КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

1.            

2.            

вул. М. Грушевського, 5, м. Київ, 01008,  www.rada.gov.ua

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 196

 

  24    квітня  2024  року

 

 

В режимі відеоконференції о 15:00

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Копиленко О.Л., Пушкаренко А.М., Геращенко І.В., Іонова М.М. (з 15 год. 05  хв), Кривошеєв  І.С. (з 15 год. 36  хв), Локтіонова  Н.В., Руденко О.С. (з 11 год. 11  хв), Юраш  С.А. (з 15 год. 30  хв), Ясько Є.О., Яременко Б.В.

 

Відсутні: Бардіна М.О.(відпустка), Шараськін А.А.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.            Про проект Закону про денонсацію Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі попередження промислових аварій, катастроф, стихійних лих та ліквідації їхніх наслідків (р.  № 0253, КМУ).

Драп'ятий Богдан Євгенович – заступник Міністра внутрішніх справ України.

2. Про проект Закону про вихід з Угоди про поставки товарів для забезпечення національних гідрометеорологічних служб держав — учасниць  Співдружності Незалежних Держав (р. № 0255, КМУ).

Драп'ятий Богдан Євгенович – заступник Міністра внутрішніх справ України.

3. Про проект Закону про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків (р. № 0256, КМУ).

Драп'ятий Богдан Євгенович – заступник Міністра внутрішніх справ України.

4. Про призначення позаштатних консультантів Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

5. Про запрошення в Україну Комісії у закордонних справах та з питань оборони Палати депутатів Національного Конгресу Бразилії.

6. Про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Куба.

7. Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Королівством Норвегія.

8. Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Панама.

Неклюдов Владлен Михайлович – народний депутат України.

9. Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків зі Східною Республікою Уругвай.

10. Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Тринідад і Тобаго.

11. Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Державою Лівія.

Неклюдов Владлен Михайлович – народний депутат України.

12. Про інформацію Міністерства закордонних справ України щодо тимчасового призупинення вчинення консульських дій ЗДУ за заявами окремих категорій громадян України.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Копиленко О.Л., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з пропозицією Голови Комітету щодо включення до порядку денного питання про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Кабо –Верде.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» -0; 

На момент голосування Кривошеєв І.С. та Юраш С.А. не підключились.

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про денонсацію Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі попередження промислових аварій, катастроф, стихійних лих та ліквідації їхніх наслідків (р.№ 0253, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Драп’ятий Б.Є.

 

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону «Про денонсацію Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі попередження промислових аварій, катастроф, стихійних лих та ліквідації їхніх наслідків» за основу і в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» -0;

«утримався» -0.

На момент голосування Кривошеєв І.С. та Юраш С.А. не підключились.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід з Угоди про поставки товарів для забезпечення національних гідрометеорологічних служб держав — учасниць  Співдружності Незалежних Держав (р. № 0255, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Копиленко О.Л.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону «Про вихід з Угоди про поставки товарів для забезпечення національних гідрометеорологічних служб держав — учасниць Співдружності Незалежних Держав» за основу і в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» -0;

«утримався» -0.

На момент голосування Кривошеєв І.С. та Юраш С.А. не підключились.  

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків (р. № 0256, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Копиленко О.Л.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків» за основу і в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» -0;

«утримався» -0.

На момент голосування Кривошеєв І.С. та Юраш С.А. не підключились. 

 

 

4.СЛУХАЛИ: Про призначення позаштатних консультантів Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Виступили: Мережко О.О., Пушкаренко А.М., Копиленко О.Л., Геращенко І.В., Яременко  Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: За результатами голосування призначити позаштатними консультантами Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва:

НИКОНЕНКА Олександра Миколайовича

(результати голосування: «за»-10, , «проти» - 0, «утримався» - 0.)

На момент голосування втрачено зв’язок з Кривошеєвим  І.С. та  Юрашем С.А.;

МИКИТЕНКА Євгена Олеговича

(результати голосування: «за»-9, , «проти» - 0, «утримався» - 1).

На момент голосування втрачено зв’язок з Кривошеєвим  І.С. та Юрашем  С.А.

ХАРУ Олександра Васильовича

(результати голосування: «за»-9, , «проти» - 0, «утримався» - 0).

На момент голосування втрачено зв’язок з Кривошеєвим  І.С., Юрашем  С.А. та Ясько Є.О.

Рішення щодо призначення позаштатними консультантами Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва ВОВКА Віктора Івановича та ОСТАША Ігоря Івановича не набрало достатньої кількості голосів на свою підтримку (результати голосування «за» -4, «проти» -0, «утрималось»-6).

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про запрошення в Україну Комісії у закордонних справах та з питань оборони Палати депутатів Національного Конгресу Бразилії.

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О., Пушкаренко А.М., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення візиту Комісії у закордонних справах та з питань оборони Палати депутатів Національного Конгресу Бразилії до України та рекомендувати Голові ВРУ надіслати запрошення бразильській стороні.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» -0;

«утримався» -0.

На момент голосування втрачено зв’язок з Копиленком О.М., Іоновою  М.М., Кривошеєвим  І.С.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Куба.

Під час обговорення питання члени Комітету звернули увагу на відсутність достатніх відомостей про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Куба та наголошували на не доцільності продовження діяльності такої групи у зв’язку з тим, що Республіка Куба підтримує збройну агресію рф проти України, значна кількість громадян Куби беруть участь у війні на боці рф, а парламент Куби не може вважатися демократично обраним.

Виступили: Мережко О.О., Пушкаренко А.М., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на викладене вище, а також беручи до уваги, що питання припинення діяльності групи підтримується Міністерством закордонних справ України, Комітет прийняв рішення рекомендувати Голові Верховної Ради України припинити діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Куба та скасувати відповідне розпорядження про її створення.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» -0;

«утримався» -3.

На момент голосування втрачено зв’язок з Копиленком О.М. та Ясько  Є.О.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Королівством Норвегія.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: На підставі Протоколу № 2 засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Норвегія від10 квітня 2024 року рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити співголовами депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Норвегія народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" МИХАЙЛЮК Галину Олегівну та народного депутата України, члена депутатської фракції політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" ТАРУТУ Сергія Олеговича замість ТКАЧЕНКА Олександра Владиславовича у зв’язку з достроковим припиненням його повноважень народного депутата України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.СЛУХАЛИ: Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Панама.

Виступили: Мережко О.О., Пушкаренко А.М., Неклюдов В.М., Богданова В.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити  Пушкаренка А.М. координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Панама.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків зі Східною Республікою Уругвай.

Виступили: Мережко О.О., Пушкаренко А.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити  Пушкаренка А.М. координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Уругвай.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Тринідад і Тобаго.

Виступили: Мережко О.О., Пушкаренко А.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити  Пушкаренка А.М. координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Уругвай.

Результати голосування: одноголосно.

 

10. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Державою Лівія.

Виступили: Мережко О.О., Неклюдов В.М.

 

УХВАЛИЛИ: На підставі Протоколу № 3 засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Лівія від 16 квітня 2024 року рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити такі зміни:

-               увільнити НЕКЛЮДОВА Владлена Михайловича, народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» від виконання обов’язків керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Лівія;

-                  затвердити керівником депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Лівія АРСЕНЮКА Олега Олексійовича, народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12. СЛУХАЛИ Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Кабо –Верде.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити Юраша С.А. координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Кабо-Верде.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

13. СЛУХАЛИ: Про інформацію Міністерства закордонних справ України щодо тимчасового призупинення вчинення консульських дій ЗДУ за заявами окремих категорій громадян України.

Виступили: Мережко О.О., Пушкаренко А.М.

 

Питання не розглядалося у зв’язку з відсутністю кворуму.

 

 

Голова Комітету                                                             О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                       А.ШАРАСЬКІН

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку