Протокол№129

від 26.10.2022

 

В режимі відеоконференції о 14.00

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Копиленко О.Л., Шараськін А.А., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

Відсутні: Льовочкіна  Ю.В.

 

Порядок денний засідання Комітету:

 

1. Про увільнення народних депутатів України Ананченка М.О., Хоменко  О.В. з посад голів підкомітетів у зв’язку з обранням їх членами інших комітетів (Постанова ВРУ від 06.10.2022 № 2639-ІХ).

2. Про обрання голів підкомітетів з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби та з питань забезпечення зовнішньоекономічних зв’язків та ефективного використання міжнародної допомоги Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 Міжпарламентська співпраця:

 3. Про зміни у керівному складі депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Румунією.

4. Про визначення координатора щодо утворення депутатської групи з міжпарламентських зв'язків зі Святим Престолом

Тістик Ростислав Ярославович – народний депутат України.

5. Про запрошення делегації Верховної Ради України до участі у Глобальному форумі у Рейк'явіку - Жінки-лідери у період з 8 по 10 листопада 2022 року, м. Рейк'явік (Ісландія)

6. Про участь делегації Верховної Ради України у заході "Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях уперед у повоєнний період" стосовно реалізації Плану дій Ради Європи для України на 2018 - 2022 роки у період з 5 по 11 листопада 2022 року, м. Страсбург (Французька Республіка).

7. Про візит народної депутатки України Г. Михайлюк до м. Буенос-Айрес (Аргентинська Республіка)  у період з 1 по 9 листопада 2022 року з метою участі у Дванадцятій консультативній асамблеї парламентарів з питань Міжнародного кримінального суду та верховенства права (CAP-ICC).

8. Про візит народних депутатів України Ю. Тимошенко, Г. Немирі до м.  Брюссель (Бельгія) у період з 5 по 9 грудня 2022 року з метою участі 25-ому ювілейному  Європейському молитовному сніданку

9. Про візити народного депутата України М. Волинця до м. Варшава (Польська Республіка) у період з 24 по 26 жовтня 2022 року з метою участі в семінарі "Україна на шляху до Європейського Союзу" та до м. Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 26 по 28 жовтня 2022 року з метою участі в роботі 19-ої сесії Виконавчого комітету Пан'європейської регіональної ради профспілок

10. Про візит народного депутата України С. Буніна до Республіки Польща у період з 5 по 9 листопада 2022 року з метою участі у робочій зустрічі із сенаторами Польського Сейму щодо впровадження спільної стратегії та обговорення дій, спрямованих на розвиток партнерських взаємин між Україною і Польщею

11. Про візит народного депутата України Я. Юрчишина до м. Прага (Чехія) у період з 14 по 15 листопада 2022 року з метою участі у засіданні круглого стола з питань стягнення активів на користь держави у результаті застосування санкцій

12. Про візит народного депутата України М. Лаби до м. Спішська Нова Вес (Словацька Республіка) у період 28 жовтня 2022 року з метою проведення зустрічей з представниками органів місцевого самоврядування, представниками місцевого бізнесу та громадського суспільства Словацької Республіки щодо планування подальшої допомоги українцям, налагодження зв’язків щодо повоєнного відновлення регіонів, які постраждали від бойових дій, а також задля розширення тісної співпраці між Україною та Словаччиною.

13. Про візит народного депутата України М. Лаби до м. Сігету-Мармація (Румунія) 11 листопада 2022 року з метою проведення зустрічей з представниками органів державної влади, органів місцевого самоврядування, з переселенцями для з‘ясування їхніх найбільших потреб в країні перебування.

14. Про візити Голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом І. Климпуш_Цинцадзе до м. Париж (Франція) у період з 5 по 8 листопада 2022 року з метою участі в роботі групи об'єднаних міжнародних парламентарів U4U з адвокації України та з 9 по 11 листопада 2022 року до м. Брюссель (Королівство Бельгія) з метою проведення двосторонніх зустрічей та круглих столів за участі депутатів Європарламенту.

15. Про візит народного депутата України М. Княжицького до м. Варшава (Республіка Польща) у період з 28 по 31 жовтня 2022 року з метою проведення  зустрічей з парламентарями, експертами та лідерами думок в рамках роботи депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща.

16. Про візити народного  депутата України Т. Тарасенка до м. Страсбурга (Французька Республіка) у період з 5 по 7 листопада 2022 року з метою проведення зустрічі української делегації з експертами Ради Європи та обговорення проекту Закону «Про національні спільноти України», 8 - 12 листопада до Латвійської Республіки з метою участі у спільному проекті Національного реабілітаційного центру «Vaivari» «Впровадження в медичних закладах України програми реабілітації для пацієнтів після ампутації кінцівки, обмін досвідом з Національним реабілітаційним центром «Vaivari».

17. Про візит народних депутатів України Г. Васильченко, Н. Піпи до м. Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 7 по 11 листопада 2022 року з метою участі у міжпарламентській дискусії Ліберального центру сучасності (Берлін) та Фонду Східної Європи (Київ) щодо поточної ситуації в Україні.

18. Про візит народного депутата України В. Ар'єва до м. Аугсбург (ФРН) у період з 26 по 31 жовтня 2022 року з метою участі в роботі партійного конгресу Християнсько-Соціального Союзу (ХСС).

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О., Копиленко О.Л.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету та підтримати пропозиції народної депутатки України Є. Ясько про включення до порядку денного питання щодо її відрядження до м. Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 7 по 11 листопада 2022 року з метою участі у міжпарламентській дискусії Ліберального центру сучасності (Берлін) та Фонду Східної Європи (Київ) щодо поточної ситуації в Україні, а також – заступника Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва О. Копиленка про включення до порядку денного питання стосовно його відрядження до м. Вільнюс (Литовська Республіка) у період з 20 по 25 листопада 2022 року на запрошення Комітету охорони здоров’я Сейму Литовської Республіки.

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про увільнення народних депутатів України М. Ананченка та О. Хоменко з посад голів підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Геращенко І.В., Немиря Г.М.

 УХВАЛИЛИ: У зв’язку з прийняттям Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України щодо кількісного та персонального складу комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (№2639-IX від 06.10.2022):

- увільнити народного депутата України Ананченка М.О. з посади голови підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва;

- увільнити народну депутатку України Хоменко О.В. з посади голови підкомітету з питань забезпечення зовнішньоекономічних зв’язків та ефективного використання міжнародної допомоги Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про обрання голови підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби та голови підкомітету з питань забезпечення зовнішньоекономічних зв’язків та ефективного використання міжнародної допомоги Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Виступили: Немиря Г.М., Нестеренко Л.О., Геращенко І.В.,

Копиленко О.Л., Руденко О.С.

 УХВАЛИЛИ: 1) Призначити на посаду голови підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва заступника Голови Комітету Копиленка  О.Л.

2) Призначити на посаду голови підкомітету з питань забезпечення зовнішньоекономічних зв’язків та ефективного використання міжнародної допомоги Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва члена Комітету Руденко О.С.

Результати голосування: одноголосно.

 

 3. СЛУХАЛИ: Про зміни у керівному складі депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Румунією.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням пропоновані зміни у складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Румунією:

- затвердити співголовою депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Румунією народну депутатку України, члена депутатської фракції  ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" МАРЧЕНКО Людмилу Іванівну замість народної депутатки України БУЙМІСТЕР Людмили Анатоліївни, що не входить до складу будь-якої фракції;

- затвердити співголовою депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Румунією народного депутата України, члена депутатської фракції  ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" ПАСІЧНОГО Олександра Станіславовича замість народного депутата України, члена депутатської фракції  ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" БАБАКА Сергія Віталійовича;

- затвердити заступником керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Румунією народного депутата України, члена депутатської  групи "ДОВІРА" ЛЮШНЯКА Миколу Володимировича замість народного депутата України, члена депутатської групи "Платформа за життя та мир" ПАПІЄВА Михайла  Миколайовича;

- затвердити заступником керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Румунією народного депутата України, члена депутатської фракції  ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" КОСТРІЙЧУКА Сергія Володимировича замість народного депутата України, члена депутатської фракції  ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" МОКАНА Василя Івановича;

-  затвердити секретарем депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Румунією народну депутатку України, члена депутатської фракції  ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" ПІДЛАСУ Роксолану Андріївну замість народного депутата України, члена депутатської групи "Платформа за життя та мир" ШУФРИЧА Нестора Івановича на підставі Протоколу засідання зазначеної депутатської групи ВРУ від 7 жовтня 2022 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Про визначення координатора щодо утворення депутатської групи з міжпарламентських зв'язків зі Святим Престолом

Виступили: Мережко О.О., Юраш С.А., Нестеренко Л.О., Яременко Б.В.,

Тістик Р.Я., Ясько  Є.О., Мосолов Ю.О., Бардіна М.О., Геращенко І.В.,

Немиря  Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити С. Юраша координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків зі Святим Престолом.

 Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утримався» - 3;

«не голосував» -1.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про запрошення делегації Верховної Ради України до участі у Глобальному форумі у Рейк'явіку - Жінки-лідери у період з 8 по 10 листопада 2022 року, м. Рейк'явік (Ісландія)

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Іонова М.М.

 За результатами обговорення розгляд зазначеного вище питання переснено на наступне засідання комітету.

 

6-18. СЛУХАЛИ: Про участь делегації Верховної Ради України у заході "Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях уперед у повоєнний період" стосовно реалізації Плану дій Ради Європи для України на 2018 - 2022 роки у період з 5 по 11 листопада 2022 року, м. Страсбург (Французька Республіка).

Про візит народної депутатки України Г. Михайлюк до м. Буенос-Айрес (Аргентинська Республіка)  у період з 1 по 9 листопада 2022 року з метою участі у Дванадцятій консультативній асамблеї парламентарів з питань Міжнародного кримінального суду та верховенства права (CAP-ICC).

Про візит народних депутатів України Ю. Тимошенко, Г. Немирі до м.  Брюссель (Бельгія) у період з 5 по 9 грудня 2022 року з метою участі 25-ому ювілейному  Європейському молитовному сніданку.

Про візити народного депутата України М. Волинця до м. Варшава (Польська Республіка) у період з 24 по 26 жовтня 2022 року з метою участі в семінарі "Україна на шляху до Європейського Союзу" та до м. Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 26 по 28 жовтня 2022 року з метою участі в роботі 19-ої сесії Виконавчого комітету Пан'європейської регіональної ради профспілок.

Про візит народного депутата України С. Буніна до Республіки Польща у період з 5 по 9 листопада 2022 року з метою участі у робочій зустрічі із сенаторами Польського Сейму щодо впровадження спільної стратегії та обговорення дій, спрямованих на розвиток партнерських взаємин між Україною і Польщею.

Про візит народного депутата України Я. Юрчишина до м. Прага (Чехія) у період з 14 по 15 листопада 2022 року з метою участі у засіданні круглого стола з питань стягнення активів на користь держави у результаті застосування санкцій.

Про візит народного депутата України М. Лаби до м. Спішська Нова Вес (Словацька Республіка) у період 28 жовтня 2022 року з метою проведення зустрічей з представниками органів місцевого самоврядування, представниками місцевого бізнесу та громадського суспільства Словацької Республіки щодо планування подальшої допомоги українцям, налагодження зв’язків щодо повоєнного відновлення регіонів, які постраждали від бойових дій, а також задля розширення тісної співпраці між Україною та Словаччиною.

Про візит народного депутата України М. Лаби до м. Сігету-Мармація (Румунія) 11 листопада 2022 року з метою проведення зустрічей з представниками органів державної влади, органів місцевого самоврядування, з переселенцями для з‘ясування їхніх найбільших потреб в країні перебування.

Про візити Голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом І. Климпуш-Цинцадзе до м. Париж (Франція) у період з 5 по 8 листопада 2022 року з метою участі в роботі групи об'єднаних міжнародних парламентарів U4U з адвокації України та з 9 по 11 листопада 2022 року до м. Брюссель (Королівство Бельгія) з метою проведення двосторонніх зустрічей та круглих столів за участі депутатів Європарламенту.

Про візит народного депутата України М. Княжицького до м. Варшава (Республіка Польща) у період з 28 по 31 жовтня 2022 року з метою проведення  зустрічей з парламентарями, експертами та лідерами думок в рамках роботи депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща.

Про візити народного  депутата України Т. Тарасенка до м. Страсбурга (Французька Республіка) у період з 5 по 7 листопада 2022 року з метою проведення зустрічі української делегації з експертами Ради Європи  та  обговорення проекту Закону «Про національні спільноти України», 8 - 12 листопада до Латвійської Республіки з метою  участі у спільному проекті Національного реабілітаційного центру «Vaivari» «Впровадження в медичних закладах України програми реабілітації для пацієнтів після ампутації кінцівки, обмін досвідом з Національним реабілітаційним центром «Vaivari».

Про візит народних депутатів України Г. Васильченко, Н. Піпи до м. Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 7 по 11 листопада 2022 року з метою участі у міжпарламентській дискусії Ліберального центру сучасності (Берлін) та Фонду Східної Європи (Київ) щодо поточної ситуації в Україні.

Про візит народного депутата України В. Ар'єва до м. Аугсбург (ФРН) у період з 26 по 31 жовтня 2022 року з метою участі в роботі партійного конгресу Християнсько-Соціального Союзу (ХСС).

Про візит народної депутатки України Є. Ясько до м. Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 7 по 11 листопада 2022 року з метою участі у міжпарламентській дискусії Ліберального центру сучасності (Берлін) та Фонду Східної Європи (Київ) щодо поточної ситуації в Україні.

Про візит заступника Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва О. Копиленка до м. Вільнюс (Литовська Республіка) у період з 20 по 25 листопада 2022 року на запрошення Комітету охорони здоров’я Сейму Литовської Республіки.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Іонова М.М.


УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати зазначені вище візити народних депутатів України у запропонованому у їх листах форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

2) Підтримати візити Є. Ясько до м. Брюссель (Королівство Бельгія) та О.  Копиленка до м. Вільнюс (Литовська Республіки за умови отримання доручення від керівництва Верховної Ради України щодо розгляду листів зазначених народних депутатів про вказані відрядження.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» -1.

 

 

Голова Комітету                                                                         О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                   А.ШАРАСЬКІН

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку