хоменко, яка вийшла з іншого комітету.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так ми ж збиралися їхати в Німеччину.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ну, і інші питання. Чому це комітет всі роки раніше міг підготувати відповіді на всі питання, а зараз не може?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ні, на ці питання ми можемо, Ірина Володимирівна, нам тільки вони не ставилися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прекрасно, прекрасно. От давайте в такому контексті.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Нам же задача така не ставилася по комітету. Загалом ми не можемо, а по комітету задача не ставилася.

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. Тоді ми просимо… Вам ставилася така задача, бо ми за це проголосували. Тому ще раз...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ми не голосували, Ірина Володимирівна, в тому то і проблема, що не було рішення.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Значить, ми просимо вас… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хоча, може, ви поправите і скажете, коли було голосування?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми просимо, відразу ваш перший заступник, ваш перший заступник, члени вашого комітету просять саме так поставити питання і внести його в порядок денний, коли воно буде підготовлене.

Дуже вдячна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, єдиний спосіб прийняти рішення у нас – це проголосувати. Тобто я готовий поставити будь-яку вашу пропозицію на голосування, це єдиний спосіб прийняти рішення. Якщо є конкретна пропозиція або від вас, Ірина Володимирівна, або від Григорія Михайловича, я готовий одразу поставити на голосування.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.

Так, саме від мене  і  саме від нас. Ви зараз вводите в оману комітет, шановний пане Мережко, ви, по-моєму, не бюрократ, а професор. Є інший спосіб внести це в засідання комітету. Написати листа від депутатів з проханням внести ту чи іншу пропозицію на розгляд комітету. Такий лист ви отримували, в тому числі від нас з Марією Миколаївною Іоновою. Тому ми просимо не витрачати зараз час, рухаємося по затвердженому порядку денному ...

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ірина Володимирівна, ... (Не чути) не було листа.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Лист, якщо ви не отримали, ми сьогодні ще раз напишемо, це неважко зробити. Рухаємося по затвердженому порядку денному, а по цим питанням ...(Не чути)  виносимо на наступне засідання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, я готовий поставити одразу на голосування будь-яку вашу пропозицію. Будь ласка, ми можемо прийняти рішення з  будь-якого питання, я готовий, тільки сформулюйте, я одразу ставлю, це і є демократія.

Григорій Михайлович, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Це не є демократія, це бюрократія з вашого боку, я вам прямо це в очі говорю.

У мене немає сумніву, колеги, що це питання не буде в порядку денному, і я знаю чому. Тому що у випадку його повного неупередженого розгляду виявляться дані, які не будуть прикрашати ані комітет, ані його голову, ані взагалі порядок здійснення міжпарламентських зв'язків, відряджень під час війни. Він чітко покаже, що під час війни комітет 98 або навіть більше питань розглядав, пов'язаних не з суттєвими питаннями забезпечення дипломатичної підтримки, інших питань, а відрядженнями займався. Саме тому це є чутливим питанням. І саме тому воно ніколи не буде поставлене в порядок денний. Так що ви можете ставити, можете не ставити. Ми давно вже сформулювали, 8 числа ще було сформульоване це питання, з того часу пройшло вже два засідання комітету.

Тому я спокійно ставлюся до того, що воно не буде в порядку денному. Але натомість я знайду спосіб, щоб статистично показати, і в мене студенти вже працюють над цим, чим займався комітет під час війни... 

(Шум у залі)  Це не я слухаю і не знаю, хто там слухає.

Все. Так що, пане голово, у мене питань до вас немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Григорій Михайлович, тобто ви пропонуєте поставити це питання зараз на голосування чи ні?

 

НЕМИРЯ Г.М. Я вам говорю ще в черговий раз, воно давно у порядку денному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ви не наполягаєте на тому, щоб проголосувати.

 

НЕМИРЯ Г.М. Не треба ставити питання, яке давно вже прийнято до розгляду комітетом, його треба просто виносити на розгляд підготовленим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Справа в тому, що рішення не було комітету. Ми не голосували, на жаль. Але якщо ви наполягаєте, ми зараз поставимо і на наступне засідання тоді можемо розглянути це питання.

 

НЕМИРЯ Г.М. Давайте поставимо...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми напишемо листа...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Давайте. Але далі ми напишемо листа ще з проханням його поставити.

 

НЕМИРЯ Г.М. В тому формулюванні, як воно було від 8 числа. У вас є це формулювання, у секретаріату є це формулювання. Будь ласка, ставте. Я сподіваюся, що колеги відповідальні, які знають, що таке функція парламентського контролю, які не мають якихось вузькопартійних упереджень, підтримають це питання, незалежно, пане голово, чи буде прийнято якесь інше питання щодо порядку відряджень, чи не буде. Це функція контролю. Вона може здійснюватися незалежно від того, чи міняється порядок розгляду, чи ні.

Прошу поставити на голосування ще раз, третій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

Колеги, ставлю на голосування пропозицію Григорія Михайловича. Будь ласка, хто – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Давайте розглянемо це, не проблема. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова. Марія Миколаївна!

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко. Немає.

Шараськін.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш.

 

ЮРАШ С.А. Юраш – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я – за.

І я, долучаючись до запиту колег, прошу до засідання підготувати нам інформацію про усі питання щодо відряджень, які комітет розглядав з 1 січня цього року, до наступного засідання з результатами розгляду цього питання, а також інформацією, чи отримано нами звіти про ці відрядження.

Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 8 – за, 1 – утримався. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, рішення прийнято.

Чи будуть ще пропозиції або зауваження до порядку денного? Я не бачу. Тоді ми можемо голосувати за порядок денний. Будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко. Немає.

Шараськін.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. Юраш – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

І я б іще хотіла два слова сказати. Я вітаю, що ми будемо переглядати наші пріоритети міжпарламентської діяльності і групи дружби. І від себе максимально зроблю, щоб ми підготували те, що нам потрібно. І я рада, якщо ми будемо активізовувати цей напрямок.

Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 8 – за, 1 – проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги, рішення прийнято.

І ми переходимо до безпосередньо розгляду  питань порядку денного. І першим таким питанням є проект Закону про приєднання України до Марракеського договору про полегшення доступу сліпих, осіб з порушенням зору або іншими обмеженнями з причин інвалідності сприймати друковану інформацію до опублікованих творів.

Я прошу до слова заступника міністра економіки України Олександра Олександровича Грибана. Будь ласка, Олександре Олександровичу. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Олександре Олександровичу!

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. Якщо не підключається пан Олександр, є пропозиція голосувати.

 

ГУЗІЙ Д.М. Від Мінекономіки є все одно представник.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є? Будь ласка, скажіть декілька слів з приводу цього законопроекту. 

 

ГУЗІЙ Д.М. Доброго дня! Мене звати Дмитро Гузій, я керівник Управління авторського розвитку сфери інтелектуальної власності, колега пана Грибана, на його доручення теж підключився, мабуть, в нього якісь проблеми зі  зв'язком.

Отже, це важливий достатньо міжнародний документ, це міжнародна угода, закон про приєднання до якої зараз виноситься. Наскільки я знаю, цей законопроект підтриманий багатьма профільними  підкомітетами.

І ще важливо зазначити, що його положення, вже частково навіть  імплементовані в законодавство України в щойно прийнятому 1 грудня в другому читанні Закону 5552-1, який, ідеться якраз про обмеження і виключення щодо авторських прав в першу чергу для створення спеціальних примірників, для  осіб з обмеженими  можливостями зору та іншого сприйняття інформації іншими формами інвалідності.

Застосування цього закону дійсно потребуватиме дещо опрацювання в режимі визначення уповноважених  організацій. Але це важливий документ, тому ми його підтримали. Можливо, питання будуть, відповім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, будуть запитання або хтось бажає висловитися з цього питання? Ірина Володимирівна, так?

Ірина Володимирівна, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я,  мабуть, не опустила руку, я пропоную голосувати. Я вважаю, це дуже важливий…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немає запитань  у Ірини Володимирівни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді я ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати проект Закону про приєднання України до Марракешського договору.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. Дуже за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко. Олександр Любимович? За?

 

_______________. Мікрофон!

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За, колеги. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Руденко – нема.

Шараськін. Теж немає.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. Юраш – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 9 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Рішення прийнято. Дуже дякую представникові міністра економіки.

І ми переходимо до наступного питання. Друге питання порядку денного: проект Закону про ратифікацію Угоди № 2 у формі обміну листами між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії про внесення змін до Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії.

Я до слова прошу заступника міністра економіки, торгового представника України Тараса Андрійовича Качку. Будь ласка, Тарасе Андрійовичу.

 

КАЧКА Т.А. Доброго дня. Вітаю вас!

Угода носить достатньо технічний характер… (Шум у залі)

Ви мене чуєте, так?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Це просто пана Копиленка треба попросити виключити мікрофон. Дуже дякую.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Спасибі за мудру пораду.

 

КАЧКА Т.А. Дякую. Дякую за вашу увагу.

Друга Угода до Угоди з Великою Британією носить досить технічний характер. Як ви знаєте, угода з Великою Британією в торговій частині носить характер такого continuation agreement тобто пов'язана зі збереженням торгового режиму, який в нас був, збереженням торгового режиму, який в нас був, коли Британія була в рамках... членом Європейського Союзу. Ми Угодою номер 1 скасували всі залишкові мита між Україною і Британія. І зараз, до речі, в рамках інформування працюємо над тим, щоб забезпечити, щоб ця домовленість на 12 місяців була продовжена на більший період часу. І ми десь за планами наших британських колег спільними на лютий місяць маємо дійти до порозуміння, як технічно це зробити, і що цілком, можливо, потребуватиме також залучення вашого комітету до цієї роботи.

Угода номер 2 стосується уточнення порогів, з яких починає застосовуватися положення Угоди між Україною і Британією до процедур  публічних закупівель. В першу чергу ми міняємо валюту, ми відходимо від євро, і просто там курс, грубо кажучи, на курсових різницях уточнюємо ці пороги, відповідно ми переходимо в двосторонній формат. Уточнення цих порогів і взагалі важливість цих порогів в нас пов'язана із Законом України "Про публічні закупівлі", про локалізацію. І фактично це теж важливий інструмент, в рамках якого ми чітко говоримо, з якого рівня і щодо яких угод британські компанії мають принцип недискримінації участі в публічних закупівлях.

 У зв'язку із тим, що ця угода не носить такого принципового революційного характеру, прошу підтримати і винести на розгляд в зал. За нашою інформацією, пакет документів є повним, цей рік в нас показав, що в нас були деякі промахи. Я думаю, що в силу того, що зараз ми по молдовській угоді перевносимо пакет на ратифікацію, це важливо теж наголосити, що весь пакет для ратифікації подано належним чином.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую, Тарасе Андрійовичу. І як ви висловилися, ця угода не має… ці зміни, точніше, не мають революційного характеру. Але ми готові і на революційні зміни і завжди вас підтримуємо.

 

КАЧКА Т.А. Безумовно, нас чекає внутрішня процедура по цифровій угоді з Британією, по якій ми завершили переговори, і зараз готуємо ратифікаційні пакети. І це буде насправді революційна угода. І я сподіваюсь, що ми в І кварталі наступного року будемо розглядати цю угоду в комітеті. Це буде справді революційна проривна угода.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будемо разом робити революцію. Можете розраховувати на нашу підтримку.

Колеги, чи будуть запитання до Тараса Андрійовича або хтось бажає висловитися?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так, я підняла руку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Тарасе, дуже дякуємо вам. Знаємо, що ви зараз у Міністерстві економіки, не в МЗС, у той же час маєте, безумовно, постійний діалог з МСЗ. Враховуючи, що ми обговорюємо зараз Угоду з Британією. Так, вона носить технічний характер, тим не менш, отримуємо багато достатньо таких сигналів від українських громадян відносно все-таки того, що навіть попри війну не зменшилася оця бюрократія і кількість паперів, необхідних для отримання візи. Так, британці зараз відкрили кілька спеціальних програм для українських родин, це там підтримка дітей, родини, але візова історія залишається дуже важкою.

Свого часу ще коли ви були, ми були разом у владі, ви знаєте, починали цю роботу по спрощенню візового режиму бодай для якихось категорій українців, щоб рухатися далі. З Британією, на жаль, тут важка історія. Якісь сигнали від британців щодо спрощення візового режиму є? І користуючись нагодою, от ми сьогодні почали засідання комітету з того, чим ми маємо займатися. От мені здається, в цьому контексті нам треба не відрядження обговорювати, а, як правильно зазначив і пан Немиря, і пан Яременко, результати відрядження, що от тема спрощення візового режиму з Британією –  це одна з тих тем, де ми могли б більше спілкуватися з нашими колегами і додати тут результату для України.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

 

КАЧКА Т.А. Дякую.

Я можу відразу сказати, що я взагалі не готовий коментувати деталі, тому що це файл, який веде Міністерство закордонних справ, - консульська основа чи стовп  Міністерства закордонних справ. Єдине, що хочу сказати, що, справді, угода, зміни до якої ми розглядаємо, її укладення дозволило активізувати діалог щодо спрощення візового режиму. І рік тому, якраз десь напередодні війни практично, у нас відбувся стратегічний діалог під головуванням міністра закордонних справ, я брав участь там в економічній частині. І тоді, власне, була домовленість щодо активізації вже на технічному рівні механізму щодо спрощення віз. 

Я думаю, що, очевидно, на сьогоднішній день як тільки будуть можливості для повернення до цього механізму, він буде активізований. Але в деталях, я думаю, що краще може розказати хтось із представників Міністерства закордонних справ. Перепрошую, що не дуже готовий в деталях це висвітлювати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Чи  будуть ще запитання, або хтось бажає висловитися? Я не бачу. Тоді я ставлю на   голосування.

Хто за те, щоб підтримати проект Закону про ратифікацію Угоди № 2 у формі обміну листами між Україною та Сполученим Королівством Великої  Британії та Північної Ірландії про внесення відповідних змін.  Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко. Олександр Любимович!

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Геращенко. Ірина Володимирівна!

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За. Я мікрофон включала.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко. Не змогла підключитися.

Шараськін.

Юраш. Святослав Андрійович!

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 8 – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги, рішення прийнято.

І дуже дякую, Тарасе Андрійовичу, завжди раді вас бачити у нас. І до наступної нашої зустрічі.

 

КАЧКА Т.А. Навзаєм. Дуже дякую за увагу до нашої роботи. Гарного всім дня. До побачення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. До побачення.

А ми переходимо до пункту 3 порядку денного: проект Закону про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про порядок перетинання українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України  та Російської Федерації.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Давайте голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви пропонуєте без обговорення, так, Богдан Васильович?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Абсолютно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Мені здається, це очевидне питання, ми вже знаємо, як перетинається цей кордон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиція пролунала, і я ставлю тоді на голосування.

Хто за те, щоб підтримати цей проект?          

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко.

Шараськін.

Юраш.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 8 – за. Рішення прийнято. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги, рішення прийнято.

Наступне питання порядку денного: про підтвердження повноважень постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ та внесення змін до її складу.

Будь ласка, Людмила Олександрівна.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Традиційно до Верховної Ради звернувся Генеральний секретар ПАРЄ з проханням поновити документи щодо повноважень нашої  делегації в ПАРЄ.

Станом на сьогодні  в постійній делегації є  дві вакансії, які  у зв'язку з припиненням діяльності ОПЗЖ. Це питання розглядалося на засіданні комітету, і їхня квота була розділена між представниками "Слуги народу" –  член, заступник члена, а представник "Європейської солідарності" – член.

Від фракцій надійшли пропозиції. Від "Слуги народу" пропонується Швець Сергій Федорович на посаду заступника члена делегації, а від депутатської фракції політичної партії "Європейська солідарність" пропонується Порошенко Петро Олексійович на посаду члена делегації.

Пропонується підтримати запропоновані кандидатури і укомплектувати делегацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, колеги, чи будуть запитання або бажання висловитися?

 

НЕМИРЯ Г.М.  В мене запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. В мене немає, я підтримую всі пропозиції. Але запитання. Чи у нас прийнято  рішення стосовно представництва або зміни складу парламентської делегації Верховної Ради до Парламентської Асамблеї НАТО? Справа в тому, що фракція "Батьківщина" вже більше місяця тому подала свої пропозиції. Я пам'ятаю, що ми відклали, оскільки фракція "Слуга народу" не подала свої пропозиції. Чи прийнято це рішення по кооптації там, зокрема, від нас  Івченка, якщо я не помиляюсь, до Парламентської Асамблеї  НАТО. Так само, як і по всіх інших. Прошу поінформувати.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Григорій Михайлович, я зараз... по НАТО інші не приймалися точно, бо ще немає представника "Слуги народу". А по НАТО, здається, приймалося, я зараз перевірю, бо вже не пам'ятаю.

 

НЕМИРЯ Г.М. Да, прошу перевірити.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Да, і доповім.

 

НЕМИРЯ Г.М. І я хочу звернути увагу, що склад парламентської делегації не може бути заручником від того, чи  подасть та чи інша фракція своїх представників. Якщо є представники, треба їх приймати. А то вже нехай фракція сама визначається, щоб не були інші фракції заручниками якоїсь іншої фракції.

Тому я прошу подати мені інформацію, чи парламентська наша делегація до НАТО, зміни внесені, зокрема щодо Івченка від "Батьківщини". А тут я пропоную підтримати  пропозиції по делегуванню наших колег.

Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Якщо дозволите уточнення, ми вже два рази ставили це питання без представників "Слуги народу" про затвердження складу інших делегацій і обидва рази відкладалося на засіданні комітету розгляд цього питання до отримання пропозицій від фракції "Слуга народу".

 

НЕМИРЯ Г.М.  Я вважаю, що це є некоректно.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Я теж так вважаю. Я зараз перевірю, доповім по НАТО.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, можемо ставити на голосування?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Да, давайте ставити на голосування, а потім запитання буде.

 

ЯСЬКО Є.О. Я також хочу сказати слово по делегації в ПАРЄ, і пан Олександр …(Не чути) мене скорегує.

У нас було засідання делегації, де ми якраз обговорювали ситуацію, яка у нас дуже часто виникає, що коли з'являється якесь місце в делегації, потім починається подача своєї кандидатури різними групами, а ми групи не приймаємо, ми тільки …(Не чути) приймаємо. І щоб уникнути проблем в майбутньому, нам би хотілося мати якесь роз'яснення офіційне, в тому числі яке б могло піти від нашого комітету. Тому що, наскільки я знаю, я попросила б зараз секретаріат, як у нас наразі це прописано, прокоментувати. Тобто ми можемо затверджувати кандидатури від фракцій ті, які були, на момент створення делегації. Я правильно розумію? А що робити тим, які формують нові політичні групи? Щоб у нас було менше таких проблем, хотілося б мати якесь таке роз'яснення, щоб потім у нас просто не було конфліктів і проблем.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А можна долучити до цього обговорення?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина  Володимирівна, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Моє бачення. Ми обговорювали це питання, що у нас є групи, не фракції, які створені з мажоритарників, це "За майбутнє" і "Довіра", і їх представники делеговані в різні парламентські делегації, хоч це не фракції, а дійсно групи.

Що стосується новостворених груп. Я вважаю, я можу помилятися, звичайно, але сьогодні світ динамічно змінюється, в тому числі і міжнародні організації, інституції, які можуть почути, що в цьому випадку в України є політична позиція. І ця політична позиція базується на тому, що є заборонена партія ОПЗЖ, її члени насправді там зараз формують групи, що завгодно можуть формувати, але по суті вони мають нести політичну відповідальність за дуже багато речей. І я вважаю, що цим своїм рішенням ми зараз допомагаємо виконати рішення Ради нацбезпеки і оборони під головуванням Президента Зеленського щодо заборони ОПЗЖ.

Якщо партія заборонена, хтось склав мандат, поступив гідно, да, там,  хтось намагається утриматись, оці групи формує. Я вважаю, що нам потрібно прийняти рішення, наприклад, що члени забороненої партії колишні, вони не можуть очолювати комітети, вони не можуть представляти Україну в Парламентській Асамблеї НАТО, вони несуть політичну відповідальність за те, що вони блокували наш шлях до НАТО чи підігрували там російській делегації в ПАРЄ.

Тому, чесно кажучи, Ліза, при  розумінні твого питання я вважаю, що тут відповідь для нас в Парламентській Асамблеї Ради Європи є. Є заборонена партія, і в будь-якій країні ці люди  несли б політичну відповідальність. У нас вони формують нові групи, у нас вони продовжують бурхливе політичне життя. Це трошечки безвідповідально.

Тому, думаю, що якщо зараз вже і голова фракції "Слуга народу" пан Арахамія подав лист з заступником представника постійного члена делегації, це означає, що є політичне рішення, в тому числі "Слуги народу". І я, до речі, хочу підтримати пана Немирю, що ми не можемо залежати тільки від рішення тільки "Слуги народу", чекати їх, поки зі Страсбурга прийде лист, і тоді вони змушені реагувати,  а ми маємо затвердити делегації.

Я пропоную зараз проголосувати це рішення, а потім дійсно повернутися до делегацій в ОБСЄ, в НАТО. Бо у нас вже був випадок, коли ми поспіхом формували делегацію нашу міжпарламентську литовсько-польсько-український формат, тому що так само вчасно не подали делегацій.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дуже дякую.

Хто ще бажає висловитися? Я не бачу. Тоді я можу ставити на голосування це питання. Так?

Хто за те, щоб підтримати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О. Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Руденко. Немає.

Шараськін.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко. Богдан Васильович!

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

8 – за, 1 – утримався.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Рішення прийнято.

Наступний блок питань – міжпарламентська співпраця. Питання (п'ятий пункт порядку денного) про зміни в керівному складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з В'єтнамом.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вибачте, заради бога, я говорила, що я задам питання після голосування. Якраз те саме, що пан Немиря акцентував увагу на делегації НАТО, я хочу акцентувати увагу на делегації ОБСЄ. Так само ми туди запропонували зміни і в інші делегації. Я дуже прошу, щоб ми на наступне наше засідання комітету винесли затвердження цих делегацій уже з поданими кандидатурами від фракцій.

І ще одне прохання до голови нашого комітету пана Мережка, який є впливовим членом фракції "Слуга народу", до пані Бардіної, яка є заступником голови комітету, першим заступником голови комітету і так само впливовий член фракції "Слуга народу". Будь ласка, донесіть до керівництва фракції питання необхідності подачі ваших представників в делегації для того, щоб ми могли узгодити уже всі  інші, доформувати всі інші делегації.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Колеги, можемо переходити до наступного питання. Зміни в керівному складі депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з В'єтнамом. Будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. До нас надійшов протокол від депутатської групи з В'єтнамом щодо обрання Тищенка Миколи Миколайовича співголовою цієї групи. Протокол оформлений відповідно до Положення про міжпарламентські групи. Запитань немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, хтось бажає висловитися? Ставлю тоді на голосування.

Хто за те, щоб підтримати?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко. Руденко!

 

РУДЕНКО О.С. За що голосуємо, скажіть, будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Голосуємо за Тищенка співголовою у депутатську групу у В'єтнам. 

 

РУДЕНКО О.С. Добре, підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. У Ольги Сергіївни немає зв'язку, тому не підключаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.  Немиря!

 

БАРДІНА М.О. Він вийшов. Бардіна – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Вийшов. Бардіна – за.

Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко. Ірина Володимирівна! Нема.

Іонова.

Руденко.

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. Я не змогла включити, я тут. Я –  утрималась.

Ми зараз голосуємо за Миколу Тищенка – співголову групи дружби з В'єтнамом.  Я думаю просто, що у пана Миколи настільки зараз багато всяких навантажень – і в Закарпатті, і ще десь, то я хочу, щоби він реалізувався, знаєте, не розривався  на шматки. Тому я утримаюся, з вашого дозволу.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА М.М. Можна запитати, а по групі дружби Верховна Рада –  угорський парламент, у нас там  хто голова групи  дружби?

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. Там, мені здається, хтось від "Слуги народу" і Лунченко чи Шуфрич, хтось  з них. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Шуфрича наче поміняли.

 

ІОНОВА М.М. У нас, так, засідання відбулося,  просто...

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шуфрича змінили. Але ми так, по пам'яті, не пам'ятаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зараз  перевіримо.

 

ІОНОВА М.М. Добре. Я утримаюся по цьому  питанню поки, бо там теж Тищенко фігурував.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ні, там не Тищенко, там когось іншого вибрали.

Шараськін.  Нестабільний зв'язок, да?

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. Пробачте. Юраш – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО  Б.В. Проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Проти?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Так, проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Григорій Михайлович, ви – за? 

 

НЕМИРЯ Г.М. Я – за В'єтнам. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

7 – за, 2 – утрималось. 1 – проти. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Рішення прийнято.

Наступне питання дуже цікаве: про затвердження депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків зі Святим Престолом/Ватиканом. Будь ласка.

Чи хтось бажає висловитися з цього питання?

 

ЮРАШ С.А. Якщо дозволите.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Святослав Андрійович.

 

ЮРАШ С.А. Група зібралася, група сформувалася, група затверджена, і по всій документації подана, як командував секретаріат, через СЕДО, все підписано відповідно. Правда, керівництву треба тільки затвердити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, хтось ще бажає?

 

ІОНОВА М.М. Я підняла руку, пане Олександре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Марія Миколаївна, будь ласка, слово вам.

 

ІОНОВА М.М. Дякую.

У мене питання до секретаріату. Скажіть, будь ласка, зі сторони Ватикану хто там представники, і як це корегується з положенням про створення депутатських груп дружби між парламентами.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. З того боку там буде представляти кардинал, який займається міжнародними питаннями. Все. Там немає парламенту.

 

ІОНОВА М.М. Добре, але у нас в положенні про створення груп дружби говориться про те, що там має бути депутати парламенту.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Абсолютно.

 

ІОНОВА М.М. Там написано, що кардинал може бути? У мене просте питання.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ні-ні, це повністю суперечить положенню про групи дружби.

 

ІОНОВА М.М. Дуже вам дякую за відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Якщо більше запитань не буде і бажаючих висловитися, я ставлю це питання на голосування.

Хто за те, щоб підтримати затвердження депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків зі Святим Престолом/Ватиканом?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Так, я за розвиток зв'язків українського парламенту зі Святим Престолом. Але я проти абсурду, за який тут зараз пропонується голосувати. Тому давайте зробимо симетрично, тоді оберемо таку… голова цієї групи буде кардиналом також, і буде між кардиналами такий діалог налагоджуватися.

Колеги, є ж просто раціо. То єсть я розумію, що є бажання. Нічого не міняє, ініціаторам просто змінити форму, просто всі колеги, які говорили і висловлювали  свої... вони про це говорили. Тобто це є логіка. Не треба посміховиськом виставляти себе до інших.

Тому я утримуюсь з цієї мотивації.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Утримались. Хорошо.

Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. Я – за, колеги. І, на жаль, з технічних причин маю відключитися.

Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Я – за.

І я не думаю, що це така велика проблема. Можна внести зміни до Положення про групи дружби, вказати конкретно цей сюжет, можна попрацювати над назвою. Це все не є фатально. А сама ідея вона правильна і можна просто її оформити у відповідну форму.

Тому я – за, з пропозицією остаточно це все уточнити. Спасибі.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Друзі, я  утримаюся.

І знаєте, це дійсно ми доводимо ситуацію до абсурду. Тоді кардинал нехай створює групу дружби з Епіфанієм. Ну, немає там парламенту. Ми ж просто спотворюємо саму ідею міжпарламентського діалогу. Ніхто не проти посилення контактів з державою, в тому числі на парламентському рівні. Але я ще раз тоді наполягаю, що ми маємо назвати це "група дружби з Ватиканом", група там дружби... ну, не може там бути присутня назва "міжпарламентська".

Вибачте, будь ласка, це сьогодні вийшла така стаття, яка неприємна. Її останній абзац для мене дуже неприємний. Думаю, для всіх членів нашого комітету. Про те, що ми там разом з регламентним комітетом є найзакритішими. Я не хочу, щоб наступна стаття, яка вийде про наш комітет, була про те, що ми найабсурдніший комітет. Розумієте? Ну, ми ж самі себе не поважаємо.

У мене з Богданом Яременком маса якихось ідеологічних питань, де ми дискутуємо і не знаходимо спільну точку зору. Але в даному випадку маємо шанувати самі себе, логіку, здоровий глузд. В Ватикані немає парламенту, в назві групи дружби йде про міжпарламентську.

І ми  ще раз закликаємо професора пана Мережка, голову комітету, всіх наших шановних колег почути позицію, що тут немає ні в кого з нас бажання, я не знаю, шкодити діалогу з Ватиканом чи недослухатися МЗС. Але МЗС не може нав'язувати абсурдні рішення парламенту. МЗС може нам порадити, як нам докластись до того, щоб Папа там був більш чутливим до питань звільнення заручників, гуманітарної допомоги Україні. Це дійсно потребує контакту парламенту, але ми не можемо це називати міжпарламентським діалогом. Будь ласка,  давайте ми шанувати самі себе.

Я ще раз прошу вас, щоб ми поставили на переголосування, що ця група називається, я не знаю, міжфракційне об'єднання дружби з Ватиканом, за Ватикан, що завгодно. Але там слово "міжпарламентська" не може бути.

Дякую. Я – утримуюсь.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Зафіксувала.

Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Я теж утримуюсь. Але просто, пана голову просила би, у зв'язку з  тим, що він є лідер і прикладу по голосуванню і у зв'язку з тим, що дійсно юридична складова, ...(Не чути)  перетворювати. Можна спочатку змінити положення, а потім голосувати.

Ми або законотворці, або ми робимо те, що ми хочемо, або те, що там звучить, просто дискредитуємо парламент. Будь ласка, якось так зробіть інший формат. Знову ж таки ніхто не проти. І ми розуміємо, що з Ватиканом є проблеми, але давайте не суперечити ні законодавству, ні здоровому глузду. Ну, секретаріат абсолютно чітко відповів на питання, чи це законно, чи незаконно.

Пане голово, можна тут вашу фахову юридичну позицію, коли ми приймаємо рішення і ви за це голосуєте, що суперечить законодавству? Просто мені цікаво, я ніяк не можу це зрозуміти.

Дуже дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Голосуємо далі.

Шараськін.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. Юраш – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Підтримуючи позицію МЗС, за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Будь-яка хороша ідея, яка реалізується в незаконний спосіб, стає поганою ідеєю. Зараз ми робимо погано. Я – проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. 6 – за, 3 – утрималося, 1 – проти. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги, рішення прийнято.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Можна я по НАТО доповім, поки є Григорій Михайлович?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Григорій Михайлович, ви мене чуєте?

 

НЕМИРЯ Г.М. Чую вас.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Григорій Михайлович, з приводу НАТО. У нас є два листи. Один лист від 4 листопада, і тут пропонується до НАТО Івченко. Але це вже лист був після того, як ми затвердили Жмеренецького від "Слуга народу". А вчора ми отримали нового листа теж від Соболєва, де пропонується на посаду заступника члена Євтушка. Тут нам би визначитися тепер.

 

НЕМИРЯ Г.М. Наскільки я пам'ятаю, ми можемо визначатися скільки завгодно, але, наскільки я пам'ятаю про розподіл квот, у нас є…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ні, я маю на увазі, що це питання, я хочу, що може ви якось допоможете з'ясувати, я, звичайно, теж буду. Тобто на одну і ту ж саму посаду у вас спочатку запропонували Івченка, але ми не встигли його затвердити, а вчора прийшов вже сюди ж Євтушка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Добре, я перевірю. Але хочу ще раз запевнити, що у випадку, якщо наступного засідання від "Слуга народу" знову не буде кандидатів, ми маємо розглянути це  разом із НАТО і разом з ОБСЄ.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Погоджуюсь.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. І тоді з приводу питання, уже вибачте, з приводу групи дружби з Угорщиною. Да, з'ясували, там три співголови – Тищенко, Лунченко і таки Шуфрич.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, це до відома, я так розумію.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Друзі, от ми розуміємо, про що йдеться, да?

 

_______________. От просто катастрофа. 

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ну, друзі, ну, от ви знаєте, я думаю, що дуже хороша пропозиція пана Немирі і пана Яременка, і наша з Марією, да, розглянути окремо питання відряджень і дійсно щоби всі звіти були там подані. Якого числа вони були подані? Не цей тиждень там, да, до розгляду, а все це подивитися. І, можливо, групи дружби. Тому що дуже цікава історія. І чи може у нас бути, там одна людина бути головою там п'яти груп дружби і від Угорщини до В'єтнаму?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ірина Володимирівна, ми це все відслідковуємо, і якраз у Тищенка дозволяє, там у нас чотири, може бути співголовою в чотирьох групах. І це якраз от...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Тобто у нього ще недобір. Треба йому порадити ще дві групи очолити. Кошмар просто.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Трохи, да, да.

 

_______________. Зі Сполученими Штатами бажано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, колеги, тоді, з вашого дозволу, переходимо до сьомого питання порядку денного: про візит народної депутатки України Альони Шкрум до міста Париж (Французька Республіка) в період з 12 по 14 грудня 2022 року з метою участі у роботі двосторонньої Конференції з питань стійкості та відновлення України.

Чи хтось бажає висловитися?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ну, я хочу сказати, що немає, да, тут міжпарламентської складової, але пані Шкрум є співголовою, я так розумію, теж фракції, не фракції, а групи дружби з Францією. Це важлива конференція, звертаю увагу, що заднім числом прийшов цей лист. Ми усвідомлюємо, що ця конференція підтримувалася українською владою. І ми тут бачимо такі певні подвійні стандарти, коли заднім числом одні відрядження в нас розглядаються і підтримуються, інші навіть не виносяться на порядок денний. Але ми будемо за це голосувати. Ми будемо підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування тоді це питання. Давайте голосувати. Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря.

 

НЕМИРЯ Г.М. Я утримався з тих мотивів, що пані Шкрум не представляла фракцію "Батьківщина" і не ставила до відома фракцію щодо цього відрядження. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вона ж відключилася з технічних причин.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Так, я забула, вибачте.

Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Я виходжу з того, що депутат все-таки людина відносно процесуально самостійна, тому голосую "за".

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Геращенко. Ірина Володимирівна!

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за. В мене мікрофон включався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко. Немає зв'язку.

Шараськін. Немає зв'язку.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Дякую.

Яременко.

5 – за, 2 – утрималось. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято.

Наступне питання: про візит народного депутата України Грищука до Турецької Республіки у період з 21 по 28 грудня 2022 року з метою участі у заході "Дні культури Криму у Туреччині".

Хтось бажає висловитися? Ставимо на голосування тоді?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні-ні, я традиційно, я хочу висловитись.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я хочу звернути увагу в даному випадку на подвійні стандарти …(Не чути) я сподіваюсь, ведуться стенограми засідань нашого комітету.

Хочу нагадати, що ми з Марією Миколаївною звернулись з листом до голови нашого комітету і керівництва Апарату, що ми будемо просити надати нам стенограми всіх засідань нашого комітету. Якраз вони будуть дуже актуальні до нашого засідання, присвяченого відрядженням. Там буде видно всі відрядження, по цих стенограмах, всі голосування, всі позиції. А далі це може бути цікаво в контексті і тих досліджень, які ведуть студенти пана Немирі, тих документів, які після листа пані Совсун вилучає НАЗК і так далі.

Я тут  хочу ось на що звернути увагу, що в даному випадку, безумовно, немає ніякої складової міжпарламентської щодо конференції, присвяченої Криму, але це надзвичайно важливий захід. Тому ми  будемо підтримувати відрядження пана Грищука. Тому що міжпарламентський діалог, участь парламентарів в усіх заходах – це і є міжпарламентська дипломатія, це голос парламенту. Ми – за.

В той же час, під стенограму, я хочу заявити наступне. Цей лист про відрядження пана Грищука, який не має ніякої складової  міжпарламентської, дійшов до розгляду нашого комітету. Він був розписаний Апаратом Верховної Ради і Головою Верховної Ради.  Ми маємо  уже кілька випадків…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Вас не чути, Ірина Володимирівна.

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. В той  же час ми маємо кілька випадків, і я прошу  зафіксувати це для стенограми, коли "Європейська солідарність", її представники або представники інших опозиційних фракцій, наприклад, "Батьківщини", отримували запрошення  на якісь заходи, і ці запрошення, і ці листи щодо відряджень навіть не доходили до комітету, тому що таке рішення приймав Голова Верховної Ради, що це є не міжпарламентська складова якась конференція і таке інше. В даному випадку ми маємо другий випадок подвійних стандартів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ще хтось бажає виступити? Ні? Тоді ставимо на голосування. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна мене переконала, я – утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря. Нема вже.

Бардіна. Нема.

Копиленко. Олександр Любимович, ви –  за?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Відмітила.

Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко. Нема зв'язку.

Шараськін. Теж нема зв'язку.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. Юраш – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко. Нема.

5 – за, 1 – утримався. Рішення прийнято.  У нас же 6 кворум, так? Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Рішення прийнято. 

І останнє питання нашого порядку денного: про розгляд листа народної депутатки України Ірини Володимирівни Геращенко щодо оформлення її відрядження до США, яке відбулося у період з 6 по 9 грудня 2022 року.

Будь ласка, Ірина Володимирівна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Колеги, я би хотіла представити цю позицію.

Як ви знаєте, в період з 6 по 9 грудня делегація "Європейської солідарності" знаходилася у Вашингтоні на запрошення Міжнародного демократичного союзу, отримали нагороду для українського народу там. Також ми мали в рамках цієї поїздки надзвичайно важливі зустрічі в Держдепі, в Пентагоні, але, найголовніше, це в Конгресі Сполучених Штатів з республіканцями, з конгресменами, з Кокусом, з усіма співголовами Кокусу. І, безумовно, говорили, піднімали питання як зброї і підтримки України, так і питання демократії.

В моїй довгій парламентській практиці – я депутатка вже четвертого скликання, - вперше відбулася цікава історія, коли міжпарламентський діалог зі Сполученими Штатами належить не просто до предмету відання нашого комітету, але і включений в перспективний план роботи нашого комітету на цей рік. І нам не лише не дали відрядження за свій рахунок – нагадую, що воно здійснювалося без коштів Верховної Ради України, - а і навіть мені не дали відпустку за свій рахунок, мотивуючи тим, що я неправильно написала заяву про відпустку.

І я хочу нагадати, що Регламент не регламентує (сорі за тавтологію) текст, він може бути довільний, про відпустку за свій рахунок. Тому мені збираються поставити прогули за ці чотири дні.

Хочу нагадати, що в цей час в парламенті, так само у Вашингтоні, знаходилися делегації так звані Верховної Ради України, яку проголосували на нашому комітеті, і туди включили представників всіх фракцій, окрім "Європейської солідарності". Ми зустріли колег, до речі, в Конгресі, і конгресмени були подивовані, чому ми ходимо, знаєте, разом, але не разом. Мені здається, було би правильно, щоб ми там були всі разом, і ми тільки "за" були би.

А друга делегація там взагалі була однопартійна, "Слуги народу", за листом Офісу Президента. І в цій колізії ми звернулися до регламентного комітету за роз'ясненням, що у нас відбувається з відрядженнями. Отримали лист, що голова комітету може сам підписати відрядження членам комітету, якщо це належить до предмету відання нашого комітету. І тому, щоб зняти цю колізію, не доводити до абсурду і до якихось там небажаних насправді наслідків, я написала ще одного листа пану Мережку для того, щоб допомогти секретаріату вирішити ось цю от колізію. Тому насправді це моє прохання воно більше стосується якби того, щоб пан Мережко і секретаріат мали менше проблем і вийшли от з цією історію.

Я це все говорю для протоколу, тому що хочу відразу сказати, що я не дозволю ставити мені прогули в той час, коли я працювала на Україну. Коли я надіслала звіт про це, коли є... І мені б не хотілося, знаєте, доводити далі цю тему до НАЗК і інших органів, до яких мені прийдеться звертатися у випадку, якщо ми будемо і далі бачити інфантильну поведінку комітету, подвійні стандарти, неправду, ну, якесь насильство над депутатами, як вони мають писати листи про відпустку. Я пишу в довільній формі.

І тому я дуже прошу, аби ми зараз проголосували цей лист для того, щоб підтримати голову нашого комітету не робити далі кроки, які можуть йому зашкодити.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую за такі попередження.

Але в мене питання стосовно, скажімо так, відсутності чи наявності подвійних стандартів. Ірино Володимирівно, я так розумію, ви – за чи проти надання відрядження заднім числом? І, по-друге, за відсутності міжпарламентського виміру, як це передбачено в розпорядженні?

Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я, по-перше, за відсутність подвійних стандартів. І, безумовно, подвійні стандарти вони не роблять доброго ані вам як голові комітету, ані комітету. Я нагадаю, що на засіданні нашого комітету десятки є випадків, і цю стенограму ми вилучимо, вони в нас будуть. Є, коли ви голосували не просто заднім числом, а дуже заднім числом за багато відряджень. Це перше.

Друге. Міжпарламентський вимір, мені здається, що діалог з Конгресом, зустріч з Кокусом, зустріч з представниками  Конгресу і Сенату, більше того, в приміщенні комітетів Конгресу і Сенату, на полях міжпарламентського союзу нашого з делегаціями Канади, Німеччини, інших країн - членів ЄС, які входять до союзу, це є, безумовно, міжпарламентський вимір. Не менший міжпарламентський вимір ніж шановний пан голова комітету зустрічається зі  своїми колегами і партнерами на тих конференціях, куди він запрошений. І, власне, я бачу тут тільки політичну складову, яка не красить ані Голову Верховної Ради, ані причетних до цих дискримінаційних абсолютно речей,  і український парламент.

Я щиро рекомендую, щоби ми це питання вирішили в демократичний спосіб. Тому що ці сигнали уже мають і наші партнери, в тому числі в Європейському Парламенті, їх це шокує абсолютно. І мені би не хотілося, притому не від мене вони їх мають. Розумієте? Я ж людина, як би яка з відкритим забралом намагається донести свою пряму позицію на засіданні комітету. Мені дуже сумно, що наш комітет, який має там, ну, не знаю, секретаріат, який дуже багато років працює в цьому секретаріаті і може підтвердити, що такої ганьби ніколи не було, що ви якось, шановні наші колеги, не донесете до голови комітету, що так не треба робити, що пан голова  комітету не може весь свій авторитет використати, щоби вплинути на голову парламенту. Тому я прошу голосувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Тоді ставлю на голосування.

Хто –  за? Щоб підтримати, мається на увазі.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався. Щоб не було подвійних стандартів.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря. Григорій Михайлович! Нема.

Бардіна. Нема.

Копиленко.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Я хотів би пояснити свою позицію. З одного боку, я не сприймаю постійний пресинг з боку Ірини Володимирівни з усіма, як кажуть, складовими цього процесу, и как говорят, в борьбе подход, подворот, бросок. Але те, що ви сказали про сваволю нашого Апарату, а це справді так, який регламентує дії депутатів і вважає депутатів трохи пришелепкуватими і дурними, у мене все це на очах ця еволюція відбувається за багато років. І я з вами погоджуюсь, безглузда ідея регулювати навіть форму заяви на відпустку. І знову-таки депутат – все-таки вільна людина, а не школяр молодших класів. Тому я голосую "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександре Любимовичу, як ви проголосували за чи…

 

_______________. За проголосував.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За. Я хочу допомогти щиро голові комітету не вляпуватися в історії, а увійти в історію.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова. Марія Миколаївна!

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Відмітила.

Руденко. Немає.

Шараськін. Немає.

Юраш. Немає.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Колеги, я підтримую кожного насправді, незалежно від якої фракції ми представляємо, у наших діях, те, що ми робимо зараз для України. Мені здається, що треба не сваритись, і, звичайно, той пресинг і те, що відбувається по регулюванню всіх поїздок, це треба якось виправляти, ми як депутати повинні захищати цю діяльність. Ми багато чого робимо. Я, в принципі, не знаю жодного колеги, який би не робив щось корисне, коли ми знаходимося у відрядженні за кордоном. Я маю на увазі з тих колег, партії яких не заборонені в Україні. Ми представляємо народ України, тому я вважаю, що треба голосувати за відрядження наших колег. Тому я підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Добре, дякую. Ви підтримали.

Руденко. Ольго Сергіївно, яка ваша позиція?

 

РУДЕНКО О.С. Підтримала.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Підтримала. Відмічаю.

5 – за, 1 – утримався. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, колеги...

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую, шановні колеги.

Це буде перший прецедент, коли пан Мережко підпише відрядження члену комітету рядовому, який виконував наші застановчі речі щодо міжпарламентського діалогу зі Сполученими Штатами. Я дуже рада, шановний пане Мережко, що в цій ситуації, бачите, ви виконаєте вашу місію як голова комітету. Я піднімаю ваш авторитет і вагу в очах Голови Верховної Ради.

Всім дуже дякую. Гарних і веселих свят. До побачення.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ірино Володимирівно, Олександр Олександрович підпише листа на Голову Верховної Ради. Але розпорядження має право …(Не чути)

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В. Без проблем, хай хоч щось підпише, ми ж бачите, піднімаємо його авторитет, що він зможе щось підписати до Голови Верховної Ради. Я щиро рада цьому. Він міг це зробити і без мого листа. Але, якщо я роблю його трішки сміливішим, це непогано.

Всім гарного дня!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірино Володимирівно, я з вами не погоджуюся рішуче: ви не рядовий член комітету, а дуже впливовий.

Дякую, колеги. І до побачення.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку