Протокол№114

від 25.08.2022

В режимі відеоконференції об 11.00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М.,  Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко  О.С., Хоменко О.В., Шараськін А.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

 

Відсутні: Ананченко М.О., Льовочкіна  Ю.В., Юраш С.А.

 

 

Порядок денний засідання Комітету:

 

1. Про створення у складі Комітету підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції (на виконання Постанови ВРУ від 29 липня 2022 року № 2483-IX «Про деякі заходи щодо виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції»).

2. Про Орієнтовний план роботи Комітету у період восьмої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та затвердження Пропозицій до проекту порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Міжпарламентська співпраця:

3. Про візит народних депутатів України І.Геращенко, М.Княжицького до м. Ольштин (Республіка Польща) у період з 26 по 29 серпня 2022 року з метою участі у заході щодо майбутнього польсько-українських відносин.

4. Про візит народного депутата України П.Бакунця до м. Наріль (Республіка Польща) у період 28 серпня 2022 року з метою відвідання вимушених переселенців з України.

5. Про візит народних депутатів України М.Княжицького, Н.Піпи, О.Устенка, Геращенко І.В., Є.Ясько, М.Бардіної, А.Драбовського  до м. Карпач (Республіка Польща) у період з 5 по 9 вересня з метою участі в роботі 31-го Міжнародного Економічного Форуму "Європа перед новими викликами".

6. Про візит народних депутатів України І.Геращенко, В.Сюмар  до  м. Лісабон (Португалія) у період з 8 по 12 вересня 2022 року з метою участі в роботі міжнародного заходу - сьомий щорічний відкритий діалог з політиками під цьогорічною назвою: «З чистого листка – можливості для Європи».

 7. Про візит народної депутатки України Г.Васильченко до м. Лондона (Велика Британія) у період з 12 по 16 вересня 2022 року з метою участі в парламентському фандрейзинговому заході для Українського гуманітарного фонду.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про створення у складі Комітету підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції (на виконання Постанови ВРУ від 29 липня 2022 року № 2483-IX «Про деякі заходи щодо виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції»).

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Іонова М.М., Геращенко І.В.,

Немиря Г.М., Хоменко О.В., Яременко Б.В., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Підтвердити рішення Комітету від 3 вересня 2019 року (Протокол №1) щодо утворення підкомітету з питань законодавчого забезпечення реалізації закріпленого в Конституції України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО, який і надалі опікуватиметься питаннями адаптації законодавства України до права Європейського Союзу (acquis ЄС).

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про Орієнтовний план роботи Комітету у період восьмої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та затвердження Пропозицій до проекту порядку денного наступної – восьмої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Немиря Г.М.,

Геращенко І.В., Шараськін А.А., Яременко Б.В., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити Орієнтовний план роботи Комiтету на період восьмої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання з урахуванням висловлених членами Комітету пропозицій (додається).

2) Проекти законодавчих актів, з розгляду яких Комітет визначено головним, а саме:

- проект Постанови про припинення дипломатичних зносин з Російською Федерацією (н.д.О.Гончаренко, реєстр.№7092 від 22.02.2022);

- проект Постанови про розірвання дипломатичних відносин з Російською Федерацією (н.д.О.Савчук, реєстр.№7093 від 22.02.2022);

- проект Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо припинення дії Угоди між Урядом України з Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України з Російською Федерацією та Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про безвізові поїздки громадян (н.д.Д. Костюк, реєстр.№7208 від 22.03.2022);

- проект Постанови про запровадження заходів для припинення дії деяких Угод між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації щодо особливостей режиму перетинання українсько-російського державного кордону громадянами Російської Федерації та громадянами України (н.д.І.Совсун та ін., реєстр.№7119 від 24.02.2022);

- проект Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації (н.д. Р.Стефанчук та ін., реєстр.№7099 від 22.02.2022);

- проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Ради Європи щодо припинення членства Російської Федерації в Раді Європи (н.д.О.Савчук, реєстр.№7106 від 23.02.2022);           

- проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів держав – гарантів Будапештського Меморандуму (н.д. Ю.Тимошенко та ін., реєстр.№7090 від 22.02.2022);

- проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про директиви щодо послідовності дій з деескалації і встановлення миру" (н.д.Ю.Тимошенко та ін., реєстр.№7091 від 22.02.2022);    

- проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй, Ради Європейського Союзу, Європейського Парламенту, держав Великої сімки та держав-підписантів Будапештського Меморандуму щодо термінового направлення до України миротворчої місії для запобігання масштабній війні в Європі (н.д. Л.Буймістер та ін., реєстр.№7089 від 22.02.2022);          

- проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до депутатів Державної Думи Російської Федерації про невідкладний початок переговорного процесу щодо де-ескалації ситуації та гарантій сталого миру ( н.д.В.Гриб та ін., реєстр.№7084 від 21.02.2022);

- проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, Європейського Парламенту і міжнародних парламентських асамблей щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до депутатів Державної Думи Російської Федерації (н.д.І.Совсун та ін., реєстр.№7070 від 18.02.2022);

- проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки та Парламенту Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії щодо створення міжнародної коаліції демократичних держав для протидії розв’язання Російською Федерацією повномасштабної агресивної війни та щодо створення безполітної зони довкола україно-російського, україно-білоруського, україно-молдовського державних кордонів, а також над українськими акваторіями Чорного та Азовського морів (н.д. Р.Костенко та ін., реєстр.№7047 від 14.02.2022);

- проект Постанови про Заяву Верховної Ради України стосовно незмінності позиції України щодо підтримки територіальної цілісності Республіки Сербія (н.д.О.Волошин та ін., реєстр.№4377 від 13.11.2020);

- проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до лідерів, парламентів та урядів країн "Нормандської четвірки" щодо невідкладного проведення розширеної зустрічі для припинення військової ескалації та мирного врегулювання конфлікту на сході України (Ю.Бойко та ін., реєстр.№5647 від 10.06.2021)

вважати такими, що втратили актуальність та рекомендувати Верховній Раді України  не включати їх до проекту порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

3) Затвердити Пропозиції до проекту порядку денного наступної – восьмої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та перелік законопроектів, які Комітет пропонує не включати до порядку денного вказаної сесії як такі, що втратили актуальність.

Результати голосування: одноголосно.

3. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України І.Геращенко, М.Княжицького до м.Ольштин (Республіка Польща) у період з 26 по 29 серпня 2022 року з метою участі у заході щодо майбутнього польсько-українських відносин.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати  візит народних депутатів України І.Геращенко, М.Княжицького до м.Ольштин (Республіка Польща) у період з 26 по 29 серпня 2022 року у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» -1.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України П.Бакунця до м.Наріль (Республіка Польща) у період 28 серпня 2022 року з метою відвідання вимушених переселенців з України.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати  візит народного депутата України П.Бакунця до м.Наріль (Республіка Польща) у період 28 серпня 2022 року у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 1;

«не голосував» -1.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України М.Княжицького, Н.Піпи, О.Устенка, Геращенко І.В., Є.Ясько, М.Бардіної, А.Драбовського  до м.Карпач (Республіка Польща) у період з 5 по 9 вересня з метою участі в роботі 31-го Міжнародного Економічного Форуму "Європа перед новими викликами".

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народних депутатів України М.Княжицького, Н.Піпи, О.Устенка, Є.Ясько, М.Бардіної, А.Драбовського  до м.Карпач (Республіка Польща) у період з 5 по 9 вересня у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 1;

«не голосував» -1.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України І.Геращенко, В.Сюмар  до  м.Лісабон (Португалія) у період з 8 по 12 вересня 2022 року з метою участі в роботі міжнародного заходу - сьомий щорічний відкритий діалог з політиками під цьогорічною назвою: «З чистого листка – можливості для Європи».

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народних депутатів України І.Геращенко, В.Сюмар  до  м.Лісабон (Португалія) у період з 8 по 12 вересня 2022 року у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» -1.

 

 

 7. СЛУХАЛИ: Про візит народної депутатки України Г.Васильченко до м. Лондона (Велика Британія) у період з 12 по 16 вересня 2022 року з метою участі в парламентському фандрейзинговому заході для Українського гуманітарного фонду.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати  візит народної депутатки України Г.Васильченко до м. Лондона (Велика Британія) у період з 12 по 16 вересня 2022 року у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 1;

«не голосував» -1.

 

 

Голова Комітету                                                                                            О.МЕРЕЖКО

 

Секретар Комітету                                                                             С.БОБРОВСЬКА

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку