СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики

та міжпарламентського співробітництва

2 грудня 2022 року

Веде засідання Голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Доброго здоров'я всім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий день! Добрий день, Андрію Андрійовичу!

 

МОСОЛОВ Ю.О. Добрий ранок!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, так.

Так, колеги, ще декілька треба наших колег, щоб ми могли розпочати.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Олександр Олександрович, наразі в нас 11 членів комітету загалом, присутні 6, тобто, в принципі, кворум є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кворум є. Дякую.

Тоді, колеги, дозвольте розпочати засідання нашого комітету. Ви побачили порядок денний, ознайомилися з порядком денним. Чи будуть якісь зауваження або пропозиції до порядку денного?

 

НЕМИРЯ Г.М. В мене є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Григорію Михайловичу.

 

НЕМИРЯ Г.М. Ну, я бачу ми працюємо з коліс, але у мене все ж таки запитання без коліс.

Пане голово, коли ви плануєте розглянути питання комплексно взагалі про процедуру розгляду відряджень або про перейменування комітету, або щось по-іншому сформулюйте. Тому що так, як зараз працює комітет, ми розглядаємо практично, виключно, повторюсь, 99 відсотків – відрядження. От у мене пряме запитання: коли ви плануєте розгляд цього питання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорію Михайловичу, відповідаю на ваше запитання. Ми сподіваємося, що найближчим часом, можливо, днів за 10 це питання перестане бути актуальним, тобто з нас можуть зняти цю функцію щодо розгляду відряджень. Нам треба трошки просто зачекати, і, ну, я сподіваюсь, що це станеться. Якщо ні, то тоді ми розглянемо обов'язково це питання.

 

НЕМИРЯ Г.М. Пане голово, можливо, ви, будьте ласкаві, поінформувати членів комітету, не залишати, як сліпих кошенят, на чому базується ваше сподівання, що днів через 10 з нас знімуть цю функцію? Я був би дуже вдячний вам за відповідь на це запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, я б сказав так, на моїй особистій інформації. Я говорив з керівництвом і, можливо, ну, я так сподіваюся, у мене немає повної впевненості, але треба почекати десь днів 10, як мені було сказано.

 

НЕМИРЯ Г.М. Але, можливо, керівництво, оскільки на комітет покладено все одно, потрібно почути думку комітету, а не вашу власну особисту думку, це було б етично з точки зору етики, поваги до членів комітету обговорити це питання, дати пропозиції керівництву, хто б цим керівництвом не був і де б він не знаходився. І тоді це було б логічно, з повагою до членів комітету, а не просто тримати членів комітету за ідіотів, як ви зараз це робите.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Григорію Михайловичу.

Справа в тому, що я свою думку не висловлював. Мені просто було це сказано. І я взагалі просто інформую вас те, що мені сказали. А я свою думку не висловлював, тим паче від імені комітету.

 

НЕМИРЯ Г.М. Тим більше, я вважаю, оскільки згідно з процедурою я вже тричі вносив це питання, це в стенограмі відображено. У мене подив, чому це питання не виноситься на розгляд комітету, незалежно від того, яка у вас приватна інформація, думки ви де почули або чутки. Тому я наполягаю, щоб на найближчому засіданні комітету це питання було розглянуте, і ми не чекали чогось, що має впасти або не впасти зверху.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорію Михайловичу, дозвольте тоді я запитаю секретаріат, чи голосували ми, чи приймали рішення щодо того, щоб включити в порядок денний це питання, яке пропонує Григорій Михайлович?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Григорій Михайлович озвучував і просив включити. Рішення...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А ми голосували за це чи ні, чи треба взагалі приймати рішення?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ви можете поставити це питання, але рішення...

 

НЕМИРЯ Г.М. Слухайте, кожний... Ви що не знаєте, як працює комітет? Якщо ви вважаєте, що це має продовжуватися так... Про що ми говоримо?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорію Михайловичу …

 

НЕМИРЯ Г.М. Та не потребує це взагалі внесення. Це давно вже поставлено, все підтримано. Ви просто відтягуєте з, мені із зрозумілих причин, тому що ви не вирішуєте, на жаль, нічого і чекаєте, коли вам дадуть відмашку. Я відверто вам в очі говорю. Це неповага до членів комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорію Михайловичу, я вас запевняю, що я з величезною повагою ставлюся і до вас особисто, і до членів комітету.

 

НЕМИРЯ Г.М. Саме тому я не розумію, чого цього питання немає в порядку денному.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Так, а може ми перейдемо до розгляду порядку денного?

 

ЯСЬКО Є.О. У мене ще один коментар по цьому.

 

БАРДІНА М.О. Давайте. Бо якось воно некрасиво…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, Єлизавета Олексіївна, будь ласка. Спочатку чи будуть... Одну хвилинку.

Григорій Михайлович, чи будуть у вас пропозиції до порядку денного?

 

НЕМИРЯ Г.М. Я вже подавав їх, у стенограмі це багато разів відображено. І я вважаю, що це неповага до членів комітету вам зараз маніпулювати цим питанням. Це давно має бути на розгляді. Ви це особисто під стенограму говорили. Ми приймаємо рішення, розглянемо на одному з найближчих засідань. Для чого цей тут танок білих лебедів розігрувати?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Михайлович, я би попросив вас утриматися від того, щоб ображати мене.

 

НЕМИРЯ Г.М. Білий лебідь – це не образа.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви знаєте, я ніколи вас не ображав, повірте.

 

НЕМИРЯ Г.М. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніколи. І я хотів би, щоб ви також утрималися від цього. Будь ласка, у мене таке прохання. Але, якщо у вас є конкретна пропозиція, я готовий тоді поставити, зараз тоді це включити в порядок денний, ми можемо розглянути зараз. Якщо ця пропозиція з вашого боку, будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Пропозиція вже давно була підтримана і вона має бути, стояти у порядку денному, це питання. У мене до вас питання: чому до сих пір його немає. То ви відповідайте, а не я маю вам відповідати. Чому цього питання до сих пір немає у порядку денному? Ви щойно сказали, за моєю інформацією, за 10, а, можливо, і не за 10 днів щось таке вирішиться. Що це за тримання за ідіотів членів комітету?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка, давайте не приписувати один одному якісь такі речі, які не мають нічого спільного з реальністю. Але, якщо ви пропонуєте, дайте розглянемо це питання, якщо ніхто не проти, сьогодні, зараз. Якщо ніхто не проти, давайте розглянемо це питання також.

 

НЕМИРЯ Г.М. Ні, я в такі ігри грати не буду.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ви проти? Я не можу зрозуміти. Ви тільки що пропонували включити. Давайте розглянемо…

 

НЕМИРЯ Г.М. Я запропонував, це питання було розглянуто, щоб були підготовлені матеріали. В секретаріаті чітко під стенограму записано, які матеріали мають бути підготовлені: статистика відряджень, хто їздив, скільки разів, хто фінансував з початку війни, з 24 лютого. От що я пропонував.

Друге, що я пропонував. Подумати, яким чином, якщо це залишається на комітети, змінити порядок розгляду, щоб у нас не був комітет за викликом: зранку зателефонували – за 30 хвилин збираємося, або звечора зателефонували – на 10 збираємося, але ще не всі питання готові, тому що відрядження. Щоб або делегувати це підкомітету, або взагалі це передати на розгляд Погоджувальної ради, керівникам фракцій, можливо.

От що я пропонував. Не розгляд заради розгляду, а за те, щоб було прийнято рішення. Тому що ми займаємося невластивими Комітету у закордонних справах функціями. Ми не комісія з питань відряджень, ми – Комітет у закордонних справах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Михайлович, я з повагою ставлюся до вашої точки зору. Ми можемо включити це питання на наступне наше засідання.

 

НЕМИРЯ Г.М.  Дуже добре. Але воно має бути підготовлено з усією інформацією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. ...Давайте тоді включимо.

 

НЕМИРЯ Г.М. Дякую за конструктивну відповідь. Виходимо з розуміння, що наступного засідання це питання буде розглянуто. Дякую. Я отримав відповідь на своє запитання. Можемо переходити далі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка. Єлизавето Олексіївно, будь ласка.

 

ЯСЬКО Є.О. Так, колеги, я хотіла б проінформувати, що 12 числа буде відбуватися онлайн-захід по Австралії разом з депутатами австралійськими, також представниками діаспори і послом. Від мене вже повинно було  надійти запрошення до членів нашого комітету, а також до членів групи дружби з Австралією. Будемо обговорювати наші двосторонні відносини і рекомендації, що Австралія є взагалі... Австралія і Океанія може більше робити разом з Україною в тій ситуації російської агресії, яка склалася.

Тому я буду рада, якщо є якісь пропозиції, і також буду рада, якщо максимально членів... максимальна кількість  членів комітету долучиться до цього заходу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую за інформацію.

Ми це беремо до відома, і я сподіваюсь, що члени комітету візьмуть участь у цьому заході важливому. Я теж буду брати в ньому участь. Дякую.

Колеги, ще будуть якісь пропозиції до порядку денного або зауваження?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Олександр Олександрович, цей лист, ОБСЄ група, долучаємо, так, до порядку денного разом із цим листом, що ви скинули в чат?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Долучаємо.

Тоді можемо переголосування за порядок денний і заодно, як завжди, проведемо перекличку.

Будь ласка, хто за те, щоб підтримати порядок денний?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко? відсутня.

Іонова? Відсутня.

Руденко?

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

Ясько?

 

ЮРАШ С.А. Юраш – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую, Святославе Андрійовичу.

Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую.

Яременко. Немає.

7 членів комітету – за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Переходимо до розгляду першого питання порядку денного про візит делегації депутатської групи Верховної Ради до Естонської Республіки, міста Таллінн у період з 4 по 10 грудня 2022 року з метою участі у Другому форумі щодо відновлення Житомирської області.

Чи хтось бажає виступити з цього питання?

 

БАРДІНА М.О. Бардіна можна, будь ласка?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

БАРДІНА М.О. Колеги, в цьому переліку є і моє прізвище, але, на жаль, я не зможу поїхати у відрядження, тому прошу за мене не голосувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді ми можемо вас виключити з цього переліку?

 

БАРДІНА М.О. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто це питання за врахування? Хто за те, щоб підтримати це відрядження?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря?.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Іонова?

Руденко?

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. Підтримую.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Яременко?

Дякую. Рішення прийнято. 7 – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги, рішення прийнято. 

Наступне питання: про візит народного депутата України Володимира Ар'єва до міста Вашингтон у період з 6 по 7 грудня 2022 року з метою участі в роботі форуму на панелі "Війна в Україні".

Хтось бажає виступити?

 

БАРДІНА М.О. Давайте підтримаємо і все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте. Тоді ставлю на голосування.

Хто за те, щоб підтримати?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко? Олександр Олександрович?   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО? Олександр Любимович?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко?

 

 ГЕРАЩЕНКО І.В.  За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Шараськін?

Юраш?

 

ЮРАШ С.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. Підтримую.

 

ІОНОВА М.М. Іонова є, плюс.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую, Марія Миколаївно. Ви – за, да?

Шараськін. Андрій Андрійович, ви – за? 

 

ШАРАСЬКІН А.А. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую дуже.

9 членів комітету висловились "за". Рішення прийнято. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, наступне питання, це йдеться про делегацію в ОБСЄ, в місто Варшава з 8 по  9 грудня 2022 року. І тут є перелік, є лист, який ми отримали, тут є ціла делегація. Ну, це лист, який був  розписаний на нас…

Чи є запитання або хтось бажає виступити?

 

НЕМИРЯ Г.М. Я бажаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

НЕМИРЯ Г.М. Шановні колеги, якщо ви уважно подивитеся на список делегації, вам не складе труда побачити, що єдина фракція, представник якої відсутній, це є фракція "Батьківщина". Там представлені навіть депутатські групи. Тому я вважаю цей склад незбалансований. Тим більше, що питання, яке розглядається, кодекс етики депутатів, де, власне, в рамках і Венеційської комісії, в рамках групи Кокса Європейського Парламенту з реформи українського парламенту, це ж очевидні речі.

Тому я звертаюся до колег внести поправку і проголосувати з такою поправкою. Підтримати відрядження, передбачивши одне місце у складі делегації для представника фракції "Батьківщина". І з цією поправкою проголосувати.

Сьогодні, оскільки ми отримали це, я отримав це буквально 15 хвилин тому цей лист, безумовно, у мене навіть не було можливості проконсультуватися з колегами, чому так вийшло. Тому що лист, який підписаний першим заступником, взагалі не містить... Наскільки я знаю, до керівництва фракції з пропозицією делегувати представника фракції ніхто не звертався. Тому я думаю це буде коректно, мають бути представлені всі фракції. У випадку, якщо цього не буде зроблено, відповідно фракція зробить публічну заяву.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги…

 

МОСОЛОВ Ю.О. Марія Миколаївна просить слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З точки зору процедури...

Будь ласка, Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА М.М. Пане голово, ми все ж таки знову розпочинаємо цю розмову, яку ведемо вже декілька місяців. Я вам скажу, що ми вчора розмовляли з американцями, вони говорять, що просто іде шкода державним інтересам, коли їдуть дві делегації однопартійні. І тому візьміть, будь ласка, за увагу, що американці, для них принцип демократії –  це (вислів іноземною мовою). Щоб просто ми як парламент все ж таки витримували ці норми демократії.

Я тут підтримую, що все ж таки і "Батьківщина", і інші фракції мають мати представника по делегації. Але, будь ласка, не візьміть до уваги, а візьміть до виконання, бо все ж таки це обличчя парламенту. Добре?

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Марія Миколаївна, я не формую делегації, дуже проста відповідь. Повірте, я не формую, я не беру в цьому участь.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Можна долучитися?

 

ІОНОВА М.М. Ви маєте відстоювати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ірина Володимирівна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Можна долучитися до дискусії? Ви голова комітету не просто закордонних справ, а міжпарламентських відносин. І як будь-який голова профільного комітету ви маєте захищати не депутатів вашого комітету, а предмет відання вашого комітету. В даному випадку мова йде про міжпарламентські відносини. І, до речі, це ж була ідея пана Яременка так розширити повноваження нашого комітету. Ви самоусунулися від цього питання, пане Мережко, на жаль, і це не є лідерська позиція.

Я підтримую повністю зауваження пана Немирі. Це неправильно, коли формується делегація, де не включаються представники будь-якої фракції. Тому я пропоную, щоб ми дійсно з цим зауваженням проголосували. Я переконана, що колеги з розумінням, ОБСЄ, поставиться до цього і делегація буде сформована представницька.

Я дійсно думаю, що до керівників фракцій, принаймні я не бачила такого листа, до нас не звертались з проханням сформувати таку делегацію, все це кулуарно відбувається. Ми і раді туди делегувати пана Величковича. Але все-таки треба припинити Першому заступнику Голови Верховної Ради, це не вперше таке відбувається, самому формувати делегацію від фракцій. Фракції, повірте, будь ласка, мають відповідний потенціал делегувати своїх представників. Ми делегуємо Величковича, це прекрасна кандидатура, але це маємо зробити ми, а не обрати собі там керівництво парламенту.

І третє. Дійсно, хочу підтримати Марію Миколаївну, і минулого разу ми піднімали питання про відрядження в Сполучені Штати Америки, пан Немиря відключився раніше. В тій делегації так званій Верховної Ради не було представників "Європейської солідарності", що є неприпустимим. І ми будемо про це говорити з американською стороною, з пані Нуланд, наприклад, сьогодні. Навіщо це робити взагалі? Я не можу зрозуміти, навіщо ми шкодимо демократії і парламентаризму.

І, пане Мережко, ваші заяви відносно того, що ви не формуєте делегації, ну, це дуже блюзнірством виглядає. Ви голова комітету, займіть лідерську позицію, ми про це говоримо давним-давно.

Пропоную, все я закінчую спіч, я пропоную підтримати позицію Григорія Михайловича зараз проголосувати за цю делегацію з уточненням, що туди треба делегувати представника "Батьківщини". Я – за.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді, колеги, я ставлю на голосування про це відрядження, а потім я ставлю на голосування додаткові пропозиції, які пролунали.

Я ставлю на голосування спочатку, хто за те, щоб підтримати це відрядження в тому складі, в якому воно відображено в цьому листі. Хто – за?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. Я висловив свою позицію. Я ще раз її повторюю. Я вважаю неможливим підтримувати склад делегації, де не представлено збалансований склад цього парламенту. Тому я утримаюсь по цьому голосуванню. Я проголосую "за", якщо буде туди включений представник "Батьківщини", що є справедливо з усіх точок зору.

Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За. Хоча, відверто кажучи, я давно про це і писав, і говорив, не бачу сенсу в абсолютно безглуздій ідеї кодексу депутатської етики, яка не має жодної правової основи, крім певних моральних зобов'язань, від яких і так достатньо для депутатів.

Спасибі.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я утримуюся з цією ж мотивацією, що і Григорій Михайлович. Я пропоную голосувати в цілому делегацію з представниками всіх фракцій.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Іонова?

 

ІОНОВА М.М. Така сама позиція. Колеги, ну, якщо ми не будемо всередині комітету діяти демократично, то що ми говоримо про країну.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Руденко?

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін –  утримався.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А. Юраш – за. З ремаркою, що взагалі нам з цим постійно делегаціями займатися і, хто туди їде, безглуздо. 

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ясько?

 

ЯСЬКО Є.О. Я підтримую делегацію і також підтримую максимальне залучення всіх  фракцій і делегацій.

 

МОСОЛОВ Ю.О. 5 – за, 4 – трималось.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято, так?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію Григорія Михайловича. Тільки я прошу допомогти мені з формулюванням. Григорій Михайлович, ви пропонуєте додати  представника БЮТ, "Батьківщина", так?

 

НЕМИРЯ Г.М. Можна і БЮТ, і "Батьківщини".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Відрядити  делегацію, передбачивши одне місце для депутатської фракції "Блок Юлії Тимошенко" у Верховній Раді дев'ятого скликання одне місце.

 

НЕМИРЯ Г.М. Одне для БЮТ і одне для "Батьківщини".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, добре.

Я ставлю на голосування і цю пропозицію. Добре. Хто за те, щоби додати до делегації по одному представнику... два представника, я так розумію, один представник від БЮТ і один представник від "Батьківщини". Хто за цю пропозицію?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. Пане голово, хвилинку. Пане голово, ну, не треба перетворювати роботу комітету на цирк. Ви чітко бачили, що це жарт. Фракції БЮТ немає у Верховній Раді. Є фракція політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина". Тому я вносив цю пропозицію і я чітко говорю. Ну, не треба перетворювати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вам довіряю. Я ставлю всі пропозиції, як ви бачите.

 

НЕМИРЯ Г.М. Тому я поставив... Ну, давайте, давайте.

Моя пропозиція: передбачити щоб був представник "Батьківщини", оскільки без цього це не буде представляти весь парламент. У випадку, якщо це  не буде підтримано, сьогодні ж буде зроблена публічна заява з приводу того, що рішенням комітету на чолі з вами за поданням першого заступника приймається рішення, яке викривлює взагалі норми і принципи парламентаризму. Повірте, я це зроблю, і це буде зроблено публічно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Михайлович, я... Я керуюсь тільки принципами демократії і ставлю всі пропозиції на голосування, в тому  формулюванні, в якому ви пропонуєте.

 

 НЕМИРЯ Г.М. Я можу почути мотиви, чому ви особисто утрималися? Ви що проти рівного представництва і збалансованого всіх фракцій? На Заході, в ОБСЄ ?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я маю право висловлювати, голосувати так, як я хочу. Я не вимагаю, наприклад, від вас або від інших членів комітету будь-яких пояснень, чому наші колеги голосують так або інакше. Це право кожного депутата.

(Загальна дискусія)

 

БАРДІНА М.О. Колеги, прохання, будь ласка, продовжити голосування. У нас зараз не буде кворуму і взагалі не буде ніякого рішення. Подискутуєте потім… 

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одне питання. Григорій Михайлович, в якому формулюванні ставити на голосування це питання, будь ласка, скажіть?

 

НЕМИРЯ Г.М. Фракція "Батьківщина" – один представник, щоб був збалансований склад парламентської делегації Верховної Ради України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

Я ставлю це на голосування в такому формулюванні. Хто за те, щоб підтримати?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Утримався.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Немиря?

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Бардіна?

 

БАРДІНА М.О. Я – за, особливо якщо буде делегований вельмишановний пан Волинець. Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

ІОНОВА М.М. Я – за. Врахуйте мій голос за пропозицію пана Немирі.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Добре, Марія Миколаївна.

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Ви про мене забули.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ви не чули, Олександр Любимович? Копиленко?

 

КОПИЛЕНКО О.Л. Я утримався, причому я вважаю, що ми не розуміємо: це парламентська делегація чи це делегація в форматі тієї робочої групи з питань парламентської реформи, яку очолює добродій Корнієнко. Якщо так, то він має повноваження формувати свої пропозиції як голова цієї робочої групи.

І взагалі я проти такого тиску. Я хотів би сказати, що наш голова дуже толерантно і демократично веде наше засідання. А постійні загрози публічних заяв, як кажуть, танцы маленьких лебедей, як ветеран різних спортивних змагань, це взагалі образа для всіх. Тому я утримаюсь.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Дякую.

Шараськін?

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Юраш?

 

ЮРАШ С.А.  Я – за. …людина, яка поважає процес, але я просто щиро кажу, в цьому кейсі не бачу, в чому причина гріха. Тому що вони мають приймати участь знову ж таки в делегації, де …всі групи і всі фракції парламенту.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Добре. Дякую.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Ясько – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О. 7 – за, 2 – утримались. Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Рішення прийнято.

Колеги, була пропозиція Ірини Володимирівни. Будь ласка, Ірино Володимирівно, ще раз сформулюйте пропозицію, я поставлю на голосування. Ірино Володимирівно, ви чуєте нас?

 

МОСОЛОВ Ю.О. Вона відключилась.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, тоді, колеги, ще якісь пропозиції?.

 

ІОНОВА М.М. У неї просто, вона в дорозі, може не бути зв'язку.

Пане голово, а можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Маріє Миколаївно, ви можете? Будь ласка.

 

ІОНОВА М.М. Дуже дякую.

Ні-ні, я не буду... Моя пропозиція наступна. Ми вчора дізналися, що є делегація Європарламенту. І подивившись, дізнавшись про графік, там взагалі не було жодної різноманітності фракцій, там були абсолютно повністю влада і "слуги народу". Значить, ми отримали сигнал, я думаю, Григорій Михайлович мене підтримає, що сьогодні єдина зустріч у парламенті там, де були запрошені голови комітетів. Вони просили передати, що вони будуть дуже раді бачити представників всіх фракцій на цій зустрічі, так щоб не було здивування потім під час цієї зустрічі. Тому просто повідомляю, що важливо, щоб там були представники всіх політичних сил парламенту, звичайно, бажано крім ОПЗЖ.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ІОНОВА М.М. Просто врахуйте це, пане голово. Якщо нам вже роблять такі зауваження, ну, просто воно виглядає, повірте, точно не прикрашає наш парламент. Ви ж самі це все знаєте, просто робите вигляд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Маріє Миколаївно, я юрист, мені треба зрозуміти, хто робить такі зауваження і наскільки це офіційні зауваження.

 

ІОНОВА М.М. Добре, дякую. Я зрозуміла. Це формально, я розумію вашу відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Марія Миколаївна, чи будуть у вас пропозиції якісь?

 

ІОНОВА М.М. Ні, все, ми проголосували, рішення прийнято.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді, колеги, чи залишаються ще якісь питання в порядку денному?

 

БАРДІНА М.О. Я пропоную подякувати нашому голові за витримку і толерантність.

 

ІОНОВА М.М. А відрядження по Ар'єву проголосували, вибачте, у мене відключався зв'язок?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую всім, колеги, за конструктивний підхід.

 

БАРДІНА М.О. Другим питанням.

Дякуємо, пане голово. До побачення всім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. До побачення.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку